Babeczki majonezowe – proste i pyszne :)
Zapewne słyszeliście o majonezowej babce, albo nawet robiliście już kiedyś taką.
Ja postanowiłam zamiast babki upiec babeczki – bo lubię jak jest inaczej :)
Sam przepis jest bardzo prosty i szybki do wykonania. Babeczki możecie aromatyzować w dowolny sposób i dodać dowolne dodatki – ja zdecydowałam się na płatki migdałowe i aromat migdałowy – fajnie mogą też smakować z dodatkiem skórki cytrynowej, albo pomarańczowej.
Na babeczki nałożyłam krem twarożkowy, który świetnie uzupełnia smak. Do tego dodajcie jakieś świąteczne dekoracje i wielkanocne babeczki gotowe :D
Z podanej porcji uzyskacie około 19 babeczek – wystarczy więc dla wszystkich domowników :)
Ps. Jeśli szukacie jeszcze inne przepisy na wielkanocne wypieki, to koniecznie zajrzyjcie do kategorii Wielkanoc – znajdziecie tam mnóstwo prostych i smacznych przepisów :)
Babeczki majonezowe :)
- ½ szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 2 duże łyżki majonezu
- 4 jaja
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ szklanki płatków migdałowych
- olejek migdałowy do smaku
- 300 g sera twarogowego
- 200 g białej czekolady
- opcjonalnie barwnik
- Jajka zmiksuj z cukrem, pozostałe suche składniki połącz razem i dodaj w kilku partiach do jajek. Dodaj majonez, aromat i migdały.
- Ciasto nałóż do przygotowanych papilotek do ⅔ wysokości. Piecz w 180 stopniach przez około 20-25 minut (do suchego patyczka).
- Gotowe babeczki ostudź na kratce.
- Czekoladę rozstop w kąpieli wodnej i dodaj do serka - dokładnie wymieszaj. Schłodź masę przez około godzinę w lodówce. Po tym czasie nałóż krem na babeczki.
Przepis znaleziony w tart factory.
piękne te babeczki