owocowa granola 1

 

Owocowa granola będzie idealna na śniadanie, ale również na przekąskę w ciągu dnia :)

Jest o wiele zdrowsza i smaczniejsza niż taka ze sklepu, do tego praktycznie bez cukru (do całej porcji dałam dwie łyżeczki miodu).

Możecie dodać do niej ulubione suszone owoce, a potem przy śniadaniu dorzucić jeszcze trochę świeżych owoców sezonowych i pyszne danie gotowe.

Obiecuję Wam, że będziecie zdrowo najedzeni :)

Moje prawie codzienne śniadanie to 3 albo 4 łyżki granoli, pół jabłka pokrojonego w kostkę, do tego jeśli mam dodaję jeszcze borówki i truskawki. Całość zalewam zimnym mlekiem i posypuję odrobiną cynamonu.

W drugiej wersji mleko zastępuję jogurtem naturalnym – chociaż o wiele bardziej wolę mleko.

Życzę Wam smacznego śniadanka :D

owocowa granola 4

 

owocowa granola 6

 

owocowa granola 5

 

owocowa granola 7

 

owocowa granola 10

 

owocowa granola 9

 

homemade fruit granola

Owocowa granola

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • 1 szklanka płatków pszennych
  • pół szklanki płatków żytnich (można użyć samych owsianych, albo innych - np. jaglanych)
  • 3/4 szklanki wiórek kokosowych
  • 3/4 szklanki soku pomarańczowego lub jabłkowego
  • 2-3 łyżeczki miodu - opcjonalnie
  • ulubione suszone owoce - dałam suszone jabłka , żurawinę i rodzynki

Instrukcja
 

  • Do dużej miski wsyp płatki, dodaj wiórki kokosowe, wlej sok i wymieszaj, możesz też teraz dodać miód.
  • Dużą blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, wysyp na nią płatki.
  • Piecz je w 160 stopniach przez około 30 minut - mniej więcej do 10 minut przemieszaj płatki.
  • Gdy są lekko rumiane i chrupiące, to znaczy, że są gotowe.
  • Przestudź płatki i dodaj do nich suszone owoce.
  • Całość przesyp do szczelnego pojemniczka.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!