Drożdżowe oponki z ziemniaków

 

oponki drożdżowe

 

Tak, tak, tak – właśnie z ziemniaków :) Często robiliśmy je w moim rodzinnym domu, bo moja mama zawsze gotowała tyle ziemniaków, że by wystarczyło dla pułku wojska ;) a co nie zjedliśmy na obiad, to następnego dnia przerabialiśmy na te drożdżowe oponki. To w zasadzie są takie „pączki z dziurką”. Można je polać czekoladą (jak ja to zrobiłam), albo po prostu posypać cukrem pudrem.

Najlepsze są takie świeże i jeszcze ciepłe, ale spokojnie można je podgrzać chwilę w mikrofalówce i są znowu pulchne i mięciutkie :)

Proponuję przy następnym obiedzie ugotować więcej ziemniaków i wypróbować ten przepis, a na pewno nikt wam nie uwierzy, że w środku są ziemniaki :)

Oponki smażymy na głębokim tłuszczu (tak jak pączki, czy faworki), ale można je też upiec w piekarniku (180 stopni przez około 15-20 minut), ale nie ukrywam, że takie smażone są o niebo lepsze :)

 

oponki karnawałowe

 

 

drożdżowe oponki z ziemniaków

 

oponki z ziemniakami

 

A tu moje pierwsza zdjęcia oponek robione na bloga w 2012 roku :)
  

 

oponki drożdżowe

Drożdżowe oponki z ziemniaków

Wypieki Beaty
4 z 1 oceny

Składniki

Instrukcja
 

  • Ziemniaki i drożdże zmiel w maszynce lub przeciśnij przez praskę do ziemniaków, dodaj pozostałe składniki oraz 2 łyżki wody. Wyrób ciasto (nie musisz odstawiać go do wyrośnięcia). Ciasto rozwałkuj na grubość około 1 cm i wykrawaj szklanką krążki. Aby zrobić środki możesz wyciąć je kieliszkiem, albo zrobić tak jak ja - wbijam palec w środek krążka i zaczynam nim energicznie kręcić robiąc w ten sposób dziurkę - szybciej i mniej zabawy z resztkami ciasta :).
  • Wykrojone krążki usmaż na rumiano na gorącym tłuszczu - możesz wykałaczką sprawdzać, czy ciasto nie jest surowe. Osusz na ręczniku papierowym i posyp cukrem pudrem, albo polej rozpuszczoną czekoladą.

Notatki

Składniki na około 30 sztuk.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

doughnuts with potatoes