Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Tarta wytrawna z kurczakiem i cukinią

Tarta wytrawna w kurczakiem i cukinią – idealna na obiad

Przepis na wytrawną tartę z kurczakiem  znalazłam na stronie Co do jedzenia i wypróbowałam na sobotni obiad 🙂

Troszkę oczywiście musiałam pozmieniać – przede wszystkim spód zrobiłam ze swojego wypróbowanego przepisu, tylko część mąki zastąpiłam mąką pełnoziarnistą Lubelli. Wcześniej piekłam na nim tartę serową oraz świetną tartę z serem pleśniowym i gruszkami 🙂

Tarta wyszła bardzo smaczna i pożywna – bardzo zasmakowała mojemu mężowi.

Jeśli szukacie odmiany i znudziły Wam się te same obiady, to koniecznie przygotujcie sobie taką wytrawną tartę 🙂

Podaję przepis na foremkę około 32 cm.

 

tarta wytrawna z kurczakiem i cukinią

tarta z kurczakiem i cukinia1

tarta z kurczakiem i cukinia3

tarta z kurczakiem i cukinia4

 

Tarta wytrawna z kurczakiem i cukinią
 
Autor:
Składniki
ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g mąki pełnoziarnistej
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • odrobina ciepłego mleka (tylko do uzyskania odpowiedniej konsystencji)
nadzienie:
  • 200 g piersi z kurczaka
  • 1 średnia cukinia (około 300 g)
  • 1-2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 1 mała cebula
  • 6 suszonych pomidorów (z zalewy)
  • 2 łyżki czarnych oliwek bez pestek
  • sól, pieprz, ulubione zioła - u mnie bazyli i oregano
  • 150 g startego sera - ja użyłam mozzarellę i startego oscypka
  • 4 jajka
  • 400 ml mleka
  • szczypta soli
Wykonanie
wykonanie ciasta:
  1. Z podanych składników zagnieć szybko ciasto - w razie konieczności dodaj odrobinę mąki. Włóż je do woreczka foliowego i schłódź w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wylep nim przygotowaną foremkę (wcześniej lekko wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą albo mąką). Ciasto ponakłuwaj i podpiecz w 200 stopniach przez około 10 minut.
wykonanie farszu:
  1. Piersi z kurczaka pokrój na małą kostkę, przypraw tak jak lubisz i podsmaż na patelni. Cukinię pokrój w dużą kostkę, cebulę posiekaj drobno (albo tak, jak lubisz). Rozgrzej na patelni olej, podsmaż chwilkę przeciśnięty czosnek, dodaj cebulę i cukinię i posmaż przez kilka minut. W tym czasie rozdrobnij lekko suszone pomidory i dodaj je do cukini. Na koniec dodaj posiekane oliwki.
  2. Wymieszaj kurczaka razem z warzywani i całość dopraw do smaku solą, pieprzem, bazylią.
  3. Wyłóż farsz na podpieczony spód, posyp startym serem.
  4. Jajka ubij lekko trzepaczką i dodaj do nich mleko, posól całość. Wlej mieszaninę na farsz (mi się całość nie zmieściła).
  5. Piecz tartę w temperaturze 160 stopni (na termoobiegu) przez około 30 minut - aż całość się ładnie zrumieni.
Notatki
Podawaj ciepłą 🙂
2018-01-13T17:45:03+00:00 Reklama

13 komentarzy

  1. Marika Rozkwitalska 2017/09/12 at 11:08 - Reply

    Czy odgrzewana również jest dobra?

    • wypiekibeaty 2017/09/13 at 12:15 - Reply

      O ile dobrze pamiętam, to też ją odgrzewaliśmy (bo nie zjedliśmy całości) i była dobra 🙂

  2. Paulina 2016/07/13 at 12:52 - Reply

    Dopiero wczoraj odkryłam Twojego bloga i jestem oczarowana!! Tartę zrobiłam na babski wieczór, wszystkim bardzo smakowało 🙂

  3. Iga z Dietmap 2016/04/15 at 15:27 - Reply

    Przepis przepisem, ale ja jestem zachwycona tym zmyślnym urządzeniem do robienia dziurek w spodzie ciasta ;D

  4. BabaLuca 2013/07/08 at 22:53 - Reply

    uwielbiam takie cuda z cukinią

  5. Agnes Ka 2013/06/24 at 21:00 - Reply

    Właśnie zjedliśmy … co prawda zamieniłam kurczaka na wieprzowinę i suszone pomidory na surowe bez skórki, ale smakowała obłędnie, tak więc polecam wszem i wobec! Pozdrawiam serdecznie,

    • wypiekibeaty 2013/06/25 at 10:32 - Reply

      Bardzo się cieszę 🙂 Zapraszam do wypróbowania następnych przepisów 🙂

  6. Misia 2013/06/12 at 19:24 - Reply

    Wyszła przepyszna! aż pożyczę przepis na bloga, z dopiskiem źródła oczywiście 😉

    • wypiekibeaty 2013/06/12 at 19:27 - Reply

      Cieszę się bardzo 🙂

  7. Marta 2013/05/21 at 09:42 - Reply

    Wypróbowałam i jestem zachwycona. PYCHA!

  8. Samantha 2013/05/01 at 21:15 - Reply

    Przepysznie wygląda i bardzo ładnie się prezentuje ! Pozdrawiam 🙂

  9. codojedzenia 2013/05/01 at 08:19 - Reply

    Ciesze sie ,ze ci sie spodobal moj przepis. Pozdrawiam serdecznie!

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: