Baba ghanoush z bakłażana
Przepis na baba ghanoush, czyli pastę z bakłażana
Baba Ghanoush to pyszna pasta kuchni Bliskiego Wschodu przygotowana z pieczonych bakłażanów. Ta aksamitna i aromatyczna pasta jest idealnym połączeniem delikatności bakłażanów, nuty czosnku, tahini, cytryny oraz przypraw. Ta pasta to nie tylko smaczne danie do podania z chlebem pita czy warzywami, ale także zdrowa alternatywa do tradycyjnych przekąsek. To prawdziwa uczta dla podniebienia i doskonały sposób na odkrycie bogactwa smaków Bliskiego Wschodu. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Baba ghanoush przepis z filmem
Jeśli lubisz różne warzywne smarowidła i dipy, to koniecznie wypróbuj tego z pieczonego bakłażana.
Baba ghanoush z bakłażana przepis
Składniki
składniki na baba ghanush
- 1 bakłażan (duży – mój miał niecałe 400 g)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka tahini
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu (- opcjonalnie)
- sól, pieprz i słodka papryka ( do smaku)
Instrukcja
Jak zrobić baba ghanush
- Bakłażana umyj, wytrzyj i nakłuj widelcem kilka-kilkanaście razy (nie odkrajaj zielonej części).1 bakłażan
- Połóż warzywo na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 220 stopniach (teromoobieg) przez około 30 minut – w połowie czasu obróć bakłażana.
- Bakłażan jest gotowy, gdy skórka zrobi się czarna, wtedy wyjmij go z piekarnika i ostudź.
- Przekrój warzywo na pół i łyżką wyjmij miąższ.
- Dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, tahini i miód – wszystko razem zmiksuj albo porządnie rozgnieć widelcem.1 ząbek czosnku, 1 łyżka tahini, 1 łyżeczka miodu
- Na koniec dopraw pastę do smaku solą, pieprzem i papryką.sól, pieprz i słodka papryka
Film
Prywatne
Składniki Odżywcze
Pasta z pieczonego bakłażana – uwagi
Baba ghanoush – brzmi zarówno śmiesznie jak i intrygująco, a kryje się pod nią prosta i pyszna pasta z bakłażana. Jako przepis z kuchni arabskiej wymaga użycia pasty tahini z sezamu – możecie taką pastę dostać w delikatesach, albo kupić w internecie. Możecie ją również bardzo łatwo przygotować w domu z nasion sezamu. Przy przepisie na domowy hummus podaję również sposób przygotowania w domu takiej pasty tahini – serdecznie więc zapraszam. Baba ghanoush może być delikatna jak i pikantna – od was zależy jej doprawienie – ale na pewno przyda się wam tutaj czosnek i sok z cytryny. Ja dałam spory ząbek czosnku, więc pasta była od niego ostra – dlatego dodałam już tylko sól, pieprz i trochę wędzonej słodkiej papryki.
Z czym jeść pastę z bakłażana?
Otóż podobnie jak hummus i inne smarowidła możecie baba ghanoush smarować na kanapki, jeść z pitą czy sucharkami, ale możecie ją również potraktować jako dip do pociętych w słupki warzyw. W smaku mocno czuć bakłażana, więc jeśli nie jesteście wielbicielami tego warzywa, to i nie pokochacie pasty – jeśli jednak lubicie bakłażany i szukacie innych sposobów na ich przygotowanie, to koniecznie spróbujcie tej pasty.
Polecane przepisy na smarowidła do pieczywa
Zobaczcie również inne moje przepisy na pyszne pasty i smarowidła świetne do pieczywa i warzyw. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Baba ghanoush przepis
Przepis na prostą pastę z bakłażana i tahini. Ta tradycyjna arabska pasta jest idealna jako smarowidło na kanapki, albo jako dodatek do warzyw. Ja ją podjadam np. ze świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki. Jeśli lubicie takie warzywne pasty, to to smarowidło z bakłażana również wam zasmakuje. Możecie ją doprawić tak jak lubicie - mniej lub bardziej pikantnie.
Taka pasta warzywna będzie idealna na różne imprezy. Możecie położyć koło niej krakersy, albo grissini, a także warzywa w słupki.
Smarowidło z bakłażana przepis
Prosty przepis krok po kroku pozwoli wam przygotować pyszną pastę bez problemów. Zakupcie tylko sporego bakłażana i pastę tahini. Resztę składników powinniście już mieć w domu.
Wypróbujcie również moje przepisy na domowy hummus, hummus tzatziki, pastę htipiti z papryki.