Przepis na cytrynowe ciasto z makiem i lukrem

ciasto cytrynowe z makiem 4


Zapraszam na pyszne ciasto cytrynowe z makiem – z cytrynowym lukrem – aby było pyszniej :)

Takie ciasta lubię – nieskomplikowane do wykonania, aromatyczne, orzeźwiające, a do tego z makiem – mniam.

Niby proste, niby banalne, a u mnie prezentowało się idealnie na świątecznym stole i przyciągało mój wzrok równie skutecznie co leżące obok serniczki ;)

Ja je upiekłam w długiej foremce keksowej (takiej o długości 30 cm), ale możecie je również upiec w foremce do babki z kominkiem – wtedy będzie wyglądać bardziej tradycyjnie.

Tylko nie czekajcie do następnej Wielkanocy z upieczeniem tej babki, bo na prawdę żal tak długo czekać :)

Wielbicieli cytrynowych ciast zapraszam również na bardzo prostą babkę jogurtowo-cytrynową.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.1 z 10 ocen
Postaw mi kawę

ciasto cytrynowe z makiem 1

ciasto cytrynowe z makiem 3

ciasto cytrynowe z makiem 7

ciasto cytrynowe z makiem 8

ciasto cytrynowe z makiem 10

Ciasto cytrynowe z makiem przepis do druku

ciasto cytrynowe z makiem

Ciasto cytrynowe z makiem

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną i wilgotną cytrynową babkę z makiem i lukrem cytrynowym.
4.1 z 10 ocen
Danie Ciasta
Porcje 12

Składniki

babka:

  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżki suchego maku
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 200 g cukru
  • skórka starta z dwóch większych cytryn
  • 150 g masła miękkiego
  • 3 jajka (użyłam rozmiar L)
  • 0,5 szklanki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany (użyłam jogurt grecki)
  • 0,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny

lukier cytrynowy:

Instrukcja
 

  • W dużej misce zmieszaj razem mąkę, mak, proszek do pieczenia, sodę i sól.
    300 g mąki pszennej, 2 łyżki suchego maku, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 0,5 łyżeczki soli
  • Cukier utrzyj krótko ze startą skórką z cytryny (zrobiłam do mikserem), dodaj masło i zmiksuj przez kilka minut.
    200 g cukru, skórka, 150 g masła
  • Jajka umyj gorącą wodą, a następnie pozostaw je w misce z gorącą wodą na kilka minut (aby się ogrzały).
    3 jajka
  • Jogurt zmieszaj z mlekiem i sokiem z cytryny.
    0,5 szklanki jogurtu naturalnego, 0,5 szklanki mleka, 2 łyżki soku
  • Do masy maślanej dodaj pojedynczo jajka na zmianę z łyżką mieszaniny mąki.
  • Po dodaniu jajek wsyp połowę pozostałej mąki, wlej mieszaninę jogurtu z mlekiem i dodaj resztę mąki - zmiksuj krótko - tylko do połączenia składników - to co ewentualnie przywarło do ścianek miski wymieszaj łyżką.
  • Przełóż ciasto do foremki keksowej o długości 30 cm, albo do formy babki z kominkiem.
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez około 40-50 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Cukier puder na lukier wsyp do miseczki, dodawaj do niego po łyżeczce sok z cytryny i mieszaj - jeśli chcesz aby lukier był gęsty i biały, to nie dawaj za dużo soku na raz.
    1 szklanka cukru pudru, kilka łyżeczek soku z cytryny
  • Lukrem posmaruj ciasto, posyp suchym makiem.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

ciasto cytrynowe z makiem 5