Ekspresowa owsianka czekoladowa - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia
Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Ekspresowa owsianka czekoladowa

By | 2017-07-17T12:03:43+00:00 2017 Styczeń 18th|Śniadania, Zdrowo i fit :)|

Ekspresowa owsianka czekoladowa Jamiego Olivera

 

ekspresowa czekoladowa owsianka

 

Macie rano mało czasu, ale lubicie zjeść śniadanie?

Do tego lubicie zdrowe i pożywne śniadania?

Tak?

To ten przepis jest dla Was 😀

Przygotowujecie sobie raz miks czekoladowej owsianki, a potem rano ją gotujecie – nie zajmie to Wam dłużej niż 5-10 minut.

Rewelacyjnie prawda?

Pomysł na tą owsiankę znalazłam u Jamiego Olivera i od razu się w nim zakochałam 🙂

Na czym polega tajemnica tej ekspresowości? Otóż na zmieleniu połowy płatków owsianych – dzięki temu owsianka gotuje się o wiele szybciej i nabiera bardziej budyniowej konsystencji.

Płatki są dodatkowo zmiksowane z orzechami i daktylami, więc cała mieszanka jest już bardzo smaczna i naturalnie słodka – nie ma potrzeby jej dodatkowo dosładzać.

Jeśli nie jesteście fanami czekoladowych smaków, to możecie zrezygnować z gorzkiego kakao.

Gotowy miks wystarczy Wam na około 6 owsianek. Przechowujcie go w szczelnym pojemniku przez około 2 tygodnie.

Ps. Wypróbujcie również inne przepisy na owsianki – są np. nocne, albo pieczone 🙂

 

zdrowa owsianka

 

owsianka

 

owsianka czekoladowa

 

ekspresowa owsianka czekoladowa

 

Chocolate porridge

 

owsianka Czekoladowa

 

Ekspresowa owsianka czekoladowa
 
Autor:
Składniki
miks owsiankowy:
  • 100 g orzechów - użyłam leśne
  • 80 g daktyli bez pestek
  • 200 g płatków owsianych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • skórka starta z jednej pomarańczy
  • 1,5 łyżki gorzkiego kakao
owsianka:
  • 65 g miksu owsiankowego - mniej więcej 4 bardziej czubate łyżki
  • 200 ml wody lub mleka
  • świeże owoce do posypania
Wykonanie
  1. Orzechy podpraż krótko na patelni, a następnie zmiksuj razem z daktylami.
  2. Połowę płatków owsianych zmiksuj ze skórką otartą z pomarańczy.
  3. W pojemniku połącz zmiksowane orzechy, zmiksowane płatki, pozostałe płatki, gorzkie kakao i cynamon mielony - dokładnie wymieszaj.
  4. Miks przechowuj w szczelnym pojemniczku do dwóch tygodni.
  5. Aby przygotować owsiankę wsyp 4 czubate łyżki miksu do rondelka, wlej 200 ml wody lub dowolnego mleka.
  6. Gotuj przez około 5 minut - często mieszając.
  7. Gdy owsianka zgęstnieje przełóż ją do miseczki, dodaj garść świeżych owoców.
 

 

 

Reklama

6 komentarzy

  1. Urszula 2018/05/15 at 10:48 - Reply

    A jakie to są orzechy leśne?

  2. To zdecydowanie śniadanie w naszym stylu <3

    • wypiekibeaty 2017/01/18 at 18:06 - Reply

      Spróbujcie koniecznie – jest pyszna, a robi się w mgnieniu oka 😀

  3. Hordubal 2017/01/18 at 09:34 - Reply

    Skórka pomarańczowa robi dobrą robotę 🙂

    • wypiekibeaty 2017/01/18 at 09:42 - Reply

      O tak, dzięki niej owsianka pachnie nieziemsko 😀

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: