Przepis na babeczki majonezowe – proste i pyszne :)

Zapewne słyszeliście o majonezowej babce, albo nawet robiliście już kiedyś taką.

Ja postanowiłam zamiast babki upiec babeczki – bo lubię jak jest inaczej :)

Sam przepis jest bardzo prosty i szybki do wykonania.

Babeczki możecie aromatyzować w dowolny sposób i dodać dowolne dodatki – ja zdecydowałam się na płatki migdałowe i aromat migdałowy. Fajnie mogą też smakować z dodatkiem skórki cytrynowej, albo pomarańczowej.

Na babeczki nałożyłam krem twarożkowy, który świetnie uzupełnia smak.

Do tego dodajcie jakieś świąteczne dekoracje i wielkanocne babeczki gotowe :D

Z podanej porcji uzyskacie około 19 babeczek – wystarczy więc dla wszystkich domowników :)

Ps. Jeśli szukacie jeszcze inne przepisy na wielkanocne wypieki, to koniecznie zajrzyjcie do kategorii Wielkanoc – znajdziecie tam mnóstwo prostych i smacznych przepisów :)

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.75 z 4 ocen
Postaw mi kawę

babeczki majonezowe

babeczki majonezowe

babeczki majonezowe

Babeczki majonezowe przepis do druku

majonezowe1

Babeczki majonezowe :)

Wypieki Beaty
Przepis na proste i pyszne babeczki z majonezem i twarożkowym kremem.
4.75 z 4 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 25 minut
1 godz
Czas całkowity 1 godz 55 minut
Porcje 19

Składniki

składniki babeczek:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 duże łyżki majonezu
  • 4 jaja rozmiar L
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych
  • olejek migdałowy do smaku - albo inny aromat

składniki kremu:

Instrukcja
 

babeczki majonezowe

  • Jajka zmiksuj z cukrem.
    4 jaja, 1 szklanka cukru
  • Pozostałe suche składniki połącz razem i dodaj w kilku partiach do jajek.
    1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Dodaj majonez, aromat i migdały.
    2 duże łyżki majonezu, olejek migdałowy, 1/2 szklanki płatków migdałowych
  • Ciasto nałóż do przygotowanych papilotek do 2/3 wysokości.
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez około 20-25 minut (do suchego patyczka).
  • Gotowe babeczki ostudź na kratce.

krem twarożkowy

  • Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
    200 g białej czekolady
  • Dodaj czekoladę do serka - dokładnie wymieszaj.
    300 g sera twarogowego
  • Schłodź masę przez około godzinę w lodówce.
  • Po tym czasie nałóż krem na babeczki.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis znaleziony w tart factory.