Przepis na minipizze z pesto z bazylii i roszponki
Moja dzisiejsza propozycja to minipizza z pesto z bazylii i roszponki.
Takie małe pizze będą świetne jako przystawka, albo danie imprezowe :)
Rozmiar idealny na „małego głoda” ;)
Mamy tu lekkie ciasto drożdżowe posmarowane domowym pesto ze świeżej bazylii, roszponki. Do tego trochę oliwy z oliwek, czosnku, startego sera Gran Padano i orzechów (użyłam orzechy piniowe, ale jako że niełatwo je dostać, to można je zastąpić orzechami włoskimi lub orzechami nerkowca).
Do zapieczenia możecie posypać minipizzę mozzarellą albo startym parmezanem.
W efekcie otrzymacie bajecznie aromatyczną i przepyszną przekąskę :)
Dodam jeszcze, że takie domowe pesto bazyliowe możecie dodać do ugotowanego makaronu – pycha.
Możecie też robić różne kombinacje składnika „zielonego” – świetnie sprawdzi się tu szpinak, świeża pietruszka, a nawet rukola.
A wiosną polecam wam pesto z liści rzodkiewki :D
Jeśli szukacie idealnego przepis na pizzę – na ciasto na pizzę i sos pomidorowy do niej, to znajdziecie go na moim blogu :)
Minipizza z pesto z bazylii i roszponki przepis do druku

Minipizza z pesto z bazylii i roszponki
Składniki
ciasto:
pesto:
- 1 bazylia - cała kupna doniczka, lub około 4 garście samych liści
- 2 garście roszponki
- 2 ząbki czosnku
- 2 garści orzechów - piniowych, włoskich lub nerkowca
- 1/2-2/3 szklanki oliwy
- 0,5 szklanki parmezanu lub sera Gran Padano - tartego
- mozzarella
Instrukcja
ciasto:
- Z drożdży, cukru i mleka zrób rozczyn - wszystko razem wymieszaj, aż drożdże się rozpuszczą, a następnie miseczkę przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20-30 minut.15 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 100 ml mleka
- W dużej misce umieść pozostałe składniki ciasta, dodaj rozczyn drożdżowy i zagnieć ciasto.250 g mąki, 1 jajko, 50 g masła, 0,5 łyżeczki soli
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na około godzinę.
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmij je na blat i ponownie zagnieć.
- Podziel na 8 części.
- Każdą lekko rozwałkuj - na grubość max 1 cm.
- Przełóż placki na wyłożone papierem blachy.
pesto:
- Zmiksuj razem w rozdrabniaczu liście bazylii, roszponkę, czosnek i orzechy.1 bazylia, 2 garście roszponki, 2 ząbki czosnku, 2 garści orzechów
- Dodaj stopniowo oliwę z oliwek, a na koniec dodaj tarty parmezan lub ser Gran Padano.1/2-2/3 szklanki oliwy, 0,5 szklanki parmezanu
- Dopraw pesto do smaku solą i pieprzem.
- Posmaruj placki po wierzchu pesto i posyp tartym parmezanem, albo mozzarellą.mozzarella
- Odstaw do lekkiego wyrośnięcia - na około 30 minut.
- Piecz w 180 stopniach przez około 20-25 minut (możesz też je upiec jak pizzę w temperaturze min. 250 stopni - przez koło 10 minut).
- Podawaj ciepłe.
Przepis własny.