cytrynowe ślimaczki

Przepis na cytrynowe drożdżowe bułeczki z kremem cytrynowym i makiem

Cytrynowe ślimaczki drożdżowe zawijane z lemon curd i oblane po upieczeniu cytrynowym lukrem to niebiańska uczta dla podniebienia. Ich lekkość i orzeźwiający smak sprawiają, że każdy kęs to prawdziwa przyjemność. Delikatne, puszyste bułeczki wypełnione aksamitnym kremem cytrynowym o intensywnym aromacie zachwycą każdego. Rozkoszuj się tymi wyjątkowymi bułeczkami drożdżowymi na śniadanie, podwieczorek czy jako słodką przekąskę o każdej porze dnia. Niech ich lekkość i orzeźwiający smak poprawią Ci nastrój.

cytrynowo-makowe ślimaczki 3

Cytrynowe ślimaczki drożdżowe przepis krok po kroku

Jeśli lubisz lekkie i puszyste drożdżowe bułeczki, a do tego uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn, to koniecznie upiecz te drożdżówki z kremem cytrynowym!

drożdżówka

Cytrynowe ślimaczki drożdżowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na delikatne i puszyste bułeczki drożdżowe zawijane z kremem cytrynowym.
4.80 z 5 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 25 minut
2 hours
Czas całkowity 3 hours 5 minut
Porcje 10
Składniki

składniki na ciasto drożdżowe do drożdżówek

składniki na lemon curd:

składniki na cytrynowy lukier do drożdżówek

Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto drożdżowe do drożdżówek

  • Drożdże rozkrusz, zasyp łyżeczką cukru i wymieszaj, aż się rozpuszczą, dodaj ciepłe mleko (ale nie gorące), wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na około 20 minut.
    30 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 150 ml mleka
  • W dużej misie umieść mąkę, resztę cukru i jajka, dodaj rozpuszczone masło lub olej i rozczyn drożdżowy – zagnieć ciasto (ja to robię mikserem).
    450 g mąki pszennej, 90 g oleju, 70 g cukru, 2 łyżki maku
  • Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – może to potrwać około godzinę.

Jak zrobić lemon curd do drożdżówek

  • Do dużego garnka nalej na dno wodę i postaw na nim mniejszy garnek, tak aby nie dotykał powierzchni wody – podgrzewaj wodę w dolnym garnku tak aby parowała.
  • Do małego garnka włóż i podgrzej skórkę i sok z cytryny, cukier i masło – podgrzewaj aż cukier i masło się rozpuszczą – od czasu do czasu zamieszaj rózgą.
    2 cytryny, 150 g cukru, 60 g masła
  • Jajka i żółtko roztrzep widelcem i dodaj do masy – energicznie wymieszaj – podgrzewaj mieszając od czasu do czasu, aż masa zgęstnieje i nabierze konsystencji budyniu.
    2 jajka, 1 żółtko
  • Gotowy krem odstaw do wystudzenia – zamieszaj od czasu do czasu.

Jak zrobić cytrynowe drożdżówki

  • Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyjmij na posypany mąką blat i lekko zagnieć.
  • Rozwałkuj na placek o kształcie prostokąta (niezbyt grubo), wierzch posmaruj kremem cytrynowym (jeden krótszy bok pozostaw przy krawędzi czysty).
  • Zwiń ciasto dość ciasno w roladę – wzdłuż szerszego boku i tak aby pozostawiony czysty bok był na końcu.
  • Pokrój ciasto na plasterki – około 9-10 sztuk i układaj je w przygotowanej foremce (o wielkości około 24/24 cm lub tortownicy o średnicy 26 cm).
  • Foremkę przykryj ściereczką i odstaw na około 30 minut do wyrośnięcia.
  • W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni (góra/dół).
  • Piecz bułeczki około 25 minut – aż będą rumiane – wyjmij formę z piekarnika i wystudź bułeczki.

Jak zrobić lukier cytrynowy

  • Aby przygotować lukier rozpuść w rondelku masło razem z mascarpone i sokiem z cytryny dodaj cukier puder i wymieszaj – jeśli lukier wydaje się zbyt gęsty, to dodaj do niego odrobinę mleka.
    150 g cukru pudru, 2 łyżki masła, 2 łyżki mascarpone, 1 łyżka soku z cytryny
  • Lukrem polej przestudzone ciasto i posyp makiem.
    mak
Prywatne
Słowa kluczowe bułeczki z kremem cytrynowym, cytrynowe bułeczki, drożdżówki cytrynowe
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
cytrynowo-makowe ślimaczki 1

Cytrynowe bułeczki drożdżowe – uwagi

Cytrynowe ślimaczki drożdżowe przygotowałam z pokazywanym Wam już wcześniej lemon curdem oraz cytrynowym lukrem na bazie mascarpone :)

Bułeczki wyszły przepyszne, delikatne, mięciutkie i rewelacyjnie cytrynowe – nie za mocno cytrynowe, tylko tak w sam raz :)

A że do cytryn bardzo pasuje mak, to do ciasta drożdżowego dodałam również trochę niemielonego maku i posypałam nim również wierzch bułeczek :)

Takie cytrynowo-makowe połączenie pojawiło się już przy babce i świetnie się sprawdziło.

Wersja z ciastem drożdżowym również jest przepyszna – spróbujcie koniecznie :)

Z tej porcji otrzymacie 9 sporych drożdżowych ślimaczków – możecie je przechować w szczelnym pojemniku.

Mam jeszcze małą podpowiedź – jeśli ciasto drożdżowe poleży dłużej i się obeschnie, to podgrzejcie je chwilkę w mikrofalówce lub w piekarniku, to znowu zmięknie i będzie jak zaraz po upieczeniu :)

cytrynowo-makowe ślimaczki 2

cytrynowo-makowe ślimaczki 5
cytrynowo-makowe ślimaczki 6

Polecane przepisy na bułeczki drożdżowe

Wszystkich wielbicieli drożdżówek zachęcam do wypróbowania innych moich przepisów na te pyszne ciasta drożdżowe. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy: