Pieczona owsianka malinowa
Przepis na pieczoną owsiankę malinową z dżemem
wpis sponsorowany
Dziś u mnie pieczona owsianka malinowa. Pieczone owsianki to jedno z moich ulubionych śniadań – są takie chrupiące na zewnątrz, a miękkie w środku. A kiedy do tego dodam aromatyczny dżem malinowy i garść świeżych malin, to jest to absolutna uczta dla podniebienia! Owsianka to świetne rozwiązanie dla osób dbających o swoje zdrowie i formę. Jest źródłem błonnika, który reguluje trawienie, a także węglowodanów złożonych, które zapewniają nam energię na długi czas. Świeże maliny, to po prostu bomba witaminowa i smakowa! Zachęcam każdego, kto szuka pomysłu na zdrowe i pyszne śniadanie, aby spróbował tej propozycji. To idealne danie na początek dnia – daje energię, wypełnia żołądek na długo i smakuje obłędnie!
Spis treści
Pieczona owsianka malinową przepis krok po kroku
Jeśli lubisz owsianki, to koniecznie wypróbuj przepis na pieczoną owsiankę idealną do zabrania także do pracy czy do szkoły.
Pieczona owsianka malinowa przepis
Składniki
składniki na pieczoną owsiankę z malinami
- 2 szklanki mleka ((użyłam 1,5%) – może być również roślinne)
- 2 szklanki płatków owsianych
- 2 jajka ( – użyłam rozmiar L)
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 100 g dżemu (malinowego od dżemowara Stovit)
- maliny (- mogą być mrożone – opcjonalnie)
Instrukcja
Jak zrobić pieczoną owsiankę malinową
- W misce wymieszaj razem mleko, płatki, jajka i cynamon.2 szklanki mleka, 2 szklanki płatków owsianych, 2 jajka, 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- Dodaj po łyżeczce dżem i lekko wymieszaj – możesz zostawić większe kawałki – fajnie będą wyglądać w owsiance po upieczeniu100 g dżemu
- Formę do pieczenia o wielkości około 22/22 posmaruj tłuszczem (ja użyłam olej kokosowy).
- Wylej owsiankę.
- Na wierzchu ułóż maliny – jeśli masz je mrożone, to nie musisz wcześniej ich rozmrażać.maliny
- Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) około 30-45 minut – aż owsianka będzie rumiana.
- Po upieczeniu odstaw na około 10 minut.
- Możesz jeść na ciepło i na zimno.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Owsianka malinowa z piekarnika – uwagi
Pieczona owsianka malinowa to świetny pomysł na zdrowe i pyszne śniadanie. Ale nie tylko – taką owsiankę możecie zabrać do szkoły, pracy, na wycieczkę, do samochodu – gdzie tylko chcecie. Wyśmienicie smakuje ona zarówno na ciepło – zaraz po upieczeniu, jak i na zimno. Wtedy można ją zajadać jak lekkiego batonika musli, albo ciasto. Już raz pokazywałam na blogu przepis na pieczoną owsiankę – wtedy piekłam ją w słoiczkach i podawałam jako indywidualny posiłek. Teraz upiekłam ją w foremce i pokroiłam na kawałki. Ten sposób przygotowania o wiele bardziej zwiększa możliwości wykorzystania.
Muszę dodać, że nawet mój mąż, który normalnie nie je owsianki, dostał do pracy dwa kawałki i powiedział, że mogę taką mu robić. Zresztą nie ma się co dziwić, bo ta pieczona owsianka malinowa, wygląda jak ciasto i smakuje rewelacyjnie – szczególnie jeśli dodacie do niej dżemu malinowego. Ja upiekłam ją z Dżemem malinowym od dżemowara firmy Stovit. Ten dżem jest niskosłodzony oraz nie zawiera konserwantów i polepszaczy. To najlepszy wybór jeśli nie macie domowego dżemu z malin :D
Jeśli lubicie przepisy z wykorzystaniem dżemów, to koniecznie upieczcie także proste i pyszne babeczki brzoskwiniowe :)
Ps. Dodam jeszcze, że jeden taki kawałek pieczonej owsianki z malinami to jedynie 155 kalorii.
Polecane przepisy na owsianki na zdrowe śniadanie
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne i zdrowe owsianki idealne do zjedzenia w ciągu dnia. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy, a dużo więcej na blogu.
Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit