Na stronie Baked by Rachel wypatrzyłam ciekawy przepis na chleb bazyliowy, jest on o tyle wyjątkowy, bo użyto tu mnóstwo domowego pesto z bazylii (a nie samych liści bazylii lub bazylii suszonej).

Możecie oczywiście uprościć sobie zadanie i użyć gotowe pesto bazyliowe, ale takie domowe jest o wiele lepsze (poza tym ten sam przepis na pesto możecie wykorzystać jako dodatek do makaronu – uwielbiam to połączenie).

W oryginale chleb jest zaplatany (spójrzcie sami), jednak ja z tego zrezygnowałam i tylko kilkakrotnie złożyłam rozwałkowany placek.

Chleb bazyliowy możecie upiec w długiej keksówce – nawet takiej 30 cm, ale ciasto jest na tyle ścisłe, że spokojnie może być pieczone bez foremki.

Nie muszę mówić, że dzięki pesto chleb pachnie nieziemsko i również tak smakuje – nawet mój syn się do niego “dorwał” i zjadał z samym masłem i pomidorem :)

 

chleb bazyliowy3

chleb bazyliowy2

chleb bazyliowy1

chleb z bazylią

Chleb bazyliowy

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

chleb:

pesto:

  • dorodna doniczka bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • pół szklanki startego parmezanu
  • 3-4 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku

dodatkowo:

  • 3 łyżki parmezanu do posypania po wierzchu

Instrukcja
 

pesto:

  • Zmiksuj lub utrzyj w moździerzu bazylię razem z czosnkiem, dodaj parmezan i po trochu oliwę.
  • Dopraw do smaku solą i pieprzem.

chleb:

  • Rozpuść drożdże w ćwiartce szklanki wody, dodaj cukier i wymieszaj - odstaw na chwilę do "ruszenia".
  • W dużej misce zmieszaj obydwie mąki i sól, dodaj rozczyn drożdżowy oraz szklankę ciepłej wody - wyrób ciasto.
  • Miskę z ciastem przykryj i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
  • Po tym czasie ciasto ponownie zagnieć, a następnie rozwałkuj na placek.
  • Wyłóż na ciasto pesto i je równomiernie rozsmaruj.
  • Ciasto złóż wzdłuż dłuższego boku kilkakrotnie (podobnie jak roladę) - możesz też teraz rozciąć rulon wzdłuż na pół a następnie obydwie części zapleć wokół siebie.
  • Zwinięty chleb przełóż do foremki, albo połóż na blaszce, posyp parmezanem, przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny do wyrośnięcia.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 40 minut.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!