babeczki majonezowe

Przepis na puszyste i lekko wilgotne babeczki na majonezie

Przepis na babeczki majonezowe to nietypowy, ale równie smakowity sposób na przygotowanie puszystych i wilgotnych babeczek. Dodatek majonezu sprawia, że ciasto nabiera wyjątkowej konsystencji, a jednocześnie pozostaje delikatne i lekkie. Te aromatyczne babeczki będą doskonałą propozycją na święta wielkanocne, ale także na co dzień – na śniadanie, podwieczorek czy przekąskę do kawy. Spróbuj tego niezwykłego przepisu i odkryj nowe oblicze tradycyjnych babeczek!

babeczki majonezowe

Babeczki majonezowe przepis krok po kroku

Jeśli lubisz proste i bardzo puszyste babeczki, które zaskakują smakiem, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

majonezowe1

Babeczki majonezowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na proste i pyszne babeczki z majonezem i twarożkowym kremem.
4.75 z 4 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 25 minut
1 hour
Czas całkowity 1 hour 55 minut
Porcje 19
Składniki

składniki babeczek z majonezem

  • 1/2 szklanki mąki pszennej (75 g)
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (100 g)
  • 1 szklanka cukru (200 g)
  • 2 duże łyżki majonezu
  • 4 jaja (rozmiar L)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych (ok 50 g)
  • olejek migdałowy (do smaku – albo inny aromat )

składniki kremu:

Instrukcja
 

Jak zrobić babeczki majonezowe

  • Jajka zmiksuj z cukrem.
    4 jaja, 1 szklanka cukru
  • Pozostałe suche składniki połącz razem i dodaj w kilku partiach do jajek.
    1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Dodaj majonez, aromat i migdały.
    2 duże łyżki majonezu, olejek migdałowy, 1/2 szklanki płatków migdałowych
  • Ciasto nałóż do przygotowanych papilotek do 2/3 wysokości.
  • Piecz babeczki w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez około 20-25 minut (do suchego patyczka).
  • Gotowe babeczki ostudź na kratce.

Jak zrobić krem twarożkowy do babeczek

  • Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
    200 g białej czekolady
  • Dodaj czekoladę do serka – dokładnie wymieszaj.
    300 g sera twarogowego
  • Schłodź masę przez około godzinę w lodówce.
  • Po tym czasie nałóż krem na babeczki.
Prywatne
Słowa kluczowe babeczki na majonezie
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
babeczki majonezowe

Puszyste babeczki z majonezem – uwagi

Zapewne słyszeliście o majonezowej babce, albo nawet robiliście już kiedyś taką. Ja postanowiłam zamiast babki upiec babeczki – bo lubię jak jest inaczej. Sam przepis jest bardzo prosty i szybki do wykonania. Babeczki możecie aromatyzować w dowolny sposób i dodać dowolne dodatki – ja zdecydowałam się na płatki migdałowe i aromat migdałowy. Fajnie mogą też smakować z dodatkiem skórki cytrynowej, albo pomarańczowej. Na babeczki nałożyłam krem twarożkowy, który świetnie uzupełnia smak. Do tego dodajcie jakieś świąteczne dekoracje i wielkanocne babeczki gotowe.

Z podanej porcji uzyskacie około 19 babeczek – wystarczy więc dla wszystkich domowników :)

Ps. Jeśli szukacie jeszcze inne przepisy na wielkanocne wypieki, to koniecznie zajrzyjcie do kategorii Wielkanoc – znajdziecie tam mnóstwo prostych i smacznych przepisów :)

Przepis znaleziony w tart factory.

Polecane przepisy na babeczki na Wielkanoc

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne babeczki idealne na święta i nie tylko. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy: