makowiec na białkach

Przepis na ciasto piegusek, czyli ciasto z makiem na białkach

Dziś mam dla Was przepis z wykorzystaniem samych białek, jeśli więc macie akurat ich nadmiar w lodówce, to możecie zrobić takie proste, puszyste i smakowite ciasto makowe na samych białkach. Ciasto możecie jak ja przełożyć dodatkowo po upieczeniu dżemem i polać polewą czekoladową.

ciasto piegusek z makiem

Ciasto  z makiem na białkach przepis krok po kroku

Jeśli macie w domu białka i nie wiecie co z nimi zrobić, to koniecznie upieczcie to ciasto z makiem na samych białkach.

piegusek3

Piegusek, czyli ciasto z makiem przepis

Wypieki Beaty
Przepis na ciasto z makiem zrobione na samych białkach.
5 z 4 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 1 hour
Danie Ciasta
Porcje 15
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o średnicy około 24 cm.
Składniki

składniki na ciasto z makiem na białkach

  • 125 g masła (rozpuszczonego )
  • 1 szklanka mąki (- 150 g)
  • 1 szklanka cukru (- 200 g)
  • 1 szklanka maku ((niemielonego))
  • 1 szklanka białek ((ok. 7 szt))
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka dowolnego aromatu (- polecam migdałowy lub pomarańczowy)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto z makiem na białkach

  • Białka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną, gładką masę.
    1 szklanka cukru, 1 szklanka białek, 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • Zmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i makiem i stopniowo dodawaj do masy białkowej.
    1 szklanka mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Dodaj aromat i rozpuszczone, schłodzone masło.
    1 łyżeczka dowolnego aromatu, 125 g masła
  • Przelej ciasto do przygotowanej foremki i piecz w 200 stopniach (góra/dół) przez około 30 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu przestudź.
  • Ciasto możesz pokryć rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą, albo lukrem i posypać kolorową posypką.
Prywatne
Słowa kluczowe ciasto z białek, proste ciasto z makiem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
babka z makiem

Makowe ciasto na białkach – uwagi

Przez to, że ostatnio robię dużo lodów, ciągle zbierają mi się niepotrzebne białka.

Ostatnio grzebiąc na kotlet tv znalazłam przepis na ciasto z makiem pieczone z białek :)

Uwielbiam makowce, więc ucieszyłam się, że „upiekę dwie pieczenie na jednym ogniu” – pozbędę się zalegających w lodówce białek, a przy okazji objem się makowcem :)

Od razu też wypróbowałam jeden z moich ostatnich zakupów, silikonową formę do pieczenia ogromnej muffinki :)

Składa się ona z dwóch części (a w zasadzie, to nawet z trzech, ale jednej z nich nie wykorzystywałam). Piecze się oddzielnie górę i dół ciasta, a następnie łączy razem w jedną wielgachną babkę.

Ja do połączenia ciast użyłam domowej konfitury jagodowej, całość potem wysmarowałam rozpuszczoną gorzką czekoladą i obficie posypałam słodką posypką.

W oryginalnym przepisie ciasto z makiem jest pieczone w tortownicy o średnicy 24 cm.

Zapraszam również do wypróbowania innych przepisów z makiem, a tych już się trochę nazbierało na blogu :)

piegusek
babka z makiem
piegusek1

piegusek2

Polecane przepisy na ciasta z makiem

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne ciasta z makiem idealne na różne okazje. Tutaj polecam takie trzy przepisy: