Babeczki z kremem z białej czekolady

Zaktualizowany: 2024 18 marca
wielkanocne babeczki z białą czekoladą

Przepis na puszyste waniliowe babeczki udekorowane kremem czekoladowym

Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu na delikatne babeczki z kremem z białej czekolady. Te lekkie i puszyste waniliowe babeczki doskonale nadają się na każdą okazję, a ich urocza dekoracja zrobiona ze słodkiego kremu z białej czekolady dodaje im wyjątkowego smaku i wyglądu. Możesz je przygotować na nadchodzące święta wielkanocne, albo na inną okazję. Takie babeczki z pewnością zachwycą zarówno twoich bliskich i znajomych. Spróbuj koniecznie!

waniliowe babeczki z kremem czekoladowym i jajeczkami cukrowymi

Przepis na babeczki z kremem z białej czekolady: krok po kroku

Jeśli szukasz pomysłu na smakowite i do tego pięknie się prezentujące babeczki, które możesz podać na świątecznym stole, ale również zjeść w weekend do kawy, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

waniliowe babeczki z białą czekoladą

Waniliowe babeczki z kremem z białej czekolady przepis z filmem

Wypieki Beaty
Przepis na puszyste ucierane babeczki udekorowane słodkim i pysznym kremem z białej czekolady.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 45 minut
Czas wykonania 25 minut
6 hours
Czas całkowity 7 hours 10 minut
Porcje 16 sztuk
Kalorie 341 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia babeczek, albo sztywne papilotki do babeczek.
Składniki

składniki na krem z białej czekolady

składniki na waniliowe babeczki

Instrukcja
 

Krok 1 – przygotowanie czekolady do kremu z białej czekolady

  • Żelatynę zalej niedużą ilością zimnej wody (daj jej tyle, aby zakryła żelatynę) i odstaw na kilka minut, aby napęczniała.
    1 łyżeczka żelatyny
  • W rondelku podgrzej śmietanę kremówkę, aż będzie gorąca – ale nie musi być wrząca.
    200 ml śmietany kremówki
  • Dodaj do śmietany połamaną czekoladę, poczekaj około 2 minuty i dokładnie wymieszaj rozmiękczoną czekoladę z kremówką aż otrzymasz gładką polewę.
    300 g białej czekolady
    rozpuszczanie białej czekolady w gorącej śmietanie kremówce
  • Podgrzej żelatynę aby stała się płynna i wlej ją do masy czekoladowej, dokładnie wymieszaj.
  • Przykryj wierzch czekolady folią spożywczą, tak aby dotykała wierzchu i ostudź. Schłodzoną czekoladę schowaj do lodówki przynajmniej na 6 godzin, a najlepiej na całą noc.

Krok 2 – przygotowanie waniliowych babeczek

  • Mąkę przesiej przez sitko razem z proszkiem do pieczenia i solą.
    200 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szczypta soli
  • Miękkie masło zmiksuj z cukrem pudrem i wanilią na białą i puszystą masę – ja miksuję je przez kilka minut.
    70 g masła, 150 g cukru pudru, ekstrakt z wanilii
    miksowanie masła z cukrem na babeczki waniliowe
  • Do masy maślanej dodawaj po jednym jajku i łyżce przesianej mąki – zmiksuj krótko – tylko do połączenia składników.
    3 jajka
    dodawanie jajek do ciasta na ucierane babeczki
  • Dodaj do miski jogurt naturalny i krótko zmiksuj.
    150 g jogurtu naturalnego
    dodawanie jogurtu do ciasta na babeczki waniliowe
  • Wsyp resztę mąki i krótko zmiksuj na niskich obrotach – tylko do połączenia składników.
    dodawanie mąki do ciasta na babeczki
  • Przełóż ciasto do przygotowanych papilotek – mniej więcej do 3/4 wysokości.
    nakładanie ciasta na babeczki do papilotek
  • Piecz babeczki waniliowe w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni (w trybie góra/dół) przez około 20-25 minut – do suchego patyczka.
  • Babeczki po upieczeniu ostudź.

Krok 3 – przygotowanie kremu z białej czekolady do babeczek

  • Schłodzoną masę czekoladową przełóż do większej miski.
    przekładanie zimnego kremu czekoladowego
  • Dodaj zimny serek mascarpone.
    250 g serka mascarpone
    przygotowanie składników na krem z białej czekolady do dekoracji babeczek
  • Zmiksuj razem czekoladę z serkiem na wysokich obrotach miksera aż uzyskasz gęsty krem.
    miksowanie kremu z białej czekolady
  • Przełóż krem czekoladowy do woreczka cukierniczego i udekoruj nim babeczki waniliowe.
    dekorowanie babeczek waniliowych kremem z białej czekolady
Film
Notatki
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1sztukaKalorie: 341kcalWeglowodany: 30gBiałko: 5gTłuszcz: 22g
Słowa kluczowe puszyste babeczki waniliowe, wielkanocne babeczki
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
babeczki z białą czekoladą i kremem czekoladowym

Dlaczego pokochasz te babeczki z kremem?

Zapraszam dziś na wyjątkowo pyszne, piękne i do tego nietrudne do przygotowania babeczki udekorowane kremem z białej czekolady. Te babeczki są super puszyste, lekko wilgotne i delikatnie waniliowe w smaku. A słodki krem z białej czekolady doskonale uzupełnia i podkreśla ich smak. Takie babeczki są bardzo uniwersalne i na pewno zasmakują każdemu. Zmieniając dekorację możesz je przygotować zarówno na weekendowy deser, jak i na święta, urodziny, czy też inne rodzinne okazje. Zobacz mój dokładny przepis, przeczytaj moje wskazówki, a także obejrzyj krótki film video i koniecznie przygotuj te babeczki dla swoich bliskich.

ucierane babeczki z kremem z białej czekolady z dekoracją świąteczną

Jakie składniki są potrzebne do przygotowania babeczek z kremem z białej czekolady?

Do przygotowania babeczek z kremem będziesz potrzebować kilku podstawowych składników. Poniżej zamieszczam skróconą listę niezbędnych produktów oraz ewentualnych zamienników.

  • biała czekolada – do kremu użyłam aż 300 g białej czekolady, więc krem jest dość słodki, ale mimo wszystko wcale nie za słodki. Kupując czekoladę w sklepie zwróć uwagę na gramaturę, bo wielu producentów czekolad zmniejsza opakowania i często tabliczka czekolady nie ma już 100 g, ale 90 a nawet 80 gram.
  • mascarpone – do kremu z białej czekolady będziesz potrzebować 250 g serka mascarpone (czyli jedno mniejsze opakowanie), bez problemu kupisz ten serek w dyskontach takich jak Lidl czy Biedronka. W Biedronce zwróć uwagę, czy kupujesz zwykły serek mascarpone, bo często stoi razem z serkami o smaku białej czekolady czy też karmelu. Te serki są już dosłodzone i twój krem przy ich użyciu będzie bardziej słodki.
  • wanilia – aby nadać babeczkom waniliowy smak dodałam do niego olejek waniliowy, może to też być zwykły cukier waniliowy (możesz wtedy użyć trochę mniej zwykłego cukru). Możesz też użyć pastę waniliową lub ekstrakt waniliowy.
  • śmietana kremówka – do rozpuszczenia czekolady potrzebna jest śmietana kremówka – ja użyłam tu śmietanę 30% w kartoniku i dla większej stabilności dodałam do kremu trochę żelatyny. Możesz też użyć bardziej tłustą kremówkę 36% – wtedy możesz zrezygnować z dodawania żelatyny.
  • jogurt naturalny – ja tu użyłam gęsty jogurt grecki – pamiętaj, że jogurt musi być w temperaturze pokojowej, dlatego wyjmij go wcześniej z lodówki, aby się ogrzał. Ostatecznie możesz go krótko podgrzać w mikrofalówce, aby był lekko ciepły.
  • jajka – do babeczek będziesz potrzebować 3 jajek w rozmiarze L, powinny być one w temperaturze pokojowej podobnie jak jogurt. Jeśli zapomnisz wyjąć je wcześniej z lodówki, to przełóż je do miski i zalej gorącą wodą – zostaw je tak na kilka minut, aby się ogrzały.
waniliowe babeczki z białą czekoladą idealne na Wielkanoc

Jak przygotować idealne waniliowe babeczki – wskazówki

Moje dzisiejsze waniliowe babeczki to babeczki ucierane. Ucieranie, czy też dokładne miksowanie miękkiego masła z cukrem powoduje, że ciasto na babeczki jest fajnie napuszone, a co za tym idzie babeczki po upieczeniu są puchate, sprężyste i jednocześnie lekko wilgotne. Dlatego dobre ubicie masła z cukrem jest tu bardzo ważne. Ja polecam miksowanie masła z cukrem pudrem, który pozwala na uzyskanie bardzo gładkiej i puszystej masy. Ja zwykle miksuję masło z cukrem pudrem przez przynajmniej 5 minut. Potem po każdym dodawanym składniku miksuję ciasto już tylko na niskich obrotach i bardzo krótko – do połączenia. Po dodaniu całej mąki nie miksuj długo ciasta, bo utraci swoją puszystość i lekkość. Najlepiej wyłączyć mikser, gdy jeszcze widać resztki mąki i domieszać je krótko łyżką.

Tak przygotowanie ciasto przełóż do przygotowanych papilotek – ja swoje papilotki wkładam do specjalnej formy do pieczenia babeczek i napełniam je do wysokości około 3/4. Jeśli masz sztywne papilotki, które mogą stać same i nie rozciągną się podczas pieczenia babeczek, to nie musisz ich wkładać do formy na babeczki. Ustaw je bezpośrednio na dużej blaszce z piekarnika. U mnie z tej porcji ciasta wyszło 16 babeczek – moje papilotki miały wysokość 3cm i średnicę około 5 cm. Jeśli masz większe papilotki to otrzymasz trochę mniej babeczek.

waniliowe babeczki na Wielkanoc

Krem z białej czekolady: Przepis i techniki

Krem z białej czekolady jest tu taką przysłowiową „wisienką na torcie”. Same waniliowe babeczki są pyszne, ale jak to babeczki wyglądają bardzo prosto i mało efektownie. Krem czekoladowy sprawia, że taka zwykła babeczka może być ozdobą każdego stołu i będzie stanowić idealny słodki deser. Jeśli lubisz dekorować ciasta i babeczki kremami, to warto kupić chociaż jedną specjalną tylkę do wyciskania kremu, dzięki której krem będzie się prezentował doskonale. Najbardziej uniwersalną tylką jest tzw. tylka gwiazdka – gdy się patrzy na nią z góry, to wygląda jak gwiazda. Ja używam najchętniej tylki filmy Wilton M1, ale można kupić podobne z innych firm. Tu właśnie do wyciskania kremu używałam takiej tylki. Bardzo przydatne są również specjalne woreczki do kremu, które mają trójkątny kształt i doskonale pasują do tylek. Jeśli nie masz takich woreczków i tylek, to przełóż krem do grubszego woreczka i odetnij w nim róg (nie tnij zbyt wysoko), wyciśnij krem na babeczki przez zrobioną dziurkę.

wielkanocne waniliowe babeczki z kremem

Jak roztapiać białą czekoladę do kremu?

Czekoladę do kremu rozpuszczałam w śmietanie kremówce. 200 ml śmietany kremówki przelej z kartonika do rondelka i podgrzewaj na kuchence. Gdy śmietana jest gorąca i przy ściankach rondelka zaczną się pojawiać pęcherzyki powietrza, to zdejmij garnek z kuchenki. Do takiej gorącej kremówki dodaj 300 g białej czekolady. Jeśli ją połamiesz na kawałki, albo nawet posiekasz nożem, to czekolada się szybciej rozpuści. Ja ją wsypuję i czekam około 2 minuty, aby czekolada zmiękła od gorąca, wtedy mieszam ją dokładnie łyżką, aż cała czekolada się rozpuści i otrzymam gładką polewę. Taka gorąca polewa z białej czekolady jest jeszcze mocno płynna, dlatego trzeba ją dobrze ostudzić, aby zgęstniała.

Jak uzyskać stabilny krem z białej czekolady?

Aby krem z białej czekolady był stabilny i ładnie trzymał kształt po wyciśnięciu na babeczkę musisz zwrócić uwagę na kilka spraw. Po pierwsze – krem przygotowany na śmietanie kremówce o zawartości tłuszczu 36% będzie bardziej stabilny i gęstszy. Jeśli użyjesz śmietanę 30%, to warto dodać do czekolady 1 łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w niedużej ilości wody – dodaj ją do jeszcze ciepłej czekolady – dokładnie wymieszaj i dopiero wtedy ostudź czekoladę. Po drugie – czekolada z kremówką musi być bardzo mocna schłodzona, żeby można ją było ubić. Dlatego przygotuj ją najlepiej dzień wcześniej i schłodź w lodówce przez noc, albo przynajmniej przez 6 godzin. Po trzecie – serek mascarpone dodawany do czekolady również musi być mocno schłodzony – trzymaj go w lodówce razem z polewą czekoladową. Takie mocno schłodzone przełóż do miski i zmiksuj mikserem na wysokich obrotach przez kilka minut – aż otrzymasz gęsty i stabilny krem. Uważaj, aby nie „przebić” kremu, bo mógłby się zwarzyć. Gotowym kremem udekoruj waniliowe babeczki i od razu podaj. Jeśli babeczki z kremem nie będą zjedzone od razu, to się nie martw, krem jest stabilny i ładnie się trzyma – u mnie babeczki stały z kremem przez całą dobę i nic się z nim nie działo.

puszyste maślane babeczki udekorowane kremem z białej czekolady

Babeczki z kremem z białej czekolady: Warianty

Jeśli nie masz wanilii, albo masz ochotę na inny smak babeczek, to oczywiście same babeczki możesz przygotować w innych smakach i nie będzie to trudne. Zależnie od upodobań możesz zrobić np. babeczki cytrynowe albo babeczki w innym smaku. Na blogu jest przepis na babeczki cytrynowe, ale możesz zrobić takie babeczki na bazie dzisiejszego przepisu. Ale babeczki cytrynowe to nie wszystko – sprawdź niżej, jakie smaki babeczek możesz jeszcze zrobić!

Jak zrobić babeczki cytrynowe z kremem z białej czekolady?

Lubisz orzeźwiające smaki? To do przygotowania tych babeczek możesz zamienić aromat waniliowy na aromat cytrynowy. To będzie najprostsza i najszybsza wersja. Możesz też dodać do ciasta skórkę startą z cytryny. Wyciśnij sok z cytryny i dodaj go razem ze skórką do ciasta na babeczki. Tylko w tym przypadku odpowiednio zmniejsz ilość dodawanego jogurtu naturalnego. Jeśli więc np. dodajesz do babeczek 60 ml soku z cytryny, to użyj tylko 90 g jogurtu naturalnego. Sok z cytryny dodaj w tym samym momencie co jogurt, a po nim dodaj mąkę.

Jakie inne smaki można dodać do babeczek z kremem z białej czekolady?

Co możesz użyć zamiast wanilii i cytryny, aby nadać babeczkom smak? Świetnie się sprawdzi pomarańcza – może to być aromat pomarańczowy, skórka pomarańczowa, albo sok z pomarańczy (jego użyj podobnie jak opisałam powyżej używanie soku z cytryny). Możesz użyć również inne aromaty – ja osobiście uwielbiam aromat migdałowy, albo kokosowy. Ty możesz wybrać swój ulubiony aromat.

white chocolate cupcakes

Waniliowe babeczki z czekoladą na Wielkanoc

Zbliżają się wielkimi krokami święta wielkanocne i te waniliowe babeczki z kremem z białej czekolady sprawdzą się idealnie jako słodki wypiek na święta. Łagodny smak i słodki krem czekoladowy sprawiają, że te waniliowe babeczki zasmakują zarówno małym dzieciom jak i dorosłym. Aby nadać im świąteczny i wielkanocny charakter postaw na odpowiednią dekorację, a na pewno każdy będzie nimi zachwycony.

Jakie dodatki pasują do wielkanocnych babeczek z kremem z białej czekolady?

Ja przy dekorowaniu swoich babeczek postawiłam na kolorowe czekoladowe mini jajeczka. Takie jajeczka możesz dostać w większych sklepach (ja swoje kupiłam w sklepie Dealz). W dyskontach jest dostępnych teraz mnóstwo świątecznych słodyczy. Nie zawsze są takie kolorowe jajeczka jak u mnie, ale bez problemu kupisz małe czekoladowe jajeczka – odwiń je z opakowania i ułóż po kilka na kremie. Możesz też dodać jak ja świeże owoce – teraz można już kupić świeże truskawki, albo borówki. Możesz też posypać krem kolorową cukrową posypką – je również dostaniesz w sklepach – szukaj wśród świątecznych produktów. Jeśli nie masz dostępu do takich dekoracji, to możesz babeczki posypać tartą czekoladą. Ja zwykłą czekoladę tnę nożykiem szczelinowym do obierania warzyw – wtedy robią się z niej fajne i lekko skręcone wiórki, które wyglądają bardzo dekoracyjnie.

Wypróbuj mój przepis na waniliowe babeczki z kremem z białej czekolady i daj znać jak ci smakowały. Podziel się uwagami w komentarzu pod przepisem. Koniecznie zajrzyj również do innych moich przepisów na babeczki, a także przepisów na Wielkanoc – na pewno znajdziesz tam przepisy idealne dla siebie.

wielkanocne babeczki waniliowe z białą czekoladą

Polecane przepisy na babeczki z czekoladą

Jeśli uwielbiasz takie nieduże słodkie babeczki w połączeniu z czekoladą, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na te urocze wypieki. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy, a dużo więcej na blogu. Serdecznie zapraszam.

Opublikowano: 2024 18 marca

Podziel się przepisem

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy