Przepis na małe bezy z kremem kokosowo-ananasowym

Jeśli uzbierały się Wam białka i nie wiecie co z nimi zrobić, to proponuję upieczenie minipavlovych o smaku pinacolady :)

Sama beza jest lekka i słodka, do tego orzeźwiające ananasy i przepyszny kokos – od razu można poczuć się jak na rajskiej wyspie :)

Bezy upieczone są z przepisu na minibezy z orange curdem (upiekłam ich więcej i przechowywałam w szczelnym opakowaniu).

Zachęcam was również do wypróbowania innych moich przepisów na bezy, polecam wam między innymi bezy rocher.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

minipavlova pinacolada

minipavlova pinacolada2

minipavlova pinacolada3

Minipavlova pinacolada przepis do druku

minipavlova pinacolada1

Minipavlova pinacolada

Wypieki Beaty
Przepis na bezy pavlova z bitą śmietaną, ananasem i kokosem.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 1 godz
Czas wykonania 1 godz
4 godz
Czas całkowity 6 godz
Porcje 8

Składniki

składniki bezy:

dodatkowo:

Instrukcja
 

wykonanie bezy:

  • Ubij białka ze szczyptą soli na lekką pianę.
    3 białka, 1 szczypta soli
  • Dodawaj stopniowo cukier puder i dokładnie miksuj białka po każdej porcji.
    150 g cukru pudru
  • Na koniec dodaj ocet oraz mąkę ziemniaczaną.
    0,5 łyżeczki octu, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • Nałóż białka na przygotowaną blachę (najlepiej wyłożoną papierem do pieczenia). Nakładaj łyżką masę tworząc około 10-centymetrowe koła.
  • Piecz w 100 stopniach (termoobieg) przez około 60 minut (ja piekłam w trochę wyższej temperaturze i moje bezy nabrały lekkiego koloru).
  • Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw w nim bezy do ostudzenia (mogą tam nawet zostać na całą noc).

wykonanie dodatków do bezy:

  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem.
    500 ml śmietany kremówki, około 3 łyżki cukru pudru
  • Dodaj wiórki kokosowe i delikatnie wymieszaj.
    około 50 g wiórek kokosowych
  • Ananasy z puszki odsącz i zmiksuj, albo bardzo drobno posiekaj, dodaj trochę soku z puszki oraz likier kokosowy lub syrop kokosowy do smaku.
    1 puszka ananasa, likier kokosowy
  • Na bezy nałóż porcję śmietany kremówki, na jej wierzchu ułóż mus z ananasa i całość dodatkowo posyp odrobiną wiórek kokosowych.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!