Makowiec na kruchym cieście

Zaktualizowany: 2024 5 lutego
makowiec na kruchym cieście

Przepis na makowca na kruchym spodzie na dużą blachę

Zapraszam dziś na makowca przygotowanego trochę inaczej. Zwykle na święta (i nie tylko) piekę makowca drożdżowego, a tym razem pojawił się u mnie makowiec na kruchym cieście. To ciasto z dużą ilością maku z pysznymi bakaliami upieczony na spodzie z kruchego ciasta oraz tartym ciastem na wierzchu. Mamy tu makowiec na dużą blachę, więc to idealne ciasto właśnie na święta, albo różne rodzinne okazje, bo na pewno wystarczy go dla wszystkich. Koniecznie zobaczcie mój przepis i sprawdźcie jak zrobić makowca na kruchym spodzie!

makowiec na święta

Makowiec na kruchym spodzie przepis krok po kroku

Jeśli lubisz ciasta z makiem, a najczęściej przygotowujesz drożdżowe ciasto zawijane z makiem, to teraz koniecznie wypróbuj taką wersję makowca upieczonego na kruchym cieście.

makowiec na kruchym cieście

Makowiec na kruchym cieście przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pysznego makowca z kruchym spodem i tartym ciastem na wierzchu.
4.50 z 8 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 1 hour
Czas całkowity 2 hours
Danie Ciasta
Porcje 24
Kalorie 369 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o wielkości około 24/24 cm albo 20/30 cm.
Składniki

składniki kruchego ciasta do makowca

składniki na masę makową do makowca

Instrukcja
 

Jak zrobić kruche ciasto do makowca

  • Z mąki, masła pokrojonego na kawałki, jajek i cukru pudru zagnieć ciasto – ja zmiksowałam składniki malakserem i potem krótko zagniotłam.
    400 g mąki pszennej, 250 g masła, 2 jajka, 60 g cukru pudru
    jak zrobić kruche ciasto do makowca
  • Podziel ciasto na dwie porcje – jedna większa od drugiej – mniej więcej 2/3 i 1/3 ciasta.
    kruche ciasto do makowca
  • Mniejszą porcję zawiń w folię i schowaj do zamrażarki.
  • Pozostałym ciastem wylep dno foremki (moja wyłożona była papierem do pieczenia). Schowaj foremkę z ciastem do lodówki na czas przygotowania masy makowej.
    wylepianie foremki kruchym ciastem

Jak zrobić masę makową do makowca

  • Mak zalej gorącym mlekiem i odstaw do wystudzenia.
    400 g maku, 350 ml mleka
    jak przygotować mak mielony do makowca
  • Miękkie masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
    100 g masła, 200 g cukru pudru
    miksowanie masła z cukrem pudrem do makowca
  • Dodaj do ubitego masła żółtka i zmiksuj do połączenia.
    4 żółtka
    dodawanie żółtek do zmiksowanego masła
  • Dodaj masę makową i krótko zmiksuj.
    makowiec na kruchym ciescie przygotowania 8
  • Przygotuj bakalie – możesz oczywiście użyć inne bakalie niż ja, albo w innych proporcjach.
    100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej, 50 g rodzynek, 50 g orzechów włoskich, 25 g migdałów
    jakie bakalie do makowca
  • Dodaj bakalie oraz aromat do masy makowej i wymieszaj.
    aromat migdałowy
    bakalie do masy makowej
  • Białka ubij aż będą gęste i wtedy dodaj je do maku – delikatnie wymieszaj.
    4 białka
    dodawanie piany z białek do masy makowej
  • Przełóż masę makową na kruchy spód.
    makowiec przed pieczeniem
  • Wyjmij odłożone ciasto z zamrażarki i zetrzyj go na tarce o dużych oczkach. Posyp wiórkami wierzch makowca.
    makowiec z kruszonką
  • Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (tryb góra/dół) przez około godzinę (aż będzie rumiany).
  • Po upieczeniu ciasto ostudź.
Notatki
Jeśli używasz mak niemielony to zalej go gorącą wodą i gotuj przez około 30 minut. Po tym czasie odcedź go i zmiel maszynką – dwukrotnie. Nie musisz już go zalewać gorącym mlekiem, tylko go studzisz i dodajesz do zmiksowanego masła.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 369kcalWeglowodany: 30gBiałko: 8gTłuszcz: 24g
Słowa kluczowe kruchy makowiec, makowiec z kruchym spodem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Polecane ciasta z makiem

Koniecznie zobacz inne moje przepisy na pyszne ciasta z makiem idealne na specjalne okazje. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

kruche ciasto z makiem

Makowiec na spodzie z ciasta kruchego – uwagi

Uwielbiam makowce i ciasta z makiem, nie przejdę obojętnie koło drożdżówki z makiem, więc moje dzisiejsze ciasto to był dla mnie strzał w 10!

Zresztą jak miał nie być, przy takiej grubej warstwie maku :)

Aż dziw, że do tej pory nie piekłam jeszcze makowca na kruchym spodzie.

Był co prawda seromakowiec na kruchym cieście, ale tam jest jeszcze warstwa sernika, więc nie jest to „prawdziwy” makowiec.

Zawsze jakoś najchętniej piekłam ciasta drożdżowe z makiem, bo przy mojej miłości do drożdżówek, jest to połączenie idealne.

Ale muszę przyznać teraz, że makowiec na kruchym cieście od teraz stanowi niezłą konkurencję dla makowca zawijanego.

A Wy, jaką wersję makowca lubicie najbardziej?

Z ciastem drożdżowym, czy kruchym?

Jeśli lubicie kruche makowce, albo jeszcze nigdy takiego sami nie piekliście, to koniecznie wypróbujcie mój przepis.

świąteczny makowiec z kruchym ciastem

Jak zrobić makowiec na cieście kruchym – wskazówki

Ja przygotowanie makowca rozpoczęłam od zrobienia kruchego ciasta.

Możecie składniki na ciasto posiekać nożem i następnie zagnieść, albo jak ja zmiksować krótko malakserem.

Jeśli ciasto nie chce się skleić w jednolitą kulkę, to możecie dodać do niego odrobinę zimnej wody i zagnieść krótko.

Mniej więcej 1/3 część ciasta zawińcie w woreczek i schowajcie do zamrażarki, aby się porządnie schłodziło, a resztą ciasta wylepcie spód foremki.

Taką foremkę z ciastem schowajcie do lodówki, aby ciasto się schłodziło i w tym czasie przygotujcie masę makową na makowca.

makowiec z dużej ilości maku z bakaliami

Jak zrobić masę z maku na makowca?

Aby sobie ułatwić i skrócić pracę nad masą makową użyłam do niej gotowy mielony mak. Taki mak wystarczy już tylko zalać gorącym mlekiem i odstawić do ostudzenia. Jeśli jednak nie macie mielonego maku i nie możecie go kupić, to wykorzystajcie mak w ziarenkach. Mak zalejcie gorącą wodą i wstawcie do gotowania – na około 30 minut. Po tym czasie dobrze go odsączcie i zmielcie dwukrotnie. Jak zmielić mak? Najlepiej nadaje się do tego maszynka do mięsa. Możecie użyć taką przykręcaną do stołu, albo dodatkową nakładkę do miksera. Tego maku nie zalewajcie już gorącym mlekiem.

kruche ciasto z makiem

Co dodać do masy makowej?

Ja do maku dodałam opakowanie kandyzowanej skórki pomarańczowej, bo bardzo lubię jej smak w cieście. Do tego garść rodzynek i posiekanych orzechów laskowych. Do lekkiego „ściągnięcia” masy makowej dodałam mielone migdały, ale zamiast nich możecie również użyć kaszę mannę. A na koniec oczywiście aromat migdałowy – bo nie wyobrażam sobie maku bez aromatu migdałowego. Jest to oczywiście opcjonalne, nie każdy musi lubić aromat migdałowy. Możecie użyć tu również aromat pomarańczowy albo np. rumowy.

Ile piec makowiec na kruchym spodzie?

Ja swój makowiec piekłam w 180 stopniach i trybie góra/dół przez mniej więcej godzinę. Gdy wierzch makowca zrobił się ładnie rumiany wyjęłam go z piekarnika i ostudziłam.

Możecie na koniec posypać wierzch makowca odrobiną cukru pudru, albo polać lukrem.

kruchy makowiec na święta

Jak zrobić lukier do makowca?

Wystarczy mniej więcej szklankę cukru pudru zmieszać z jakimś mokrym składnikiem – może to być woda, mleko, śmietana kremówka, czy chociażby sok pomarańczowy. Ważne, aby płyn dodawać po łyżce do uzyskania lekko płynnej ale jednocześnie gęstej konsystencji.

Mam nadzieję, że makowiec na cieście kruchym Wam zasmakuje i będziecie często piec.

Dajcie znać w komentarzach jak Wam smakował :)

Ps.

Przy okazji polecam Tobie moją książkę „Najlepsze wypieki Beaty” gdzie znajdziesz przepisy na ciasta, ciasteczka i babeczki idealne na różne okazje i na weekend do kawy :)

Opublikowano: 2023 13 stycznia

Podziel się przepisem

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy