Przepis na prostego makowca na ciście migdałowym

prosty makowiec

Nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia bez makowca na stole.

Jeśli wy też, a macie mało czasu, albo nie do końca wierzycie w swoje cukiernicze umiejętności, to ten prosty makowiec jest właśnie dla was.

Możecie wykorzystać do niego gotową masę makową – taką z puszki – co znacznie skróci i ułatwi pieczenie.

Do tego – na spód – robimy bardzo łatwe ucierane ciasto i wszystko razem pieczemy.

Na koniec ciasto polewamy prostym lukrem, posypujemy skórką pomarańczową i można się delektować :)

Ciasto długo zachowuje świeżość – u mnie stało na zewnątrz – w zasadzie bez przykrycia – przez trzy dni i nawet za bardzo nie wyschło :D

Zapraszam was również do wypróbowania innych moich przepisów na ciasta z makiem – np. na zakręconego makowca, tarty makowo-sernikowe albo na pyszne ciasto makowa panienka ❤❤

placek makowy proste ciasto z makiem

szybki makowiec proste ciasto z makiem

placek z makiem łatwy i szybki makowiec

Prosty makowiec – przepis do druku

prosty makowiec

Prosty makowiec

Wypieki Beaty
Przepis na formę do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 50 minut
Czas całkowity 1 godz 20 minut
Danie Ciasta
Porcje 22
Kalorie 277 kcal

Składniki
  

ciasto migdałowe:

mak:

lukier:

Instrukcja
 

ciasto:

  • Masło utrzyj z cukrem pudrem - i około pół łyżeczki aromatu migdałowego - na puszystą, białą masę.
  • W tym czasie mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia przez sito.
  • Do masy jajecznej dodaj po jednym jajku i po każdym z nich wsyp od razu łyżkę mąki - krótko zmiksuj.
  • Wsyp resztę mąki i krótko zmiksuj - tylko do momentu połączenia - najlepiej przerwać miksowanie, gdy widać jeszcze resztki mąki.
  • Domieszaj je już tylko łyżką i wyłóż ciasto do formy o wielkości około 20/30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

mak:

  • Masę makową przełóż do miski, dodaj do niej 2 jajka i energicznie wymieszaj.
  • Wyłóż masę na ciasto, wyrównaj powierzchnię.
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 50 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.

wykończenie:

  • Aby przygotować lukier wsyp cukier puder do miseczki, dodaj po łyżce mleko - do lekko lejącej konsystencji.
  • Posmaruj lukrem ciasto, a na koniec posyp skórką pomarańczową.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 277kcalWeglowodany: 36gBiałko: 6gTłuszcz: 12g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Źródło  Smaki Weroniki – podaję z moimi zmianami.