Pesto z rzodkiewki

 

rzodkiewkowe pesto

 

Pesto z rzodkiewki idealnie wpisuje się w coraz popularniejszy w ostatnim czasie ruch „zero waste”.

Zero waste – czyli zero odpadów.

Staramy się jak najbardziej wykorzystywać jedzenie i niczego nie marnować, nie wyrzucać.

Okazuje się, że w naszej kuchni możemy zrobić niezłą rewolucję. Warzywa i owoce możemy wykorzystywać na wiele sposobów.

Z miazgi warzywnej po wyciskaniu soków możemy zrobić kotleciki, czy placuszki.

Z obierek po ziemniaków możemy zrobić chipsy 😯😋

A z natek warzyw korzeniowych możemy zrobić pesto – świetne jest np. z natki pietruszki. Widziałam takie z natki marchewki, a ja mam dla was dziś pesto z liści rzodkiewki 😀

Oczywiście najlepiej na takie pesto nadają się natki z warzyw z dobrych upraw. Najlepiej od sprawdzonego gospodarza, tak aby nie były nasiąknięte chemią i metalami ciężkimi.

Domowe pesto jest bardzo proste do zrobienia, a do tego jest przepyszne.

Jeśli chcecie zrobić wersję wegańską, to wystarczy, że zamiast parmezanu do sosu dodacie nieaktywne płatki drożdżowe (jak ja).

Ja osobiście uwielbiam te płatki – świetnie smakują, super podkreślają smak potraw i lekko je zagęszczają. A do tego mają sporo białka i witamin z grupy B. Takie płatki bez większego problemu dostaniecie w sklepach ze zdrową żywnością, albo w sklepach internetowych (ja kupuję na allegro).

To kto robi ze mną pesto z rzodkiewki? 😀

Z takim sosem możecie zjeść nie tylko makaron, ale także wykorzystać go jako marynatę do mięsa, posmarować kanapkę, zrobić pizzę, albo chlebek 😀

A gdzie wy byście go jeszcze użyli?

 

pesto z rzodkiewki pesto z liści rzodkiewki
 

pesto do makaronu z liści rzodkiewki pesto z liści rzodkiewki
 

rzodkiewkowe pesto pesto z rzodkiewki
 

Pesto z rzodkiewki – przepis do druku

Pesto z rzodkiewki

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 200 g pesto - zależy od wagi liści.
Autor:
Typ przepisu: Obiad
Ilość: 2
Składniki
  • dorodny pęczek liści rzodkiewki - mój miał niecałe 60 g
  • 4 łyżki słonecznika
  • 4 łyżki tartego parmezanu lub nieaktywnych płatków drożdżowych
  • około 100 ml oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie
  1. Liście rzodkiewki dokładnie umyj i osusz, odetnij końcówki.
  2. Ziarna słonecznika podpraż chwilę na suchej patelni.
  3. Zmiksuj razem liście rzodkiewki, słonecznik, parmezan i czosnek - w trakcie dolej olej (możesz najpierw wlać ⅔ i zobaczyć, czy to wystarczy).
  4. Na koniec posól i popierz do smaku.
  5. Sos możesz przechować kilka dni w lodówce - w szczelnie zamkniętym słoiczku.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 578 Tłuszcze: 58 g Węglowodany: 9 g Białka: 9 g