Przepis na małe bezy z kremem kokosowo-ananasowym
Jeśli uzbierały się Wam białka i nie wiecie co z nimi zrobić, to proponuję upieczenie minipavlovych o smaku pinacolady :)
Sama beza jest lekka i słodka, do tego orzeźwiające ananasy i przepyszny kokos – od razu można poczuć się jak na rajskiej wyspie :)
Bezy upieczone są z przepisu na minibezy z orange curdem (upiekłam ich więcej i przechowywałam w szczelnym opakowaniu).
Zachęcam was również do wypróbowania innych moich przepisów na bezy, polecam wam między innymi bezy rocher.
Minipavlova pinacolada przepis do druku

Minipavlova pinacolada
Przepis na bezy pavlova z bitą śmietaną, ananasem i kokosem.
Składniki
składniki bezy:
- 3 białka
- 150 g cukru pudru
- 0,5 łyżeczki octu
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
dodatkowo:
- 500 ml śmietany kremówki mocno schłodzonej
- około 3 łyżki cukru pudru (do smaku)
- 1 puszka ananasa
- około 50 g wiórek kokosowych
- likier kokosowy lub syrop kokosowy do smaku
Instrukcja
wykonanie bezy:
- Ubij białka ze szczyptą soli na lekką pianę.3 białka, 1 szczypta soli
- Dodawaj stopniowo cukier puder i dokładnie miksuj białka po każdej porcji.150 g cukru pudru
- Na koniec dodaj ocet oraz mąkę ziemniaczaną.0,5 łyżeczki octu, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- Nałóż białka na przygotowaną blachę (najlepiej wyłożoną papierem do pieczenia). Nakładaj łyżką masę tworząc około 10-centymetrowe koła.
- Piecz w 100 stopniach (termoobieg) przez około 60 minut (ja piekłam w trochę wyższej temperaturze i moje bezy nabrały lekkiego koloru).
- Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw w nim bezy do ostudzenia (mogą tam nawet zostać na całą noc).
wykonanie dodatków do bezy:
- Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem.500 ml śmietany kremówki, około 3 łyżki cukru pudru
- Dodaj wiórki kokosowe i delikatnie wymieszaj.około 50 g wiórek kokosowych
- Ananasy z puszki odsącz i zmiksuj, albo bardzo drobno posiekaj, dodaj trochę soku z puszki oraz likier kokosowy lub syrop kokosowy do smaku.1 puszka ananasa, likier kokosowy
- Na bezy nałóż porcję śmietany kremówki, na jej wierzchu ułóż mus z ananasa i całość dodatkowo posyp odrobiną wiórek kokosowych.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!