Przepis na zapiekankę z marchewką i porem idealną na obiad

Zapraszam na przepis na obiad.

Dziś poleca się wam tarta z marchewką i porem – na kruchym spodzie, z dodatkiem serka koziego, tartego żółtego sera.

Do tego pełna jest warzyw (użyłam marchewkę, pora i fasolkę szparagową).

Taka zapiekanka warzywna, to bardzo lekki, pożywny i zdrowy obiad (chociaż mój mąż bezskutecznie szukał w niej jakiegokolwiek mięska ;).

Jeśli macie podobny problem ze swoimi połówkami, to spokojnie możecie dorzucić do tarty podsmażone kawałki kurczaka, albo kawałki wędzonego łososia).

Z przepisu otrzymacie tartę o rozmiarze około 30 cm – jeśli zrobicie do niej sałatkę, to swobodnie wystarczy na 4 osoby.

Serek kozi możecie zastąpić np. serkiem kanapkowym albo kwaśną śmietaną – serka razem z tartym żółtym serem powinno być w sumie około 200-250 g.

Zobaczcie również inne moje pomysły na obiad, a szczególnie moje przepisy na zapiekanki.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

tarta z marchewką i porem

wegetariańska tarta z marchewką

wytrawna tarta na obiad

Tarta z marchewką i porem przepis

tarta z marchewkC485 i porem1

Tarta z marchewką i porem

Wypieki Beaty
Przepis na wytrawną zapiekankę z warzywami.
5 z 2 ocen
Danie Obiad
Porcje 4

Składniki

kruche ciasto:

farsz:

  • 2 marchewki średnie
  • 100 g pora (część biała)
  • 1 garść fasolki szparagowej lekko podgotowanej - ewentualnie
  • 80-100 g żółtego sera tartego (razem z serem kozim ma być ich razem około 200-250 g)
  • 1 opakowanie sera koziego (miałam takie 125 g)
  • 2 jajka - rozkłócone
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina tymianku i rozmarynu świeżego
  • 1 garść ziaren słonecznika do posypania - ewentualnie

Instrukcja
 

ciasto:

  • Z podanych składników zagnieć ciasto - jeśli ciasto się nie klei dodaj odrobinę zimnej wody.
    250 g mąki pszennej, 100 g masła, 1 jajko, 1-2 łyżki wody
  • Ciasto zawiń w folię i schłodź przez około pół godziny.
  • Po schłodzeniu ciasto rozwałkuj na wielkość foremki do tarty.
  • Nakłuj widelcem, połóż na wierzchu kawałek folii aluminiowej i obciąż ją ziarnami suchego grochu lub fasoli.
  • Popiecz ciasto przez 15 minut w 200 stopniach (góra/dół).

farsz:

  • Marchewkę obierz i pokrój na skośne plasterki (niezbyt grube).
    2 marchewki
  • Pora pokrój również w skośne plastry.
    100 g pora
  • Podsmaż krótko marchewkę i pora na rozgrzanej patelni.
  • Serek kozi zmiksuj z jajkami i śmietaną, aż masa będzie gładka, dodaj tarty ser żółty oraz przypraw sola i pieprzem.
    80-100 g żółtego sera, 1 opakowanie sera koziego, 2 jajka, 4 łyżki kwaśnej śmietany, sól i pieprz
  • Wylej masę na podpieczony spód, na wierzchu ułóż marchewkę, pora oraz ewentualnie fasolkę szparagową lub mięso (jeśli używasz).
    1 garść fasolki szparagowej
  • Wierzch posyp odrobiną świeżego tymianku i rozmarynu oraz posyp słonecznikiem.
    odrobina tymianku i rozmarynu, 1 garść ziaren słonecznika
  • Piecz w 200 stopniach (góra/dół) przez około 20 minut - aż masa zrobi się rumiana i będzie ścięta.
  • Podawaj na ciepło.
Słowa kluczowe tarta z porem, wytrawna zapiekanka z porem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Inspiracją był dla mnie przepis ze Smaków życia – chociaż bardzo go zmieniłam.

 

Zapiekanka z brokułem i mięsem

Sprawdź ten przepis
zapiekanka z brokułem

Pieczone naleśniki z serem

Sprawdź ten przepis
naleśniki zapiekane

Tarta wiejska z pieczarkami

Sprawdź ten przepis
tarta wiejska z pieczarkami