ciasto maślane z makiem

Przepis na proste i szybkie puszyste ciasto z dodatkiem maku

Ciasto maślane z makiem i lukrem to pyszna i klasyczna kombinacja smaków. Delikatne i puszyste maślane ciasto jest wypełnione aromatycznym makiem, a całość zwieńczona jest słodkim lukrem. To idealna propozycja na słodki poczęstunek do popołudniowej herbaty lub kawy. Spróbuj samodzielnie przygotować to ciasto w domu i ciesz się jego wyjątkowym smakiem! Sprawdź mój przepis umieszczony na dole pod zdjęciami i obejrzyj krótki film z przygotowań.

Maślane ciasto z makiem – film z przygotowań

Zobacz jak łatwo i szybko możesz przygotować takie niezwykle pyszne i puszyste ciasto z ziarenkami maku. Obejrzyj mój krótki filmik.

ciasto na maśle z makiem

Ciasto maślane z makiem PRZEPIS ze zdjęciami krok po kroku

Jeśli szukasz szybkiego i prostego ciasta z makiem, a do tego bardzo smakowitego, puszystego i wilgotnego, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Spróbuj koniecznie!

ciasto maślane z makiem

Ciasto maślane z makiem przepis

Wypieki Beaty
Przepis na proste puszyste ciasto z dodatkiem niemielonego maku i z lukrem.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 35 minut
Czas całkowity 55 minut
Danie Ciasta
Porcje 20
Kalorie 337 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm albo 24/24 cm.
Składniki

składniki na puszyste ciasto z makiem

składniki na lukier do ciasta

Instrukcja
 

Jak zrobić proste ciasto z makiem krok po kroku

  • W misie miksera zmieszaj suche składniki – mąkę, cukier, proszek do pieczenia i mak.
    350 g mąki pszennej, 250 g cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki maku
    zmieszanie suchych składników ciasta
  • Dodaj porcjami miękkie masło i miksuj na niskich obrotach.
    200 g masła
    dodawanie masła do ciasta
  • Dodaj letnie mleko miksując na niskich obrotach.
    250 ml mleka
    dodawanie mleka do ciasta z makiem
  • Dodaj pojedynczo jajka oraz jogurt – zmiksuj tylko do połączenia składników – nie mieszaj za długo, bo może wyjść zakalec.
    3 jajka, 100 g jogurtu naturalnego
    dodawanie jajek do ciasta z makiem
  • Przelej ciasto do przygotowanej foremki.
    przelewanie ciasta do foremki
  • Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez 30-35 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu lekko ostudź.
  • Przygotuj lukier – cukier przesyp do miseczki i dodawaj po łyżce śmietanę kremówkę lub mleko – lukier ma być gęsty, ale lekko lejący.
    150 g cukru pudru, 3-4 łyżki śmietany kremówki
    przygotowanie lukru na ciasto
  • Posmaruj lukrem ciasto – możesz dodatkowo posypać wierzch ciasta suchym makiem.
    lukrowanie ciasta
Film
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 337kcalWeglowodany: 45gBiałko: 6gTłuszcz: 15g
Słowa kluczowe proste ciasto z makiem, szybkie ciasto z makiem, z makiem ciasto
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
szybkie ciasto z makiem i lukrem

Puszyste ciasto z makiem – wskazówki

Zapraszam na przepyszne i bardzo proste ciasto maślane z makiem.

To ciasto wychodzi mega puszyste i ma świetną teksturę.

Aby ciasto było puszyste istotne jest, aby wszystkie produkty miały temperaturę pokojową.

Najlepiej więc wyjąć ze dwie godziny wcześniej masło, jajka, mleko i jogurt naturalny z lodówki.

Możecie też mleko, jogurt i masło podgrzać krótko w mikrofalówce, aby się ociepliły.

Jajka możecie włożyć na trochę do bardzo ciepłej wody.

Poza tym będziecie tu oczywiście potrzebować mak.

Do tego ciasta z makiem używamy niemielony mak – taki w ziarenkach.

Ja go dodałam 3 łyżki i mak utworzył w cieście urocze piegi.

Możecie dodać go o łyżkę więcej, jeśli bardzo lubicie ciasta z makiem :)

Moje puszyste ciasto z makiem dodatkowo zaromatyzowałam odrobiną aromatu migdałowego.

ciasto maślane z dodatkiem maku

Jak zrobić maślane ciasto z makiem?

Na załączonym filmie możecie zobaczyć, że przygotowanie tego ciasta jest niezmiernie proste.

Tutaj mamy troszkę odwrócony sposób miksowania składników.

Najpierw łączymy razem suche składniki i wtedy dodajemy do nich miękkie masło w kawałkach i dodajemy mleko, które łączy składniki w jednolitą i gładką masę.

Jeszcze tylko dodatek jajek i jogurtu i pyszne puszyste ciasto z makiem jest już praktycznie gotowe.

Ciasto możecie dodatkowo zaromatyzować.

Uwielbiam połączenie maku z migdałowym smakiem, dlatego tu mi to idealnie pasowało.

Jeśli nie macie aromatu migdałowego, to możecie użyć inny – np. waniliowy lub cytrynowy.

puszyste ciasto z makiem

Maślane ciasto z makiem fajnie jest po upieczeniu posmarować lukrem. Ja swój lukier zrobiłam z dodatkiem śmietany kremówki – zapewnia ona bardziej biały i gęstszy lukier.

Możecie również wykorzystać mleko, albo sok z cytryny jeśli chcecie otrzymać lukier cytrynowy.

Mam nadzieję, że to ciasto maślane z makiem zasmakuje wam tak bardzo jak mi :)

Dodam, że to ciasto świetnie się przechowuje i idealnie nadaje do transportu. Ja go zabierałam na nasz wyjazd w góry gdzie jak co roku braliśmy udział w Festiwalu Biegów Rzeźnik i ciasto dotarło w stanie nienaruszonym. Do tego długo zachowało świeżość i było cudnie miękkie i puszyste przez kilka dni.

Jeśli interesują Wam biegi górskie i bieganie ogólnie, to gorąco polecam Wam blog mojego męża, gdzie relacjonuje on swoje biegi. Relacja z ultramaratonu Rzeźnik 2022 też jest tam do przeczytania :)

Przy okazji polecam wam inne moje przepisy na ciasta z makiem – jak np. makowiec japoński, albo najlepsze bułeczki drożdżowe z makiem :)

A jeśli lubicie książki kucharskie, to gorąco polecam moją książkę „Najlepsze wypieki Beaty” gdzie znajdziecie mnóstwo pysznych przepisów na słodkie wypieki na różne okazje.

proste ciasto z lukrem
maślane ciasto z suchym makiem i lukrem

Polecane przepisy na ciasta z makiem

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne ciasta z makiem. Na blogu jest ich spory wybór, a ja tu polecam między innymi trzy takie przepisy: