Owoce pod karmelem z bitą śmietaną – bardzo prosty, ale jakże zaskakujący deser :)

Trafiłam na niego przypadkowo – przeglądając książkę Nigela Slatera „Tender vol. II”. On sam nazywa ten deser jako brulee.

Z klasycznym kremem brulee nie ma to nic wspólnego, ale obydwa te desery łączy skorupka z karmelu, którą trzeba rozbić łyżeczką, aby dostać się do smakowitego wnętrza :)

Mi się ten karmel kojarzy ze spływającą lawą, która swoją temperaturą rozpuszcza kremówkę i łączy się z nią w fantazyjne formy – poezja dla oczu i podniebienia.

Nigel używał do niego banany, brzoskwinie i maliny. Ja postawiałam na czerwone i białe porzeczki, agrest  oraz brzoskwinie. Dobór owoców może być bardzo indywidualny, a myślę, że poza sezonem możecie spokojnie użyć owoce z puszki lub mrożone.

Musicie uważać przy polewaniu płynnym karmelem bitej śmietany – po pierwsze aby się nie poparzyć, a po drugie – śmietana wchodzi w reakcję z karmelem i gwałtownie się rozpływa – dlatego lepiej wziąć trochę większą miseczkę, aby zawartość nie uciekła na blat (jak mi usiłowała ;)).

Według mnie deser jest genialny w swojej prostocie – spróbujcie, bo warto :)

owoce z bitą śmietaną i karmelem2

owoce z bitą śmietaną i karmelem5

owoce z bitą śmietaną i karmelem1

owoce z bitą śmietaną i karmelem3

deser owocowy

Owoce pod karmelem

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Czas wykonania 15 minut
Czas całkowity 15 minut
Porcje 4

Składniki
  

  • 100 g cukru
  • zimna woda do cukru
  • około pół kilograma owoców
  • 250 ml śmietany kremówki
  • łyżka cukru pudru do kremówki (opcjonalnie)

Instrukcja
 

  • Cukier wsyp do rondelka, zalej wodą - tylko tyle, aby zakryła cukier.
  • Postaw rondelek na średnim ogniu, aby cukier się rozpuścił i zrobił się karmel zajmie to około 10 minut - NIE MIESZAJ i uważaj, aby nie przypalić karmelu.
  • W tym czasie przygotuj owoce - pokrój na mniejsze kawałki i włóż do miseczek.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno (możesz dodać łyżkę cukru pudru - szczególnie jeśli używasz kwaskowate owoce).
  • Nałóż śmietanę na owoce.
  • Ostrożnie wylej na śmietanę gorący karmel.
  • Podawaj od razu.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!