minipizza z pesto bazyliowym

Przepis na minipizze z pesto z bazylii i roszponki

Minipizza z pesto z bazylii i roszponki to kulinarna podróż do świata intensywnych smaków i świeżości. Te małe, aromatyczne pizze, udekorowane sosem pesto z bazylii i rześkiej roszponką, to prawdziwa uczta dla podniebienia. Prosta receptura sprawia, że przygotowanie tych mini-pizz jest bardzo łatwe, a efekt to harmonia smaków i świeżości. Idealne jako przekąska na imprezę czy lekki posiłek na letnie dni. Odkryj radość smakowania w każdym kęsie tych pysznych minipizz z pesto i roszponką.

minipizza z pesto

Minipizza z pesto z bazylii przepis krok po kroku

Jeśli lubisz domową pizzę i świeże zioła, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

pizza z pesto

Minipizza z pesto z bazylii i roszponki przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne małe pizze pieczone z zielonym pesto.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 2 hours
Czas wykonania 20 minut
1 hour
Czas całkowity 3 hours 20 minut
Danie Obiad
Porcje 8
Składniki

składniki na drożdżowe ciasto do pizzy

składniki na pesto:

  • 1 doniczka bazylii ( – cała kupna doniczka, lub około 4 garście samych liści)
  • 2 garście roszponki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 garści orzechów ( – piniowych, włoskich lub nerkowca)
  • 1/2-2/3 szklanki oliwy (120-180 ml)
  • 0,5 szklanki parmezanu ( lub sera Gran Padano – tartego)
  • mozzarella
Instrukcja
 

Jak zrobić drożdżowe ciasto na pizzę

  • Z drożdży, cukru i mleka zrób rozczyn – wszystko razem wymieszaj, aż drożdże się rozpuszczą, a następnie miseczkę przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20-30 minut.
    15 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 100 ml mleka
  • W dużej misce umieść pozostałe składniki ciasta, dodaj rozczyn drożdżowy i zagnieć ciasto.
    250 g mąki pszennej, 1 jajko, 50 g masła, 0,5 łyżeczki soli
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – na około godzinę.
  • Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmij je na blat i ponownie zagnieć.
  • Podziel na 8 części.
  • Każdą lekko rozwałkuj – na grubość max 1 cm.
  • Przełóż placki na wyłożone papierem blachy.

Jak zrobić bazyliowe pesto:

  • Zmiksuj razem w rozdrabniaczu liście bazylii, roszponkę, czosnek i orzechy.
    1 doniczka bazylii, 2 garście roszponki, 2 ząbki czosnku, 2 garści orzechów
  • Dodaj stopniowo oliwę z oliwek, a na koniec dodaj tarty parmezan lub ser Gran Padano.
    1/2-2/3 szklanki oliwy, 0,5 szklanki parmezanu
  • Dopraw pesto do smaku solą i pieprzem.
  • Posmaruj placki po wierzchu pesto i posyp tartym parmezanem, albo mozzarellą.
    mozzarella
  • Odstaw do lekkiego wyrośnięcia – na około 30 minut.
  • Piecz pizzę w 180 stopniach (w trybie góra/dół) przez około 20-25 minut (możesz też je upiec jak pizzę w temperaturze min. 250 stopni – przez koło 10 minut).
  • Podawaj ciepłe.
Prywatne
Słowa kluczowe pizza z pesto
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
minipizza z pesto1

Pizza z bazyliowym pesto – uwagi

Moja dzisiejsza propozycja to minipizza z pesto z bazylii i roszponki. Takie małe pizze będą świetne jako przystawka, albo danie imprezowe. Rozmiar idealny na „małego głoda”.

Mamy tu lekkie ciasto drożdżowe posmarowane domowym pesto ze świeżej bazylii, roszponki. Do tego trochę oliwy z oliwek, czosnku, startego sera Gran Padano i orzechów (użyłam orzechy piniowe, ale jako że niełatwo je dostać, to można je zastąpić orzechami włoskimi lub orzechami nerkowca).

Do zapieczenia możecie posypać minipizzę mozzarellą albo startym parmezanem. W efekcie otrzymacie bajecznie aromatyczną i przepyszną przekąskę. Dodam jeszcze, że takie domowe pesto bazyliowe możecie dodać do ugotowanego makaronu – pycha. Możecie też robić różne kombinacje składnika „zielonego” – świetnie sprawdzi się tu szpinak, świeża pietruszka, a nawet rukola. A wiosną polecam wam pesto z liści rzodkiewki.

Jeśli szukacie idealnego przepis na pizzę – na ciasto na pizzę i sos pomidorowy do niej, to znajdziecie go na moim blogu – serdecznie polecam!

domowe pesto bazyliowe

Polecane przepisy na pizzę domową

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne pizze przygotowane z różnymi składnikami. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: