oponki drożdżowe

Przepis na drożdżowe oponki z gotowanymi ziemniakami

Zapraszam na niesamowite i przepyszne drożdżowe oponki z ziemniaków, a dokładnie z gotowanych ziemniaków. Takie oponki drożdżowe są fajnie puszyste i mięciutkie. Do tego smakują wręcz rewelacyjnie – nikt nie zgadnie, że są z ziemniakami! Polecam na Tłusty Czwartek, ale nie tylko! To doskonały deser o każdej porze roku.

oponki karnawałowe

Drożdżowe oponki z ziemniaków przepis krok po kroku

Zaskocz swoją rodzinę i przyjaciół podając im takie pyszne smażone na tłuszczu oponki drożdżowe z ziemniaków.

oponki drożdżowe

Drożdżowe oponki z ziemniaków przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne smażone oponki zrobione z gotowanych ziemniaków.
4.50 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 50 minut
Porcje 30
Składniki

składniki na drożdżowe oponki z ziemniaków

Instrukcja
 

Jak zrobić drożdżowe oponki z ziemniaków

  • Ziemniaki i drożdże zmiel razem w maszynce lub przeciśnij przez praskę do ziemniaków.
    350 g ziemniaków, 50 g drożdży
  • Dodaj do ziemniaków pozostałe składniki oraz 2 łyżki wody.
    500 g mąki pszennej, 2 jajka, 50 g masła, 50 g cukru, 1 łyżka octu
  • Wyrób ciasto (nie musisz odstawiać go do wyrośnięcia).
  • Ciasto rozwałkuj na grubość około 1 cm i wykrawaj szklanką krążki.
  • Aby zrobić środki możesz wyciąć je kieliszkiem, albo zrobić tak jak ja – wbijam palec w środek krążka i zaczynam nim energicznie kręcić robiąc w ten sposób dziurkę – szybciej i mniej zabawy z resztkami ciasta :)
  • Wykrojone krążki usmaż na rumiano na gorącym tłuszczu – możesz wykałaczką sprawdzać, czy ciasto nie jest surowe.
  • Osusz na ręczniku papierowym i posyp cukrem pudrem, albo polej rozpuszczoną czekoladą.
Notatki
Składniki na około 30 sztuk.
Prywatne
Słowa kluczowe drożdżowe oponki ziemniaczane
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
oponki ziemniaczane nowe 4

Drożdżowe oponki ziemniaczane – uwagi

Drożdżowe oponki z ziemniaków?

Tak, tak, tak – właśnie z ziemniaków :)

Często robiliśmy je w moim rodzinnym domu, bo moja mama zawsze gotowała tyle ziemniaków, że by wystarczyło dla pułku wojska ;) To co nie zjedliśmy na obiad, to następnego dnia przerabialiśmy na te drożdżowe oponki. W zasadzie są to takie „pączki z dziurką”.

Można je polać po usmażeniu czekoladą (jak ja to zrobiłam), albo po prostu posypać cukrem pudrem.

Najlepsze są takie świeże i jeszcze ciepłe, ale spokojnie można je podgrzać chwilę w mikrofalówce i są znowu pulchne i mięciutkie :)

Proponuję przy następnym obiedzie ugotować więcej ziemniaków i wypróbować ten przepis na oponki z ziemniakami, a na pewno nikt wam nie uwierzy, że w środku są ziemniaki :)

Oponki smażymy na głębokim tłuszczu (tak jak pączki, czy faworki), ale można je też upiec w piekarniku (180 stopni przez około 15-20 minut), ale nie ukrywam, że takie smażone są o niebo lepsze :)

Zobaczcie również inne moje przepisy na oponki oraz przepisy na pączki.

drożdżowe oponki z ziemniaków
oponki z ziemniakami
doughnuts with potatoes

A tu moje pierwsza zdjęcia oponek robione na bloga w 2012 roku :)

obwazanki ziemniaczane11
obwazanki ziemniaczane32

Polecane przepisy na smażone oponki

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne oponki smażone na tłuszczu. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy: