Przepis na tartę z kurczakiem i cukinią – idealną na obiad
Przepis na wytrawną tartę z kurczakiem i cukinią znalazłam na stronie Co do jedzenia i wypróbowałam na sobotni obiad :)
Troszkę oczywiście musiałam pozmieniać, bo nie byłabym inaczej sobą ;)
Przede wszystkim spód zrobiłam ze swojego wypróbowanego przepisu, tylko część mąki zastąpiłam mąką pełnoziarnistą.
Wcześniej piekłam na tym przepisie tartę serową oraz świetną tartę z serem pleśniowym i gruszkami :)
Tarta wytrawna z kurczakiem wyszła bardzo smaczna i pożywna – bardzo zasmakowała mojemu mężowi.
Jeśli szukacie odmiany i znudziły Wam się te same obiady, to koniecznie przygotujcie sobie taką wytrawną tartę :)
Podaję przepis na foremkę około 32 cm.
Tarta wytrawna w kurczakiem i cukinią przepis do druku

Tarta wytrawna z kurczakiem i cukinią
Przepis na pyszną tartę na obiad z kurczakiem i cukinią.
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o średnicy około 30 cm.
Składniki
ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g mąki pełnoziarnistej
- 150 g masła
- 1 jajko rozmiar L
- 1 szczypta soli
- mleko odrobina (tylko do uzyskania odpowiedniej konsystencji)
nadzienie:
- 200 g piersi z kurczaka
- 1 cukinia średnia (około 300 g)
- 1-2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- 1 cebula mała
- 6 suszonych pomidorów (z zalewy)
- 2 łyżki czarnych oliwek bez pestek
- sól , pieprz, ulubione zioła - u mnie bazyli i oregano
- 150 g sera startego - ja użyłam mozzarellę i startego oscypka
- 4 jajka rozmiar L
- 400 ml mleka
- 1 szczypta soli
Instrukcja
wykonanie ciasta:
- Z podanych składników zagnieć szybko ciasto - w razie konieczności dodaj odrobinę mąki albo mleka.200 g mąki pszennej, 100 g mąki pełnoziarnistej, 150 g masła, 1 jajko, 1 szczypta soli, mleko
- Włóż je do woreczka foliowego i schowaj do lodówki na około 30 minut.
- Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wylep nim przygotowaną foremkę (wcześniej lekko wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą albo mąką).
- Ciasto ponakłuwaj i podpiecz w 200 stopniach (góra/dół) przez około 10 minut.
wykonanie farszu:
- Piersi z kurczaka pokrój na małą kostkę, przypraw tak jak lubisz i podsmaż na patelni.200 g piersi z kurczaka
- Cukinię pokrój w dużą kostkę, cebulę posiekaj drobno (albo tak, jak lubisz).1 cukinia, 1 cebula
- Rozgrzej na patelni olej, podsmaż chwilkę przeciśnięty czosnek, dodaj cebulę i cukinię i podsmaż przez kilka minut.1-2 ząbki czosnku
- W tym czasie rozdrobnij lekko suszone pomidory i dodaj je do cukinii. Na koniec dodaj posiekane oliwki.6 suszonych pomidorów, 2 łyżki czarnych oliwek
- Wymieszaj kurczaka razem z warzywami i całość dopraw do smaku solą, pieprzem, bazylią.
- Wyłóż farsz na podpieczony spód, posyp startym serem.150 g sera
- Jajka ubij lekko trzepaczką i dodaj do nich mleko, posól całość.4 jajka, 400 ml mleka, 1 szczypta soli
- Wlej mieszaninę na farsz (mi się całość nie zmieściła).
- Piecz tartę w temperaturze 160 stopni (na termoobiegu) przez około 30 minut - aż całość się ładnie zrumieni.
Notatki
Podawaj ciepłą :)
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!