Przepis na pyszną domową granolę owocową
Owocowa granola będzie idealna na śniadanie, ale również na przekąskę w ciągu dnia :)
Jest o wiele zdrowsza i smaczniejsza niż taka ze sklepu, do tego praktycznie bez cukru (do całej porcji dałam dwie łyżeczki miodu).
Możecie dodać do niej ulubione suszone owoce, a potem przy śniadaniu dorzucić jeszcze trochę świeżych owoców sezonowych i pyszne danie gotowe.
Obiecuję Wam, że będziecie zdrowo najedzeni :)
Moje prawie codzienne śniadanie to 3 albo 4 łyżki granoli, pół jabłka pokrojonego w kostkę, do tego jeśli mam dodaję jeszcze borówki i truskawki. Całość zalewam zimnym mlekiem i posypuję odrobiną cynamonu.
W drugiej wersji mleko zastępuję jogurtem naturalnym – chociaż o wiele bardziej wolę mleko.
Życzę Wam smacznego śniadanka :D
Zobaczcie również inne moje przepisy na domową granolę.
Owocowa granola przepis

Owocowa granola
Składniki
- 1 szklanka płatków owsianych górskich
- 1 szklanka płatków pszennych
- 0,5 szklanki płatków żytnich (można użyć samych owsianych, albo innych - np. jaglanych)
- 3/4 szklanki wiórek kokosowych
- 3/4 szklanki soku pomarańczowego lub jabłkowego
- 2-3 łyżeczki miodu - opcjonalnie
- ulubione suszone owoce - dałam suszone jabłka, żurawinę i rodzynki
Instrukcja
- Do dużej miski wsyp płatki, dodaj wiórki kokosowe, wlej sok i wymieszaj, możesz też teraz dodać miód.1 szklanka płatków owsianych górskich, 1 szklanka płatków pszennych, 0,5 szklanki płatków żytnich, 3/4 szklanki wiórek kokosowych, 3/4 szklanki soku pomarańczowego, 2-3 łyżeczki miodu
- Dużą blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, wysyp na nią płatki.
- Piecz je w 150 stopniach (termoobieg) przez około 30 minut - mniej więcej do 10 minut przemieszaj płatki.
- Gdy są lekko rumiane i chrupiące, to znaczy, że są gotowe.
- Przestudź płatki i dodaj do nich suszone owoce.ulubione suszone owoce
- Całość przesyp do szczelnego pojemniczka.