Przepis na cytrynowe ślimaczki drożdżowe

 

cytrynowo-makowe ślimaczki 8

 

Cytrynowe ślimaczki drożdżowe przygotowałam z pokazywanym Wam już wcześniej lemon curdem oraz cytrynowym lukrem na bazie mascarpone :)

Bułeczki wyszły przepyszne, delikatne, mięciutkie i rewelacyjnie cytrynowe – nie za mocno cytrynowe, tylko tak w sam raz :)

A że do cytryn bardzo pasuje mak, to do ciasta drożdżowego dodałam również trochę niemielonego maku i posypałam nim również wierch bułeczek :)

Takie cytrynowo-makowe połączenie pojawiło się już przy babce i świetnie się sprawdziło.

Wersja z ciastem drożdżowym również jest przepyszna – spróbujcie koniecznie :)

Z tej porcji otrzymacie 9 sporych drożdżowych ślimaczków – możecie je przechować w szczelnym pojemniku.

Mam jeszcze małą podpowiedź – jeśli ciasto drożdżowe poleży dłużej i się obeschnie, to podgrzejcie je chwilkę w mikrofalówce lub w piekarniku, to znowu zmięknie i będzie jak zaraz po upieczeniu :)

 

cytrynowo-makowe ślimaczki 1

cytrynowo-makowe ślimaczki 2

cytrynowo-makowe ślimaczki 3

cytrynowo-makowe ślimaczki 5

cytrynowo-makowe ślimaczki 6

 

Cytrynowe ślimaczki drożdżowe przepis do druku

drożdżówka

Cytrynowe ślimaczki drożdżowe

Wypieki Beaty
Delikatne i puszyste bułeczki drożdżowe z kremem cytrynowym.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 25 minut
2 godz
Czas całkowity 3 godz 5 minut
Porcje 10

Składniki
  

ciasto drożdżowe:

lemon curd:

lukier:

Instrukcja
 

ciasto drożdżowe:

  • Drożdże rozkrusz, zasyp łyżeczką cukru i wymieszaj, aż się rozpuszczą, dodaj ciepłe mleko (ale nie gorące), wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na około 20 minut.
  • W dużej misie umieść mąkę i jajka, dodaj rozpuszczone masło lub olej i rozczyn drożdżowy - zagnieć ciasto (ja to robię mikserem).
  • Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - może to potrwać około godzinę.
  • Przygotuj lemon curd.
  • Do dużego garnka nalej na dno wodę i postaw na nim mniejszy garnek, tak aby nie dotykał powierzchni wody - podgrzewaj wodę w dolnym garnku tak aby parowała.
  • Do małego garnka włóż i pogrzej skórkę i sok z cytryny, cukier i masło - podgrzewaj aż cukier i masło się rozpuszczą - od czasu do czasu zamieszaj rózgą.
  • Jajka i żółtko roztrzep widelcem i dodaj do masy - energicznie wymieszaj - podgrzewaj mieszając od czasu do czasu, aż masa zgęstnieje i nabierze konsystencji budyniu.
  • Gotowy krem odstaw do wystudzenia - zamieszaj od czasu do czasu.
  • Wyrośnięte ciasto wyjmij na posypany mąką blat i lekko zagnieć.
  • Rozwałkuj na placek o kształcie prostokąta (niezbyt grubo), wierzch posmaruj kremem cytrynowym (jeden krótszy bok pozostaw przy krawędzi czysty).
  • Zwiń ciasto dość ciasno w roladę - wzdłuż szerszego boku i tak aby pozostawiony czysty bok był na końcu.
  • Pokrój ciasto na plasterki - około 9-10 sztuk i układaj je w przygotowanej foremce (o wielkości około 24/24 cm lub tortownicy o średnicy 26 cm).
  • Foremkę przykryj ściereczką i odstaw na około 30 minut do wyrośnięcia.
  • W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  • Piecz bułeczki około 25 minut - aż będą rumiane - wyjmij formę z piekarnika i wystudź bułeczki.
  • Aby przygotować lukier rozpuść w rondelku masło razem z mascarpone i sokiem z cytryny dodaj cukier puder i wymieszaj - jeśli lukier wydaje się zbyt gęsty, to dodaj do niego odrobinę mleka.
  • Lukrem polej przestudzone ciasto.
Słowa kluczowe cytryny, drożdże, drożdżówki, kajmak, krem cytrynowy, lemon curd
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!