Granola i płatki
Przepisy na smaczną domową granolę i musli
W ciągu tygodnia, gdy rano mam mało czasu, to domowa granola jest moim najczęstszym wyborem na śniadanie.
Raz na jakiś czas przygotowuję sobie spory pojemnik takiej granoli i zjadam potem z dodatkiem jogurtu naturalnego i owoców.
Również moja córka polubiła takie śniadania.
Takie śniadania jem bardzo często, więc żeby się mi nie przejadły, to testuję różne smaki i używam różne dodatki.
Na blogu znajdziecie przepis na granolę czekoladową, albo kawową.
Jest granola bananowa, marchewkowa i sezamowa.
Jak zrobić granolę?
Ja mieszam płatki – zwykle owsiane – z dodatkami – np. pestkami słonecznika i dyni, cynamonem, żurawiną i orzechami. W niedużej ilości wody rozpuszczam trochę miodu, czasami również masła orzechowego i mieszam to z płatkami.
Tak przygotowaną granolę piekę w piekarniku, aby stała się chrupiąca.
Gotową granolę przechowuję w szczelnym pojemniku, aby nie zwilgotniała.
Gorąco polecam wam te przepisy na granolę. Są o niebo smaczniejsze i zdrowsze od tych dostępnych w sklepie!