Prosty makowiec
Nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia bez makowca na stole.
Jeśli wy też, a macie mało czasu, albo nie do końca wierzycie w swoje cukiernicze umiejętności, to ten prosty makowiec jest właśnie dla was.
Możecie wykorzystać do niego gotową masę makową – taką z puszki – co znacznie skróci i ułatwi pieczenie.
Do tego – na spód – robimy bardzo łatwe ucierane ciasto i wszystko razem pieczemy.
Na koniec ciasto polewamy prostym lukrem, posypujemy skórką pomarańczową i można się delektować :)
Ciasto długo zachowuje świeżość – u mnie stało na zewnątrz – w zasadzie bez przykrycia – przez trzy dni i nawet za bardzo nie wyschło :D
Zapraszam was również do wypróbowania innych moich przepisów na ciasta z makiem – np. na zakręconego makowca, tarty makowo-sernikowe albo na pyszne ciasto makowa panienka ❤❤






Prosty makowiec – przepis do druku

Prosty makowiec
Składniki
ciasto migdałowe:
- 150 g miękkiego masła
- 200 g (1 i 1/3 szklanki) cukru pudru
- 4 duże jajka rozmiar L
- aromat migdałowy
- 270 g (1 i 3/4 szklanki) mąki pszennej
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
mak:
- puszka masy makowej - taka około 850 g
- 2 duże jajka rozmiar L
lukier:
- 150 g (1 szklanka) cukru pudru
- 2-3 łyżki mleka
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Instrukcja
ciasto:
- Masło utrzyj z cukrem pudrem - i około pół łyżeczki aromatu migdałowego - na puszystą, białą masę.
- W tym czasie mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia przez sito.
- Do masy jajecznej dodaj po jednym jajku i po każdym z nich wsyp od razu łyżkę mąki - krótko zmiksuj.
- Wsyp resztę mąki i krótko zmiksuj - tylko do momentu połączenia - najlepiej przerwać miksowanie, gdy widać jeszcze resztki mąki.
- Domieszaj je już tylko łyżką i wyłóż ciasto do formy o wielkości około 20/30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
mak:
- Masę makową przełóż do miski, dodaj do niej 2 jajka i energicznie wymieszaj.
- Wyłóż masę na ciasto, wyrównaj powierzchnię.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 50 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
wykończenie:
- Aby przygotować lukier wsyp cukier puder do miseczki, dodaj po łyżce mleko - do lekko lejącej konsystencji.
- Posmaruj lukrem ciasto, a na koniec posyp skórką pomarańczową.
Składniki Odżywcze
Źródło Smaki Weroniki – podaję z moimi zmianami.
Ciasto przebiło się przez makowiec i wylało na wierzchu. Jaka może być przyczyna?
Bardzo fajny przepis!
Dziękuję