Ciasto z kawałkami czekolady

Zaktualizowany: 2024 23 lipca
ciasto z kawałkami czekolady bez miksera

Przepis na szybkie ciasto z czekoladą bez miksera

Jeśli masz ochotę na coś słodkiego do kawy lub herbaty, ale masz mało czasu albo nie dowierzasz swoim umiejętnościom, to zrób to ciasto z kawałkami czekolady. Samo ciasto przygotujesz bez miksera, bo to ciasto mieszane łyżką! Wystarczy krótko zmieszać składniki i już można piec ciasto. Wybierz do niej swoją ulubioną czekoladę i rozkoszuj się kawałkiem jeszcze ciepłego ciasta!

ciasto z kropelkami czekoladowymi

Jogurtowe ciasto z kawałkami czekolady przepis krok po kroku

Jeśli lubisz ciasta czekoladowe i czekoladę, to koniecznie upiecz to ekspresowe ciasto z czekoladą i odrobiną cynamonowego cukru.

ciasto z posiekaną czekoladą

Jogurtowe ciasto z czekoladą przepis z filmem

Wypieki Beaty
Przepis na bardzo łatwe, szybkie i smakowite ciasto czekoladowe z jogurtem i kawałkami czekolady.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 10 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 40 minut
Porcje 12
Kalorie 382 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o średnicy około 24 cm albo kwadratowa wielkości 22/22 cm. Posmarowana masłem i wysypana mąką lub bułką tartą.
Składniki

składniki na ciasto z czekoladą

  • 300 g mąki pszennej (2 szklanki)
  • 150 g cukru (3/4 szklanki – ciasto nie jest mocno słodkie)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka (rozmiar L )
  • 180 g jogurtu naturalnego (użyłam gęsty grecki – 3/4 szklanki)
  • 120 ml oleju
  • 2 łyżeczki wanilii (może być aromat waniliowy)
  • ok 100 g czekolady (posiekanej lub kropelek)
  • 50 g cukru (1/4 szklanki)
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto z kawałkami czekolady krok po kroku

    Krok 1 – zmieszaj suche składniki

    • W dużej misie zmieszaj razem mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
      300 g mąki pszennej, 150 g cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      mieszanie suchych składników na ciasto

    Krok 2 – zmieszaj mokre składniki

    • W drugiej misce zmieszaj olej, jogurt, jajka i wanilię.
      2 jajka, 180 g jogurtu naturalnego, 120 ml oleju, 2 łyżeczki wanilii
      mieszanie mokrych składników na ciasto

    Krok 3 – połącz razem składniki

    • Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj łyżką lub rózgą kuchenną.
      mieszanie mokrych składników z suchymi
    • Jeśli ciasto jest zbyt gęste, to możesz dodać trochę więcej jogurtu lub wlać odrobinę mleka.
    • Dodaj mniej więcej 3/4 czekolady i wymieszaj.
      ok 100 g czekolady
      dodawanie czekolady do ciasta

    Krok 4 – przełóż ciasto do formy

    • Przełóż ciasto do formy i rozprowadź równą warstwą.
      wykładanie ciasta do formy do pieczenia
    • Posyp wierzch pozostałą czekoladą.
    • Cukier zmieszaj z cynamonem i posyp nim wierzch ciasta (możesz część zostawić i posypać na koniec po upieczeniu ciasta).
      50 g cukru, 0,5 łyżeczki cynamonu
      posypywanie ciasta cukrem cynamonowym

    Krok 5 – upiecz ciasto

    • Wstaw formę z ciastem do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (w trybie góra-dół) lub 170 stopni (termoobieg) i piecz przez około 30 minut – do suchego patyczka.
    • Po upieczeniu ciasto lekko ostudź i posyp pozostałym cukrem – jeśli coś go zostało :)
    Film
    Notatki
    Szklanka ma pojemność 250 ml. 
    Prywatne
    Składniki Odżywcze
    Serving: 100gKalorie: 382kcalWeglowodany: 45gBiałko: 6gTłuszcz: 19g
    Słowa kluczowe jogurtowe ciasto z czekoladą
    Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
    ciasto z czekoladowymi kawałkami

    Ciasto z czekoladą mieszane łyżką – uwagi

    Przepis na moje dzisiejsze ciasto wypatrzyłam niedawno u Heather z bloga Curly Girl Kitchen i postanowiłam go wypróbować, bo urzekł mnie swoją prostotą. Tu przygotowanie jest niezwykle szybkie i proste, do tego potrzeba jedynie bardzo podstawowych składników. Takich które zwykle ma się już w kuchni. Dlatego to ciasto idealne na nagłe wypadki – niezapowiedzianych gości, czy też braki w zapasach. Ciasto może być gotowe już w jakieś 40 minut! Dlatego gorąco polecam ten przepis i zachęcam do zapisania go sobie na później.

    Ps. Jeśli obawiasz się, że zgubisz gdzieś ten przepis (albo inny z mojego bloga), to koniecznie zajrzyj na mojego instagrama – tam też podaję moje przepisy, a możesz je sobie bardzo łatwo zapisać na później :) A jeśli uwielbiasz mocno czekoladowe ciasta, to koniecznie wypróbuj mój przepis na szybkie ciasto czekoladowe, które też możesz zrobić bez miksera.

    chocolate chip cake

    Jakie składniki są potrzebne by zrobić ciasto bez miksera?

    Tak jak wspomniałam wyżej będziesz potrzebować tu jedynie bardzo podstawowe składniki. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które ja użyłam oraz ewentualne zamienniki.

    • mąka pszenna – ja użyłam mąki typ 500, może być również zwykła mąka tortowa, albo mąka 550
    • jogurt naturalny – u mnie to gęsty jogurt grecki
    • olej – u mnie to olej rzepakowy, ale możesz użyć dowolny olej, nawet rozpuszczony olej kokosowy
    • wanilia – dla dodania smaku ciastu dodałam do niego trochę ekstraktu z wanilii, możesz też użyć aromat waniliowy, albo inny aromat – np. fajnie będzie tu też pasował aromat pomarańczowy albo migdałowy
    • czekolada – użyłam czekolady deserowej w kawałkach, jeśli wolisz słodsze ciasta, to możesz użyć czekoladę mleczną
    szybkie ciasto z czekoladą

    Jak zrobić ciasto z kawałkami czekolady – wskazówki

    Nie mam tu za wiele wskazówek, bo zrobienie tego ciasta jest niezwykle proste – wystarczy zmieszać składniki i je razem połączyć. Dodam tu, że ciasto wychodzi bardzo gęste. Jeśli masz duży problem z jego wymieszaniem, to dodaj trochę więcej jogurtu. Fajnie się też sprawdza zwykłe mleko – wystarczy wlać go trochę i wymieszać.

    Samo ciasto możesz też zrobić z dodatkiem owoców. Przez to że jest gęste na pewno nie opadną na dno. Za to nie dodawaj ich do ciasta, bo mogą się rozpaść podczas mieszania. Przełóż samo ciasto do foremki, a owoce ułóż na wierzchu. Ciasto piecz podobnie jak to z czekoladą.

    mieszane ciasto z czekoladą

    Ile kalorii ma ciasto z czekoladą?

    W tabeli pod przepisem podałam kaloryczność dla 100 g ciasta (przy policzeniu składników, które ja użyłam). Jeśli ciasto pokroisz na 12 mniej więcej równych kawałków, to każdy z nich będzie miał około 319 kcal (węglowodany – 38 g, białka – 5 g, tłuszcz – 16 g).

    ciasto z czekoladą mieszane łyżką

    Jak przechowywać ciasto z czekoladą?

    Ciasto najlepiej trzymaj w temperaturze pokojowej (np. na blacie kuchennym). Jeśli chcesz, aby ciasto dłużej postało, to przełóż je do szczelnego pojemnika z pokrywką, tak aby nie obsychało.

    Ciasto możesz też zamrozić na około 3 miesiące.

    proste ciasto czekoladowe bez użycia miksera

    Polecane przepisy na ciasta z czekoladą

    Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne ciasta pieczone z czekoladą. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy, a dużo więcej znajdziesz na moim blogu – serdecznie zapraszam.

    Opublikowano: 2024 23 lipca

    Podziel się przepisem

    5 from 1 vote
    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena Przepisu




    Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

    3 komentarzy
    Najbardziej cenione
    Najnowsze Najstarsze
    Inline Feedbacks
    View all comments

    Popularne Przepisy

    Polecane przepisy

    Przepis na ciasto z czekoladą

    Przepis na proste i szybkie ciasto z kawałkami czekolady i cynamonowym cukrem, które zrobisz bez miksera - tylko za pomocą łyżki. To ciasto ekspresowo zrobisz i upieczesz i już po 40 minutach możesz się cieszyć aromatycznym czekoladowym ciastem. Zjedz je w towarzystwie kubka aromatycznej kawy, dodaj gałkę lodów, aby doznania smakowe były jeszcze wyrazistsze. Zaskocz swoją rodzinę i bliskich takim ciastem czekoladowym i upiecz je jak najszybciej. Zobacz przepis z filmem i zdjęciami krok po kroku a upieczenie ciasta nie sprawi ci żadnych problemów!