Tzatziki hummus

 

tzatziki hummus

 

Powiem krótko – tzatziki hummus, to najlepszy hummus, który do tej pory jadłam :)

Tak ogólnie nie jestem jakąś super fanką hummusu, bo w ogóle nie przepadam za roślinami strączkowymi (toleruję tylko groszek cukrowy i fasolę szparagową). Wcześniej jadałam hummus od czasu do czasu, ale za nim nie tęskniłam – jeśli wiecie o czym mówię ;)

Ostatnio zaintrygował mnie przepis łączący greckie tzatziki i hummus i postanowiłam spróbować tą wersję.

Hummus jest delikatniejszy w smaku (mój wcześniejszy przepis na hummus zamieszczony na blogu jest pikantny, a ja go jeszcze wtedy polałam pikantną oliwą, więc doznanie było nieco ekstremalne ;)), wypełniony świeżym koperkiem i tartym ogórkiem.

Jak dla mnie to połączenie jest idealne i nawet lepsze dla mnie niż samo tradycyjne tzatziki :D

Ja go zjadłam z podgrillowaną pitą, wam proponuję również przygotowanie do niego podpłomyków.

Myślę, że takie tzatziki hummus będzie wręcz idealne na grilla – świetnie będzie pasować do pieczonych ziemniaków, ale również do grillowanego mięsa – jak tylko jakiś grill mi się wyłoni na horyzoncie, to pierwsze co robię to ten hummus :D

I jeszcze jedno – pamiętajcie aby nie wylewać wody po cieciorce – możecie zrobić z niej rewelacyjne bezy – ja piekę co jakiś czas partię bezików, wkładam je po upieczeniu do szczelnego pojemnika, a potem wykorzystuję do różnych deserów – np. do lodów, do dekoracji ciast, tortów i chociażby nawet budyniu. A mój mąż i dzieci chodzą i podjadają je zamiast ciastek :D

Ps. Podaję moją wersję przepisu – wg mnie dużo szybszą i prostszą :)

 

tzatziki hummus

 

domowy hummus

 

delikatny hummus

 

hummus po grecku

 

hummus z ogórkiem

 

hummus z fetą

Tzatziki hummus

Wypieki Beaty
Pyszna pasta na kanapki albo do warzyw.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas całkowity 30 minut
Porcje 4
Kalorie 149 kcal

Składniki
  

hummus:

  • puszka cieciorki
  • 1-2 ząbki czosnku (dałam dwa i było go czuć ;))
  • 1 łyżka tahini - nie dałam , bo nie miałam
  • 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego
  • sok z połowy cytryny
  • 2 czubate łyżki posiekanego koperku
  • 1 większy ogórek gruntowy - około 100 g
  • 1 łyżka oliwy

do dekoracji:

Instrukcja
 

  • Ogórka zetrzyj na tarce o dużych oczkach i posyp odrobiną soli.
  • W wysokim naczyniu umieść odsączoną cieciorkę, dwie łyżki płynu z cieciorki i czosnek - zmiksuj.
  • Dodaj do masy jogurt naturalny, sok z cytryny i koperek - zmiksuj na gładką masę.
  • Dodaj do hummusu oliwę oraz odciśnięte z wody ogórki (wystarczy je zacisnąć w dłoni i woda wypłynie) - wymieszaj łyżką.
  • Jeśli masa jest za gęsta, to dodaj do niej trochę wody z cieciorki.
  • Posól i popierz do smaku.
  • Wyłóż hummus na talerz, jego wierzch posyp pokrojonym ogórkiem, pokruszoną fetą i posiekanym koperkiem.
  • Możesz te polać go odrobiną oliwy z oliwek.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 149kcalWeglowodany: 8.5gBiałko: 6.6gTłuszcz: 9.5gBłonnik: 0.6g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

domowy hummus