Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Ekspresowa owsianka czekoladowa

Ekspresowa owsianka czekoladowa Jamiego Olivera

 

ekspresowa czekoladowa owsianka

 

Macie rano mało czasu, ale lubicie zjeść śniadanie?

Do tego lubicie zdrowe i pożywne śniadania?

Tak?

To ten przepis jest dla Was 😀

Przygotowujecie sobie raz miks czekoladowej owsianki, a potem rano ją gotujecie – nie zajmie to Wam dłużej niż 5-10 minut.

Rewelacyjnie prawda?

Pomysł na tą owsiankę znalazłam u Jamiego Olivera i od razu się w nim zakochałam 🙂

Na czym polega tajemnica tej ekspresowości? Otóż na zmieleniu połowy płatków owsianych – dzięki temu owsianka gotuje się o wiele szybciej i nabiera bardziej budyniowej konsystencji.

Płatki są dodatkowo zmiksowane z orzechami i daktylami, więc cała mieszanka jest już bardzo smaczna i naturalnie słodka – nie ma potrzeby jej dodatkowo dosładzać.

Jeśli nie jesteście fanami czekoladowych smaków, to możecie zrezygnować z gorzkiego kakao.

Gotowy miks wystarczy Wam na około 6 owsianek. Przechowujcie go w szczelnym pojemniku przez około 2 tygodnie.

Ps. Wypróbujcie również inne przepisy na owsianki – są np. nocne, albo pieczone 🙂

 

zdrowa owsianka

 

owsianka

 

owsianka czekoladowa

 

ekspresowa owsianka czekoladowa

 

Chocolate porridge

 

owsianka Czekoladowa

 

Ekspresowa owsianka czekoladowa
 
Autor:
Składniki
miks owsiankowy:
  • 100 g orzechów - użyłam leśne
  • 80 g daktyli bez pestek
  • 200 g płatków owsianych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • skórka starta z jednej pomarańczy
  • 1,5 łyżki gorzkiego kakao
owsianka:
  • 65 g miksu owsiankowego - mniej więcej 4 bardziej czubate łyżki
  • 200 ml wody lub mleka
  • świeże owoce do posypania
Wykonanie
  1. Orzechy podpraż krótko na patelni, a następnie zmiksuj razem z daktylami.
  2. Połowę płatków owsianych zmiksuj ze skórką otartą z pomarańczy.
  3. W pojemniku połącz zmiksowane orzechy, zmiksowane płatki, pozostałe płatki, gorzkie kakao i cynamon mielony - dokładnie wymieszaj.
  4. Miks przechowuj w szczelnym pojemniczku do dwóch tygodni.
  5. Aby przygotować owsiankę wsyp 4 czubate łyżki miksu do rondelka, wlej 200 ml wody lub dowolnego mleka.
  6. Gotuj przez około 5 minut - często mieszając.
  7. Gdy owsianka zgęstnieje przełóż ją do miseczki, dodaj garść świeżych owoców.
 

 

 

Related Post

Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Reklama

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux