Tzatziki hummus
Powiem krótko – tzatziki hummus, to najlepszy hummus, który do tej pory jadłam :)
Tak ogólnie nie jestem jakąś super fanką hummusu, bo w ogóle nie przepadam za roślinami strączkowymi (toleruję tylko groszek cukrowy i fasolę szparagową). Wcześniej jadałam hummus od czasu do czasu, ale za nim nie tęskniłam – jeśli wiecie o czym mówię ;)
Ostatnio zaintrygował mnie przepis łączący greckie tzatziki i hummus i postanowiłam spróbować tą wersję.
Hummus jest delikatniejszy w smaku (mój wcześniejszy przepis na hummus zamieszczony na blogu jest pikantny, a ja go jeszcze wtedy polałam pikantną oliwą, więc doznanie było nieco ekstremalne ;)), wypełniony świeżym koperkiem i tartym ogórkiem.
Jak dla mnie to połączenie jest idealne i nawet lepsze dla mnie niż samo tradycyjne tzatziki :D
Ja go zjadłam z podgrillowaną pitą, wam proponuję również przygotowanie do niego podpłomyków.
Myślę, że takie tzatziki hummus będzie wręcz idealne na grilla – świetnie będzie pasować do pieczonych ziemniaków, ale również do grillowanego mięsa – jak tylko jakiś grill mi się wyłoni na horyzoncie, to pierwsze co robię to ten hummus :D
I jeszcze jedno – pamiętajcie aby nie wylewać wody po cieciorce – możecie zrobić z niej rewelacyjne bezy – ja piekę co jakiś czas partię bezików, wkładam je po upieczeniu do szczelnego pojemnika, a potem wykorzystuję do różnych deserów – np. do lodów, do dekoracji ciast, tortów i chociażby nawet budyniu. A mój mąż i dzieci chodzą i podjadają je zamiast ciastek :D
Ps. Podaję moją wersję przepisu – wg mnie dużo szybszą i prostszą :)
Tzatziki hummus
- puszka cieciorki
- 1-2 ząbki czosnku (dałam dwa i było go czuć ;))
- 1 łyżka tahini - nie dałam, bo nie miałam
- 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego
- sok z połowy cytryny
- 2 czubate łyżki posiekanego koperku
- 1 większy ogórek gruntowy - około 100 g
- 1 łyżka oliwy
- trochę drobno pokrojonego ogórka
- świeży koperek - posiekany
- ser typu feta
- odrobina oliwy
- Ogórka zetrzyj na tarce o dużych oczkach i posyp odrobiną soli.
- W wysokim naczyniu umieść odsączoną cieciorkę, dwie łyżki płynu z cieciorki i czosnek - zmiksuj.
- Dodaj do masy jogurt naturalny, sok z cytryny i koperek - zmiksuj na gładką masę.
- Dodaj do hummusu oliwę oraz odciśnięte z wody ogórki (wystarczy je zacisnąć w dłoni i woda wypłynie) - wymieszaj łyżką.
- Jeśli masa jest za gęsta, to dodaj do niej trochę wody z cieciorki.
- Posól i popierz do smaku.
- Wyłóż hummus na talerz, jego wierzch posyp pokrojonym ogórkiem, pokruszoną fetą i posiekanym koperkiem.
- Możesz te polać go odrobiną oliwy z oliwek.
a co to za chlebki?
To akurat podgrillowana pita :) ale polecam domowe flat bread https://wypiekibeaty.com.pl/flatbread-podplomyki/
Ja bardzo lubię hummus, a ten to w ogóle świetna propozycja! :)
Spróbuj Gosiu – mi bardzo smakuje ta wersja :)
My najbardziej uwielbiamy hummus jeść z ziemniakami :D
He he – tak jeszcze nie jadłam, ale też myślałam, że byłby świetny z ziemniakami z grilla :)