Przepis na ciasto dakłas – dacquoise
Ciasto dacquoise na czekoladowym biszkopcie z kremem i bezą
Odkryj przepis na wyjątkowe ciasto dakłas – inspirowane słynną bezą dacquoise, które zachwyci Twoje podniebienie! To delikatne i pyszne ciasto przygotowane na puszystym biszkopcie czekoladowym z lekko słodkim kremem kajmakowym z dodatkiem posiekanych daktyli i włoskich orzechów uwieńczone słodką orzechową bezą. Każdy kęs to doskonałe połączenie czekolady, kremu i chrupiącej bezy. Wypróbuj mój przepis na ciasto dakłas na dużą blachę i ciesz się jego obłędnym smakiem już dziś!
Spis treści
Ciasto dakłas przepis krok po kroku
Jeśli lubisz lekkie kremowe ciasta z dodatkiem chrupiących orzechów, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Ciasto dakłas przepis z filmem
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości około 24/24 cm lub 20/30 cm.
Składniki
biszkopt czekoladowy na maśle
- 3 białka (z jajek rozmiar L)
- 3 żółtka
- 75 g cukru (1/3 szklanki)
- 100 g mąki pszennej (2/3 szklanki)
- 20 g gorzkiego kakao (2 lekko czubate łyżki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g masła (rozpuszczonego i ostudzonego)
składniki na bezę z orzechami
- 3 białka (z jajek rozmiar L)
- 100 g cukru (0,5 szklanki)
- 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 0,5 łyżeczki soku z cytryny (lub octu)
- ok 30 g orzechów włoskich (posiekanych)
składniki na krem kajmakowy do ciasta
- 500 g serka mascarpone (mocno schłodzonego)
- 150 g masy kajmakowej (schłodzonej)
- 250 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej)
- ok 100 g daktyli (bez pestek, posiekanych)
- ok 70 g orzechów włoskich (posiekanych)
nasączenie do ciasta
- ok 100 ml wody (z łyżeczką cukru – może też być kawa, albo herbata)
Instrukcja
Jak zrobić biszkopt czekoladowy na maśle
- Formę do pieczenia wyłóż na dnie papierem do pieczenia – boki zostaw puste.
- Mąkę, kakao i proszek przesiej przez sitko do miski.100 g mąki pszennej, 20 g gorzkiego kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Białka lekko zmiksuj, w trakcie dodaj cukier i zmiksuj razem na wysokich obrotach aż otrzymasz gęste i białe białka.3 białka, 75 g cukru
- Dodaj do białej mąkę z kakao.
- Dodaj żółtka i wszystko razem delikatnie wymieszaj.3 żółtka
- Dodaj masło i delikatnie wymieszaj.50 g masła
- Przełóż ciasto do przygotowanej foremki i rozprowadź równą warstwą.
- Piecz biszkopt czekoladowy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (tryb góra/dół) przez około 12 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu biszkopt wyjmij z foremki i ostudź.
Jak zrobić bezę z orzechami
- Formę do pieczenia wyłóż na dnie papierem do pieczenia – boki zostaw puste.
- Białka zacznij lekko miksować.3 białka
- Dodawaj do białek porcjami cukier i miksuj na wysokich obrotach przez kilka minut – aż białka staną się bardzo gęste, białe i lśniące.100 g cukru
- Dodaj mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny – krótko zmiksuj.0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 0,5 łyżeczki soku z cytryny
- Przełóż bezę do przygotowanej foremki.
- Posyp wierzch bezy posiekanymi orzechami.ok 30 g orzechów włoskich
- Piecz bezę w piekarniku rozgrzanym do 110 stopni (tryb termoobieg) przez około 60-75 minut.
- Po upieczeniu bezę wyjmij z piekarnika i ostudź.
- Wystudzoną bezę odkrój nożem od boków foremki wyjmij razem z papierem.
Jak zrobić krem kajmakowy do ciasta dakłas
- Do większej miski przełóż serek, kajmak i śmietanę kremówkę – zmiksuj razem na wysokich obrotach aż otrzymasz gęsty krem – mi to zajęło około 4 minuty.500 g serka mascarpone, 150 g masy kajmakowej, 250 ml śmietany kremówki
- Dodaj do kremu posiekane daktyle i orzechy – wymieszaj łyżką.ok 100 g daktyli, ok 70 g orzechów włoskich
Ciasto dakłas złożenie
- Formę w której piekł się biszkopt wyłóż papierem do pieczenia i włóż na dno biszkopt.
- Nasącz go delikatnie wodą, kawą lub herbatą.ok 100 ml wody
- Wyłóż na biszkopt krem kajmakowy z bakaliami.
- Ostrożnie ułóż na wierzchu bezę z orzechami pomagając sobie papierem do pieczenia.
- Schowaj ciasto do lodówki na około 2 godziny.
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Co to jest ciasto dakłas?
Ciasto dakłas to warstwowe ciasto, które już od jakiegoś czasu cieszy się w internecie sporą popularnością. Jest ono inspirowane słynnym francuskim tortem dacquoise – znanym również w spolszczonej wersji jako dakłas, albo w wersji skróconej jako daquas. Dacquoise to tort bezowy gdzie blaty bezowe przekładane są kremem z posiekanymi daktylami i orzechami. Często ten tort podawany jest z dodatkiem karmelu lub kajmaku. Stąd w tym cieście jedną z warstw stanowi lekko słodki krem kajmakowy wymieszany z posiekanymi daktylami i orzechami. Nie mogło tu też oczywiście zabraknąć słodkiej bezy, która umieszczona jest na górze ciasta. Samo ciasto daquas nie jest trudne do zrobienia, więc gorąco je polecam na specjalne okazje – chociażby na zbliżające się święta wielkanocne – szczególnie, że ciasto przygotowywane jest w sporej formie do pieczenia i można go pokroić na dużo porcji.
Składniki niezbędne do przygotowania ciasta dakłas
Do przygotowania ciasta daquas będziesz potrzebować kilku podstawowych składników, które są ogólnie dostępne w sklepach – a już szczególnie w większych marketach, czy też dyskontach w stylu Lidl, Biedronka czy Netto. Poniżej podaję listę produktów, które ja użyłam oraz ewentualne zamienniki.
- kakao – do przygotowania biszkoptu będziesz potrzebować kakao – takie gorzkie, a nie to słodzone do przygotowania napoju. Możesz użyć zwykłe gorzkie kakao, albo odtłuszczone.
- masło – biszkopt przygotowałam z dodatkiem rozpuszczonego i ostudzonego masła – dodaje ono ciastu lekkiej wilgotności i zapewnia bogatszy smak i dłuższą świeżość. Wystarczy tu 50 g masła – więc tak mniej więcej 1/4 kostki masła o wadze 200 g.
- serek mascarpone – do przygotowania kremu kajmakowego wykorzystałam serek mascarpone, który zapewnia kremowi większą stabilność. Dzięki niemu nie ma potrzeby dodawania do kremu żelatyny. Taki serek dostaniesz bez problemu w dyskontach – patrz aby był zwykły kremowy. W Biedronce można dostać karmelowe mascarpone i ono też może być użyte. Będziesz potrzebować 500 g serka mascarpone – możesz kupić dwa mniejsze opakowania lub jedno duże.
- masa kajmakowa – ja tu użyłam gotową masę kajmakową z puszki (z Gostynia). Do kremu użyłam 150 g masy kajmakowej. Jeśli nie masz jak zważyć kajmaku, to u mnie 150 g ważyły dwie ogromniaste łyżki – włóż łyżkę do puszki i wyciągnij – masa będzie zwisała lekko po bokach. Dwie takie „łychy” wystarczą, ale możesz oczywiście użyć trochę więcej lub trochę mniej masy – zależnie od tego jak słodkie ciasta lubisz.
- śmietana kremówka – ja użyłam płynną śmietanę w kartoniku o zawartości tłuszczu 30% i pojemności 250 ml. Możesz też użyć śmietanę 36%. Pamiętaj o porządnym schłodzeniu śmietany kremówki!
- daktyle – do kremu kajmakowego będziesz potrzebować około 100 g daktyli, ale możesz użyć ich więcej. Posiekaj je nożem, albo pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do kremu.
- orzechy włoskie – orzechy włoskie dodałam zarówno do kremu karmelowego jak i na wierzch bezy. W sumie zużyłam tu 100 g orzechów (około 1 szklankę). Możesz użyć ich więcej. Jeśli nie masz orzechów włoskich, albo ich nie lubisz, to możesz je zastąpić innymi orzechami – np. pekan, laskowymi albo migdałami.
Jak zrobić ciasto dacquoise – wskazówki
Przygotowanie tego ciasta z kremem i bezą nie jest szczególnie trudne, ale wymaga kilku etapów. Pierwszy to upieczenie czekoladowego biszkoptu. Drugi – upieczenie bezy. Trzeci etap – przygotowanie kremu i ostatni – złożenie ciasta. Gdy cały proces podzielisz na etapy, to przygotowanie ciasta nie powinno sprawić żadnych trudności. Możesz dodatkowo biszkopt i bezę przygotować nawet dzień czy dwa dni wcześniej i przechować je owinięte folią spożywczą. Wtedy samo złożenie ciasta zajmie ci już tylko chwilkę.
Przygotowanie czekoladowego biszkoptu z masłem – film
Powyżej w przepisie podałam jak zrobić mój biszkopt z dodatkiem masła. Możesz oczywiście wykorzystać jakiś swój przepis na biszkopt – przygotuj go z takiej proporcji aby otrzymać niski biszkopt na formę do pieczenia o wielkości około 24 na 24 cm. Możesz tu też wykorzystać formę 20/30 albo okrągłą tortownicę o średnicy 26 cm. Pamiętaj, że piekąc biszkopt papierem do pieczenia wykładasz tylko dno formy – boki zostają suche (bez smarowania i bez papieru). Biszkopt przykleja się do ścianek i to zapobiega jego ewentualnemu opadaniu po upieczeniu.
W przepisie dodałam zdjęcia krok po kroku z przygotowania czekoladowego biszkoptu, a poniżej możesz dodatkowo obejrzeć krótki filmik z przygotowań. W filmie żółtka dodałam już po wsypaniu mąki, bo mi „znikły” z oczu ;) Normalnie najpierw ubijam białka z cukrem, potem dodaję żółtka, a na koniec mąkę. Dodanie żółtek razem z mąką nie ma wpływu na biszkopt, więc możesz zrobić go jak ja. Najważniejsze jest lekkie i delikatne mieszanie, tak aby nie rozbić piany z białek. Masa ma być gęsta i puszysta.
Jak upiec bezę z orzechami?
Bezę do ciasta dakłas przygotowujesz dokładnie tak samo jak każdą inną bezę. Musisz zmiksować białka z cukrem aż białka nabiorą białej barwy, staną się gęste i lśniące. Ja jeszcze zawsze dodatkowo przeprowadzam test – biorę na opuszek palca odrobinę bezy i rozcieram drugim palcem. Jeśli czuję kryształki cukru, to oznacza, że beza potrzebuje jeszcze miksowania, jeśli nie czuję, to beza jest gotowa. Tak przygotowaną bezę musisz przełożyć do formy do pieczenia – tej samej co był pieczony biszkopt. Tu foremkę przygotuj tak samo jak przy biszkopcie. Dno wyłóż papierem do pieczenia, a boki pozostaw puste. Beza przyklei się do ścianek formy i to zapobiegnie jej „ściąganiu” po pieczeniu. Jeśli boki by były również wyłożone papierem, to beza przy odklejaniu od papieru mogłaby się skurczyć lekko i wtedy nie miałaby takiego samego rozmiaru jak biszkopt.
Bezę w formie umieść w rozgrzanym piekarniku. Jaką temperaturę powinien mieć piekarnik do pieczenia bezy? Najlepsza temperatura do pieczenia bezy to 105-110 stopni. Bezę pieczemy, a w zasadzie bardziej suszymy z włączonym termoobiegiem. Beza powinna być pieczona przez około godzinę i 20 minut. Po upieczeniu wyjmij ją z piekarnika, ale nie wyciągaj z formy, tylko ostudź ją zupełnie. Dopiero wtedy ostrym nożem odseparuj bezę od ścianek formy. Jak pisałam wcześniej – bezę możesz upiec z wyprzedzeniem. Wtedy zabezpiecz ją przed wilgocią umieszczając w szczelnym pojemniku z przykrywką, albo owijając folią spożywczą. Jeśli nie masz czasu na pieczenie bezy, albo obawiasz się jej pieczenia, to możesz zamiast niej ułożyć na wierzchu kremu gotowe małe beziki – w takiej formie ciasto będzie równie smakowite, a do tego będzie pięknie wyglądać.
Jak zrobić krem z masą kajmakową?
Z tego wszystkiego, przygotowanie kremu kajmakowego do ciasta daklas może być najprostszym i najszybszym elementem do wykonania. Mi przygotowanie kremu zajęło może z pięć minut. Ale musisz pamiętać o tym, żeby wcześniej mocno schłodzić serek mascarpone, kajmak i śmietanę kremówkę. Jeśli te składniki nie będą schłodzone, to nie zmiksujesz kremu. Jeśli będziesz mieć schłodzoną kremówkę, ale pozostałe składniki nie, to krem może się zwarzyć podczas miksowania.
Schłodzone składniki przełóż do większej miski i zmiksuj od razu razem na wysokich obrotach miksera – ja po czterech minutach miksowania miałam bardzo gęsty i zwarty krem. Do ubitego kremu dodaj posiekane daktyle i posiekane orzechy i wymieszaj łopatką. Tyle! Krem gotowy. Wyłóż go na wierzch biszkoptu (ja swój dodatkowo jeszcze lekko nasączyłam, bo lubię bardziej wilgotne biszkopty) i wyrównaj tak aby otrzymać mniej więcej równą warstwę kremu. Teraz wystarczy wyłożyć na krem bezę i ciasto dakłas jest gotowe!
Jak ułożyć bezę na cieście dakłas?
Ułożenie bezy na wierzchu ciasta może być troszkę problematyczne, bo beza jest dość delikatna. Ja sobie pomagałam papierem do pieczenia. Bezę po upieczeniu i ostudzeniu bardzo ostrożnie oderwałam od papieru na którym się piekła, ale zostawiałam ją leżącą na nim. Gdy miałam już biszkopt z kremem, to przeniosłam bezę na tym papierze i przesuwając ją powoli z papieru układałam delikatnie na kremie. Jeśli beza w trakcie się połamie lub popęka, to się nie przejmuj. Po ułożeniu lekko ją dociśnij do kremu. Na pewno nikomu to nie będzie przeszkadzało. A ciasto możesz pokroić przy pęknięciu.
Zobacz mój krótki film video z przygotowań ciasta dakłas – jego poszczególnych elementów oraz końcowego złożenia ciasta w formie.
Jak przechowywać ciasto dakłas?
Gotowe ciasto dakłas dobrze jest dodatkowo schłodzić w lodówce. Pozwoli to smakom się „przegryźć”, a dodatkowo beza lekko zmięknie i dzięki temu będzie łatwiej kroić ciasto na ładne i równie kawałki. Możesz oczywiście podać ciasto od razu, wtedy beza przy krojeniu może trochę pękać. Ciasto najlepiej przechowuj w lodówce – zapewni to dłuższą świeżość ciasta. Krem użyty do ciasta jest zwarty i dobrze trzyma kształt, więc ciasto w razie konieczności może postać nawet kilka godzin na stole.
Ile kalorii ma ciasto daquas?
Jak podałam powyżej w przepisie 100 g ciasta dakłas ma niespełna 300 kcal. Jak na ciasto z kremem jest to całkiem fajny wynik. To zasługa lekkiego biszkopta, i bezy, które same z siebie nie są mocno kaloryczne. Jeśli ciasto dakłas podzielisz na 24 kawałki, to każdy z nich będzie miał około 221 kcal (węglowodany – 18 g, białka – 9 g, tłuszcze – 13 g). Myślę, że taki kawałek ciasta nie zaszkodzi nikomu, a ciasto smakuje tak obłędnie, że tym bardziej warto je spróbować.
Jeśli lubisz takie połączenia smaków jak te w cieście daquas, to oprócz tortu bezowego daquas możesz upiec przepyszny sernik dacquoise – takim sernikiem na pewno zaskoczysz wszystkich.
Polecane przepisy na ciasta z kremem i bezą
Wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne kremowe ciasta idealne na specjalne okazje jak święta, czy rodzinne uroczystości, ale również na co dzień jako deser do kawy. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy, a dużo więcej na blogu. Serdecznie zapraszam.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Ciasto dacquoise przepis