Ciasto makowa chmurka

Zaktualizowany: 2024 29 kwietnia
ciasto makowa chmurka z mascarpone i bezą

Przepis na ciasto chmurka z makiem i migdałową bezą

Ciasto makowa chmurka to przepyszna kompozycja smaków, łącząca w sobie delikatność makowego biszkoptu, smakowitą masę makową oraz lekki krem mascarpone. Całość jest zwieńczona słodką bezą z chrupiącymi migdałami, tworząc niezwykłą harmonię tekstur i smaków. To lekkie, puszyste ciasto nie tylko rozpływa się w ustach, ale również dostarcza niezapomnianych doznań smakowych. Prosta w wykonaniu receptura sprawia, że przygotowanie ciasta makowej chmurki staje się prawdziwą przyjemnością. Odkryj rajską słodkość w każdym kęsie tego wyjątkowego wypieku!

ciasto chmurka z masą makową i mascarpone

Ciasto makowa chmurka przepis krok po kroku

Jeśli lubisz lekkie kremowe ciasta i do tego uwielbiasz mak, to koniecznie spróbuj tego połączenia!

ciasto makowa chmurka z migdałami

Ciasto makowa chmurka przepis z filmem

Wypieki Beaty
Przepis na lekkie i proste kremowe ciasto z masą makową, kremem mascarpone i słodką bezą.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 1 hour 45 minut
4 hours
Czas całkowity 6 hours 45 minut
Danie Ciasta
Porcje 27
Kalorie 284 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o wielkości około 25/35 cm.
Składniki

składniki na biszkopt makowy

składniki na bezę z migdałami

składniki na przełożenie ciasta makowa chmurka

Instrukcja
 

Jak zrobić biszkopt makowy

  • Obydwie mąki przesiej razem przez sitko, dodaj suchy mak i wymieszaj.
    75 g mąki pszennej, ok 20 g mąki ziemniaczanej, ok 15 g maku
    mieszanie mąki z makiem na biszkopt makowy
  • Białka zmiksuj z cukrem na gęstą i puszystą pianę.
    3 białka, 75 g cukru
    miksowanie białek z cukrem na biszkopt
  • Wtedy dodaj do nich żółtka i zmiksuj na niskich obrotach, jeśli używasz olejek migdały to możesz go teraz dodać.
    3 żółtka, olejek migdałowy
    dodawanie żółtek do ciasta na biszkopt
  • Dodaj porcjami mąkę z makiem i delikatnie połącz.
    dodawanie mąki z makiem do biszkoptu
  • Przełóż masę biszkoptową do przygotowanej foremki – wyłożonej papierem do pieczenia – tylko na dnie.
    wykładnie biszkopta makowego do formy do pieczenia
  • Piecz biszkopt makowy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni (w trybie termoobiegu) przez około 12-15 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu biszkopt ostudź i wyjmij z foremki.

Jak zrobić bezę z migdałami

  • Białka zacznij delikatnie miksować, tak aby się lekko spieniły.
    4 białka
  • Wtedy zacznij dodawać po trochu cukier i miksuj na wysokich obrotach, aż dodasz cały cukier i białka staną się ładnie białe, gęste i lśniące.
    200 g cukru
    dodawanie cukru do bezy
  • Dodaj do białek mąkę oraz ocet i krótko zmiksuj.
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka octu
    dodawanie mąki ziemniaczanej do bezy
  • Formę do pieczenia po biszkopcie wyłóż papierem do pieczenia (tylko na dnie, a boki zostaw puste i suche).
  • Wyłóż bezę do formy i rozprowadź równą warstwą.
    wykładanie bezy do formy do pieczenia
  • Posyp wierzch bezy posiekanymi migdałami albo płatkami migdałowymi.
    ok 50 g migdałów
    posypywanie bezy posiekanymi migdałami
  • Piecz bezę w 110 stopniach (termoobieg) przez około 1,5 godziny.
  • Upieczoną bezę ostudź i dopiero wystudzoną obetnij ostrożnie nożem po obwodzie, aby oddzielić ją od ścianek foremki.

Jak zrobić krem mascarpone do ciasta makowa chmurka

  • Serek mascarpone przełóż do dużej miski, dodaj cukier puder i zmiksuj do połączenia.
    500 g serka mascarpone, ok 70 g cukru pudru
    miksowanie serka mascarpone z cukrem pudrem na krem
  • Wlej do mascarpone kremówkę i zmiksuj razem na wysokich obrotach, aż uzyskasz gęsty krem.
    500 ml śmietany kremówki
    miksowanie śmietany kremówki z mascarpone na krem do ciasta

Ciasto makowa chmurka złożenie

  • W formie ułóż na dnie biszkopt makowy – możesz go dodatkowo lekko nasączyć (np. wodą z odrobiną cukru).
    nasączanie biszkopta do ciasta
  • Na biszkopt wyłóż masę makową i rozprowadź równą wartwą.
    ok 850 g masy makowej
    wykładanie masy makowej do ciasta makowa chmurka
  • Na mak wyłóż krem mascarpone i wyrównaj.
    nakładanie kremu mascarpone na ciasto makowa chmurka
  • Na koniec ostrożnie połóż na wierzchu bezę z migdałami pomagając sobie papierem do pieczenia (jeśli beza pęknie, to się nie martw, po złożeniu i odstaniu w lodówce będzie ok).
    układanie bezy z migdałami na cieście
  • Ciasto schowaj do lodówki na kilka godzin.
Film
Notatki
Szklanka ma pojemność 250 ml. 
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 284kcalWeglowodany: 28gBiałko: 5gTłuszcz: 18g
Słowa kluczowe ciasto z makiem i bezą, kremowe ciasto z makiem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciasto chmurka z makiem i bezą

Ciasto z makiem i mascarpone – uwagi

To ciasto makowa chmurka z makiem i mascarpone przygotowałam na Wigilię i wyszło tak smaczne, że koniecznie musiałam podzielić się przepisem na nie. Podobnie jak przy cieście malinowa chmurka postawiłam tu na przygotowanie go na biszkopcie zamiast na kruchym cieście. Dzięki temu ciasto wyszło fajnie lekkie i puszyste, a przy okazji miało też mniej kalorii. Przygotowanie ciasta warto podzielić na etapy, wtedy wszystko przebiegnie sprawnie i bez problemów. A jasny biszkopt bez proszku do pieczenia i bezę z migdałami możesz przygotować nawet dzień czy dwa wcześniej. Do tego ciasto przygotowałam w dużej blaszce, więc można je podzielić na bardzo dużo porcji.

makowiec z mascarpone i bezą

Składniki potrzebne do przygotowania ciasta makowa chmurka

Do przygotowania tego kremowego ciasta z makiem będziesz potrzebować kilku podstawowych składników i wszystkie są ogólnie dostępne – szczególnie w dyskontach spożywczych takich jak Lidl czy Biedronka. Poniżej podaję skróconą listę produktów z ewentualnymi zamiennikami.

  • mak – zwykły niebieski maki – najlepiej żeby był niemielony, w całych ziarenkach. Takie całe ziarenka masz dodać do ciasto na biszkopt bez ich wcześniejszego mielenia.
  • masa makowa – ja tu wykorzystałam gotową masę makową z puszki – nic do niej nie dodawałam. Możesz oczywiście wykorzystać domową masę makową lub zrobić ją samodzielnie specjalnie do tego ciasta.
  • śmietana kremówka – ja tu użyłam płynną śmietanę kremówkę w kartoniku o zawartości tłuszczu 30%. Możesz również wykorzystać śmietanę typ 36% – wtedy ciasto będzie nieco bardziej kaloryczne.
  • migdały – wierzch bezy posypałam posiekanymi nieblanszowanymi migdałami. Dzięki temu ciasto nabrało dodatkowego ładnego koloru, a większe kawałki migdałów fajnie chrupały przy jedzeniu. Zamiast całych migdałów możesz też użyć płatki migdałowe, albo migdały w słupkach.
makowiec z bezą i migdałami

Jak zrobić domową masę makową?

Masz ochotę na zrobienie domowej masy makowej od podstaw? Super! Przy przepisie na sernikomakowca podawałam jak zrobić taką masę z maku, ale przypomnę o tym jeszcze tutaj.

Do domowej masy makowej będziesz potrzebować poniższe składniki:

  • 2 szklanki maku w ziarnach (300 g)
  • 100 g masła (rozpuszczonego)
  • 4 jajka L
  • 1 szklanka cukru (200 g)
  • olejek migdałowy (opcjonalnie)
  • ulubione bakalie (rozdrobnione orzechy i migdały, rodzynki, skórka pomarańczowa)

Jak zrobić masę makową?

  • Mak przełóż do garnka, zaparz gorącą wodą i zagotuj. Ostudź go razem z wodą w której był gotowany, a następnie odsącz – ja gęste sitko wykładam pieluchą tetrową albo kilkoma warstwami ręcznika papierowego i wylewam na niego mak. Jeśli używasz gotowy mielony mak, to nie musisz robić drugiego kroku – czyli mielenia w maszynce. Od razu dodaj do niego cukier i wymieszaj.
  • Zmiel mak dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa razem z cukrem (zmieszaj mak z cukrem i nakładaj łyżką do maszynki).
  • Przełóż zmielony mak do garnka, dodaj rozpuszczone masło, olejek migdałowy (jeśli używasz), bakalie i jajka i lekko podgrzej stale mieszając. Gotową masę ostudź i wyłóż na biszkopt.
ciasto makowiec z kremem i bezą

Sposób przygotowania ciasta makowa chmurka

Jak wspomniałam wcześniej przygotowanie ciasta najlepiej podzielić sobie na etapy, tak aby jego zrobienie przebiegało sprawnie. Ja polecam najpierw upiec biszkopt z makiem – ja go upiekłam dzień wcześniej. Po upieczeniu biszkopt oderwałam od papieru do pieczenia i przełożyłam na dużą tackę. Biszkopt zawinęłam folią, aby nie wysychał.

W tej samej blaszce upiekłam bezę, którą pozostawiłam w formie aż do zupełnego wystudzenia. Bezę piecz z wyłożonym papierem jedynie spodem formy. Boki zostaw puste i suche, tak aby piana się przykleiła do nich. Dzięki temu beza po upieczeniu się nie zbiegnie i będzie miała idealny rozmiar. Jeśli bezę pieczesz również dzień wcześniej (co polecam), to ją również zabezpiecz folią spożywczą, tak aby nie łapała wilgoci.

Gdy masz gotowy biszkopt i bezę, to musisz już tylko zrobić prosty i szybki krem mascarpone ze śmietaną kremówką. Aby złożyć ciasto makowa chmurka wyjmij z formy bezę, a włóż do niej biszkopt. Ja swój dodatkowo lekko nasączyłam osłodzoną wodą z odrobiną aromatu migdałowego. Na tak przygotowany biszkopt wyłóż masę makową i ją rozprowadź mniej więcej równą warstwą. Bezpośrednio na mak wyłóż cały krem mascarpone.

Teraz czas na najtrudniejszy etap. Ostrożnie oderwij bezę od papieru do pieczenia i przenieś ją na nim nad ciasto. Powoli układaj bezę na wierzchu kremu. Mi w trakcie – gdzieś tak około połowy beza pękła. Jeśli tobie się też tak zdarzy, to się nie martw. Potem podczas schładzania w lodówce beza lekko zmięknie od kremu i tego pęknięcia nie będzie widać.

ciasto z makiem i migdałową bezą

Jak przechowywać ciasto makową chmurkę?

Ciasto makowa chmurka po złożeniu schowaj do lodówki na kilka godzin (a może to być nawet cała noc). Dzięki temu ciasto nie tylko „przegryzie się” smakami, ale również beza lekko zmięknie od kremu. To pozwoli na krojenie ładnych kawałków ciasta, które nie będą się kruszyć i rozwalać.

Aby ciasto długo zachowało świeżość przechowuj go w lodówce. Nie musisz go wyciągać wcześniej aby się ociepliło. Takie prosto z lodówki będzie doskonałe! Mam nadzieję, że ten przepis na ciasto makowa chmurka cię zainteresował i chętnie z niego skorzystasz. Jeśli tak, to będzie mi niezmiernie miło jeśli podzielisz się w komentarzu swoimi wrażeniami.

ciasto makowa chmurka

Polecane przepisy na ciasta z makiem

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne ciasta z makiem i makowce. Na blogu jest ich ogromny wybór, a ja tu tak na szybko polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2023 29 grudnia

Podziel się przepisem

5 from 1 vote (1 rating without comment)
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

0 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Przepis na ciasto makowa chmurka

Ciasto makowa chmurka to inna wersja ciasta malinowa chmurka. Tutaj zamiast warstwy malin w galaretce przełożyłam ciasto masą makową. Tak otrzymałam niezwykle pyszne, apetyczne i do tego piękne ciasto warstwowe idealne na Boże Narodzenie a także na inne okoliczności. To ciasto z makiem na dużą blachę, więc można je podzielić na dużo porcji. Ciasta na pewno wystarczy zarówno dla domowników jak i gości. Jeśli lubisz ciasta z makiem, a do tego uwielbiasz bezy i kremowe ciasta, to koniecznie spróbuj tego niezapomnianego połączenia. Zobacz mój dokładny przepis opisany krok po kroku wraz ze zdjęciami z przygotowań. Obejrzyj krótki filmik i sprawdź jak zrobić biszkopt z makiem. Albo jak zrobić bezę z migdałami. Z tym przepisem przygotowanie kremu mascarpone to pestka! Spróbuj koniecznie!