Obiad na dziś – tarta z marchewką i porem – na kruchym spodzie, z dodatkiem serka koziego, tartego żółtego sera i warzyw (użyłam marchewkę, pora i fasolkę szparagową).
Bardzo lekki, pożywny i zdrowy obiad (chociaż mój mąż bezskutecznie szukał w niej jakiegokolwiek mięska ;) – jeśli macie podobny problem ze swoimi połówkami, to spokojnie możecie dorzucić do tarty podsmażone kawałki kurczaka, albo kawałki wędzonego łososia).
Z przepisu otrzymacie tartę o rozmiarze około 30 cm – jeśli zrobicie do niej sałatkę, to swobodnie wystarczy na 4 osoby.
Serek kozi możecie zastąpić np. serkiem kanapkowym albo kwaśną śmietaną – serka razem z tartym żółtym serem powinno być w sumie około 200-250 g.
Tarta z marchewką i porem
- 250 g mąki
- 100 g zimnego masła
- 1 małe jajko
- ewentualnie 1-2 łyżki zimnej wody
- 2 średnie marchewki
- 100 g pora (część biała)
- ewentualnie garść lekko podgotowanej fasolki szparagowej
- tarty żółty ser - około 80-100 g (razem z serem kozim ma być ich razem około 200-250 g)
- opakowanie sera koziego (miałam takie 125 g)
- 2 rozkłócone jajka
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- sól i pieprz do smaku
- odrobina świeżego tymianku i rozmarynu
- ewentualnie garść ziaren słonecznika do posypania
- Z podanych składników zagnieć ciasto - jeśli ciasto się nie klei dodaj odrobinę zimnej wody.
- Ciasto zawiń w folię i schłódź przez około pół godziny.
- Po schłodzeniu ciasto rozwałkuj na wielkość foremki do tarty.
- Nakłuj widelcem, połóż na wierzchu kawałek folii aluminiowej i obciąż ją ziarnami suchego grochu lub fasoli.
- Popiecz ciasto przez 15 minut w 200 stopniach.
- Marchewkę obierz i pokrój na skośne plasterki (niezbyt grube).
- Pora pokrój również w skośne plastry.
- Podsmaż krótko marchewkę i pora na rozgrzanej patelni.
- Serek kozi zmiksuj z jajkami i śmietaną, aż masa będzie gładka, dodaj tarty ser żółty oraz przypraw sola i pieprzem.
- Wylej masę na podpieczony spód, na wierzchu ułóż marchewkę, pora oraz ewentualnie fasolkę szparagową lub mięso.
- Wierzch posyp odrobiną świeżego tymianku i rozmarynu oraz posyp słonecznikiem.
- Piecz w 200 stopniach przez około 20 minut - aż masa zrobi się rumiana i będzie ścięta.
- Podawaj na ciepło.
Inspiracją był dla mnie przepis ze Smaków życia – chociaż bardzo go zmieniłam.
Pięknie się prezentuje!