Przepis na drożdżowe oponki z gotowanymi ziemniakami

oponki drożdżowe


Drożdżowe oponki z ziemniaków?

Tak, tak, tak – właśnie z ziemniaków :)

Często robiliśmy je w moim rodzinnym domu, bo moja mama zawsze gotowała tyle ziemniaków, że by wystarczyło dla pułku wojska ;) To co nie zjedliśmy na obiad, to następnego dnia przerabialiśmy na te drożdżowe oponki. W zasadzie są to takie „pączki z dziurką”.

Można je polać po usmażeniu czekoladą (jak ja to zrobiłam), albo po prostu posypać cukrem pudrem.

Najlepsze są takie świeże i jeszcze ciepłe, ale spokojnie można je podgrzać chwilę w mikrofalówce i są znowu pulchne i mięciutkie :)

Proponuję przy następnym obiedzie ugotować więcej ziemniaków i wypróbować ten przepis na oponki z ziemniakami, a na pewno nikt wam nie uwierzy, że w środku są ziemniaki :)

Oponki smażymy na głębokim tłuszczu (tak jak pączki, czy faworki), ale można je też upiec w piekarniku (180 stopni przez około 15-20 minut), ale nie ukrywam, że takie smażone są o niebo lepsze :)

Zobaczcie również inne moje przepisy na oponki oraz przepisy na pączki.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

oponki karnawałowe

oponki ziemniaczane nowe 4

drożdżowe oponki z ziemniaków

oponki z ziemniakami

A tu moje pierwsza zdjęcia oponek robione na bloga w 2012 roku :)
obwazanki ziemniaczane11  

obwazanki ziemniaczane32

Drożdżowe oponki z ziemniaków przepis

oponki drożdżowe

Drożdżowe oponki z ziemniaków

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne smażone oponki zrobione z gotowanych ziemniaków.
4.5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 50 minut
Porcje 8

Składniki

Instrukcja
 

  • Ziemniaki i drożdże zmiel razem w maszynce lub przeciśnij przez praskę do ziemniaków.
    350 g ziemniaków, 50 g drożdży
  • Dodaj do ziemniaków pozostałe składniki oraz 2 łyżki wody.
    500 g mąki, 2 jajka, 50 g masła, 50 g cukru, 1 łyżka octu
  • Wyrób ciasto (nie musisz odstawiać go do wyrośnięcia).
  • Ciasto rozwałkuj na grubość około 1 cm i wykrawaj szklanką krążki.
  • Aby zrobić środki możesz wyciąć je kieliszkiem, albo zrobić tak jak ja - wbijam palec w środek krążka i zaczynam nim energicznie kręcić robiąc w ten sposób dziurkę - szybciej i mniej zabawy z resztkami ciasta :)
  • Wykrojone krążki usmaż na rumiano na gorącym tłuszczu - możesz wykałaczką sprawdzać, czy ciasto nie jest surowe.
  • Osusz na ręczniku papierowym i posyp cukrem pudrem, albo polej rozpuszczoną czekoladą.

Notatki

Składniki na około 30 sztuk.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

doughnuts with potatoes