Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Tzatziki hummus

Tzatziki hummus

 

tzatziki hummus

 

Powiem krótko – tzatziki hummus, to najlepszy hummus, który do tej pory jadłam 🙂

Tak ogólnie nie jestem jakąś super fanką hummusu, bo w ogóle nie przepadam za roślinami strączkowymi (toleruję tylko groszek cukrowy i fasolę szparagową). Wcześniej jadałam hummus od czasu do czasu, ale za nim nie tęskniłam – jeśli wiecie o czym mówię 😉

Ostatnio zaintrygował mnie przepis łączący greckie tzatziki i hummus i postanowiłam spróbować tą wersję.

Hummus jest delikatniejszy w smaku (mój wcześniejszy przepis na hummus zamieszczony na blogu jest pikantny, a ja go jeszcze wtedy polałam pikantną oliwą, więc doznanie było nieco ekstremalne ;)), wypełniony świeżym koperkiem i tartym ogórkiem.

Jak dla mnie to połączenie jest idealne i nawet lepsze dla mnie niż samo tradycyjne tzatziki 😀

Ja go zjadłam z podgrillowaną pitą, wam proponuję również przygotowanie do niego podpłomyków.

Myślę, że takie tzatziki hummus będzie wręcz idealne na grilla – świetnie będzie pasować do pieczonych ziemniaków, ale również do grillowanego mięsa – jak tylko jakiś grill mi się wyłoni na horyzoncie, to pierwsze co robię to ten hummus 😀

I jeszcze jedno – pamiętajcie aby nie wylewać wody po cieciorce – możecie zrobić z niej rewelacyjne bezy – ja piekę co jakiś czas partię bezików, wkładam je po upieczeniu do szczelnego pojemnika, a potem wykorzystuję do różnych deserów – np. do lodów, do dekoracji ciast, tortów i chociażby nawet budyniu. A mój mąż i dzieci chodzą i podjadają je zamiast ciastek 😀

Ps. Podaję moją wersję przepisu – wg mnie dużo szybszą i prostszą 🙂

 

tzatziki hummus

 

domowy hummus

 

delikatny hummus

 

hummus po grecku

 

hummus z ogórkiem

 

5 from 1 reviews
Tzatziki hummus
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Pyszna pasta na kanapki albo do warzyw.
Autor:
Typ przepisu: Śniadanie
Ilość: 4
Składniki
hummus:
  • puszka cieciorki
  • 1-2 ząbki czosnku (dałam dwa i było go czuć ;))
  • 1 łyżka tahini - nie dałam, bo nie miałam
  • 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego
  • sok z połowy cytryny
  • 2 czubate łyżki posiekanego koperku
  • 1 większy ogórek gruntowy - około 100 g
  • 1 łyżka oliwy
do dekoracji:
  • trochę drobno pokrojonego ogórka
  • świeży koperek - posiekany
  • ser typu feta
  • odrobina oliwy
Wykonanie
  1. Ogórka zetrzyj na tarce o dużych oczkach i posyp odrobiną soli.
  2. W wysokim naczyniu umieść odsączoną cieciorkę, dwie łyżki płynu z cieciorki i czosnek - zmiksuj.
  3. Dodaj do masy jogurt naturalny, sok z cytryny i koperek - zmiksuj na gładką masę.
  4. Dodaj do hummusu oliwę oraz odciśnięte z wody ogórki (wystarczy je zacisnąć w dłoni i woda wypłynie) - wymieszaj łyżką.
  5. Jeśli masa jest za gęsta, to dodaj do niej trochę wody z cieciorki.
  6. Posól i popierz do smaku.
  7. Wyłóż hummus na talerz, jego wierzch posyp pokrojonym ogórkiem, pokruszoną fetą i posiekanym koperkiem.
  8. Możesz te polać go odrobiną oliwy z oliwek.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 149 Tłuszcze: 9,5 g Węglowodany: 8,5 g Błonnik: 0,6 g Białka: 6,6 g
 

 

domowy hummus

Related Post

Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Reklama

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux