Przepis na pieczoną owsiankę malinową

z dżemem Stovit

pieczona owsianka malinowa


Pieczona owsianka malinowa to świetny pomysł na zdrowe i pyszne śniadanie :)

Ale nie tylko – taką owsiankę możecie zabrać do szkoły, pracy, na wycieczkę, do samochodu – gdzie tylko chcecie.

Wyśmienicie smakuje ona zarówno na ciepło – zaraz po upieczeniu, jak i na zimno.

Wtedy można ją zajadać jak lekkiego batonika musli, albo ciasto :D

Już raz pokazywałam na blogu przepis na pieczoną owsiankę – wtedy piekłam ją w słoiczkach i podawałam jako indywidualny posiłek.

Teraz upiekłam ją w foremce i pokroiłam na kawałki.

Ten sposób przygotowania o wiele bardziej zwiększa możliwości wykorzystania.

Muszę dodać, że nawet mój mąż, który normalnie nie je owsianki, dostał do pracy dwa kawałki i powiedział, że mogę taką mu robić :)

Zresztą nie ma się co dziwić, bo ta pieczona owsianka malinowa, wygląda jak ciasto i smakuje rewelacyjnie – szczególnie jeśli dodacie do niej dżemu malinowego :)

Ja upiekłam ją z Dżemem malinowym od dżemowara firmy Stovit.

Ten dżem jest niskosłodzony oraz nie zawiera konserwantów i polepszaczy. To najlepszy wybór jeśli nie macie domowego dżemu z malin :D

Jeśli lubicie przepisy z wykorzystaniem dżemów, to koniecznie upieczcie także proste i pyszne babeczki brzoskwiniowe :)

Ps. Dodam jeszcze, że jeden taki kawałek pieczonej owsianki z malinami to jedynie 155 kalorii.


pieczona owsianka malinowa pieczona owsianka z malinami

owsianka pieczona z dżemem owsianka malinowa

owsianka pieczona z malinami pieczona owsianka malinowa

 Pieczona owsianka malinową – przepis do druku

owsianka pieczona

Pieczona owsianka malinowa

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną owsiankę z malinami - idealna na ciepło i na zimno.
3.58 z 7 ocen
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 55 minut
Porcje 8
Kalorie 155 kcal

Składniki
  

Instrukcja
 

  • W misce wymieszaj razem mleko, płatki, jajka i cynamon.
  • Dodaj po łyżeczce dżem i lekko wymieszaj - możesz zostawić większe kawałki - fajnie będą wyglądać w owsiance po upieczeniu
  • Formę do pieczenia o wielkości około 22/22 posmaruj tłuszczem (ja użyłam olej kokosowy).
  • Wylej owsiankę.
  • Na wierzchu ułóż maliny - jeśli masz je mrożone, to nie musisz wcześniej ich rozmrażać.
  • Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) około 30-45 minut - aż owsianka będzie rumiana.
  • Po upieczeniu odstaw na około 10 minut.
  • Możesz jeść na ciepło i na zimno.

Składniki Odżywcze

Serving: 1porcjaKalorie: 155kcalWeglowodany: 22.7gBiałko: 6.8gTłuszcz: 4.5g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit