Przepis na drożdżowe oponki z gotowanymi ziemniakami
Drożdżowe oponki z ziemniaków?
Tak, tak, tak – właśnie z ziemniaków :)
Często robiliśmy je w moim rodzinnym domu, bo moja mama zawsze gotowała tyle ziemniaków, że by wystarczyło dla pułku wojska ;) To co nie zjedliśmy na obiad, to następnego dnia przerabialiśmy na te drożdżowe oponki. W zasadzie są to takie „pączki z dziurką”.
Można je polać po usmażeniu czekoladą (jak ja to zrobiłam), albo po prostu posypać cukrem pudrem.
Najlepsze są takie świeże i jeszcze ciepłe, ale spokojnie można je podgrzać chwilę w mikrofalówce i są znowu pulchne i mięciutkie :)
Proponuję przy następnym obiedzie ugotować więcej ziemniaków i wypróbować ten przepis na oponki z ziemniakami, a na pewno nikt wam nie uwierzy, że w środku są ziemniaki :)
Oponki smażymy na głębokim tłuszczu (tak jak pączki, czy faworki), ale można je też upiec w piekarniku (180 stopni przez około 15-20 minut), ale nie ukrywam, że takie smażone są o niebo lepsze :)
Zobaczcie również inne moje przepisy na oponki oraz przepisy na pączki.
A tu moje pierwsza zdjęcia oponek robione na bloga w 2012 roku :)
Drożdżowe oponki z ziemniaków przepis

Drożdżowe oponki z ziemniaków
Składniki
Instrukcja
- Ziemniaki i drożdże zmiel razem w maszynce lub przeciśnij przez praskę do ziemniaków.350 g ziemniaków, 50 g drożdży
- Dodaj do ziemniaków pozostałe składniki oraz 2 łyżki wody.500 g mąki, 2 jajka, 50 g masła, 50 g cukru, 1 łyżka octu
- Wyrób ciasto (nie musisz odstawiać go do wyrośnięcia).
- Ciasto rozwałkuj na grubość około 1 cm i wykrawaj szklanką krążki.
- Aby zrobić środki możesz wyciąć je kieliszkiem, albo zrobić tak jak ja - wbijam palec w środek krążka i zaczynam nim energicznie kręcić robiąc w ten sposób dziurkę - szybciej i mniej zabawy z resztkami ciasta :)
- Wykrojone krążki usmaż na rumiano na gorącym tłuszczu - możesz wykałaczką sprawdzać, czy ciasto nie jest surowe.
- Osusz na ręczniku papierowym i posyp cukrem pudrem, albo polej rozpuszczoną czekoladą.