Przepis na cytrynowe ślimaczki drożdżowe
Cytrynowe ślimaczki drożdżowe przygotowałam z pokazywanym Wam już wcześniej lemon curdem oraz cytrynowym lukrem na bazie mascarpone :)
Bułeczki wyszły przepyszne, delikatne, mięciutkie i rewelacyjnie cytrynowe – nie za mocno cytrynowe, tylko tak w sam raz :)
A że do cytryn bardzo pasuje mak, to do ciasta drożdżowego dodałam również trochę niemielonego maku i posypałam nim również wierch bułeczek :)
Takie cytrynowo-makowe połączenie pojawiło się już przy babce i świetnie się sprawdziło.
Wersja z ciastem drożdżowym również jest przepyszna – spróbujcie koniecznie :)
Z tej porcji otrzymacie 9 sporych drożdżowych ślimaczków – możecie je przechować w szczelnym pojemniku.
Mam jeszcze małą podpowiedź – jeśli ciasto drożdżowe poleży dłużej i się obeschnie, to podgrzejcie je chwilkę w mikrofalówce lub w piekarniku, to znowu zmięknie i będzie jak zaraz po upieczeniu :)
Cytrynowe ślimaczki drożdżowe przepis do druku

Cytrynowe ślimaczki drożdżowe
Składniki
ciasto drożdżowe:
- 450 g mąki
- 2 jajka (użyłam L)
- 30 g świeżych drożdży
- 90 g oleju lub roztopionego masłą
- 80 g cukru
- 150 ml ciepłego mleka
lemon curd:
- 2 cytryny - sok plus skórka
- 150 g cukru
- 60 g masła
- 2 jajka (użyłam rozmiar L)
- 1 żółtko
lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mascarpone
- 1 łyżka soku z cytryny
Instrukcja
ciasto drożdżowe:
- Drożdże rozkrusz, zasyp łyżeczką cukru i wymieszaj, aż się rozpuszczą, dodaj ciepłe mleko (ale nie gorące), wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na około 20 minut.
- W dużej misie umieść mąkę i jajka, dodaj rozpuszczone masło lub olej i rozczyn drożdżowy - zagnieć ciasto (ja to robię mikserem).
- Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - może to potrwać około godzinę.
- Przygotuj lemon curd.
- Do dużego garnka nalej na dno wodę i postaw na nim mniejszy garnek, tak aby nie dotykał powierzchni wody - podgrzewaj wodę w dolnym garnku tak aby parowała.
- Do małego garnka włóż i pogrzej skórkę i sok z cytryny, cukier i masło - podgrzewaj aż cukier i masło się rozpuszczą - od czasu do czasu zamieszaj rózgą.
- Jajka i żółtko roztrzep widelcem i dodaj do masy - energicznie wymieszaj - podgrzewaj mieszając od czasu do czasu, aż masa zgęstnieje i nabierze konsystencji budyniu.
- Gotowy krem odstaw do wystudzenia - zamieszaj od czasu do czasu.
- Wyrośnięte ciasto wyjmij na posypany mąką blat i lekko zagnieć.
- Rozwałkuj na placek o kształcie prostokąta (niezbyt grubo), wierzch posmaruj kremem cytrynowym (jeden krótszy bok pozostaw przy krawędzi czysty).
- Zwiń ciasto dość ciasno w roladę - wzdłuż szerszego boku i tak aby pozostawiony czysty bok był na końcu.
- Pokrój ciasto na plasterki - około 9-10 sztuk i układaj je w przygotowanej foremce (o wielkości około 24/24 cm lub tortownicy o średnicy 26 cm).
- Foremkę przykryj ściereczką i odstaw na około 30 minut do wyrośnięcia.
- W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Piecz bułeczki około 25 minut - aż będą rumiane - wyjmij formę z piekarnika i wystudź bułeczki.
- Aby przygotować lukier rozpuść w rondelku masło razem z mascarpone i sokiem z cytryny dodaj cukier puder i wymieszaj - jeśli lukier wydaje się zbyt gęsty, to dodaj do niego odrobinę mleka.
- Lukrem polej przestudzone ciasto.
[…] Zapraszam Was też na pyszne cytrynowe ślimaczki drożdżowe oraz proste, ale przepyszne ciasto cytrynowe z makiem – obsesja trwa w najlepsze […]