Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Curry z mango i kurczakiem

Curry z mango i kurczakiem

 

curry z mango i kurczakiem

 

Przez to moje blogowanie jestem ciągle na diecie – zwykle jest to dieta MŻ plus zarzynanie się na bieżni lub poddawanie się torturom wszelkiej maści Chodakowskim.

No cóż – lubię ciacha i wszelkie słodkości, a że natura poskąpiła mi układu pokarmowego, przez który wszystko po prostu przecieka, to muszę się w innych miejscach pomęczyć.

Hołduję więc zasadzie – chcesz zeżreć ciastko? To pomiędzy ciachami sałata i siódme poty 😉

To tak z grubsza 🙂

No dobra, dobra, nie jest aż tak źle, ale faktycznie staram się być grzeczna w ciągu tygodnia, aby w weekend zasłużyć na ciasteczko, a jeśli zamarzy mi się w ciągu tygodnia, to najpierw 7 km, albo wycisk na macie.

Dodatkowo mąż nakazał mi go trochę odchudzić przed zbliżającym się maratonem – nie chce mu się wlec podtuczonego tyłeczka przez te 42 km, więc tym bardziej muszę panować nad dietą.

Na obiady najczęściej robię nam jakąś „paszę” – czyli kaszę z jakimiś warzywami, a czasami nawet z miąskiem (głównie ze względu na męża). Ale jak się je tak co chwilę, to w końcu bokiem wychodzi i muszę zaczynać kombinować.

I tak kombinując zaczęłam się kierować w tych obiadkach w stronę bardziej wschodniej kuchni.

Składniki bardzo podobne, a przygotowane w zupełnie nowy sposób, aromatyczny, pikantny i pyszny.

Ostatnio szczególnie przypadły mi do gustu wszelkie potrawy typu curry – szczególnie z mleczkiem kokosowym (takie małe odstępstwo dietowe).

Dziś mam właśnie przepis na rewelacyjne słodko-pikantne curry z mango, kurczakiem i mleczkiem kokosowym – pół godzinki i gotowe 😀

Smakuje wybornie, więc koniecznie spróbujcie.

Zapraszam również na zielone curry ze szparagami oraz na kurczaka tikka masala – mniamuśne.

 

kurczak curry z mango

 

curry z mango i kurczakiem

 

proste i szybkie curry z kurczakiem

 

słodko pikantne curry z kurczakiem

 

Curry z mango i kurczakiem
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na dwie porcje - podaję kaloryczność bez ryżu.
Autor:
Typ przepisu: Obiad
Ilość: 2
Składniki
  • 1 łyżka oleju - użyłam kokosowy
  • 1 nieduża cebula pokrojona w piórka
  • pół czerwonej słodkiej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru, lub około 1-2 cm tartego świeżego
  • 1 łyżka czerwonego curry w paście (lub po prostu curry w proszku)
  • pół łyżeczki kurkumy
  • szczypta kminu rzymskiego (kuminu)
  • 1 dojrzałe mango
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 1 łyżka octu winnego lub ryżowego
  • pół łyżeczki soli
  • świeża kolendra
  • opcjonalnie - około łyżeczki chilli w proszku
Wykonanie
  1. Na dużej patelni (takiej z przykrywką) podsmaż cebulę oraz paprykę pokrojoną w paski.
  2. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir, curry, kurkumę oraz kumin - dokładnie wymieszaj.
  3. Wlej mleczko kokosowe i zamieszaj.
  4. Mango pokrój w kostkę - połowę rozgnieć widelcem, albo zmiksuj i dodaj na patelnię - zamieszaj.
  5. Włóż pokrojonego w kostkę kurczaka, wymieszaj, przykryj pokrywką i gotuj przez około 10 minut - co jakiś czas przemieszaj.
  6. Pod koniec gotowania dodaj resztę mango - już w kostkach.
  7. Dodaj ocet, sól i pokrojoną kolendrę - około 2 łyżki.
  8. Chwilę zagotuj.
  9. Jeśli chcesz aby danie było bardziej pikantne, to możesz je doprawić dodatkowo chilli w proszku.
  10. Podawaj od razu z ryżem lub chlebkami naan.
Notatki
Możesz również dodać w trakcie gotowania kurczaka łyżkę rodzynek 🙂
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 505 Tłuszcze: 29 g Węglowodany: 36 g Błonnik: 4,5 g Białka: 29 g

 

Przepis znalazłam tutaj.

2018-04-05T10:55:35+00:00 Reklama

2 komentarze

  1. Candy Pandas 2018/04/08 at 10:21 - Reply

    My też na co dzień jesteśmy grzeczne aby w weekend zasłużyć sobie na coś słodkiego 😀 😀

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: