Przepis na baba ghanoush, czyli pastę z bakłażana


baba ghanoush


Baba ghanoush – brzmi zarówno śmiesznie jak i intrygująco, a kryje się pod nią prosta i pyszna pasta z bakłażana :)

Jako przepis z kuchni arabskiej wymaga użycia pasty tahini z sezamu – możecie taką pastę dostać w delikatesach, albo kupić w internecie.

Możecie ją również bardzo łatwo przygotować w domu z nasion sezamu.

Przy przepisie na domowy hummus podaję również sposób przygotowania w domu takiej pasty tahini – serdecznie więc zapraszam.

Baba ghanoush może być delikatna jak i pikantna – od was zależy jej doprawienie – ale na pewno przyda się wam tutaj czosnek i sok z cytryny.

Ja dałam spory ząbek czosnku, więc pasta była od niego ostra – dlatego dodałam już tylko sól, pieprz i trochę wędzonej słodkiej papryki.

A z czym to jeść?

Otóż podobnie jak hummus i inne smarowidła możecie baba ghanoush smarować na kanapki, jeść z pitą czy sucharkami, ale możecie ją również potraktować jako dip do pociętych w słupki warzyw :)

W smaku mocno czuć bakłażana, więc jeśli nie jesteście wielbicielami tego warzywa, to i nie pokochacie pasty – jeśli jednak lubicie bakłażany i szukacie innych sposobów na ich przygotowanie, to koniecznie spróbujcie tej pasty :)

krem z bakłażana

baba ghanoush z bakłażana

krem z bakłażana

pasta z bakłażana

baba ghanoush

Przepis na baba ghanoush

baba ghanoush

Baba ghanoush z bakłażana

Wypieki Beaty
Smarowidło idealne do kanapek, ale również jako dip do warzyw.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 50 minut
Danie Przystawki, Śniadania
Kuchnia Kuchnia arabska
Porcje 4
Kalorie 57 kcal

Składniki
  

  • 1 bakłażan duży - mój miał niecałe 400 g
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka pasty tahini
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu - opcjonalnie
  • sól, pieprz i słodka papryka do smaku

Instrukcja
 

  • Bakłażana umyj, wytrzyj i nakłuj widelcem kilka-kilkanaście razy (nie odkrajaj zielonej części).
  • Połóż warzywo na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 220 stopniach (teromoobieg) przez około 30 minut - w połowie czasu obróć bakłażana.
  • Bakłażan jest gotowy, gdy skórka zrobi się czarna, wtedy wyjmij go z piekarnika i ostudź.
  • Przekrój warzywo na pół i łyżką wyjmij miąższ.
  • Dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, tahini i miód - wszystko razem zmiksuj albo porządnie rozgnieć widelcem.
  • Na koniec dopraw pastę do smaku solą, pieprzem i papryką.

Film

Składniki Odżywcze

Porcja: 100gKalorie: 57kcalBiałko: 2gTłuszcz: 2.3gBłonnik: 2.5g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!