tarta rabarbarowo-malinowa 8

Tarta rabarbarowa w wybitnie rabarbarowym wydaniu – masa lekko kwaskowatego rabarbaru z dodatkiem malin (w tym przypadku mrożonych), a do tego delikatne, kruche, rozpływające się w ustach ciasto.

Takiemu ciastu nie można się oprzeć.

Ja podałam go jeszcze na ciepło – kiedy masa rabarbarowa była lekko płynna, do tego kulka lodów i rozpusta gotowa :)

Żeby nie było – tarta na zimno jest równie pyszna – wtedy masa się ściąga i kawałki dużo łatwiej ukroić – możecie wtedy ciasto zabrać na piknik – zrobicie nim na pewno furrorę :)

Nie ma się co dwa razy zastanawiać, tylko trzeba samemu upiec :D

tarta rabarbarowo-malinowa 1

 

tarta rabarbarowo-malinowa 3

 

tarta rabarbarowo-malinowa 4

 

tarta rabarbarowo-malinowa 6

 

tarta rabarbarowo-malinowa 7

 

tarta rabarbarowo-malinowa 9

 

ciasto z rabarbarem

Tarta rabarbarowa

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

kruche ciasto:

nadzienie:

  • około 600 g rabarbaru (mniej więcej 6 długich łodyg)
  • pół szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego
  • odrobina zimnej wody - około 1/4 szklanki
  • ok 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej - ja dałam dwie czubate łyżki + trochę wody do rozrobienia mąki
  • 200 g malin - mogą być mrożone
  • 2-3 łyżki mielonych migdałów

Instrukcja
 

ciasto:

  • Z mąki, cukru, masła i jajka zagnieć ciasto, dodaj stopniowo zimną wodę, aby uzyskać odpowiednio elastyczne ciasto - ja dałam 4 łyżki.
  • Ciasto zawiń w folię i schłódź w lodówce przez około pół godziny (ciasto można przygotować wcześniej i przechować je w lodówce nawet kilka dni).
  • Po schłodzeniu 2/3 ciasta rozwałkuj i wylep nim wysmarowaną masłem i wysypaną mąką formę do pieczenia - ja użyłam wyższą foremkę żaroodporną o średnicy 25 cm.
  • Formę z ciastem wstaw do lodówki.
  • Pozostały kawałek ciasta cienko rozwałkuj i nożem podziel na paski, albo rozwałkuj na cienki placek i foremkami do ciastek wytnij w nim otwory.
  • Schłodzony spód lekko nakłuj widelcem, przykryj folią aluminiową, obciąż nasionami grochu/fasoli albo specjalnymi kulkami ceramicznymi i popiecz w 200 stopniach przez 10 minut, po tym czasie zdejmij folię z obciążeniem i piecz spód przez kolejne 10 minut - aby się lekko zrumieniło.

nadzienie:

  • Odetnij końcówki rabarbaru, a resztę łodygi pokrój na kawałki o długości około 3 cm.
  • Na dno rondelka wlej wodę - około 1/4 szklanki.
  • Dodaj rabarbar, cukier i wanilię - podgotuj aż rabarbar zmięknie i zacznie się rozpadać.
  • Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z zimną wodą - dodaj do rabarbaru i energicznie wymieszaj.
  • Ściągnij rondelek z ognia, dodaj maliny (mogą być mrożone - bez wcześniejszego rozmrażania) i delikatnie wymieszaj.
  • Podpieczony spód posyp mielonymi migdałami (będą wchłaniać nadmiar soku z rabarbaru) i wyłóż nadzienie.
  • Wierzch ciasta udekoruj pozostałym kruchym ciastem.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 30-40 minut - aż góra ciasta ładnie się zrumieni.
  • Po upieczeniu chwilę ostudź i podaj na ciepło z lodami (nadzienie będzie trochę płynne, zgęstniej po wystudzeniu).
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

kwiatki 1