Przepis na kruchą tartę z rabarbarem

tarta rabarbarowo-malinowa 8


Tarta rabarbarowa w wybitnie rabarbarowym wydaniu – masa lekko kwaskowatego rabarbaru z dodatkiem malin (w tym przypadku mrożonych), a do tego delikatne, kruche, rozpływające się w ustach ciasto.

Takiemu ciastu nie można się oprzeć.

Ja podałam go jeszcze na ciepło – kiedy masa rabarbarowa była lekko płynna, do tego kulka lodów i rozpusta gotowa :)

Żeby nie było – tarta na zimno jest równie pyszna – wtedy masa się ściąga i kawałki dużo łatwiej ukroić – możecie wtedy ciasto zabrać na piknik – zrobicie nim na pewno furorę :)

Nie ma się co dwa razy zastanawiać, tylko trzeba samemu upiec :D

Przygotujcie więc pyszne kruche ciasto i nadzienie z rabarbaru i upieczcie to ciasto.

Polecam wam również przepis na apple pie, czyli amerykańską szarlotkę.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

tarta rabarbarowo-malinowa 1

tarta rabarbarowo-malinowa 3

tarta rabarbarowo-malinowa 4

tarta rabarbarowo-malinowa 6

tarta rabarbarowo-malinowa 7

tarta rabarbarowo-malinowa 9

Tarta rabarbarowa przepis do druku

ciasto z rabarbarem

Tarta rabarbarowa

Wypieki Beaty
Przepis na kruche ciasto z nadzieniem z rabarbaru i malin.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 1 minut
1 godz
Czas całkowity 1 godz 41 minut
Porcje 15

Składniki

kruche ciasto:

nadzienie:

Instrukcja
 

ciasto:

  • Z mąki, cukru, masła i jajka zagnieć ciasto, dodaj stopniowo zimną wodę, aby uzyskać odpowiednio elastyczne ciasto - ja dałam 4 łyżki.
    375 g mąki, 1 łyżka cukru pudru, 150 g masła, 1 jajko, około 5 łyżek wody
  • Ciasto zawiń w folię i schłodź w lodówce przez około pół godziny (ciasto można przygotować wcześniej i przechować je w lodówce nawet kilka dni).
  • Po schłodzeniu 2/3 ciasta rozwałkuj i wylep nim wysmarowaną masłem i wysypaną mąką formę do pieczenia - ja użyłam wyższą foremkę żaroodporną o średnicy 25 cm.
  • Formę z ciastem wstaw do lodówki - na około 30 minut.
  • Pozostały kawałek ciasta cienko rozwałkuj i nożem podziel na paski, albo rozwałkuj na cienki placek i foremkami do ciastek wytnij w nim otwory.
  • Schłodzony spód lekko nakłuj widelcem, przykryj folią aluminiową, obciąż nasionami grochu/fasoli albo specjalnymi kulkami ceramicznymi i popiecz w 200 stopniach (góra/dół) przez 10 minut.
  • Po tym czasie zdejmij folię z obciążeniem i piecz spód przez kolejne 10 minut - aby się lekko zrumieniło.

nadzienie:

  • Odetnij końcówki rabarbaru, a resztę łodygi pokrój na kawałki o długości około 3 cm.
    około 600 g rabarbaru
  • Na dno rondelka wlej wodę - około 1/4 szklanki.
    około 1/4 szklanki wody
  • Dodaj rabarbar, cukier i wanilię - podgotuj aż rabarbar zmięknie i zacznie się rozpadać.
    100 g cukru trzcinowego, 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z zimną wodą - dodaj do rabarbaru i energicznie wymieszaj.
    2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • Ściągnij rondelek z ognia, dodaj maliny (mogą być mrożone - bez wcześniejszego rozmrażania) i delikatnie wymieszaj.
    200 g malin
  • Podpieczony spód posyp mielonymi migdałami (będą wchłaniać nadmiar soku z rabarbaru) i wyłóż nadzienie.
    2-3 łyżki migdałów
  • Wierzch ciasta udekoruj pozostałym kruchym ciastem.
  • Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 30-40 minut - aż góra ciasta ładnie się zrumieni.
  • Po upieczeniu chwilę ostudź i podaj na ciepło z lodami (nadzienie będzie trochę płynne, zgęstniej po wystudzeniu).
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

kwiatki 1