Drożdżowe oponki z ziemniaków
Przepis na drożdżowe oponki z gotowanymi ziemniakami
Zapraszam na niesamowite i przepyszne drożdżowe oponki z ziemniaków, a dokładnie z gotowanych ziemniaków. Takie oponki drożdżowe są fajnie puszyste i mięciutkie. Do tego smakują wręcz rewelacyjnie – nikt nie zgadnie, że są z ziemniakami! Polecam na Tłusty Czwartek, ale nie tylko! To doskonały deser o każdej porze roku.
Spis treści
Drożdżowe oponki z ziemniaków przepis krok po kroku
Zaskocz swoją rodzinę i przyjaciół podając im takie pyszne smażone na tłuszczu oponki drożdżowe z ziemniaków.
Drożdżowe oponki z ziemniaków przepis z filmem
Składniki
składniki na drożdżowe oponki z ziemniaków
- 350 g ziemniaków (ugotowanych )
- 50 g drożdży (świeżych )
- 500 g mąki pszennej (typ 500, 550 lub 450)
- 2 jajka (rozmiar L)
- 50 g masła ( lub margaryny)
- 50 g cukru (1/4 szklanki)
- 1 łyżka octu
- 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
Instrukcja
Krok 1 – przygotowanie ciasta na oponki z gotowanymi ziemniakami
- Ugotowane ziemniaki (w temperaturze pokojowej) i drożdże zmiel razem w maszynce lub przeciśnij przez praskę do ziemniaków tak aby otrzymać gładką masę.350 g ziemniaków, 50 g drożdży
- Dodaj do ziemniaków pozostałe składniki oraz 2 łyżki wody. Możesz też dodać do ciasta cynamon – aromatyczny cynamon doskonale smakuje w tych oponkach z ziemniakami.500 g mąki pszennej, 2 jajka, 50 g masła, 50 g cukru, 1 łyżka octu, 1 łyżeczka cynamonu
- Wyrób gładkie ciasto drożdżowe – możesz przełożyć wszystko na blat – będzie ci wygodniej je zagnieść.
- Ciasto rozwałkuj na grubość około 1 cm.
- Szklanką lub większą okrągłą foremką wykrawaj krążki ciasta.
- Aby zrobić środki możesz wyciąć je kieliszkiem, albo zrobić tak jak ja – wbijam palec w środek krążka i zaczynam nim energicznie kręcić robiąc w ten sposób dziurkę – szybciej i mniej zabawy z resztkami ciasta (na filmie pokazuję jak to robię).
Krok 2 – smażenie drożdżowych oponek
- W szerokim rondlu lub garnku rozgrzej mocno tłuszcz – najlepszy będzie tu rafinowany olej rzepakowy, który ma wysoki próg dymienia. Taki olej jest najlepszy do smażenia na głębokim tłuszczu. Olej rozgrzej do temperatury około 170-180 stopni.
- Wykrojone krążki przełóż do garnka – smaż maksymalnie po 4 oponki na raz – tak aby nie obniżyć za mocno temperatury oleju.
- Po kilku minutach ostrożnie obróć oponki na drugą stronę i smaż jeszcze przez około 1-2 minuty. Możesz wykałaczką sprawdzać, czy ciasto nie jest surowe. Ja wbijam wykałaczkę w środek oponki i jeśli jest czysta, to oponki są dobrze usmażone, jeśli jest lepki od ciasta, to trzeba je smażyć jeszcze chwilę.
- Oponki ziemniaczane wyjmij z rondelka i osusz na ręczniku papierowym, tak aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Posyp oponki cukrem pudrem, albo polej rozpuszczoną czekoladą. Możesz też zrobić prosty lukier – do miseczki wsyp cukier puder i dodawaj po trochu mleko, ciągle mieszając, aż otrzymasz lekko lejący lukier. Lukrem polej ostudzone oponki.
Film
Notatki
Prywatne
Drożdżowe oponki ziemniaczane – uwagi
Drożdżowe oponki z ziemniaków? Tak, tak, tak – właśnie z ziemniaków. A dokładnie z gotowanych ziemniaków. Często robiliśmy je w moim rodzinnym domu, bo moja mama zawsze gotowała tyle ziemniaków, że by wystarczyło dla pułku wojska ;) To co nie zjedliśmy na obiad, to następnego dnia przerabialiśmy na te drożdżowe oponki. W zasadzie są to takie „pączki z dziurką”. Można je polać po usmażeniu czekoladą (jak ja to zrobiłam), albo po prostu posypać cukrem pudrem. Najlepsze są takie świeże i jeszcze ciepłe, ale spokojnie można je podgrzać chwilę w mikrofalówce i są znowu pulchne i mięciutkie.
Proponuję przy następnym obiedzie ugotować więcej ziemniaków i wypróbować ten przepis na oponki z ziemniakami, a na pewno nikt wam nie uwierzy, że w środku są ziemniaki :) Oponki smażymy na głębokim tłuszczu (tak jak pączki, czy faworki), ale można je też upiec w piekarniku (180 stopni przez około 15-20 minut), ale nie ukrywam, że takie smażone są o niebo lepsze.
Zobaczcie również inne moje przepisy na oponki oraz przepisy na pączki.
A tu moje pierwsza zdjęcia oponek robione na bloga w 2012 roku :)
Polecane przepisy na smażone oponki
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne oponki smażone na tłuszczu. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na drożdżowe oponki z ziemniaków
Przepis na pączki z ziemniakami to świetny przepis wykorzystujący resztki gotowanych ziemniaków z obiadu. Ciasto drożdżowe z ziemniakami nabiera fajnej wilgotności, a oponki z ziemniaków smakują wybornie. Ja je kiedyś smażyłam bardzo często i nigdy nikt nie zgadł, że ich tajemniczym składnikiem są ziemniaki :) Ja najczęściej robię właśnie oponki z ziemniaków gotowanych - takie oponki smaży się szybciej niż pączki z ziemniaków, więc również chłoną mniej tłuszczu. Możecie również zrobić mini pączki z ziemniaków i nadziać je lekkim kremem.
Drożdżowe oponki z ziemniaków przepis
Zobaczcie mój przepis na ziemniaczane oponki i usmażcie porcję pysznych oponek dla swojej rodziny. Te pączki ziemniaczane smakują wybornie posypane samym cukrem pudrem, ale możecie również przygotować prostą polewę czekoladową i polać nią oponki z ziemniakami. Jeśli lubicie takie eksperymenty cukiernicze, to polecam wam również czekoladowe ciasto z ziemniaków. To ciasto jest zachwycające i zaskakujące smakiem.