Przepis na minipizze z pesto z bazylii i roszponki

 

Moja dzisiejsza propozycja, czyli minipizze z pesto z bazylii i roszponki będą świetne jako przystawka, albo danie imprezowe :)

Rozmiar idealny na “małego głoda” ;)

Mamy tu lekkie ciasto drożdżowe posmarowane domowym pesto ze świeżej bazylii, roszponki. Do tego trochę oliwy z oliwek, czosnku, startego sera Gran Padano i orzechów (użyłam orzechy piniowe, ale jako że niełatwo je dostać, to można je zastąpić orzechami włoskimi lub orzechami nerkowca).

Do zapieczenia możecie posypać minipizzę mozzarellą albo startym parmezanem.

W efekcie otrzymacie bajecznie aromatyczną i przepyszną przekąskę :)

Dodam jeszcze, że takie domowe pesto możecie dodać do ugotowanego makaronu – pycha.

Możecie też robić różne kombinacje składnika “zielonego” – świetnie sprawdzi się tu szpinak, świeża pietruszka, a nawet rukola.

A wiosną polecam wam pesto z liści rzodkiewki :D

 

minipizza z pesto3

minipizza z pesto2

minipizza z pesto1

minipizza z pesto zbiorowe

 

Przepis na minipizze z pesto z bazylii i roszponki

 

pizza z pesto

Minipizza z pesto z bazylii i roszponki

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne małe pizze pieczone z zielonym pesto.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 2 godz
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 2 godz 20 minut
Danie Obiad
Porcje 8

Składniki
  

ciasto:

pesto:

  • bazylia - cała kupna doniczka, lub około 4 garście samych liści
  • 2 garście roszponki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 garści orzechów - piniowych, włoskich lub nerkowca
  • 1/2-2/3 szklanki oliwy
  • 0,5 szklanki parmezanu lub sera Gran Padano - tartego
  • mozzarella

Instrukcja
 

ciasto:

  • Z drożdży, cukru i mleka zrób rozczyn - wszystko razem wymieszaj, aż drożdże się rozpuszczą, a następnie miseczkę przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20-30 minut.
  • W dużej misce umieść pozostałe składniki ciasta, dodaj rozczyn drożdżowy i zagnieć ciasto.
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na około godzinę.
  • Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmij je na blat i ponownie zagnieć.
  • Podziel na 8 części.
  • Każdą lekko rozwałkuj - na grubość max 1 cm.
  • Przełóż placki na wyłożone papierem blachy.

pesto:

  • Zmiksuj razem w rozdrabniaczu liście bazylii, roszponkę, czosnek i orzechy.
  • Dodaj stopniowo oliwę z oliwek, a na koniec dodaj tarty parmezan lub ser Gran Padano.
  • Dopraw pesto do smaku solą i pieprzem.
  • Posmaruj placki po wierzchu pesto i posyp tartym parmezanem, albo mozzarellą.
  • Odstaw do lekkiego wyrośnięcia - na około 30 minut.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 20-25 minut (możesz też je upiec jak pizzę w temperaturze min. 250 stopni - przez koło 10 minut).
  • Podawaj ciepłe.
Słowa kluczowe bazylia, drożdże, orzechy, pesto, pizza, roszponka
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis własny.