Piegusek, czyli ciasto z makiem

Zaktualizowany: 2024 16 maja
makowiec na białkach

Przepis na ciasto piegusek, czyli ciasto z makiem na białkach

Dziś mam dla Was przepis z wykorzystaniem samych białek, jeśli więc macie akurat ich nadmiar w lodówce, to możecie zrobić takie proste, puszyste i smakowite ciasto makowe na samych białkach. Ciasto możecie jak ja przełożyć dodatkowo po upieczeniu dżemem i polać polewą czekoladową.

ciasto piegusek z makiem

Ciasto  z makiem na białkach przepis krok po kroku

Jeśli macie w domu białka i nie wiecie co z nimi zrobić, to koniecznie upieczcie to ciasto z makiem na samych białkach.

piegusek3

Piegusek, czyli ciasto z makiem przepis

Wypieki Beaty
Przepis na ciasto z makiem zrobione na samych białkach.
5 z 4 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 1 hour
Danie Ciasta
Porcje 15
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o średnicy około 24 cm.
Składniki

składniki na ciasto z makiem na białkach

  • 125 g masła (rozpuszczonego )
  • 1 szklanka mąki (- 150 g)
  • 1 szklanka cukru (- 200 g)
  • 1 szklanka maku ((niemielonego))
  • 1 szklanka białek ((ok. 7 szt))
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka dowolnego aromatu (- polecam migdałowy lub pomarańczowy)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto z makiem na białkach

  • Białka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną, gładką masę.
    1 szklanka cukru, 1 szklanka białek, 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • Zmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i makiem i stopniowo dodawaj do masy białkowej.
    1 szklanka mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Dodaj aromat i rozpuszczone, schłodzone masło.
    1 łyżeczka dowolnego aromatu, 125 g masła
  • Przelej ciasto do przygotowanej foremki i piecz w 200 stopniach (góra/dół) przez około 30 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu przestudź.
  • Ciasto możesz pokryć rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą, albo lukrem i posypać kolorową posypką.
Prywatne
Słowa kluczowe ciasto z białek, proste ciasto z makiem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
babka z makiem

Makowe ciasto na białkach – uwagi

Przez to, że ostatnio robię dużo lodów, ciągle zbierają mi się niepotrzebne białka.

Ostatnio grzebiąc na kotlet tv znalazłam przepis na ciasto z makiem pieczone z białek :)

Uwielbiam makowce, więc ucieszyłam się, że „upiekę dwie pieczenie na jednym ogniu” – pozbędę się zalegających w lodówce białek, a przy okazji objem się makowcem :)

Od razu też wypróbowałam jeden z moich ostatnich zakupów, silikonową formę do pieczenia ogromnej muffinki :)

Składa się ona z dwóch części (a w zasadzie, to nawet z trzech, ale jednej z nich nie wykorzystywałam). Piecze się oddzielnie górę i dół ciasta, a następnie łączy razem w jedną wielgachną babkę.

Ja do połączenia ciast użyłam domowej konfitury jagodowej, całość potem wysmarowałam rozpuszczoną gorzką czekoladą i obficie posypałam słodką posypką.

W oryginalnym przepisie ciasto z makiem jest pieczone w tortownicy o średnicy 24 cm.

Czy można zrobić piegusek z białek na oleju?

Tak, zamiast rozpuszczonego masła, możesz użyć do tego pieguska olej. Może to być olej rzepakowy, słonecznikowy, albo nawet rozpuszczony olej kokosowy.

Zapraszam również do wypróbowania innych przepisów z makiem, a tych już się trochę nazbierało na blogu :)

piegusek
babka z makiem
piegusek1

piegusek2

Polecane przepisy na ciasta z makiem

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne ciasta z makiem idealne na różne okazje. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2012 13 sierpnia

Podziel się przepisem

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Przepis na ciasto pieguska

Zapraszam was dziś na bardzo proste i pyszne ciasto z niemielonym makiem. To ciasto jest super szybkie, bo mak nie wymaga mielenia - dodajecie go w ziarnkach :) Do tego to jest ciasto z białek - z samych białek. Jeśli więc zostały wam białka po przygotowaniu np. pączków, to możecie je wykorzystać i zrobić bezę pavlova, albo upiec takie ciasto piegowate z makiem. Ubijcie porządnie białka z cukrem - podobnie jak do bezy, to ciasto będzie bardziej pulchne i lekkie. Ja do swojego ciasta dodałam jeszcze trochę aromatu migdałowego, bo bardzo lubię połączenie maku i migdałowego smaku.

Babka z makiem przepis

Zobaczcie mój przepis na ciasto piegusek na białkach i sprawdźcie jak zrobić ciasto z samych białek. Jeśli nie macie maku, to z samych białek możecie również zrobić rewelacyjne ciasto czekoladowe na białkach - tutaj dodajemy też trochę tartego jabłka, które dodaje ciastu wilgotności. To ciasto jest bardzo popularne, więc musi smakować :) Takie przepisy na ciasta bez żółtek przydają się gdy macie za dużo białek w lodówce - albo gdy macie uczulenie na żółtko. Zobaczcie więc mój przepis na proste ciasto z makiem z białek i przygotujcie go na weekend do kawy.