Owsianka dyniowa
Owsianka dyniowa to idealna propozycja śniadaniowa jesienią :)
Nie dość, że jest po prostu przepyszna i zdrowa, to jeszcze spójrzcie na jej kolor – trudno się nie uśmiechnąć do niej :)
Dzięki puree z dyni, owsianka – naturalnie raczej bura w kolorze nabiera pięknej żółtej barwy – od razu robi się słoneczniej i przyjemniej :)
Do tego do płatków owsianych dodałam korzenne przyprawy, które świetnie komponują się z dynią i dodatkowo mają działanie rozgrzewające – jeszcze jeden plus przy niezbyt ładnej w tym roku jesieni.
Na koniec są jeszcze chrupiące orzechy – mmm.
Całość bardzo pożywna, rozgrzewająca, smakowita i przede wszystkim zdrowa – to istna bomba świetnych składników odżywczych.
Nic, tylko brać i jeść, więc do kuchni marsz!
Podaję porcję na jedną osobę.
Przepis bierze udział w konkursie #Ambition

Owsianka dyniowa
Składniki
- około 30 g płatków owsianych - mniej więcej trzy łyżki
- szklanka mleka
- bardzo czubata łyżka puree z dyni
- pół łyżeczki mielonego cynamonu
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- szczypta mielonego imbiru
- odrobina miodu lub syropu klonowego do polania
- kilka posiekanych orzechów włoskich lub pekan
Instrukcja
- Płatki zalej mlekiem, dodaj przyprawy i gotuj na małym ogniu, aż zmiękną i napęcznieją - około 10-15 minut.
- Pod koniec gotowanie dodaj puree z dyni i dokładnie wymieszaj.
- Podgrzej całość przez jakieś 2 minuty.
- Przełóż owsiankę do miski, posyp posiekanymi orzechami i polej miodem albo syropem klonowym.