Przepis na baba ghanoush, czyli pastę z bakłażana
Baba ghanoush – brzmi zarówno śmiesznie jak i intrygująco, a kryje się pod nią prosta i pyszna pasta z bakłażana :)
Jako przepis z kuchni arabskiej wymaga użycia pasty tahini z sezamu – możecie taką pastę dostać w delikatesach, albo kupić w internecie.
Możecie ją również bardzo łatwo przygotować w domu z nasion sezamu.
Przy przepisie na domowy hummus podaję również sposób przygotowania w domu takiej pasty tahini – serdecznie więc zapraszam.
Baba ghanoush może być delikatna jak i pikantna – od was zależy jej doprawienie – ale na pewno przyda się wam tutaj czosnek i sok z cytryny.
Ja dałam spory ząbek czosnku, więc pasta była od niego ostra – dlatego dodałam już tylko sól, pieprz i trochę wędzonej słodkiej papryki.
A z czym jeść pastę z bakłażana?
Otóż podobnie jak hummus i inne smarowidła możecie baba ghanoush smarować na kanapki, jeść z pitą czy sucharkami, ale możecie ją również potraktować jako dip do pociętych w słupki warzyw :)
W smaku mocno czuć bakłażana, więc jeśli nie jesteście wielbicielami tego warzywa, to i nie pokochacie pasty – jeśli jednak lubicie bakłażany i szukacie innych sposobów na ich przygotowanie, to koniecznie spróbujcie tej pasty :)
Baba ghanoush przepis do druku

Baba ghanoush z bakłażana
Składniki
- 1 bakłażan duży - mój miał niecałe 400 g
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka tahini
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu - opcjonalnie
- sól, pieprz i słodka papryka do smaku
Instrukcja
- Bakłażana umyj, wytrzyj i nakłuj widelcem kilka-kilkanaście razy (nie odkrajaj zielonej części).1 bakłażan
- Połóż warzywo na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 220 stopniach (teromoobieg) przez około 30 minut - w połowie czasu obróć bakłażana.
- Bakłażan jest gotowy, gdy skórka zrobi się czarna, wtedy wyjmij go z piekarnika i ostudź.
- Przekrój warzywo na pół i łyżką wyjmij miąższ.
- Dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, tahini i miód - wszystko razem zmiksuj albo porządnie rozgnieć widelcem.1 ząbek czosnku, 1 łyżka tahini, 1 łyżeczka miodu
- Na koniec dopraw pastę do smaku solą, pieprzem i papryką.sól, pieprz i słodka papryka