Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Sernik tradycyjny na kruchym spodzie

By | 2017-07-17T12:07:45+00:00 2012 Kwiecień 12th|Boże Narodzenie, Ciasta kruche, Serniki i ciasta z serem, Wielkanoc|

Sernik tradycyjny na kruchym spodzie

Przepisów na serniki są tysiące, tak samo jak rad jak je robić, aby się udały, a przede wszystkim, aby nie opadały. Opadnięte, czy nie mój mąż zje wszystko – i zauważyłam, że tak ma większość facetów 🙂

Dziś podam przepis na sernik pieczony na kruchym spodzie, ale oczywiście można go upiec bez tego spodu i też będzie bardzo smaczny 🙂

Podstawowe rady – najlepiej, aby wszystkie składniki ciasta były w temperaturze pokojowej, więc najlepiej wyjąć wszystko z lodówki około 3 godziny przed pieczeniem. Do tego ciasta użyłam zwykłego twarogu półtłustego i go dwukrotnie zmieliłam, ale można użyć ulubionego twarogu z kubełka (ja za każdym razem robiłam serniki z innego twarogu, więc nie mogę podać jakiegoś konkretnego, ale wiele dobrego słyszałam o twarogu z kubełka Piątnicy i bardzo dobrze mi się pracowało z twarogiem Pilosa dostępnym w Lidlu).

Sernik najlepiej piec dłużej, ale za to w niższej temperaturze, a po upieczeniu dobrze jest go zostawić w piekarniku do całkowitego ostudzenia – drzwiczki piekarnika uchylamy po około pół godzinie od skończenia pieczenia i zostawiamy tak ciasto do wystygnięcia.

Zapraszam również do wypróbowania innych przepisów na serniki.

 

sernik tradycyjny na kruchym spodzie 

Sernik tradycyjny na kruchym spodzie
 
Autor:
Składniki
składniki ciasta kruchego:
  • 300g mąki pszennej
  • 200g masła
  • 100g cukru pudru
  • 2 żółtka
składniki masy serowej:
  • 1 kg twarogu (zmielonego albo w kubełku)
  • 100g + 100g cukru pudru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek (żółtka i białka oddzielnie)
  • 125 ml (1/2 szklanki) śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • cukier waniliowy/ekstrakt waniliowy/ziarenka wydłubane z laski wanilii
  • skórka pomarańczowa, rodzynki (przed dodaniem do ciasta warto opruszyć je mąką, aby nie opadały)
Wykonanie
wykonanie ciasta kruchego:
  1. Mąkę przesiej, posiekaj z masłem i cukrem pudrem. Dodaj żółtka i odrobinę soli, szybko połącz w ciasto, uformuj kulę, owiń ją folią i chłodź przez około 30 minut.
  2. /3 ciasta rozwałkuj (jeśli ciasto będzie zbyt plastyczne, to możesz odrywać go po kawałku i wylepiać blaszkę jak plasteliną) i wyłóż dno blaszki (może to być duża tortownica - 26 cm, lub mała prostokątna blaszka). Ciasto nakłuj, aby ciasto nie deformowało się w trakcie pieczenia. Piecz je przez 10 minut w temperaturze 200 stopni.
wykonanie masy serowej:
  1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Żółtka ubij na puszystą masę ze 100 g cukru pudru.
  2. Twaróg połącz ze śmietanką i dodawaj stopniowo do żółtek. Dodaj mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy.
  3. Białka ubij na sztywno, dodaj pozostałe 100 g cukru pudru i jeszcze chwilę ubijaj. Pianę połącz z masą serową. Dodaj skórkę pomarańczową i rodzynki.
  4. Otrzymaną masę serową wyłóż na podpieczony blat.
  5. Pozostałą ilość ciasta kruchego rozwałkuj i pokrój na paski 1-1,5 cm i ułóż ukośnie na serniku tworząc kratkę (możesz też wyciąć wykrawaczką do ciastek różne kształty - np kwiatków i je ułożyć na serniku - będzie dzięki temu wyglądał ciekawie :)).
  6. Wstaw sernik do piekarnika, piecz w temperaturze 180 stopni przez 15 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz przez około godzinę i 15 minut.
  7. Po tym czasie piekarnik wyłącz, ale go nie otwieraj. Po około pół godzinie uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw sernik do ostudzenia. Jeśli masz mało czasu, to możesz teraz wyjąc sernik.
  8. Ostudzone ciasto możesz polukrować i ozdobić bakaliami.Sernik lubi poodpoczywać, więc najlepiej jest go zostawić odkrytego na noc w lodówce, lub innym chłodnym miejscu, ale skryci sernikożercy mogą tego nie przeżyć 😉
Reklama

4 komentarze

  1. jola 2018/05/01 at 16:17 - Reply

    Moja mama nigdy nie piekła oddzielnie spodu pod sernik i zawsze był pyszny. Ja też próbuje, ale wychodzi mi juz nie taki sam. Ja zawsze kupuje ser „prawdziwy” z jednego miejsca i nie muszę „mielić” czyli mleć (poprawnie, poziom I kl. szkoły podstawowej) a wyrabiam mikserem. Ten sernik na foto jest b. apetyczny.

  2. koras 2012/06/18 at 07:38 - Reply

    Bardzo blady ser i wyglada na bardzo rzadki a spód mało upieczony.

    • wypiekibeaty 2012/06/18 at 11:36 - Reply

      Szczerze mówiąc, białe sery mają to do siebie, że są białe i trudno żeby nie były „blade”, a co do jego rzadkości, to nie był rzadki, a ja lubię serniki wilgotniejsze 🙂 zresztą wszystko zależy od użytego sera 🙂

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: