Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Baba ghanoush z bakłażana

By |2017-10-06T20:28:20+00:002017 Wrzesień 20th|Na słono, Śniadania, Zdrowo i fit|

Baba ghanoush z bakłażana

 

pasta z bakłażana

 

Baba ghanoush – brzmi zarówno śmiesznie jak i intrygująco, a kryje się pod nią prosta i pyszna pasta z bakłażana 🙂

Jako przepis z kuchni arabskiej wymaga również użycia pasty tahini z sezamu – możecie taką pastę dostać w delikatesach, albo kupić w internecie – możecie ją również bardzo łatwo przygotować w domu z nasion sezamu.

Przy przepisie na domowy hummus podaję również sposób przygotowania w domu takiej pasty tahini – serdecznie więc zapraszam.

Baba ghanoush może być delikatna jak i pikantna – od was zależy jej doprawienie – ale na pewno przyda się wam tutaj czosnek i sok z cytryny.

Ja dałam spory ząbek czosnku, więc pasta była od niego ostra – dlatego dodałam już tylko sól, pieprz i trochę wędzonej słodkiej papryki.

A z czym to jeść?

Otóż podobnie jak hummus i inne smarowidła możecie baba ghanoush smarować na kanapki, jeść z pitą czy sucharkami, ale możecie ją również potraktować jako dip do pociętych w słupki warzyw 🙂

W smaku mocno czuć bakłażana, więc jeśli nie jesteście wielbicielami tego warzywa, to i nie pokochacie pasty – jeśli jednak lubicie bakłażany i szukacie innych sposobów na ich przygotowanie, to koniecznie spróbujcie tej pasty 🙂

 

krem z bakłażana

 

baba ghanoush z bakłażana

 

krem z bakłażana

 

pasta z bakłażana

 

baba ghanoush

 

 

Baba ghanoush z bakłażana
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Smarowidło idealne do kanapek, ale również jako dip do warzyw.
Autor:
Typ przepisu: Śniadania
Ilość: 4
Składniki
  • duży bakłażan - mój miał niecałe 400 g
  • 1 nieduży ząbek czosnku
  • łyżka pasty tahini
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka miodu - opcjonalnie
  • sól, pieprz i słodka papryka do smaku
Wykonanie
  1. Bakłażana umyj, wytrzyj i nakłuj widelcem kilka-kilkanaście razy (nie odkrajaj zielonej części).
  2. Połóż warzywo na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 220 stopniach (teromoobieg) przez około 30 minut - w połowie czasu obróć bakłażana.
  3. Bakłażan jest gotowy, gdy skórka zrobi się czarna, wtedy wyjmij go z piekarnika i ostudź.
  4. Przekrój warzywo na pół i łyżką wyjmij miąższ.
  5. Dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, tahini i miód - wszystko razem zmiksuj albo porządnie rozgnieć widelcem.
  6. Na koniec dopraw pastę do smaku solą, pieprzem i papryką.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 57 Tłuszcze: 2,3g9,5g Błonnik: 2,5g Białka: 2g

 

 

 

Reklama

2 komentarze

  1. No może i nie lubimy bakłażana ale kochamy wszelkie pasty 🙂 Więc jednak nas troszkę kusi ten przepis xD

    • wypiekibeaty 2017/09/21 at 20:56 - Reply

      Spróbujcie i poeksperymentujcie z przyprawami 🙂

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: