Tort czekoladowo-truskawkowy
Przepis na czekoladowy tort z musem truskawkowym na 12 urodziny bloga
Zapraszam do wypróbowania przepisu na niezwykły tort czekoladowo-truskawkowy, który zachwyci Twoje podniebienie i oczy! To lekki tort, który składa się z trzech warstw: intensywnie czekoladowej, orzeźwiająco truskawkowej oraz aksamitnie białej czekolady. Doskonale nadaje się na wyjątkowe okazje, dodając im elegancji i niezwykłego smaku. Przepis nie jest trudny w wykonaniu, a dokładne wskazówki pozwolą Ci uzyskać doskonały efekt. Odkryj tajemnicę tego niezwykłego tortu już dziś!
Spis treści
- Tort czekoladowo-truskawkowy przepis krok po kroku
- Czym jest musowy tort czekoladowo-truskawkowy?
- Skąd inspiracja na tort z musem czekoladowym i truskawkowymi?
- Składniki potrzebne do przygotowania tortu czekoladowo-truskawkowego
- Jak przygotować puszysty biszkopt na tort – zobacz film
- Przygotowanie musu czekoladowego – wskazówki
- Przygotowanie musu truskawkowego – wskazówki
- Złożenie tortu czekoladowo-truskawkowego
- Jak udekorować tort czekoladowo-truskawkowy?
- Ile kalorii ma musowy tort neapolitański?
- Polecane przepisy na torty czekoladowe
Tort czekoladowo-truskawkowy przepis krok po kroku
Jeśli szukasz pomysłu na niezwykły tort, gdzie czekolada łączy się z lekkim owocowym musem, to koniecznie wypróbuj ten przepis i zachwyć wszystkich takim wspaniałym tortem.
Tort czekoladowo-truskawkowy przepis z filmem
Wyposażenie
- Tortownica o średnicy ok 22 cm wyłożona na dnie papierem do pieczenia.
Składniki
składniki na biszkopt czekoladowy do tortu
- 2 białka (z jajek rozmiar L)
- 2 żółtka
- 100 g cukru
- 35 g mąki pszennej
- 35 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka gorzkiego kakao
składniki na mus czekoladowy
- 200 ml śmietany kremówki
- 200 g gorzkiej czekolady
- 1,5 łyżeczki żelatyny (plus trochę zimnej wody)
- 200 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej)
składniki na mus truskawkowy
- ok 180 g truskawek (podzielonych na 60 g – 120 g)
- 50 ml śmietany kremówki
- 200 g białej czekolady
- 2 łyżeczki żelatyny (plus trochę zimnej wody)
- 200 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej)
- różowy barwnik spożywczy (opcjonalnie)
składniki na mus z białej czekolady
- 50 ml śmietany kremówki
- 200 g białej czekolady
- 2 łyżeczki żelatyny (plus trochę zimnej wody)
- 250 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej)
składniki na polewę czekoladową
- 100 g czekolady (użyłam gorzką)
- 50-100 ml śmietany kremówki (zależnie od użytej czekolady)
Instrukcja
Krok 1 – przygotowanie biszkoptu na tort
- Przesiej przez sitko obydwie mąki i kakao.35 g mąki pszennej, 35 g mąki ziemniaczanej, 1 łyżka gorzkiego kakao
- Białka zmiksuj razem z cukrem aż otrzymasz gęstą i białą pianę – podobną jak do bezy.2 białka, 100 g cukru
- Dodaj do białek żółtka i delikatnie wymieszaj.2 żółtka
- Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj.
- Przełóż biszkopt do przygotowanej foremki.
- Piecz biszkopt w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni (w trybie termoobiegu) przez około 10-12 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu biszkopt ostudź i oderwij od papieru do pieczenia.
Krok 2 – przygotowanie musu z gorzkiej czekolady
- Żelatynę zalej niedużą ilością zimnej wody – daj jej tyle, żeby zakryła żelatynę – i odstaw na kilka minut do napęcznienia.1,5 łyżeczki żelatyny
- Śmietanę kremówkę podgrzej w rondelku aż będzie gorąca.200 ml śmietany kremówki
- Dodaj do śmietany połamaną czekoladę i wymieszaj na gładką polewę.200 g gorzkiej czekolady
- Żelatynę krótko podgrzej (jeśli nie wiesz jak, to sprawdź moje wskazówki pod przepisem) i dodaj do rozpuszczonej czekolady – dokładnie wymieszaj.
- Ostudź czekoladę w temperaturze pokojowej.
- Zimną kremówkę zmiksuj na wysokich obrotach miksera, aż otrzymasz gęstą bitą śmietanę.200 ml śmietany kremówki
- Połącz bitą śmietanę z ostudzoną czekoladą i delikatnie wymieszaj.
- Ułóż biszkopt na paterze lub płaskim talerzu i zamknij na nim obręcz tortownicy, albo specjalny rant. Możesz też nasączyć biszkopt przed nałożeniem musu.
- Nałóż mus czekoladowy na biszkopt i schowaj całość do lodówki na około pół godziny. W tym czasie przygotuj mus truskawkowy.
Krok 3 – przygotowanie musu truskawkowego
- Żelatynę zalej niedużą ilością zimnej wody – daj jej tyle, żeby zakryła żelatynę – i odstaw na kilka minut do napęcznienia.2 łyżeczki żelatyny
- Zmiksuj blenderem około 60 g truskawek.ok 180 g truskawek
- Przetrzyj zmiksowane truskawki prze sito, tak aby pozbyć się większych kawałków i pestek. Odmierz 60 ml (1/4 szklanki) musu truskawkowego.
- Wlej do miski śmietanę kremówkę, dodaj połamaną czekoladę oraz mus truskawkowy.50 ml śmietany kremówki, 200 g białej czekolady
- Podgrzej razem całość w mikrofalówce przez około 1-2 minuty i dokładnie wymieszaj.
- Żelatynę krótko podgrzej i dodaj do masy czekoladowej – dokładnie wymieszaj.
- Ostudź całość w temperaturze pokojowej.
- Zimną kremówkę zmiksuj na wysokich obrotach miksera, aż otrzymasz gęstą bitą śmietanę.200 ml śmietany kremówki
- Dodaj do bitej śmietany ostudzoną białą czekoladę z truskawkami oraz jeśli chcesz odrobinę barwnika (aby mus nabrał ładnej różowej barwy – ja go dodałam trochę) – wymieszaj delikatnie.różowy barwnik spożywczy
- Dodaj do musu drobno pokrojone truskawki – około 120 g – możesz użyć więcej.
- Wyłóż mus truskawkowy na mus czekoladowy i schowaj całość ponownie do lodówki na około 30 minut.
Krok 4 – przygotowanie musu z białej czekolady
- Żelatynę zalej niedużą ilością zimnej wody – daj jej tyle, żeby zakryła żelatynę – i odstaw na kilka minut do napęcznienia.2 łyżeczki żelatyny
- Podgrzej w rondelku śmietanę kremówkę i jak będzie gorąca dodaj do niej posiekaną białą czekoladę – wymieszaj aż otrzymasz gładką polewę.50 ml śmietany kremówki, 200 g białej czekolady
- Żelatynę krótko podgrzej i dodaj do masy czekoladowej – dokładnie wymieszaj. Ostudź w temperaturze pokojowej.
- Zmiksuj zimną śmietanę kremówkę na gęstą bitą śmietanę.250 ml śmietany kremówki
- Dodaj ostudzoną czekoladę i zmiksuj do połączenia.
- Wyłóż mus z białej czekolady na mus truskawkowy i schowaj całość do lodówki przynajmniej na 4 godziny.
Krok 5 – przygotowanie polewy czekoladowej
- Śmietanę kremówkę podgrzej aż będzie gorąca (jeśli używasz gorzką czekoladą to podgrzej 100ml, a jeśli mleczną to 50ml).50-100 ml śmietany kremówki
- Dodaj do niej połamaną czekoladę i wymieszaj aż otrzymasz gładką polewę.100 g czekolady
- Zostaw w temperaturze pokojowej do ostudzenia.
Krok 6 – udekorowanie tortu czekoladowo-truskawkowego
- Ostrożnie zdejmij z tortu rant.
- Wylej na wierzch tortu przestudzoną polewę i dokładnie ją rozprowadź.
- Udekoruj tort wg uznania – fajnie się sprawdzą świeże truskawki.
Film
Prywatne
Składniki Odżywcze
Czym jest musowy tort czekoladowo-truskawkowy?
Ten wspaniały tort czekoladowo-truskawkowy przygotowałam na specjalną okazję jaką są kolejne urodziny mojego bloga. Właśnie mija 12 lat, jak pojawił się tu mój pierwszy wpis z przepisem na babeczki czekoladowe. Od tamtego czasu blog się mocno rozrósł i znajdziesz na nim już ponad 1800 przepisów na pyszne ciasta, słodkie desery, a także na śniadania, czy też proste i szybkie obiady. Ale dalej ciasta i babeczki są najbliższe mojemu sercu i podniebieniu i mają prym wśród wszystkich przepisów.
Przez te wszystkie lata zebrała się tu również spora liczba wiernych czytelniczek i czytelników. Gorąco Wam dziękuję za wszystkie przemiłe komentarze, za różne rady, a także podrzucane mi przepisy do wypróbowania. Dzięki Wam dalej mam ochotę na ciągle testowanie i pieczenie, robienie zdjęć, a ostatnio również wielu filmów z przygotowań. Bardzo się cieszę, że doceniacie moją pracę i chętnie tu wracacie. Jeszcze razem ogromne podziękowania z mojej strony, a także wirtualny kawałek tego niezwykłego tortu czekoladowo-truskawkowego.
Skąd inspiracja na tort z musem czekoladowym i truskawkowymi?
Ten tort czekoladowo-truskawkowy mógłby również nosić nazwę tort neapolitański. A dlaczego? Inspirowany jest lodami neapolitańskimi, gdzie połączone są w warstwach trzy smaki lodów – czekoladowe, truskawkowe i waniliowe. I tak samo w tym torcie macie trzy smaki obłędnych i lekkich musów – mocno czekoladowy mus z gorzkiej czekolady. Wyrafinowany i aksamitny. Do tego lekki i orzeźwiający mus truskawkowy z kawałkami świeżych truskawek. Na koniec słodki mus z białek czekolady, do której możesz dodać ekstrakt waniliowy. Do tego lekki i puszysty biszkopt czekoladowy oraz gruba warstwa polewy czekoladowej. Taki musowy tort nie tylko bajecznie wygląda, ale również wspaniale smakuje. Może jest przy nim trochę pracy, ale efekt jest tego w zupełności warty.
Inspiracją do przygotowania takiego właśnie tortu był tort, który wypatrzyłam kiedyś na pinterest – tam tort przygotowany był na cięższym spodzie z brownie, a zamiast musu truskawkowego był przygotowany mus malinowy. Tu również można zrobić taki mus malinowy, aby otrzymać nieco inny smak tortu.
Składniki potrzebne do przygotowania tortu czekoladowo-truskawkowego
Niby lista składników w przepisie wygląda na długą, ale wiele z nich się powtarza przy poszczególnych elementach. Dlatego poniżej przedstawiam skróconą listę niezbędnych składników oraz ich ewentualne zamienniki.
- czekolada gorzka – do przygotowania tego tortu będziesz potrzebować w sumie 300 g gorzkiej czekolady – o ile używasz też gorzką czekoladę na wierzch tortu, jeśli nie to kup w sklepie 200 g gorzkiej czekolady i 100 g mlecznej czekolady.
- biała czekolada – do musu truskawkowego i musu z białej czekolady będziesz potrzebować w sumie 400 g białej czekolady. Zwróć uwagę w sklepie, czy czekolada, którą kupujesz ma na pewno po 100 g w opakowaniu, bo często te czekolady mają zaniżoną gramaturę do 90 g a nawet 80 g.
- żelatyna – do przygotowania wszystkich trzech musów użyłam w sumie 5,5 łyżeczki żelatyny – to około 25 g żelatyny
- śmietana kremówka – ja używałam płynną śmietankę kremówkę w kartonikach o zawartości tłuszczu 30% – w sumie do przygotowania całego tortu będziesz potrzebować 1000-1050 ml śmietany kremówki. Końcowa ilość zależy od tego z jakiej czekolady będziesz robić polewę na tort.
- truskawki – do musu truskawkowego będziesz potrzebować około 180-200 g truskawek. Powinny to być świeże truskawki, bo większość z nich dodawana jest w formie pokrojonej do gotowego musu. Mrożone owoce będą po rozmrożeniu nieładne i nie będą się ładnie prezentować w torcie. Zamiast truskawek możesz też użyć maliny, jeśli wolisz te owoce – maliny też powinny być świeże.
- barwnik spożywczy – do musu z truskawek dodaje się puree ze zmiksowanych truskawek, jest go niestety na tyle niedużo, że nie nadaje on musowi jakiegoś specjalnego koloru. Dlatego jeśli chcesz uzyskać ładny różowy kolor musu truskawkowego tak aby odróżniał się od musu z białej czekolady, to możesz dodać do niego odrobinę barwnika spożywczego. Ja użyłam różowy barwnik w żelu. Może też być barwnik czerwony. Najlepszy będzie właśnie barwnik w żelu lub w proszku.
Jak przygotować puszysty biszkopt na tort – zobacz film
Biszkopt czekoladowy to tortu możesz przygotować z dowolnego przepisu – jeśli masz swój ulubiony. Najlepszy będzie przepis na biszkopt z około 2 dużych jajek, bo potrzebujesz tu niewysoki biszkopt – jeden blat biszkoptowy. Możesz tu oczywiście wykorzystać mój przepis podany powyżej. W filmie na tort nie pokazuję jak przygotowuję biszkopt czekoladowy, bo chciałam pokazać dokładniej przygotowanie musów. Możesz za to zobaczyć tutaj jak przygotowuję taki biszkopt. Na filmie robię go z 4 jajek, tu potrzebny jest biszkopt z połowy porcji.
Przygotowanie musu czekoladowego – wskazówki
Mus czekoladowy wykładany jest bezpośrednio na ostudzony biszkopt, więc przygotowania zacznij od tego właśnie musu. Polecam tu wykorzystanie gorzkiej czekolady, która ma intensywniejszy czekoladowy smak. Jeśli wolisz słodsze ciasta, to możesz dodać do musu trochę cukru pudru, aby był słodszy. Ja go nie słodziłam, bo śmietana kremówka dodaje czekoladzie trochę słodkości i jest to dla mnie wystarczające. Najpierw rozpuść czekoladę w gorącej śmietanie kremówce – w tym celu przelej kremówkę do rondelka i podgrzej na kuchence, aż przy ściankach pojawią się pęcherzyki powietrza. Wtedy zdejmij rondelek z kuchenki i dodaj do niej połamaną albo posiekaną czekoladę. Taka połamana czekolada szybciej się rozpuści i połączy w gładką masę czekoladową. Do takiej jeszcze ciepłe czekolady dodaj rozpuszczoną żelatynę. Czekoladę ostudź w temperaturze pokojowej. Zmiksuj schłodzoną śmietanę kremówkę aż otrzymasz gęsta bitą śmietanę. Ja miksuję mikserem na wysokich obrotach przez kilka minut. Do takiej ubitej kremówki dodaj przestudzoną czekoladę i wymieszaj delikatnie łopatką lub łyżką. Gotowy wymieszany mus wyłóż na biszkopt.
Mus z białej czekolady przygotowujesz bardzo podobnie, tylko, gorzką czekoladę zastępujesz białą i do jej rozpuszczenia używasz trochę mniej śmietany kremówki. Gotowy mus z białej czekolady wykładasz na mus truskawkowy.
Jak przygotować żelatynę do musu?
Przy każdym z musów żelatynę przygotowujesz w ten sam sposób. Ja używam żelatyny sproszkowanej i wsypuję odmierzoną ilość do szklanki, dodaję zimną wodę tak aby zakryła żelatynę i odstawiam na kilka minut. W tym czasie żelatyna pęcznieje i robi się jakby twarda. Wtedy możesz ją podgrzać. Najlepiej to zrobić w mikrofalówce. Wstaw szklankę z żelatyną do mikrofalówki i podgrzej max 10 sekund. Gdy żelatyna się rozpuści i zacznie delikatnie unosić do góry, to wyjmij ją z mikrofalówki i przemieszaj. Wlej od razu do ciepłej czekolady i dokładnie wymieszaj. Taką czekoladę zostaw na kuchennym blacie, aby ostygła – zwykle wystarcza około pół godziny.
Przygotowanie musu truskawkowego – wskazówki
Przygotowanie musu truskawkowego ma kilka etapów i zacznij od przygotowania truskawek. Świeże truskawki umyj, osusz i usuń szypułki. Około 60 g owoców pokrój na mniejsze kawałki i zmiksuj na drobno – możesz użyć blendra lub malaksera, a jeśli nie masz tych urządzeń to porządnie rozgnieć je widelcem. Takie rozgniecione truskawki przełóż na gęste sitko i za pomocą łyżki przetrzyj dodatkowo przez sitko. To pozwoli pozbyć się pestek z owoców oraz większych kawałków. Otrzymany dzięki temu zabiegowi mus/puree przełóż do miarki albo szklanki – do samego musu będziesz potrzebować 60 ml (czyli 1/4 szklanki).
Omierzony mus truskawkowy dodaj do żaroodpornej miski ze śmietaną kremówką i połamaną białą czekoladą. Podgrzej całość aż czekolada się rozpuści. Najlepiej podgrzać miskę w mikrofalówce – w turach po jednej minucie. Jeśli nie masz mikrofalówki to podgrzej miskę w kąpieli wodnej. Do niedużego garnka wlej na dno trochę wody, na górze postaw miskę z czekoladą, musem i kremówką. Podgrzewaj garnek z wodą, tak aby parowała i podgrzewała od spodu miseczkę. Mieszaj całość aż otrzymasz gładką polewę. Do ciepłej polewy truskawkowej dodaj żelatynę i ostudź w temperaturze pokojowej.
Ostudzoną czekoladę zmieszaj z bitą śmietaną – ja tu dodałam dla koloru odrobinę barwnika spożywczego w różowym kolorze, bo mus miał bardzo blady kolor. Dzięki barwnikowi mus nabrał ślicznego różowego koloru i tort nim przełożony wyglądał wręcz rewelacyjnie. Gorąco polecam dodanie odrobiny barwnika, aby mus miał żywszy kolor. Jeśli będziesz robić mus z malin do tortu możliwe, że nie trzeba będzie dodawać barwnika, bo maliny dają mocniejszy kolor niż truskawki.
Na koniec dodałam jeszcze do musu truskawkowego drobno pokrojone świeże owoce truskawek, dzięki czemu tort po przekrojeniu wyglądał jeszcze ładniej i miał bardziej truskawkowy smak.
Złożenie tortu czekoladowo-truskawkowego
Ten tort czekoladowo-truskawkowy wychodzi dość wysoki więc warto składać go w specjalnym wysokim rancie do ciast. Co jeśli nie masz takiego rantu? Wtedy użyj rant do tortownicy, w której pieczony był biszkopt, ale zabezpiecz go dodatkowo papierem do pieczenia – przyklej go do ścianek tortownicy, tak aby wystawał kilka centymetrów ponad wysokości rantu. Najlepiej użyj dwie warstwy papieru. Możesz też użyć specjalną grubą folię do tortów.
Biszkopt umieszczony w rancie możesz dodatkowo nasączyć. Ja użyłam wodę lekko osłodzoną cukrem. Możesz też użyć lekką herbatę – zwykłą lub owocową. A jeśli tort będzie jedzony tylko przez dorosłych to możesz nasącz biszkopt wodą z dodatkiem odrobiny rumu lub likieru czekoladowego. Na tak przygotowany biszkopt wyłóż najpierw mus z gorzkiej czekolady i schłodź w lodówce przez około 30 minut. Wtedy wyłóż mus truskawkowy i ponownie schłodź przez około 30 minut. Nałóż mus z białej czekolady i teraz już zostaw tort w lodówce na przynajmniej 4 godziny. Tak aby wszystkie musy dobrze stężały.
Przy okazji podpowiem, że ten tort czekoladowy z truskawkami możesz przygotować z połowy porcji w foremce o średnicy około 16 cm. Taki tort będzie idealny na około 5-6 osób.
Jak wyjąć tort z musem czekoladowym z rantu?
Jeśli do złożenia tortu używałaś/eś rantu z tortownicy zabezpieczonej od środka papierem do pieczenia, to wystarczy odpiąć rant i delikatnie oderwać papier do pieczenia od tortu. Jeśli używałaś/eś wysoki metalowy rant to możesz przed zdjęciem delikatnie go ogrzać, tak aby mus się ładnie od niego odkleił. Aby to zrobić możesz delikatnie potrzeć rant dłońmi tak aby się ogrzał, albo lekko podgrzać go suszarką. Na koniec możesz wyrównać powierzchnię łopatką.
Jak udekorować tort czekoladowo-truskawkowy?
Ja swój tort udekorowałam nie tylko polewą czekoladową, ale także w trakcie przygotowywania musów odłożyłam odrobinę musu z białej czekolady oraz musu z gorzkiej czekolady i przełożyłam je do oddzielnych woreczków cukierniczych z różnymi tylkami do kremu. Dzięki temu mogłam wycisnąć te musu na wierzchu tortu otrzymując bardzo szybką i łatwą dekorację. Do tego ułożyłam na wierzchu przekrojone świeże truskawki. Możesz też tort posypać dodatkowo kolorowymi posypkami cukrowymi albo nawet ułożyć świeże kwiaty.
Ile kalorii ma musowy tort neapolitański?
Ten tort nie należy do niskokalorycznych, ale nie ma się co dziwić, gdy widzi się ilość użytej czekolady i śmietany kremówki. 100 g tortu ma co prawda około 350 kcal, za to jeśli podzielisz go na 12 porcji, to każda z nich będzie już miała około 640 kcal (węglowodany 47 g, białka 9 g, tłuszcze 46 g). Ale zawsze możesz ukroić cieńszy kawałek jeśli liczysz kalorie ;)
Mam nadzieję, że ten przepis zachęci cię do przygotowania tego tortu, bo jest on wart grzechu. Mi i wszystkim bardzo smakował. Będzie mi bardzo miło jeśli podzielisz się swoimi uwagami w komentarzu pod przepisem.
Polecane przepisy na torty czekoladowe
Jeśli uwielbiasz torty czekoladowe, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy. A na blogu znajdziesz również wiele innych przepisów na torty o różnych smakach i przygotowane z różnymi dodatkami. Koniecznie zobacz je wszystkie i znajdź przepis idealny dla siebie. Ja tu polecam między innymi takie trzy czekoladowe torty.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na czekoladowo-truskawkowy tort neapolitański
Zapraszam serdecznie na wyjątkową ucztę smaków z okazji 12 urodzin mojego bloga! Przygotowałam dla Was niezwykły tort czekoladowo-truskawkowy, którym chcę podzielić się z Wami w tym wyjątkowym dniu. Ten lekki i pięknie udekorowany tort składa się z trzech warstw, każda o innym smaku i kolorze, co nadaje mu niepowtarzalnego charakteru. Pierwsza warstwa to intensywnie czekoladowy mus, który rozpływa się w ustach, następnie orzeźwiająca warstwa truskawkowa, a na samym szczycie delikatny mus z białej czekolady. To połączenie smaków zapewni niezapomniane wrażenia podniebieniu każdego smakosza! Nie zwlekaj i przygotuj ten wyjątkowy tort na swoje urodziny, imieniny lub inną okazję, która zasługuje na coś wyjątkowego. Z moim szczegółowym przepisem oraz zdjęciami krok po kroku oraz krótkim filmem video z łatwością stworzysz ten tort samodzielnie w swojej kuchni. Odkryj tajemnicę tego niezwykłego tortu już dziś i podziel się nim z kimś wyjątkowym!