Odwrócone ciasto ze śliwkami
Przepis na śliwkowe ciasto do góry nogami
Zapraszam dziś na niezwykłe odwrócone ciasto ze śliwkami. To ciasto pieczone w odwrócony sposób, gdzie śliwki umieszcza się na dole foremki. Na nie wyłożyłam pyszne lekko cynamonowe ciasto z nutą kardamonu. Całość tworzy niezapomniane połączenie oraz cudownie soczyste ciasto. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Przepis na odwrócone ciasto ze śliwkami z filmem
Jeśli lubisz wilgotne ciasta pełne owoców, to koniecznie upiecz takie ciasto cynamonowe ze śliwkami.
Odwrócone ciasto ze śliwkami przepis
Wyposażenie
- Szczelna forma do pieczenia o średnicy 24-26 cm. – polecam szklaną żaroodporną
Składniki
składniki na odwrócone ciasto ze śliwkami
- masło (do posmarowania foremki)
- 70 g cukru (użyłam trzcinowy – 1/3 szklanki)
- ok 500-600 g śliwek
- 170 g masła (miękkiego)
- 150 g cukru (użyłam puder – 1 szklanka)
- 2 jajka (rozmiar L – w temp. pokojowej)
- 300 g mąki pszennej (2 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kardamonu (mielonego)
- 0,5 łyżeczki imbiru (mielonego)
- 250 ml jogurtu naturalnego (użyłam gęsty grecki – w temp. pokojowej)
Instrukcja
Jak zrobić odwrócone ciasto ze śliwkami
- Szczelną formę posmaruj grubszą warstwą masła i wysyp cukrem.masło, 70 g cukru
- Śliwki przekrój na pół, usuń pestki i ułóż przecięciem do dołu szczelnie zakrywając dno.ok 500-600 g śliwek
- Przesiej przez sito mąkę, z proszkiem i przyprawami.300 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka kardamonu, 0,5 łyżeczki imbiru
- Miękkie masło zmiksuj z cukrem przez kilka minut – aż masa nabierze objętości, a masło zrobi się blade.170 g masła, 150 g cukru
- Do masy maślanej dodaj po jednym jajku i łyżce mąki – zmiksuj krótko.2 jajka
- Dodaj mniej więcej połowę mąki oraz jogurt i zmiksuj krótko do połączenia.250 ml jogurtu naturalnego
- Dodaj resztę mąki i zmiksuj na niskich obrotach – wyłącz mikser, gdy na obrzeżach widać jeszcze resztki mąki.
- Domieszaj lekko ciasto łyżką.
- Wyłóż ciasto na śliwki i rozprowadź równą warstwą.
- Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 35-40 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto ostudź na kratce przez 10-15 minut.
- Ostrym nożem obkrój ciasto przy brzegach foremki, nałóż na górę ciasta większy talerz.
- Ostrożnie przewróć ciasto do góry nogami i zdejmij foremkę.
- Ciasto możesz podać na ciepło z lodami, albo po ostudzeniu.
Film
Prywatne
Składniki Odżywcze
Cynamonowe ciasto ze śliwkami – uwagi
Wpadło mi ostatnio w oko takie niezwykle apetyczne ciasto ze śliwkami i postanowiłam też je upiec.
Oryginalny przepis jest na dość małą foremkę, a moja żaroodporna szklana forma ma średnicę 24 cm, więc zwiększyłam ilość składników, kupiłam soczyste śliwki i zrobiłam to cudo.
Przy okazji nakręciłam również krótki filmik z przygotowań i zachęcam Was do jego obejrzenia – znajdziecie go tuż pod przepisem.
Jak zrobić ucierane ciasto ze śliwkami, aby wyszło?
Ciasta ucierane mają to do siebie, że jeśli są zrobione odpowiednio mają fajną puszystość i lekkość. To ciasto też jest ucierane, tu ucierałam masło z cukrem pudrem. Im dłużej będziecie miksować masło, tym bardziej puszyste będzie i tym lepsze będzie później ciasto.
Aby ciasto ucierane dobrze wyszło warto, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.
Dotyczy to w głównej mierze jajek i jogurtu.
Dlatego warto je wyjąć wcześniej z lodówki, tak aby się ogrzały. Jajka możecie dodatkowo przelać gorącą wodą, albo potrzymać je kilka minut zanurzone w gorącej wodzie.
Jeśli zapomnicie wyjąć wcześniej jogurt z lodówki, to możecie podgrzać go krótko w mikrofalówce.
Druga sprawa – mąka – dobrze jest ją przesiać przez sitko. Wtedy się ładnie napowietrzy i ciasto będzie lżejsze.
I ostatnia wskazówka – po dodaniu mąki do ciasta nie miksujecie długo. Tylko krótko, do połączenia i najlepiej na niskich obrotach.
Po co piec ciasto z owocami na dnie?
Pieczenie owoców na dole ciasta zamiast na jego górze sprawia, że owoce po upieczeniu są bardzo soczyste – szczególnie śliwki. Podczas pieczenia śliwki wydzielają dużo soku i się w nim pieką, nie obsychając.
Ciasto umieszczone na górze owoców na nasiąka od soku z owoców, więc jest mniejsze prawdopodobieństwo powstania zakalca.
Jeśli do tej pory nie piekliście tak ciasta, to koniecznie spróbujcie!
Taka technika pieczenia ciasta wywodzi się od słynnej tarty tatin. Tarta tatin to francuska tarta, gdzie na spodzie układa się jabłka, a na wierzchu kruche ciasto. Ciasto po upieczeniu obraca się go góry nogami, tak aby jabłka były na wierzchu. Koniecznie również upieczcie tą tartę, bo jest boska!
Na blogu są również inne przepisy na pyszne ciasta odwrócone pieczone z różnymi owocami i nie tylko. Możecie sobie upiec odwrócone ciasto z bananami albo zaskakujące odwrócone ciasto z orzechami. Spróbujcie również te przepisy i dajcie znać w komentarzach, jak Wam smakowały.
Polecane przepisy na ciasta ze śliwkami
Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na ciasta ze śliwkami. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na odwrócone ciasto ze śliwkami
Odwrócone ciasto ze śliwkami to kwintesencja uroku i smaku w jednym kęsie. Soczyste śliwki pieczone są na dnie pod maślanym ucieranym ciastem, a po upieczeniu przekładane są do góry nogami. Dzięki temu śliwki tworzą na cieście soczystą lekko karmelizowaną masę, a jednocześnie ciasto nie nasiąka nadmiernie od soku z owoców. Aromatyczny duet cynamonu i kardamonu dodaje temu ciastu lekko korzenne i rozgrzewające nuty. To ciasto ze śliwkami kusi swoim wyglądem, ale również urzeka niezwykłą kompozycją smaków, tworząc niezapomniany smakowy taniec na talerzu. Podajcie to cynamonowe ciasto ze śliwkami jeszcze na ciepło z gałką ulubionych lodów, a otrzymacie deser doskonały!