Przepis na pączki orzechowe z kajmakiem
Bardzo lubię czas karnawału i Tłusty Czwartek, bo wtedy – nie wiem jakim cudem – wszelkie słodkości mają jakoś o wiele mniej kalorii :)
Człowiek zje sobie pączka, chrupiącego faworka i od razu mu jakoś lepiej, lżej i weselej – czy też tak uważacie?
Możecie więc bez skrępowania i wyrzutów sumienia zrobić sobie pączki (takie domowe są moim zdaniem o niebo lepsze od kupionych) i zjeść kilka, bo już niedługo karnawał się kończy i ostatki zbliżają się wielkimi krokami.
Pościć będziemy później – teraz można sobie trochę po dogadzać :)
Zwykle na Tłusty Czwartek robię swoje ulubione pączki według przepisu Bożeny Dykiel, ale w tym roku skusiłam się pączki orzechowe i nie zawiodłam się na nich :)
Mielone orzechy (użyłam laskowe) dodajemy do ciasta drożdżowego – jeśli je wcześniej podprażycie na patelni lub w piekarniku aromat orzechów będzie jeszcze mocniejszy.
Jako nadzienie wykorzystałam gotową masę kajmakową, ale można też użyć marmoladę lub ulubiony dżem :)
Aby orzechowe pączki z kajmakiem były lekkie i puszyste należy ograniczyć ilość mąki używaną do podsypywania blatu – ja nawet zupełnie z niej rezygnuję i tylko smaruję blat olejem, aby ciasto nie przyklejało się do niego.
Ważna jest tu też temperatura smażenia – nie może być za wysoka, bo pączki będą się palić (a w środku pozostaną surowe). Ale jeśli będzie za niska wtedy mocno nasiąkną tłuszczem. Najlepsza jest temperatura ok 170 stopni (jeśli nie macie termometru, to pilnujcie aby olej tylko lekko wrzał – z małymi pęcherzykami, jeśli jest ich dużo i są duże, to olej jest za ciepły).
Koniecznie wypróbujcie również inne przepisy na pączki z mojego bloga.
Pączki orzechowe przepis do druku

Pączki orzechowe
Składniki
pączki:
lukier kajmakowy:
- 1 szklanka cukru pudru
- około 100 g masy kajmakowej (użyłam to, co mi zostało po nadzianiu pączków)
- kilka łyżek mleka do konsystencji
Instrukcja
pączki:
- Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i zalej mlekiem - wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20-30 minut.20 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, ok 300 ml mleka
- W misie miksera umieść mąkę, mielone orzechy, cukier, rozpuszczone masło, jajka, alkohol i przyprawy.500 g mąki, 100 g orzechów, 60 g masła, 50 g cukru, 2 jajka, 1 łyżka spirytusu, 1 szczypta cynamonu, 1 szczypta soli
- Dodaj rozczyn drożdżowy i zagnieć ciasto - zrobiłam to mikserem - w razie konieczności możesz dodać trochę mleka.
- Miskę z ciastem przykryj i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia (możesz wstawić miskę do piekarnika z temperaturą ustawioną na 30-35 stopni - wtedy ciasto szybciej wyrośnie).
- Wyrośnięte ciasto wyłóż na podsypany mąką lub posmarowany olejem blat (polecam tą drugą opcję - nadmiar mąki spowoduje, że pączki będą zbite i twardawe), krótko zagnieć.
- Rękoma rozpłaszcz ciasto na placek o grubości około 1,5 cm, szeroką szklanką wycinaj krążki.
- Na każdy krążek nałóż łyżeczkę nadzienia i dokładnie zaklej - gotowe kuleczki odkładaj na posmarowany olejem blat.1 puszka masy kajmakowej
- Przykryj pączki ściereczką i pozwól im podrosnąć przez około 30 minut.
- W szerokim, ale niskim rondlu rozgrzej olej do temperatury około 170 stopni.
- Smaż pączki na rumiano z obydwu stron (pączek będzie gotowy jeśli po wbiciu w niego wykałaczki będzie ona po wyjęciu sucha).
- Gotowe pączki odsącz na ręczniku papierowym.
lukier:
- Masę kajmakową dokładnie wymieszaj z 2-3 łyżkami mleka i dodaj do cukru pudru - zmieszaj razem, w razie konieczności dodaj jeszcze trochę mleka - lukier nie może być za rzadki, bo spłynie z pączków.1 szklanka cukru pudru, około 100 g masy kajmakowej, kilka łyżek mleka
- Posmaruj lukrem pączki i udekoruj wg uznania.
Przepis znalazłam na blogu Every Cake you bake, ale podaję z moimi zmianami.