ciasto drwala_4

Ciasto drwala – a co to takiego, spytacie?

No cóż nazwa jest zastanawiająca, a wywodzi się z australijskiego przepisu – może tamtejsi drwale zabierają takie ciacho do pracy :)

Na pewno nada się do pracy nie tylko dla drwali, ale dla każdego, gdyż ciacho jest pełne daktyli, jabłek i wiórek kokosowych – po nim każdy będzie „zdrowo najedzony”.

Ciasto drwala pełne jest więc naturalnej słodyczy, jest bardzo smaczne i pożywne – takie ciasta można jeść bez większych wyrzutów sumienia :D

Przepis na ciasto pochodzi ze strony Every Cake You Bake – ja w nim jedynie znacząco ograniczyłam ilość użytego cukru – przy takiej ilości daktylów i wiórek kokosowych nie trzeba dodawać tak dużo cukru.

Oryginalnie ciasto pieczone było w prostokątnej foremce 23/23 cm, ja upiekłam je w tortownicy o średnicy 22 cm.

Ps. Jeśli lubicie daktyle i ciasta z daktylami, to koniecznie upieczcie sobie sticky toffee pudding :)

ciasto drwala_5

ciasto drwala_6

ciasto drwala_8

ciasto drwala_10

Ciasto drwala

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

ciasto:

kokosowa polewa:

Instrukcja
 

  • Daktyle posiekaj na mniejsze kawałki, jabłka obierz i pokrój w kostkę - umieść wszystko w misce, zasyp sodą oczyszczoną, zalej wrzątkiem, zamieszaj i odstaw na około 10 minut.
  • Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
  • Dodaj jajko - krótko zmiksuj.
  • Dodawaj po trochu mąkę i miksuj do połączenia.
  • Na koniec dodaj przecedzone daktyle i jabłka - wymieszaj łyżką.
  • Przełóż do przygotowanej formy (tortownica 22 cm, albo foremka 23/23 cm).
  • Piecz w 180 stopniach przez 45 minut.
  • Przygotuj kokosową polewę - masło, cukier i mleko podgrzej w rondelku, dodaj wiórki kokosowe.
  • Polewę wylej na ciasto i podpiecz całość przez kolejne 20 minut.
  • Po upieczeniu wystudź.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!