Drożdżowe oponki z ziemniaków
Tak, tak, tak – właśnie z ziemniaków :) Często robiliśmy je w moim rodzinnym domu, bo moja mama zawsze gotowała tyle ziemniaków, że by wystarczyło dla pułku wojska ;) a co nie zjedliśmy na obiad, to następnego dnia przerabialiśmy na te drożdżowe oponki. To w zasadzie są takie „pączki z dziurką”. Można je polać czekoladą (jak ja to zrobiłam), albo po prostu posypać cukrem pudrem.
Najlepsze są takie świeże i jeszcze ciepłe, ale spokojnie można je podgrzać chwilę w mikrofalówce i są znowu pulchne i mięciutkie :)
Proponuję przy następnym obiedzie ugotować więcej ziemniaków i wypróbować ten przepis, a na pewno nikt wam nie uwierzy, że w środku są ziemniaki :)
Oponki smażymy na głębokim tłuszczu (tak jak pączki, czy faworki), ale można je też upiec w piekarniku (180 stopni przez około 15-20 minut), ale nie ukrywam, że takie smażone są o niebo lepsze :)
A tu moje pierwsza zdjęcia oponek robione na bloga w 2012 roku :)

Drożdżowe oponki z ziemniaków
Składniki
- 350 g ugotowanych ziemniaków
- 50 g świeżych drożdży
- pół kilograma mąki
- 2 jajka
- 50 g masła lub margaryny
- 1/4 szkl cukru
- 1 łyżka octu
Instrukcja
- Ziemniaki i drożdże zmiel w maszynce lub przeciśnij przez praskę do ziemniaków, dodaj pozostałe składniki oraz 2 łyżki wody. Wyrób ciasto (nie musisz odstawiać go do wyrośnięcia). Ciasto rozwałkuj na grubość około 1 cm i wykrawaj szklanką krążki. Aby zrobić środki możesz wyciąć je kieliszkiem, albo zrobić tak jak ja - wbijam palec w środek krążka i zaczynam nim energicznie kręcić robiąc w ten sposób dziurkę - szybciej i mniej zabawy z resztkami ciasta :).
- Wykrojone krążki usmaż na rumiano na gorącym tłuszczu - możesz wykałaczką sprawdzać, czy ciasto nie jest surowe. Osusz na ręczniku papierowym i posyp cukrem pudrem, albo polej rozpuszczoną czekoladą.
Notatki
[…] gofry to bardzo udana fuzja oponek z ziemniaków i gofrów […]
Musze wyprobowac wiecej Twoich przepisow. :)Pozdrowki serdeczne. :)
Robilam juz trzeci raz i sa przepyszne. Z tego ciasta zrobilam rowniez paczki nadziewane wlasna konfitura oraz faworki.Polecam.
Takie komentarze to najlepsze podziękowanie :) Bardzo się cieszę :)
[…] Zapraszam tutaj […]