Owocowa granola będzie idealna na śniadanie, ale również na przekąskę w ciągu dnia :)
Jest o wiele zdrowsza i smaczniejsza niż taka ze sklepu, do tego praktycznie bez cukru (do całej porcji dałam dwie łyżeczki miodu).
Możecie dodać do niej ulubione suszone owoce, a potem przy śniadaniu dorzucić jeszcze trochę świeżych owoców sezonowych i pyszne danie gotowe.
Obiecuję Wam, że będziecie zdrowo najedzeni :)
Moje prawie codzienne śniadanie to 3 albo 4 łyżki granoli, pół jabłka pokrojonego w kostkę, do tego jeśli mam dodaję jeszcze borówki i truskawki. Całość zalewam zimnym mlekiem i posypuję odrobiną cynamonu.
W drugiej wersji mleko zastępuję jogurtem naturalnym – chociaż o wiele bardziej wolę mleko.
Życzę Wam smacznego śniadanka :D
Owocowa granola
- 1 szklanka płatków owsianych górskich
- 1 szklanka płatków pszennych
- pół szklanki płatków żytnich (można użyć samych owsianych, albo innych - np. jaglanych)
- ¾ szklanki wiórek kokosowych
- ¾ szklanki soku pomarańczowego lub jabłkowego
- 2-3 łyżeczki miodu - opcjonalnie
- ulubione suszone owoce - dałam suszone jabłka, żurawinę i rodzynki
- Do dużej miski wsyp płatki, dodaj wiórki kokosowe, wlej sok i wymieszaj, możesz też teraz dodać miód.
- Dużą blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, wysyp na nią płatki.
- Piecz je w 160 stopniach przez około 30 minut - mniej więcej do 10 minut przemieszaj płatki.
- Gdy są lekko rumiane i chrupiące, to znaczy, że są gotowe.
- Przestudź płatki i dodaj do nich suszone owoce.
- Całość przesyp do szczelnego pojemniczka.
[…] dołożyłam do niego moją domową granolę (możecie np. zrobić marchewkową granolę, albo owocową wg moich przepisów) oraz świeże […]
[…] już owsiankę owocową z sokiem owocowym, a ostatnio wypatrzyłam na blogu addiopomidory.pl przepis na bananową […]