Przepis na ciasto Monte

Zaktualizowany: 2024 15 marca
ciasto monte z musami czekoladowymi i gorzkim kakao

Przepis na musowe ciasto czekoladowe na biszkopcie

Zapraszam do wypróbowania przepisu na ciasto Monte – wyjątkowej uczty dla miłośników czekolady! To lekkie i puszyste ciasto składa się z delikatnego biszkoptu przełożonego dwiema warstwami kremowych musów czekoladowych. Przygotowanie tego wyjątkowego ciasta jest proste, a efekt zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Gotowy deser zachwyci wszystkich wielbicieli słodkości. Spróbuj koniecznie!

biszkoptowe ciasto monet z dwoma musami czekoladowymi

Ciasto Monte przepis krok po kroku

Jeśli lubisz lekkie czekoladowe ciasta na sporą blachę, to koniecznie wypróbuj przepis na musowe ciasto. Takim ciastem zachwycisz wszystkich!

przepis na ciasto monte

Ciasto Monte przepis z filmem

Wypieki Beaty
Przepis na podwójnie czekoladowe ciasto z lekkimi musami.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 12 minut
4 hours
Czas całkowity 4 hours 52 minut
Porcje 24
Kalorie 325 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o wielkości około 24/24 lub 20/30 wyłożona papierem do pieczenia.
Składniki

składniki na biszkopt

składniki na mus czekoladowy

składniki na mus z białej czekolady

Instrukcja
 

Krok 1 – przygotowanie biszkoptu

  • Jajka zmiksuj razem z cukrem na gęstą i puszystą masę – miksuj przynajmniej przez kilka minut na wysokich obrotach miksera.
    2 jajka, 50 g cukru
    miksowanie białek z cukrem na biszkopt do ciasta monte
  • Przesiej przez sitko mąkę pszenną i ziemniaczaną.
    50 g mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    przesiewanie mąki przez sitko do przygotowania biszkopta
  • Zmieszaj delikatnie mąkę z ubitymi jajkami.
    mieszanie ubitych jajek z przesianą mąką pszenną
  • Przelej ciasto do przygotowanej foremki i rozprowadź równą warstwą.
    wykładanie ciasta na biszkopt do formy do pieczenia
  • Piecz biszkopt w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (w trybie termooobiegu) przez około 10-12 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu biszkopt ostudź, a następnie ostrożnie oderwij go od papieru.
  • Umieść ponownie biszkopt razem z papierem w formie, w której był pieczony.
  • Jeśli lubisz wilgotne biszkopty, to możesz go teraz dodatkowo nasączyć – np. lekko osłodzoną wodą, lub lekką herbatą.

Krok 2 – przygotowanie musu czekoladowego

  • Żelatynę zalej niewielką ilością wody i odstaw na kilka minut do napęcznienia.
    7 g żelatyny
  • Ubij śmietanę kremówkę na wysokich obrotach miksera, aż będzie gęsta.
    330 ml śmietany kremówki
  • Do zimnego serka mascarpone dodaj krem czekoladowo-orzechowy (np. nutellę) oraz rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę
    250 g serka mascarpone, 100 g nutelli, 100 g czekolady
    składniki na krem czekoladowy do ciasta
  • Zmiksuj razem na wysokich obrotach miksera, ale tylko do połączenia.
    miksowanie kremu czekoladowego do ciasta monte
  • Żelatynę podgrzej krótko, aby stała się płynna (ja ją podgrzewam max 10 sekund w mikrofalówce), dodaj do niej łyżkę kremu czekoladowego i dokładnie wymieszaj.
    dodawanie żelatyny do musu czekoladowego
  • Przelej żelatynę do kremu i zmiksuj na wysokich obrotach.
  • Dodaj do kremu czekoladowego mniej więcej połowę ubitej kremówki i delikatnie wymieszaj łopatką.
    dodawanie bitej śmietany do kremu czekoladowego
  • Przełóż resztę bitej śmietany i dokładnie wymieszaj.
  • Przełóż krem czekoladowy na biszkopt i schowaj do lodówki.
    wykładanie musu czekoladowego na biszkopt

Krok 3 – przygotowanie musu z białej czekolady

  • Podgrzej w rondelku śmietanę kremówkę i gdy będzie gorąca dodaj do niej połamaną czekoladę.
    100 ml śmietany kremówki, 200 g białej czekolady
    rozpuszczanie białej czekolady w gorącej śmietanie kremówce
  • Odczekaj około 2 minuty i dokładnie wymieszaj czekoladę aż się rozpuści i otrzymasz gładką polewę.
  • Odstaw czekoladę do wystudzenia.
  • Żelatynę zalej niewielką ilością wody i odstaw na kilka minut do napęcznienia.
    7 g żelatyny
  • Śmietanę kremówkę zmiksuj na wysokich obrotach miksera aż otrzymasz gęstą bitą śmietanę.
    230 ml śmietany kremówki
  • Wlej wystudzoną czekoladę do bitej śmietany i delikatnie wymieszaj – tylko do połączenia.
    dodawanie rozpuszczonej czekolady do bitej śmietany
  • Żelatynę podgrzej krótko, aby stała się płynna (ja ją podgrzewam max 10 sekund w mikrofalówce), dodaj do niej łyżkę kremu czekoladowego i dokładnie wymieszaj.
    dodawanie żelatyny do musu z białej czekolady
  • Przelej żelatynę do kremu i dokładnie wymieszaj.
  • Przelej masę czekoladową na wierzch musu czekoladowego i wyrównaj powierzchnię.
    wykładanie musu z białej czekolady na ciasto monte
  • Schowaj ciasto do lodówki na około 4 godziny.
  • Przed podaniem ciasto monte posyp gorzkim kakao, albo udekoruj wg uznania.
Film
Notatki
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 325kcalWeglowodany: 19gBiałko: 5gTłuszcz: 25g
Słowa kluczowe ciasto z musem czekoladowym
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
biszkoptowe ciasto monte z musem czekoladowym

Co to jest ciasto Monte?

Moje dzisiejsze ciasto, to przepyszne, lekkie i cudownie czekoladowe ciasto, które na pewno zasmakuje każdemu. Do przygotowania go zachęciły mnie różne zdjęcia z Pinteresta, a samo ciasto zainspirowane jest popularnym deserem Monte, gdzie połączone są dwa smaki – czekoladowo-orzechowy oraz lekki waniliowy. I tutaj też mam takie połączenie. Podstawą mojego ciasta jest lekki i puszysty niski biszkopt przygotowany z zaledwie dwóch jajek. Następna warstwa ciasta to czekoladowo-orzechowy mus, który ma na wierzchu słodki i lekki jak ptasie mleczko mus z białej czekolady. Takie połączenie smaków z pewnością zachwyci nie tylko dzieci, ale również dorosłych. Do tego ciasto przygotowałam w sporej blaszce i można je podzielić na wiele porcji. Dlatego ciasto Monte będzie doskonałym wyborem na nadchodzące święta wielkanocne, albo na różne rodzinne uroczystości i okazje. Spróbuj koniecznie!

czekoladowe ciasto z musem z mlecznej czekolady i nutelli

Składniki niezbędne do przygotowania ciasta Monte

Aby przygotować to niezwykłe ciasto z musem czekoladowym będziesz potrzebować kilku podstawowych składników. Poniżej podaję skróconą listę niezbędnych produktów oraz ewentualnych zamienników.

  • serek mascarpone – do przygotowania musu czekoladowo-orzechowego użyłam mocno schłodzonego serka mascarpone. Będziesz potrzebować opakowanie o wadze 250 g. Ten serek bez problemu kupisz w większych marketach, a także w dyskontach – takich jak Lidl, czy Biedronka. Jeśli kupujesz serek w Biedronce, to zwróć uwagę, czy kupujesz zwykły serek, czy też smakowy, bo często stoją pomieszane.
  • śmietana kremówka – do musów niezbędna jest śmietana kremówka – ja tu użyłam śmietanę kremówkę 30% w kartoniku. Do każdego z musów zużyłam po 330 ml śmietany kremówki. Śmietankę o takiej pojemności kupisz w Biedronce i chyba również w Lidlu. Możesz oczywiście kupić inną gramaturę śmietanki i odmierzyć ją miarką kuchenną.
  • nutella – do nadania musowi czekoladowemu słodkości i lekko orzechowego smaku dodałam do musu 100 g nutelli – możesz też ją dodać w większej ilości – do smaku. Zamiast tradycyjnej nutelli możesz użyć dowolny krem czekoladowo-orzechowy
  • czekolada – do musu czekoladowo-orzechowego będziesz potrzebować 100 g czekolady – możesz użyć mleczną lub gorzką – zależy jak bardzo słodkie ciasta lubisz
  • biała czekolada – do musu z białej czekolady potrzebujesz oczywiście białą czekoladę – tutaj potrzebne jest 200 g czekolady. Kupując ją zwróć uwagę na gramaturę opakowania. Producenci często ją zaniżają i czekolada biała ma 90 albo nawet 80 g. Ja dlatego najczęściej kupuję białą czekoladę z Lidla – ma 100 g i jest dobrej jakości.
monte ciasto biszkopt z musem z mlecznej czekolady oraz z musem z białej czekolady

Jak zrobić ciasto Monte – wskazówki

To ciasto z musem czekoladowym nie jest trudne do przygotowania, ale jest zdecydowanie łatwiejsze i szybsze jeśli pracę nad nim podzielisz sobie na etapy. Przygotowanie ciasta zacznij od biszkoptu. Możesz go upiec nawet dzień czy dwa wcześniej i przychować owinięty w folię, aby nie obsychał. Wtedy zostanie ci już tylko przygotowanie dwóch musów i schłodzenie ciasta w lodówce.

Jak przygotować biszkopt do ciasta?

Możesz upiec swój ulubiony biszkopt – jeśli masz przepis, który cię nigdy nie zawodzi. Nie piecz zbyt wysokiego biszkopta, bo ma on tu tylko stanowić podstawę i nie jest dzielony na blaty. Ja na moją formę do pieczenia o wielkości około 20×30 cm przygotowałam biszkopt z dwóch jajek o rozmiarze L. Możesz przygotować biszkopt jak ja z całych jajek zmiksowanych z cukrem, albo możesz oddzielić białka od żółtek i zmiksować najpierw same białka z cukrem na gęstą i puszystą masę (podobnie jak przy przygotowaniu bezy). Dopiero wtedy dodaj do białek żółtka oraz przesiane przez sitko mąki. Przesianie mąki przez sitko jest istotnym punktem w przygotowaniu biszkopta, więc koniecznie o tym pamiętaj! Druga ważna sprawa, po dodaniu mąki do zmiksowanych jajek mieszaj ją delikatnie i tylko do połączenia. Tak aby ciasto nie utraciło swojej puszystości. Zachęcam cię również do obejrzenia krótkiego filmu, gdzie pokazuję jak przygotować niezawodny biszkopt idealny właśnie jako spód do różnych ciast.

Jak upiec biszkopt? Taki niski biszkopt potrzebuje krótkiego czasu w piekarniku – zwykle 10-12 minut w zupełności wystarcza. Ja swoje biszkopty piekę zawsze na termoobiegu i temperaturze 170 stopni. Ale możesz też upiec biszkopt w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni i w trybie góra/dół.

Gotowy biszkopt ostudź i jeśli przygotowujesz go z wyprzedzeniem, to owiń folią, lub schowaj całą foremkę do reklamówki zabezpieczając go przed wysychaniem. Gorąco polecam też przed wykładaniem na biszkopt musów czekoladowych oderwanie od biszkopta papieru do pieczenia. Dopiero wtedy przełóż papier ponownie do formy i ułóż biszkopt. Po co to wcześniejsze odrywanie? To pomaga później w łatwiejszym nakładaniu ciasta na talerze gości. Taki przyklejony do papieru biszkopt trudniej oderwać, aby nałożyć na talerzyki i można przy okazji uszkodzić ciasto i mus. Wcześniejsze oderwanie biszkopta od papieru pozwala na pokrojenie ładnych i kształtnych kawałków bez zamartwiania się o uszkodzone ciasto.

double chocolate mousse cake

Jak zrobić musy czekoladowe do ciasta?

Aby przygotować musy do ciasta musisz pamiętać o mocnym schłodzeniu serka mascarpone oraz śmietany kremówki, tak aby dały się ładnie i szybko zmiksować. Jeśli śmietana kremówka nie będzie mocno schłodzona, to nie będziesz w stanie zmiksować jej na gęstą bitą śmietanę. Aby musy czekoladowe do ciasta były bardziej stabilne dodałam do nich żelatynę. Ja używam żelatynę w proszku. Każdy z musów przygotowujesz oddzielnie. Najpierw zrób mus czekoladowo-orzechowy i wyłóż go na biszkopt. Schłodź w lodówce przez około 30 minut, a w tym czasie przygotuj mus z białej czekolady.

warstwowe ciasto czekoladowe na biszkopcie

Jak zrobić żelatynę do musu?

Żelatynę przesyp do szklanki lub kubeczka i dolej zimnej wody – nalej jej tylko tyle, aby zakryła żelatynę, wymieszaj łyżeczką i odstaw na kilka minut, aby żelatyna napęczniała. W tym czasie zrobi się bardzo gęsta i twardawa. Teraz musisz żelatynę krótko podgrzać, aby stała się płynna. Ja wstawiam ją do mikrofalówki i ustawiam 10 sekund. Obserwuję żelatynę i gdy widzę, że robi się płynna i zaczyna unosić w szklance, to wyłączam mikrofalówkę. Jak podgrzać żelatynę jeśli nie masz mikrofalówki? Możesz ją podgrzać w kąpieli wodnej (czyli na parze), albo wstawić szklankę do garnka gorącą wodą i mieszać, aż żelatyna się rozpuści.

Takiej ciepłej i podgrzanej żelatyny nie dodajesz od razu do kremu, bo mogą się porobić z niej „farfocle”. Przed dodaniem żelatyny do kremu trzeba ją zahartować. A robi się to przez dodanie łyżki kremu do żelatyny i wymieszanie. Taką zahartowaną żelatynę dodaj do kremu i zmiksuj albo energicznie wymieszaj.

podwójnie czekoladowe ciasto na puszystym biszkopcie

Jak przechowywać ciasto z musem czekoladowym?

Ze względu na śmietanę kremówkę i delikatność musów, to ciasto Monte musi być przechowywane w lodówce. Ciasto podawane na zimno smakuje najlepiej. Ale oczywiście może postać trochę na zewnątrz bez szkody. Spokojnie więc postoi w święta na słodkim stole. Ciasto dzięki użyciu biszkopta jest gotowe do serwowania od razu po wyjęciu z lodówki. Nie potrzebuje „ogrzewania” czy też stania na blacie przed krojeniem.

Aby ukroić ładne kawałki najlepiej rozgrzać wcześniej nóż – najlepiej potrzymać go chwilę w gorącej wodzie. Wtedy łatwo pokroisz ciasto na porcje. Pamiętaj aby przed podaniem posypać ciasto gorzkim kakao. Możesz też posypać je tartą czekoladą albo czekoladową posypką.

biszkoptowe ciasto z musem z mlecznej czekolady i z białą czekoladą

Ile kalorii ma czekoladowe ciasto Monte?

To czekoladowe ciasto Monte ma w 100 gramach około 325 kcal. Za to jeśli podzielisz je na 24 porcje – to każdy kawałek będzie miał około 217 kcal, to jest wg mnie bardzo zacną kalorycznością przy takim czekoladowym cieście. Pozostałe makro dla takiego kawałka to: węglowodany 13 g, tłuszcz 17 g i białka 3 g. Podaję tu oczywiście kaloryczność przybliżoną i policzoną dla produktów, które ja użyłam. Końcowa kaloryczność może się trochę różnić przy użyciu innych produktów.

Mam nadzieję, że to to ciasto Monte zainspiruje się do pieczenia i jego przygotowania. Jeśli tak, to będzie mi niezmiernie miło jeśli podzielisz się w komentarzu pod zdjęciem swoimi przemyśleniami na jego temat. Koniecznie zobacz również moje przepisy na Wielkanoc, gdzie znajdziesz wiele inspirujących pomysłów na słodkie wypieki idealne na święta.

lekkie ciasto musowe z białą czekoladą i mleczną czekoladą

Polecane przepisy na ciasta z kremem

Gorąco zachęcam do wypróbowania innych moich przepisów na pyszne ciasta z kremem i musami. Na blogu jest ich ogromny wybór, więc na pewno znajdziesz tu przepis idealny dla siebie. Ja polecam między innymi trzy takie przepisy, a dużo więcej na blogu.

Opublikowano: 2024 15 marca

Podziel się przepisem

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy