Przepis na proste i szybkie puszyste ciasto z dodatkiem maku

ciasto maślane z makiem

Zapraszam na przepyszne i bardzo proste ciasto maślane z makiem.

To ciasto wychodzi mega puszyste i ma świetną teksturę.

Aby ciasto było puszyste istotne jest, aby wszystkie produkty miały temperaturę pokojową.

Najlepiej więc wyjąć ze dwie godziny wcześniej masło, jajka, mleko i jogurt naturalny z lodówki.

Możecie też mleko, jogurt i masło podgrzać krótko w mikrofalówce, aby się ociepliły.

Jajka możecie włożyć na trochę do bardzo ciepłej wody.

Poza tym będziecie tu oczywiście potrzebować mak.

Do tego ciasta z makiem używamy niemielony mak – taki w ziarenkach.

Ja go dodałam 3 łyżki i mak utworzył w cieście urocze piegi.

Możecie dodać go o łyżkę więcej, jeśli bardzo lubicie ciasta z makiem :)

Moje puszyste ciasto z makiem dodatkowo zaromatyzowałam odrobiną aromatu migdałowego.

Uwielbiam połączenie maku z migdałowym smakiem, dlatego tu mi to idealnie pasowało.

Jeśli nie macie aromatu migdałowego, to możecie użyć inny – np. waniliowy lub cytrynowy.

Maślane ciasto z makiem fajnie jest po upieczeniu posmarować lukrem. Ja swój lukier zrobiłam z dodatkiem śmietany kremówki – zapewnia ona bardziej biały i gęstszy lukier.

Możecie również wykorzystać mleko, albo sok z cytryny jeśli chcecie otrzymać lukier cytrynowy.

Mam nadzieję, że to ciasto maślane z makiem zasmakuje wam tak bardzo jak mi :)

Przy okazji polecam wam inne moje przepisy na ciasta z makiem – jak np. makowiec japoński, albo najlepsze bułeczki drożdżowe z makiem :)

A jeśli lubicie książki kucharskie, to gorąco polecam moją książkę „Najlepsze wypieki Beaty” gdzie znajdziecie mnóstwo pysznych przepisów na słodkie wypieki na różne okazje.

Przejdź do przepisu Przejdź do Video Drukuj Przepis
5 z 1 oceny
Postaw mi kawę

Ciasto maślane z makiem przepis

ciasto maślane z makiem

Ciasto maślane z makiem

Wypieki Beaty
Przepis na proste puszyste ciasto z dodatkiem niemielonego maku i z lukrem.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 35 minut
Czas całkowity 55 minut
Danie Ciasta
Porcje 20
Kalorie 337 kcal

Wyposażenie

  • Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm albo 24/24 cm.

Składniki

puszyste ciasto z makiem

lukier

Instrukcja
 

  • W misie miksera zmieszaj suche składniki – mąkę, cukier, proszek do pieczenia i mak.
    350 g mąki pszennej, 250 g cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki maku
    zmieszanie suchych składników ciasta
  • Dodaj porcjami miękkie masło i miksuj na niskich obrotach.
    200 g masła
    dodawanie masła do ciasta
  • Dodaj letnie mleko miksując na niskich obrotach.
    250 ml mleka
    dodawanie mleka do ciasta z makiem
  • Dodaj pojedynczo jajka oraz jogurt – zmiksuj tylko do połączenia składników – nie mieszaj za długo, bo może wyjść zakalec.
    3 jajka, 100 g jogurtu naturalnego
    dodawanie jajek do ciasta z makiem
  • Przelej ciasto do przygotowanej foremki.
    przelewanie ciasta do foremki
  • Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez 30-35 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu lekko ostudź.
  • Przygotuj lukier – cukier przesyp do miseczki i dodawaj po łyżce śmietanę kremówkę lub mleko – lukier ma być gęsty, ale lekko lejący.
    150 g cukru pudru, 3-4 łyżki śmietany kremówki
    przygotowanie lukru na ciasto
  • Posmaruj lukrem ciasto – możesz dodatkowo posypać wierzch ciasta suchym makiem.
    lukrowanie ciasta

Film

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 337kcalWeglowodany: 45gBiałko: 6gTłuszcz: 15g
Słowa kluczowe proste ciasto z makiem, szybkie ciasto z makiem, z makiem ciasto
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Makowiec warstwowy

Sprawdź ten przepis
makowiec warstwowy

Babeczki cytrynowo-makowe

Sprawdź ten przepis
babeczki cytrynowo-makowe

Prosty makowiec

Sprawdź ten przepis
prosty makowiec