rzodkiewkowe pesto

Przepis na domowe pesto z liści rzodkiewki

Jeśli nie lubisz marnowania jedzenia w swojej kuchni, to zobacz mój przepis na pesto z rzodkiewki, a dokładnie na pesto z liści rzodkiewki. Otóż liści rzodkiewki nie musisz wyrzucać! Te liście są jadalne i możesz z nich zrobić proste i pyszne domowe pesto, które będzie doskonałe do gotowanego makaronu, to tostów, zapiekanek a nawet do mięsa. Spróbuj koniecznie!

pesto do makaronu z liści rzodkiewki

Pesto z liści rzodkiewki przepis krok po kroku

Nie wyrzucaj liści z rzodkiewki – zrób z nich pyszne zielone pesto!

pesto z rzodkiewki przepis

Pesto z rzodkiewki przepis

Wypieki Beaty
Przepis na rewelacyjne pesto zrobione z liści rzodkiewki – nie marnuj jedzenia i zrób takie pesto na obiad albo przekąskę.
4.17 z 6 ocen
Czas przygotowania 15 minut
Czas całkowity 15 minut
Porcje 2
Kalorie 578 kcal
Składniki

składniki na pesto z liści rzodkiewki

  • 1 pęczek liści rzodkiewki ( – mój miał niecałe 60 g)
  • 4 łyżki ziaren słonecznika
  • 4 łyżki tartego parmezanu (lub nieaktywnych płatków drożdżowych)
  • około 100 ml oleju (lub oliwy)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz (do smaku)
Instrukcja
 

Jak zrobić pesto z liści rzodkiewki

  • Liście rzodkiewki dokładnie umyj i osusz, odetnij końcówki.
    1 pęczek liści rzodkiewki
  • Ziarna słonecznika podpraż chwilę na suchej patelni.
    4 łyżki ziaren słonecznika
  • Zmiksuj razem liście rzodkiewki, słonecznik, parmezan i czosnek – w trakcie dolej olej (możesz najpierw wlać 2/3 i zobaczyć, czy to wystarczy).
    4 łyżki tartego parmezanu, 2 ząbki czosnku, około 100 ml oleju
  • Na koniec posól i popierz do smaku.
    sól i pieprz
  • Sos możesz przechować kilka dni w lodówce – w szczelnie zamkniętym słoiczku.
Notatki
Przepis na około 200 g pesto – zależy od wagi liści.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 578kcalWeglowodany: 9gBiałko: 9gTłuszcz: 58g
Słowa kluczowe pesto z liści
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
pesto z liści rzodkiewki

Pesto z liści rzodkiewki – uwagi

Pesto z rzodkiewki idealnie wpisuje się w coraz popularniejszy w ostatnim czasie ruch „zero waste”.

Zero waste – czyli zero odpadów.

Staramy się jak najbardziej wykorzystywać jedzenie i niczego nie marnować, nie wyrzucać.

Okazuje się, że w naszej kuchni możemy zrobić niezłą rewolucję. Warzywa i owoce możemy wykorzystywać na wiele sposobów.

Z miazgi warzywnej po wyciskaniu soków możemy zrobić kotleciki, czy placuszki.

Z obierek po ziemniaków możemy zrobić chipsy 😯😋

A z natek warzyw korzeniowych możemy zrobić pesto – świetne jest np. z natki pietruszki. Widziałam takie z natki marchewki, a ja mam dla was dziś pesto z liści rzodkiewki :D

Oczywiście najlepiej na takie pesto nadają się natki z warzyw z dobrych upraw. Najlepiej od sprawdzonego gospodarza, tak aby nie były nasiąknięte chemią i metalami ciężkimi.

Domowe pesto jest bardzo proste do zrobienia, a do tego jest przepyszne.

pesto z rzodkiewki

Jak zrobić wegańskie pesto z rzodkiewki?

Jeśli chcecie zrobić wersję wegańską, to wystarczy, że zamiast parmezanu do sosu dodacie nieaktywne płatki drożdżowe (jak ja).

Ja osobiście uwielbiam te płatki – świetnie smakują, super podkreślają smak potraw i lekko je zagęszczają. A do tego mają sporo białka i witamin z grupy B. Takie płatki bez większego problemu dostaniecie w sklepach ze zdrową żywnością, albo w sklepach internetowych (ja kupuję na allegro).

To kto robi ze mną pesto z rzodkiewki? :D

Z takim sosem możecie zjeść nie tylko makaron, ale także wykorzystać go jako marynatę do mięsa, posmarować kanapkę, zrobić pizzę, albo chlebek :D

A gdzie wy byście go jeszcze użyli?

pesto z liści rzodkiewki
rzodkiewkowe pesto pesto z rzodkiewki

Polecane przepisy z pesto

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy i pomysły na dania i nie tylko z wykorzystaniem pesto. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy: