Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Wyposażenie
Zdjęcia z przygotowań
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Odwrócone ciasto ze śliwkami przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i wilgotne ciasto cynamonowe z kardamonem i śliwkami.
4.75
z
4
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
30
minut
minut
Czas wykonania
40
minut
minut
15
minut
minut
Czas całkowity
1
hour
godz
25
minut
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
15
Kalorie
250
kcal
Wyposażenie
Szczelna forma do pieczenia o średnicy 24-26 cm.
- polecam szklaną żaroodporną
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na odwrócone ciasto ze śliwkami
masło
(do posmarowania foremki)
70
g
cukru
(użyłam trzcinowy - 1/3 szklanki)
ok 500-600
g
śliwek
170
g
masła
(miękkiego)
150
g
cukru
(użyłam puder - 1 szklanka)
2
jajka
(rozmiar L - w temp. pokojowej)
300
g
mąki pszennej
(2 szklanki)
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
1
łyżeczka
cynamonu
1
łyżeczka
kardamonu
(mielonego)
0,5
łyżeczki
imbiru
(mielonego)
250
ml
jogurtu naturalnego
(użyłam gęsty grecki - w temp. pokojowej)
Instrukcja
Jak zrobić odwrócone ciasto ze śliwkami
Szczelną formę posmaruj grubszą warstwą masła i wysyp cukrem.
masło,
70 g cukru
Śliwki przekrój na pół, usuń pestki i ułóż przecięciem do dołu szczelnie zakrywając dno.
ok 500-600 g śliwek
Przesiej przez sito mąkę, z proszkiem i przyprawami.
300 g mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżeczka cynamonu,
1 łyżeczka kardamonu,
0,5 łyżeczki imbiru
Miękkie masło zmiksuj z cukrem przez kilka minut - aż masa nabierze objętości, a masło zrobi się blade.
170 g masła,
150 g cukru
Do masy maślanej dodaj po jednym jajku i łyżce mąki - zmiksuj krótko.
2 jajka
Dodaj mniej więcej połowę mąki oraz jogurt i zmiksuj krótko do połączenia.
250 ml jogurtu naturalnego
Dodaj resztę mąki i zmiksuj na niskich obrotach - wyłącz mikser, gdy na obrzeżach widać jeszcze resztki mąki.
Domieszaj lekko ciasto łyżką.
Wyłóż ciasto na śliwki i rozprowadź równą warstwą.
Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 35-40 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto ostudź na kratce przez 10-15 minut.
Ostrym nożem obkrój ciasto przy brzegach foremki, nałóż na górę ciasta większy talerz.
Ostrożnie przewróć ciasto do góry nogami i zdejmij foremkę.
Ciasto możesz podać na ciepło z lodami, albo po ostudzeniu.
Film
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Calories:
250
kcal
Weglowodany:
30
g
Protein:
4
g
Tłuszcz:
13
g
Słowa kluczowe
ciasto ze śliwkami, odwrócone ciasto
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!