Przepis na tartę z kurczakiem i cukinią – idealną na obiad

tarta z kurczakiem i cukinią


Przepis na wytrawną tartę z kurczakiem i cukinią  znalazłam na stronie Co do jedzenia i wypróbowałam na sobotni obiad :)

Troszkę oczywiście musiałam pozmieniać, bo nie byłabym inaczej sobą ;)

Przede wszystkim spód zrobiłam ze swojego wypróbowanego przepisu, tylko część mąki zastąpiłam mąką pełnoziarnistą.

Wcześniej piekłam na tym przepisie tartę serową oraz świetną tartę z serem pleśniowym i gruszkami :)

Tarta z kurczakiem wyszła bardzo smaczna i pożywna – bardzo zasmakowała mojemu mężowi.

Jeśli szukacie odmiany i znudziły Wam się te same obiady, to koniecznie przygotujcie sobie taką wytrawną tartę :)

Podaję przepis na foremkę około 32 cm.

tarta wytrawna z kurczakiem i cukinią

tarta z kurczakiem i cukinia1

tarta z kurczakiem i cukinia3

tarta z kurczakiem i cukinia4

Przepis na tartę wytrawną w kurczakiem i cukinią

tarta z kurczakiem i cukinią

Tarta wytrawna z kurczakiem i cukinią

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną tartę na obiad z kurczakiem i cukinią.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 30 minut
30 minut
Czas całkowity 1 godz 30 minut
Danie Obiad
Porcje 4

Wyposażenie

  • Forma do pieczenia o średnicy około 30 cm.

Składniki
  

ciasto:

nadzienie:

  • 200 g piersi z kurczaka
  • 1 cukinia średnia (około 300 g)
  • 1-2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 1 mała cebula
  • 6 suszonych pomidorów (z zalewy)
  • 2 łyżki czarnych oliwek bez pestek
  • sól , pieprz, ulubione zioła - u mnie bazyli i oregano
  • 150 g sera startego - ja użyłam mozzarellę i startego oscypka
  • 4 jajka rozmiar L
  • 400 ml mleka
  • 1 szczypta soli

Instrukcja
 

wykonanie ciasta:

  • Z podanych składników zagnieć szybko ciasto - w razie konieczności dodaj odrobinę mąki albo mleka.
  • Włóż je do woreczka foliowego i schowaj do lodówki na około 30 minut.
  • Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wylep nim przygotowaną foremkę (wcześniej lekko wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą albo mąką).
  • Ciasto ponakłuwaj i podpiecz w 200 stopniach przez około 10 minut.

wykonanie farszu:

  • Piersi z kurczaka pokrój na małą kostkę, przypraw tak jak lubisz i podsmaż na patelni.
  • Cukinię pokrój w dużą kostkę, cebulę posiekaj drobno (albo tak, jak lubisz).
  • Rozgrzej na patelni olej, podsmaż chwilkę przeciśnięty czosnek, dodaj cebulę i cukinię i podsmaż przez kilka minut.
  • W tym czasie rozdrobnij lekko suszone pomidory i dodaj je do cukinii. Na koniec dodaj posiekane oliwki.
  • Wymieszaj kurczaka razem z warzywani i całość dopraw do smaku solą, pieprzem, bazylią.
  • Wyłóż farsz na podpieczony spód, posyp startym serem.
  • Jajka ubij lekko trzepaczką i dodaj do nich mleko, posól całość.
  • Wlej mieszaninę na farsz (mi się całość nie zmieściła).
  • Piecz tartę w temperaturze 160 stopni (na termoobiegu) przez około 30 minut - aż całość się ładnie zrumieni.

Notatki

Podawaj ciepłą :)
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!