Zapraszam na pyszne ciasto cytrynowe z makiem – z cytrynowym lukrem – aby było pyszniej :)
Takie ciasta lubię – nieskomplikowane do wykonania, aromatyczne, orzeźwiające, a do tego z makiem – mniam.
Niby proste, niby banalne, a u mnie prezentowało się idealnie na świątecznym stole i przyciągało mój wzrok równie skutecznie co leżące obok serniczki ;)
Ja je upiekłam w długiej foremce keksowej (takiej o długości 30 cm), ale możecie je również upiec w foremce do babki z kominkiem – wtedy będzie wyglądać bardziej tradycyjnie.
Tylko nie czekajcie do następnej Wielkanocy z upieczeniem tej babki, bo na prawdę żal tak długo czekać :)
Wielbicieli cytrynowych ciast zapraszam również na bardzo prostą babkę jogurtowo-cytrynową.

Ciasto cytrynowe z makiem
Składniki
babka:
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżki suchego maku
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- pół łyżeczki soli
- 200 g cukru
- skórka starta z dwóch większych cytryn
- 150 g miękkiego masła
- 3 duże jajka (użyłam rozmiar L)
- pół szklanki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany (użyłam jogurt grecki)
- pół szklanki mleka
- 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
lukier cytrynowy:
- około szklanka cukru pudru
- kilka łyżeczek soku z cytryny
Instrukcja
- W dużej misce zmieszaj razem mąkę, mak, proszek do pieczenia, sodę i sól.
- Cukier utrzyj krótko ze startą skórką z cytryny (zrobiłam do mikserem), dodaj masło i zmiksuj przez kilka minut.
- Jajka umyj gorącą wodą, a następnie pozostaw je w misce z gorącą wodą na kilka minut (aby się ogrzały).
- Jogurt zmieszaj z mlekiem i sokiem z cytryny.
- Do masy maślanej dodaj pojedynczo jajka na zmianę z łyżką mieszaniny mąki.
- Po dodaniu jajek wsyp połowę pozostałej mąki, wlej mieszaninę jogurtu z mlekiem i dodaj resztę mąki - zmiksuj krótko - tylko do połączenia składników - to co ewentualnie przywarło do ścianek miski wymieszaj łyżką.
- Przełóż ciasto do foremki keksowej o długości 30 cm, albo do formy babki z kominkiem.
- Piecz w 180 stopniach przez około 40-50 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
- Cukier puder na lukier wsyp do miseczki, dodawaj do niego po łyżeczce sok z cytryny i mieszaj - jeśli chcesz aby lukier był gęsty i biały, to nie dawaj za dużo soku na raz.
- Lukrem posmaruj ciasto, posyp suchym makiem.
Przepis na ciasto znalazłam tutaj (podaję z moimi zmianami).
Skad nagle w 5 masa jajaeczna i co ma sie dziac dalej z maslem ze skorka?
Hej, dzięki za zwrócenie uwagi :)
Poprawiłam w przepisie, oczywiście chodzi o masę maślaną :)
[…] Jeśli lubicie takie proste cytrynowe ciasta, to koniecznie zróbcie też ciasto cytrynowe z makiem – przeeepyszne […]
[…] cytrynowo-makowe połączenie pojawiło się już przy babce i świetnie się […]
…może to będzie idealne ciasto cytrynowe? :) póki co moje poszukiwania kończyły się cytrynowym zakalcem :(
Czekam zatem na wyniki :)
…udało się :) dziękuję za przepis :)
Super!! Bardzo się cieszę :)