Pieczona owsianka malinowa

z dżemem Stovit

 

zdrowa pieczona owsianka

 

Pieczona owsianka malinowa to świetny pomysł na zdrowe i pyszne śniadanie 🙂

Ale nie tylko – taką owsiankę możecie zabrać do szkoły, pracy, na wycieczkę, do samochodu – gdzie tylko chcecie.

Wyśmienicie smakuje ona zarówno na ciepło – zaraz po upieczeniu, jak i na zimno.

Wtedy można ją zajadać jak lekkiego batonika musli, albo ciasto 😀

Już raz pokazywałam na blogu przepis na pieczoną owsiankę – wtedy piekłam ją w słoiczkach i podawałam jako indywidualny posiłek.

Teraz upiekłam ją w foremce i pokroiłam na kawałki. Ten sposób przygotowania o wiele bardziej zwiększa możliwości wykorzystania.

Muszę dodać, że nawet mój mąż, który normalnie nie je owsianki, dostał do pracy dwa kawałki i powiedział, że mogę taką mu robić 🙂

Zresztą nie ma się co dziwić, bo pieczona owsianka, wygląda jak ciasto i smakuje rewelacyjnie – szczególnie jeśli dodacie do niej dżemu malinowego 🙂

Ja upiekłam ją z Dżemem malinowym od dżemowara firmy Stovit. Ten dżem jest niskosłodzony oraz nie zawiera konserwantów i polepszaczy. To najlepszy wybór jeśli nie macie domowego dżemu z malin 😀

Jeśli lubicie przepisy z wykorzystaniem dżemów, to koniecznie upieczcie także proste i pyszne babeczki brzoskwiniowe 🙂

Ps. Dodam jeszcze, że jeden taki kawałek pieczonej owsianki z malinami to jedynie 155 kalorii.

 

pieczona owsianka malinowa pieczona owsianka z malinami
 

owsianka pieczona z dżemem owsianka malinowa
 

owsianka pieczona z malinami pieczona owsianka malinowa
 

 Pieczona owsianka malinową – przepis do druku

Pieczona owsianka malinowa

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 8 porcji.
Autor:
Typ przepisu: Śniadanie
Ilość: 8
Składniki
  • 2 szklanki mleka (użyłam 1,5%) - może być również roślinne
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 2 jajka - użyłam rozmiar L
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 100 g dżemu malinowego od dżemowara Stovit
  • trochę malin - mogą być mrożone - opcjonalnie
Wykonanie
  1. W misce wymieszaj razem mleko, płatki, jajka i cynamon.
  2. Dodaj po łyżeczce dżem i lekko wymieszaj - możesz zostawić większe kawałki - fajnie będą wyglądać w owsiance po upieczeniu
  3. Formę do pieczenia o wielkości około 22/22 posmaruj tłuszczem (ja użyłam olej kokosowy).
  4. Wylej owsiankę.
  5. Na wierzchu ułóż maliny - jeśli masz je mrożone, to nie musisz wcześniej ich rozmrażać.
  6. Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) około 30-45 minut - aż owsianka będzie rumiana.
  7. Po upieczeniu odstaw na około 10 minut.
  8. Możesz jeść na ciepło i na zimno.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 155 Tłuszcze: 4,5 g Węglowodany: 22,7 g Białka: 6,8 g

 

Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit