Piegusek – ciasto z makiem na białkach
Przez to, że ostatnio robię dużo lodów, ciągle zbierają mi się niepotrzebne białka. Ostatnio grzebiąc na kotlet tv znalazłam przepis na ciasto z makiem pieczone z białek :) Uwielbiam makowce, więc ucieszyłam się, że „upiekę dwie pieczenie na jednym ogniu” – pozbędę się zalegających w lodówce białek, a przy okazji objem się makowcem :)
Od razu też wypróbowałam jeden z moich ostatnich zakupów, silikonową formę do pieczenia ogromnej muffinki :) Składa się ona z dwóch części (a w zasadzie, to nawet z trzech, ale jednej z nich nie wykorzystywałam), piecze się odzielnie górę i dół ciasta, a następnie łączy razem w jedną wielgachną babkę. Ja do połączenia ciast użyłam domowej konfitury jagodowej, całość potem wysmarowałam rozpuszczoną gorzką czekoladą i obficie posypałam słodką posypką.
W oryginalnym przepisie ciasto jest pieczone w tortownicy o średnicy 24 cm.
Zapraszam również do wypróbowania innych przepisów z makiem, a tych już się trochę nazbierało na blogu :)

Piegusek, czyli ciasto z makiem
Składniki
- 125 g kostki rozpuszczonego masła
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka maku (niemielonego)
- 1 szklanka białek (ok. 7 szt)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka dowolnego aromatu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Instrukcja
- Białka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną, gładką masę.
- Zmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i makiem i stopniowo dodawaj do masy białkowej.
- Dodaj aromat i rozpuszczone, schłodzone masło.
- Przelej ciasto do wysmarowej foremki i piecz w 200 stopniach przez około 30 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu przestudź.
- Ciasto możesz pokryć rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą, albo lukrem i posypać kolorową posypką.