Przepis na kruchą tartę z rabarbarem
Tarta rabarbarowa w wybitnie rabarbarowym wydaniu – masa lekko kwaskowatego rabarbaru z dodatkiem malin (w tym przypadku mrożonych), a do tego delikatne, kruche, rozpływające się w ustach ciasto.
Takiemu ciastu nie można się oprzeć.
Ja podałam go jeszcze na ciepło – kiedy masa rabarbarowa była lekko płynna, do tego kulka lodów i rozpusta gotowa :)
Żeby nie było – tarta na zimno jest równie pyszna – wtedy masa się ściąga i kawałki dużo łatwiej ukroić – możecie wtedy ciasto zabrać na piknik – zrobicie nim na pewno furorę :)
Nie ma się co dwa razy zastanawiać, tylko trzeba samemu upiec :D
Przygotujcie więc pyszne kruche ciasto i nadzienie z rabarbaru i upieczcie to ciasto.
Polecam wam również przepis na apple pie, czyli amerykańską szarlotkę.
Tarta rabarbarowa przepis do druku

Tarta rabarbarowa
Składniki
kruche ciasto:
- 375 g mąki (mniej więcej 2,5 szklanki)
- 1 łyżka cukru pudru
- 150 g masła
- 1 jajko
- około 5 łyżek wody zimnej
nadzienie:
- około 600 g rabarbaru (mniej więcej 6 długich łodyg)
- 100 g cukru trzcinowego 0,5 szklanki
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego
- około 1/4 szklanki wody
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej + trochę wody do rozrobienia mąki
- 200 g malin - mogą być mrożone
- 2-3 łyżki migdałów mielonych
Instrukcja
ciasto:
- Z mąki, cukru, masła i jajka zagnieć ciasto, dodaj stopniowo zimną wodę, aby uzyskać odpowiednio elastyczne ciasto - ja dałam 4 łyżki.375 g mąki, 1 łyżka cukru pudru, 150 g masła, 1 jajko, około 5 łyżek wody
- Ciasto zawiń w folię i schłodź w lodówce przez około pół godziny (ciasto można przygotować wcześniej i przechować je w lodówce nawet kilka dni).
- Po schłodzeniu 2/3 ciasta rozwałkuj i wylep nim wysmarowaną masłem i wysypaną mąką formę do pieczenia - ja użyłam wyższą foremkę żaroodporną o średnicy 25 cm.
- Formę z ciastem wstaw do lodówki - na około 30 minut.
- Pozostały kawałek ciasta cienko rozwałkuj i nożem podziel na paski, albo rozwałkuj na cienki placek i foremkami do ciastek wytnij w nim otwory.
- Schłodzony spód lekko nakłuj widelcem, przykryj folią aluminiową, obciąż nasionami grochu/fasoli albo specjalnymi kulkami ceramicznymi i popiecz w 200 stopniach (góra/dół) przez 10 minut.
- Po tym czasie zdejmij folię z obciążeniem i piecz spód przez kolejne 10 minut - aby się lekko zrumieniło.
nadzienie:
- Odetnij końcówki rabarbaru, a resztę łodygi pokrój na kawałki o długości około 3 cm.około 600 g rabarbaru
- Na dno rondelka wlej wodę - około 1/4 szklanki.około 1/4 szklanki wody
- Dodaj rabarbar, cukier i wanilię - podgotuj aż rabarbar zmięknie i zacznie się rozpadać.100 g cukru trzcinowego, 2 łyżki ekstraktu waniliowego
- Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z zimną wodą - dodaj do rabarbaru i energicznie wymieszaj.2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- Ściągnij rondelek z ognia, dodaj maliny (mogą być mrożone - bez wcześniejszego rozmrażania) i delikatnie wymieszaj.200 g malin
- Podpieczony spód posyp mielonymi migdałami (będą wchłaniać nadmiar soku z rabarbaru) i wyłóż nadzienie.2-3 łyżki migdałów
- Wierzch ciasta udekoruj pozostałym kruchym ciastem.
- Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 30-40 minut - aż góra ciasta ładnie się zrumieni.
- Po upieczeniu chwilę ostudź i podaj na ciepło z lodami (nadzienie będzie trochę płynne, zgęstniej po wystudzeniu).