Przepis na pieczoną owsiankę z owocami
Dziś poleca się wam pieczona owsianka z owocami!
Jeśli lubicie zdrowe i pożywne śniadanka, to jest to coś idealnego dla Was :)
Nie dość, że takie danie jest zdrowe i smaczne, to jeszcze na dodatek bardzo łatwe i szybkie do przygotowania.
Pieczona owsianka jest równie pyszna na ciepło/gorąco, jak i na zimno, możecie więc przygotować ją sobie wieczorem, a rano zjeść na zimno. W ten sposób możecie pospać trochę dłużej :)
Możecie sobie wymyślać różne warianty smakowe dzięki użyciu różnych owoców (ja tym razem postawiłam na maliny i borówki). Możecie wykorzystać pokrojone w kostkę jabłka, gruszki, śliwki, brzoskwinie, banana itp.
Jeśli dodatkowo dołożycie garść orzechów, to owsianka będzie przyjemnie chrupała :)
Jak zrobić taką pieczoną owsiankę?
Otóż bardzo prosto – wystarczy wymieszać płatki owsiane z mlekiem i odrobiną czegoś do posłodzenia (u mnie miód). Potem dodajemy do płatków owoce i całość pieczemy w piekarniku.
W sumie całość nie powinna wam zająć więcej niż pół godziny!
Jeśli lubicie czekoladowe smaki, to możecie do waszej owsianki pieczonej dodać trochę gorzkiego kakao – wystarczy zmieszać je z mlekiem.
Podaję przepis na dwie duże porcje pieczonej owsianki (takie około 300 ml) – spokojnie możecie je przechować w lodówce (ja jedną porcję zjadłam po dwóch dniach).
Koniecznie zajrzycie do moich przepisów na pyszne śniadania oraz do innych przepisów na owsianki.
Na pewno znajdziecie tam wiele inspiracji na zdrowe i pożywne jedzenie.
Pieczona owsianka przepis do druku

Pieczona owsianka
Składniki
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżeczki jogurtu naturalnego gęstego
- 1 łyżeczka miodu (lub do smaku)
- 2 łyżki masła orzechowego (można pominąć)
- 1 szczypta soli
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 3/4 szklanki owoców
- 1 garść orzechów posiekanych - opcjonalnie
Instrukcja
- Połowę mleka podgrzej z miodem i masłem orzechowym, tak aby się rozpuściły.
- Wyłącz gaz, dodaj resztę mleka, jogurt, płatki i cynamon - wymieszaj (możesz też dodać teraz posiekane orzechy).
- Na dno naczynia do zapiekania wyłóż część owoców, zalej częścią płatków, nałóż trochę owoców, znowu wlej płatki i na wierzchu ułóż owoce.
- Zapiekaj około 15-20 minut w 180 stopniach.
- Po upieczeniu ostudź przez około 10 minut.
- Spożywaj na ciepło lub na zimno.
Zainspirowałam się przepisem znalezionym na blogu Kornik w kuchni, ale podaję swoją wersję.