Ciasto drwala – a co to takiego, spytacie?
No cóż nazwa jest zastanawiająca, a wywodzi się z australijskiego przepisu – może tamtejsi drwale zabierają takie ciacho do pracy :)
Na pewno nada się do pracy nie tylko dla drwali, ale dla każdego, gdyż ciacho jest pełne daktyli, jabłek i wiórek kokosowych – po nim każdy będzie „zdrowo najedzony”.
Ciasto drwala pełne jest więc naturalnej słodyczy, jest bardzo smaczne i pożywne – takie ciasta można jeść bez większych wyrzutów sumienia :D
Przepis na ciasto pochodzi ze strony Every Cake You Bake – ja w nim jedynie znacząco ograniczyłam ilość użytego cukru – przy takiej ilości daktylów i wiórek kokosowych nie trzeba dodawać tak dużo cukru.
Oryginalnie ciasto pieczone było w prostokątnej foremce 23/23 cm, ja upiekłam je w tortownicy o średnicy 22 cm.
Ps. Jeśli lubicie daktyle i ciasta z daktylami, to koniecznie upieczcie sobie sticky toffee pudding :)
Ciasto drwala
- 200 g daktyli bez pestek
- 2 większe jabłka
- łyżeczka sody oczyszczonej
- szklanka wrzącej wody
- 125 g masła
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu waniliowego
- 1 jajko
- 225 g mąki
- 50 g brązowego cukru
- 125 ml mleka
- 60 g masła
- 50 g wiórek kokosowych
- Daktyle posiekaj na mniejsze kawałki, jabłka obierz i pokrój w kostkę - umieść wszystko w misce, zasyp sodą oczyszczoną, zalej wrzątkiem, zamieszaj i odstaw na około 10 minut.
- Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
- Dodaj jajko - krótko zmiksuj.
- Dodawaj po trochu mąkę i miksuj do połączenia.
- Na koniec dodaj przecedzone daktyle i jabłka - wymieszaj łyżką.
- Przełóż do przygotowanej formy (tortownica 22 cm, albo foremka 23/23 cm).
- Piecz w 180 stopniach przez 45 minut.
- Przygotuj kokosową polewę - masło, cukier i mleko podgrzej w rondelku, dodaj wiórki kokosowe.
- Polewę wylej na ciasto i podpiecz całość przez kolejne 20 minut.
- Po upieczeniu wystudź.
bardzo smacznie wygląda:))
Dziękuję :)