Przepis na pieczoną owsiankę malinową
z dżemem Stovit
Pieczona owsianka malinowa to świetny pomysł na zdrowe i pyszne śniadanie :)
Ale nie tylko – taką owsiankę możecie zabrać do szkoły, pracy, na wycieczkę, do samochodu – gdzie tylko chcecie.
Wyśmienicie smakuje ona zarówno na ciepło – zaraz po upieczeniu, jak i na zimno.
Wtedy można ją zajadać jak lekkiego batonika musli, albo ciasto :D
Już raz pokazywałam na blogu przepis na pieczoną owsiankę – wtedy piekłam ją w słoiczkach i podawałam jako indywidualny posiłek.
Teraz upiekłam ją w foremce i pokroiłam na kawałki.
Ten sposób przygotowania o wiele bardziej zwiększa możliwości wykorzystania.
Muszę dodać, że nawet mój mąż, który normalnie nie je owsianki, dostał do pracy dwa kawałki i powiedział, że mogę taką mu robić :)
Zresztą nie ma się co dziwić, bo ta pieczona owsianka malinowa, wygląda jak ciasto i smakuje rewelacyjnie – szczególnie jeśli dodacie do niej dżemu malinowego :)
Ja upiekłam ją z Dżemem malinowym od dżemowara firmy Stovit.
Ten dżem jest niskosłodzony oraz nie zawiera konserwantów i polepszaczy. To najlepszy wybór jeśli nie macie domowego dżemu z malin :D
Jeśli lubicie przepisy z wykorzystaniem dżemów, to koniecznie upieczcie także proste i pyszne babeczki brzoskwiniowe :)
Ps. Dodam jeszcze, że jeden taki kawałek pieczonej owsianki z malinami to jedynie 155 kalorii.






Pieczona owsianka malinową – przepis do druku

Pieczona owsianka malinowa
Składniki
- 2 szklanki mleka (użyłam 1,5%) - może być również roślinne
- 2 szklanki płatków owsianych
- 2 jajka - użyłam rozmiar L
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 100 g dżemu malinowego od dżemowara Stovit
- maliny - mogą być mrożone - opcjonalnie
Instrukcja
- W misce wymieszaj razem mleko, płatki, jajka i cynamon.
- Dodaj po łyżeczce dżem i lekko wymieszaj - możesz zostawić większe kawałki - fajnie będą wyglądać w owsiance po upieczeniu
- Formę do pieczenia o wielkości około 22/22 posmaruj tłuszczem (ja użyłam olej kokosowy).
- Wylej owsiankę.
- Na wierzchu ułóż maliny - jeśli masz je mrożone, to nie musisz wcześniej ich rozmrażać.
- Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) około 30-45 minut - aż owsianka będzie rumiana.
- Po upieczeniu odstaw na około 10 minut.
- Możesz jeść na ciepło i na zimno.
Czy jest szansa żeby udało z domowym sokiem malinowym?
Tak, tylko wtedy daj mniej mleka, aby owsianka za bardzo nie pływała :)
Z owocowym akcentem, czyli pysznym dżemem to jest super połączenie :)
Bardzo super