Przepis na czekoladowy mus z letnimi owocami
Dziś zapraszam na lekki i orzeźwiający (dzięki limonce) mus z czekolady podany z owocami.
Ja użyłam świeże jagody i maliny, ale możecie wykorzystać takie owoce jakie lubicie.
Poza sezonem owocowym możecie też użyć owoce z puszki lub mrożone (należy je wcześniej rozmrozić).
Jako że lato w pełni, to najlepiej już teraz wykorzystać ten przepis na czekoladowy mus i zrobić ten przepyszny deser, którym podpijecie serca domowników i gości :)
Z tej porcji otrzymacie 6 porcji deseru (o pojemności około 200 ml).
Jeśli szukacie jeszcze innych przepisów na mus czekoladowy, to zapraszam po przepis na mus z ciemną czekoladą :)
Mus z białej czekolady z owocami przepis

Mus z białej czekolady z owocami
Składniki
- 100 g białej czekolady
- sok i skórka z jednej limonki
- 100 ml śmietany kremówki do czekolady
- 400 ml śmietany kremówki mocno schłodzonej (użyłam 30%)
- około 250 g owoców - u mnie jagody
Instrukcja
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej razem z sokiem z limonki, skórką startą z limonki i 100 ml śmietany kremówki.100 g białej czekolady, 100 ml śmietany kremówki, sok i skórka z jednej limonki
- Czekoladę podgrzewaj tylko do momentu rozpuszczenia, wymieszaj, aby składniki się połączyły - nie podgrzewaj za długo, aby masa się nie zwarzyła.
- Czekoladę odstaw do wystudzenia - możesz też ją schłodzić w lodówce.
- Pozostałą śmietanę kremówkę ubij mikserem aż będzie gęsta.400 ml śmietany kremówki
- Dodaj ją po łyżce do czekolady i dokładnie wymieszaj.
- Na dno szklaneczek/pucharków wyłóż część owoców, na ich wierzchu nałóż część musu, ponownie dodaj owoce i resztę musu.około 250 g owoców
- Udekoruj deser wg uznania - np. owocami, wiórkami z czekolady.
Przepis znalazłam w czerwcowych „Moich smakach życia” – podaję go lekko zmodyfikowany.