Prosty makowiec

 

prosty makowiec

 

Nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia bez makowca na stole.

Jeśli wy też, a macie mało czasu, albo nie do końca wierzycie w swoje cukiernicze umiejętności, to ten prosty makowiec jest właśnie dla was.

Możecie wykorzystać do niego gotową masę makową – taką z puszki – co znacznie skróci i ułatwi pieczenie.

Do tego – na spód – robimy bardzo łatwe ucierane ciasto i wszystko razem pieczemy.

Na koniec ciasto polewamy prostym lukrem, posypujemy skórką pomarańczową i można się delektować 🙂

Ciasto długo zachowuje świeżość – u mnie stało na zewnątrz – w zasadzie bez przykrycia – przez trzy dni i nawet za bardzo nie wyschło 😀

Zapraszam was również do wypróbowania innych moich przepisów na ciasta z makiem – np. na zakręconego makowca, tarty makowo-sernikowe albo na pyszne ciasto makowa panienka ❤❤

 

placek makowy proste ciasto z makiem
 

szybki makowiec proste ciasto z makiem
 

placek z makiem łatwy i szybki makowiec
 

Prosty makowiec – przepis do druku

Prosty makowiec

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 22
Składniki
ciasto migdałowe:
  • 150 g miękkiego masła
  • 200 g (1 i ⅓ szklanki) cukru pudru
  • 4 duże jajka rozmiar L
  • aromat migdałowy
  • 270 g (1 i ¾ szklanki) mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
mak:
  • puszka masy makowej - taka około 850 g
  • 2 duże jajka rozmiar L
lukier:
  • 150 g (1 szklanka) cukru pudru
  • 2-3 łyżki mleka
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Wykonanie
ciasto:
  1. Masło utrzyj z cukrem pudrem - i około pół łyżeczki aromatu migdałowego - na puszystą, białą masę.
  2. W tym czasie mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia przez sito.
  3. Do masy jajecznej dodaj po jednym jajku i po każdym z nich wsyp od razu łyżkę mąki - krótko zmiksuj.
  4. Wsyp resztę mąki i krótko zmiksuj - tylko do momentu połączenia - najlepiej przerwać miksowanie, gdy widać jeszcze resztki mąki.
  5. Domieszaj je już tylko łyżką i wyłóż ciasto do formy o wielkości około 20/30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
mak:
  1. Masę makową przełóż do miski, dodaj do niej 2 jajka i energicznie wymieszaj.
  2. Wyłóż masę na ciasto, wyrównaj powierzchnię.
  3. Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 50 minut - do suchego patyczka.
  4. Po upieczeniu ostudź.
wykończenie:
  1. Aby przygotować lukier wsyp cukier puder do miseczki, dodaj po łyżce mleko - do lekko lejącej konsystencji.
  2. Posmaruj lukrem ciasto, a na koniec posyp skórką pomarańczową.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 277 Tłuszcze: 12 g Węglowodany: 36 g Białka: 6 g

 

 

Źródło – podaję z moimi zmianami.