Przepis na cytrynowe ciasto z makiem i lukrem
Zapraszam na pyszne ciasto cytrynowe z makiem – z cytrynowym lukrem – aby było pyszniej :)
Takie ciasta lubię – nieskomplikowane do wykonania, aromatyczne, orzeźwiające, a do tego z makiem – mniam.
Niby proste, niby banalne, a u mnie prezentowało się idealnie na świątecznym stole i przyciągało mój wzrok równie skutecznie co leżące obok serniczki ;)
Ja je upiekłam w długiej foremce keksowej (takiej o długości 30 cm), ale możecie je również upiec w foremce do babki z kominkiem – wtedy będzie wyglądać bardziej tradycyjnie.
Tylko nie czekajcie do następnej Wielkanocy z upieczeniem tej babki, bo na prawdę żal tak długo czekać :)
Wielbicieli cytrynowych ciast zapraszam również na bardzo prostą babkę jogurtowo-cytrynową.
Ciasto cytrynowe z makiem przepis do druku

Ciasto cytrynowe z makiem
Składniki
babka:
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżki suchego maku
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki soli
- 200 g cukru
- skórka starta z dwóch większych cytryn
- 150 g masła miękkiego
- 3 jajka (użyłam rozmiar L)
- 0,5 szklanki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany (użyłam jogurt grecki)
- 0,5 szklanki mleka
- 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
lukier cytrynowy:
- 1 szklanka cukru pudru
- kilka łyżeczek soku z cytryny do konsystencji
Instrukcja
- W dużej misce zmieszaj razem mąkę, mak, proszek do pieczenia, sodę i sól.300 g mąki pszennej, 2 łyżki suchego maku, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 0,5 łyżeczki soli
- Cukier utrzyj krótko ze startą skórką z cytryny (zrobiłam do mikserem), dodaj masło i zmiksuj przez kilka minut.200 g cukru, skórka, 150 g masła
- Jajka umyj gorącą wodą, a następnie pozostaw je w misce z gorącą wodą na kilka minut (aby się ogrzały).3 jajka
- Jogurt zmieszaj z mlekiem i sokiem z cytryny.0,5 szklanki jogurtu naturalnego, 0,5 szklanki mleka, 2 łyżki soku
- Do masy maślanej dodaj pojedynczo jajka na zmianę z łyżką mieszaniny mąki.
- Po dodaniu jajek wsyp połowę pozostałej mąki, wlej mieszaninę jogurtu z mlekiem i dodaj resztę mąki - zmiksuj krótko - tylko do połączenia składników - to co ewentualnie przywarło do ścianek miski wymieszaj łyżką.
- Przełóż ciasto do foremki keksowej o długości 30 cm, albo do formy babki z kominkiem.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez około 40-50 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
- Cukier puder na lukier wsyp do miseczki, dodawaj do niego po łyżeczce sok z cytryny i mieszaj - jeśli chcesz aby lukier był gęsty i biały, to nie dawaj za dużo soku na raz.1 szklanka cukru pudru, kilka łyżeczek soku z cytryny
- Lukrem posmaruj ciasto, posyp suchym makiem.