Sernik tradycyjny na kruchym spodzie

Przepisów na serniki są tysiące, tak samo jak rad jak je robić, aby się udały, a przede wszystkim, aby nie opadały. Opadnięte, czy nie mój mąż zje wszystko – i zauważyłam, że tak ma większość facetów :)

Dziś podam przepis na sernik tradycyjny pieczony na kruchym spodzie, ale oczywiście można go upiec bez tego spodu i też będzie bardzo smaczny :)

Podstawowe rady – najlepiej, aby wszystkie składniki ciasta były w temperaturze pokojowej, więc dobrze jest wyjąć wszystko z lodówki około 3 godziny przed pieczeniem. Do tego ciasta użyłam zwykłego twarogu półtłustego i go dwukrotnie zmieliłam, ale można użyć ulubionego twarogu z kubełka. Wtedy patrzcie na dobre, tłuste sery – np. Piątnica, Mój Ulubiony.

Jak zrobić kruchy spód do sernika?

Najlepiej użyć zimne masło i pokroić je w małe kawałki.

Samo ciasto zagniatamy krótko, tak aby ciepłem rąk nie roztopić za bardzo masła. Dobrze jest tu wykorzystać malakser.

Jeśli ciasto nie chce się kleić, to możecie dodać do niego odrobinę zimnej wody.

Tak przygotowane ciasto należy zawinąć w folię spożywczą i schować je do schłodzenia w lodówce.

Co zrobić aby sernik nie opadał?

Sernik najlepiej piec dłużej, ale za to w niższej temperaturze.

Po upieczeniu dobrze jest go zostawić w piekarniku do całkowitego ostudzenia – drzwiczki piekarnika uchylamy po około pół godzinie od skończenia pieczenia i zostawiamy tak ciasto do wystygnięcia.

Mam nadzieję, że z tymi wskazówkami sernik tradycyjny upiecze się wam idealnie :)

Zapraszam również do wypróbowania innych przepisów na serniki.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4 z 4 ocen
Postaw mi kawę

sernik tradycyjny na kruchym spodzie

Sernik tradycyjny na kruchym spodzie – przepis do druku

sernik

Sernik tradycyjny na kruchym spodzie

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny sernik na kruchym spodzie.
4 z 4 ocen
Czas przygotowania 1 godz
Czas wykonania 1 godz 40 minut
4 godz
Czas całkowity 6 godz 40 minut
Danie Ciasta
Porcje 24

Wyposażenie

  • Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.

Składniki

składniki ciasta kruchego:

składniki masy serowej:

Instrukcja
 

wykonanie ciasta kruchego:

  • Mąkę przesiej, posiekaj z masłem i cukrem pudrem.
    300 g mąki pszennej, 200 g masła, 100 g cukru pudru
  • Dodaj żółtka i odrobinę soli, szybko połącz w ciasto, uformuj kulę, owiń ją folią i schłodź przez około 30 minut.
    2 żółtka
  • Mniej więcej 2/3 ciasta rozwałkuj (jeśli ciasto będzie zbyt plastyczne, to możesz odrywać go po kawałku i wylepiać blaszkę jak plasteliną) i wyłóż dno blaszki (może to być duża tortownica - 26 cm).
  • Ciasto nakłuj, aby ciasto nie deformowało się w trakcie pieczenia.
  • Piecz je przez 10 minut w temperaturze 200 stopni (góra-dół).
  • Wyjmij z piekarnika i lekko ostudź.
  • Obniż temperaturę do 180 stopni.

wykonanie masy serowej:

  • Żółtka ubij na puszystą masę ze 100 g cukru pudru.
    5 żółtek, 100 + 100 g cukru pudru
  • Twaróg połącz ze śmietanką i dodawaj stopniowo do żółtek.
    1 kg twarogu, 125 ml śmietanki kremówki
  • Dodaj mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy.
    3 łyżki mąki ziemniaczanej, cukier waniliowy
  • Białka ubij na sztywno, dodaj pozostałe 100 g cukru pudru i jeszcze chwilę ubijaj.
    5 białek
  • Pianę połącz z masą serową.
  • Dodaj skórkę pomarańczową i rodzynki.
    skórka pomarańczowa
  • Otrzymaną masę serową wyłóż na podpieczony blat.
  • Pozostałą ilość ciasta kruchego rozwałkuj i pokrój na paski 1-1,5 cm i ułóż ukośnie na serniku tworząc kratkę (możesz też wyciąć wykrawaczką do ciastek różne kształty - np kwiatków i je ułożyć na serniku - będzie dzięki temu wyglądał ciekawie :)).
  • Wstaw sernik do piekarnika, piecz w temperaturze 180 stopni przez 15 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz przez około godzinę i 15 minut.
  • Po tym czasie piekarnik wyłącz, ale go nie otwieraj. Po około pół godzinie uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw sernik do ostudzenia. Jeśli masz mało czasu, to możesz teraz wyjąc sernik.
  • Ostudzone ciasto możesz polukrować i ozdobić bakaliami.
  • Sernik najlepiej jest zostawić odkrytego na noc w lodówce, lub innym chłodnym miejscu.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!