Sernik z brzoskwiniami
Sernik z brzoskwiniami mojej siostry Ewy :)
Przepis dostałam od niej już lata temu i kiedyś go często piekłam, potem został przytłoczony przez nawał innych ciast, ale ostatnio znowu wpadł w moje ręce :)
Jestem ciekawa, czy Ewa sama ma jeszcze ten przepis, czy też przy okazji przypomnę jej o nim :D
Ten sernik z brzoskwiniami, to taka „stara szkoła” – z twarogu pół tłustego, który sami mielimy (chociaż w ostateczności możecie użyć taki z wiaderka – tylko taki dobrej jakości), pieczony na spodzie z biszkoptów i z kawałkami brzoskwiń w środku.
Dodatkowo ma ubijaną pianę – co ostatnio rzadko stosuję w sernikach.
Serniczek wychodzi delikatny i bardzo smakowity – szczególnie jeśli dodatkowo polejecie go polewą z białej czekolady :)
Żeby nie opadł po upieczeniu piekłam go w niższej temperaturze, a potem studziłam w piekarniku.
Jak każdy sernik najlepszy jest po porządnym schłodzeniu w lodówce – najlepiej przez całą noc.
Podaję przepis na foremkę o średnicy 22 cm.
Zapraszam również do wypróbowania innych przepisów na serniki :)
Sernik z brzoskwiniami
- 500 g twarogu półtłustego zmielonego dwu- lub trzykrotnie
- 150 g cukru (chociaż wg mnie można dać trochę mniej - szczególnie jeśli zdecydujecie się na polewę z białej czekolady)
- 3 jajka - białka i żółtka oddzielnie
- skórka starta z cytryny i sok wyciśnięty z niej
- budyń waniliowy lub śmietankowy na pół litra mleka
- brzoskwinie z puszki (użyłam 5 połówek)
- biszkopty
- 50 ml śmietany kremówki
- 50 g białej czekolady
- czubata łyżka serka mascarpone
- Żółtka utrzyj z cukrem, sokiem z cytryny i skórką z cytryny na puszystą masę.
- Dodawaj po trochu zmielony twaróg, cały czas miksując, wsyp budyń i zmiksuj.
- Białka ubij na sztywno i dodaj je do twarogu - delikatnie wymieszaj łyżką.
- Brzoskwinie pokrój w niedużą kostkę i mniej więcej ¾ dodaj do masy) - delikatnie wymieszaj.
- Tortownicę o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Na dnie ułóż biszkopty, przelej masę twarogową i wyrównaj.
- Na wierzchu ułóż pozostałe brzoskwinie.
- Piecz około 80 minut w 150 stopniach.
- Po tym czasie piekarnik wyłącz, delikatnie uchyl drzwiczki i poczekaj aż sernik zupełnie ostygnie.
- Schowaj go następnie do lodówki do schłodzenia.
- W rondelku pogrzej śmietanę kremówkę, dodaj serek mascarpone i połamaną czekoladę - wymieszaj dokładnie, aby czekolada i serek się rozpuściły.
- Ostudź masę i gdy lekko zgęstnieje wylej ją na sernik.
- Możesz ciasto dodatkowo posypać wiórkami kokosowymi.
Zrobiłam wczoraj. Smaczny, delikatny w smaku i w strukturze. Warto zrobić :) U mnie trudno się kroi, ale to może wina sera (z wiadreka).
Cieszę się, że serniczek smakował niektóre twarogi z wiaderka są niestety wodniste i wtedy lepiej dać trochę więcej żelatyny
[…] sernik na zimno dołącza do mojej bogatej kolekcji serników i do mojego ostatniego pieczonego sernika z brzoskwiniami – teraz możecie sobie wybrać ulubioną wersję […]