Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Sernik tradycyjny na kruchym spodzie

Sernik tradycyjny na kruchym spodzie

Przepisów na serniki są tysiące, tak samo jak rad jak je robić, aby się udały, a przede wszystkim, aby nie opadały. Opadnięte, czy nie mój mąż zje wszystko – i zauważyłam, że tak ma większość facetów 🙂

Dziś podam przepis na sernik pieczony na kruchym spodzie, ale oczywiście można go upiec bez tego spodu i też będzie bardzo smaczny 🙂

Podstawowe rady – najlepiej, aby wszystkie składniki ciasta były w temperaturze pokojowej, więc najlepiej wyjąć wszystko z lodówki około 3 godziny przed pieczeniem. Do tego ciasta użyłam zwykłego twarogu półtłustego i go dwukrotnie zmieliłam, ale można użyć ulubionego twarogu z kubełka (ja za każdym razem robiłam serniki z innego twarogu, więc nie mogę podać jakiegoś konkretnego, ale wiele dobrego słyszałam o twarogu z kubełka Piątnicy i bardzo dobrze mi się pracowało z twarogiem Pilosa dostępnym w Lidlu).

Sernik najlepiej piec dłużej, ale za to w niższej temperaturze, a po upieczeniu dobrze jest go zostawić w piekarniku do całkowitego ostudzenia – drzwiczki piekarnika uchylamy po około pół godzinie od skończenia pieczenia i zostawiamy tak ciasto do wystygnięcia.

Zapraszam również do wypróbowania innych przepisów na serniki.

 

sernik tradycyjny na kruchym spodzie 

Sernik tradycyjny na kruchym spodzie
 
Autor:
Składniki
składniki ciasta kruchego:
  • 300g mąki pszennej
  • 200g masła
  • 100g cukru pudru
  • 2 żółtka
składniki masy serowej:
  • 1 kg twarogu (zmielonego albo w kubełku)
  • 100g + 100g cukru pudru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek (żółtka i białka oddzielnie)
  • 125 ml (1/2 szklanki) śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • cukier waniliowy/ekstrakt waniliowy/ziarenka wydłubane z laski wanilii
  • skórka pomarańczowa, rodzynki (przed dodaniem do ciasta warto opruszyć je mąką, aby nie opadały)
Wykonanie
wykonanie ciasta kruchego:
  1. Mąkę przesiej, posiekaj z masłem i cukrem pudrem. Dodaj żółtka i odrobinę soli, szybko połącz w ciasto, uformuj kulę, owiń ją folią i chłodź przez około 30 minut.
  2. /3 ciasta rozwałkuj (jeśli ciasto będzie zbyt plastyczne, to możesz odrywać go po kawałku i wylepiać blaszkę jak plasteliną) i wyłóż dno blaszki (może to być duża tortownica - 26 cm, lub mała prostokątna blaszka). Ciasto nakłuj, aby ciasto nie deformowało się w trakcie pieczenia. Piecz je przez 10 minut w temperaturze 200 stopni.
wykonanie masy serowej:
  1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Żółtka ubij na puszystą masę ze 100 g cukru pudru.
  2. Twaróg połącz ze śmietanką i dodawaj stopniowo do żółtek. Dodaj mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy.
  3. Białka ubij na sztywno, dodaj pozostałe 100 g cukru pudru i jeszcze chwilę ubijaj. Pianę połącz z masą serową. Dodaj skórkę pomarańczową i rodzynki.
  4. Otrzymaną masę serową wyłóż na podpieczony blat.
  5. Pozostałą ilość ciasta kruchego rozwałkuj i pokrój na paski 1-1,5 cm i ułóż ukośnie na serniku tworząc kratkę (możesz też wyciąć wykrawaczką do ciastek różne kształty - np kwiatków i je ułożyć na serniku - będzie dzięki temu wyglądał ciekawie :)).
  6. Wstaw sernik do piekarnika, piecz w temperaturze 180 stopni przez 15 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz przez około godzinę i 15 minut.
  7. Po tym czasie piekarnik wyłącz, ale go nie otwieraj. Po około pół godzinie uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw sernik do ostudzenia. Jeśli masz mało czasu, to możesz teraz wyjąc sernik.
  8. Ostudzone ciasto możesz polukrować i ozdobić bakaliami.Sernik lubi poodpoczywać, więc najlepiej jest go zostawić odkrytego na noc w lodówce, lub innym chłodnym miejscu, ale skryci sernikożercy mogą tego nie przeżyć 😉

Related Post

Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Reklama

  • koras

    Bardzo blady ser i wyglada na bardzo rzadki a spód mało upieczony.

    • Szczerze mówiąc, białe sery mają to do siebie, że są białe i trudno żeby nie były „blade”, a co do jego rzadkości, to nie był rzadki, a ja lubię serniki wilgotniejsze 🙂 zresztą wszystko zależy od użytego sera 🙂

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux