Przepis na prosty deser owocowy z bitą śmietaną i karmelem
Owoce pod karmelem z bitą śmietaną – bardzo prosty, ale jakże zaskakujący deser :)
Trafiłam na niego przypadkowo – przeglądając książkę Nigela Slatera „Tender vol. II”. On sam nazywa ten deser jako brulee.
Z klasycznym kremem brulee nie ma to nic wspólnego, ale obydwa te desery łączy skorupka z karmelu, którą trzeba rozbić łyżeczką, aby dostać się do smakowitego wnętrza :)
Mi się ten karmel kojarzy ze spływającą lawą, która swoją temperaturą rozpuszcza kremówkę i łączy się z nią w fantazyjne formy – poezja dla oczu i podniebienia.
Nigel używał do swojego deseru banany, brzoskwinie i maliny.
Ja postawiałam na czerwone i białe porzeczki, agrest oraz brzoskwinie. Dobór owoców może być bardzo indywidualny, a myślę, że poza sezonem możecie spokojnie użyć owoce z puszki lub mrożone.
Jedna podstawowa uwaga – musicie uważać przy polewaniu płynnym karmelem bitej śmietany!
Po pierwsze aby się nie poparzyć, a po drugie – śmietana wchodzi w reakcję z karmelem i gwałtownie się rozpływa – dlatego lepiej wziąć trochę większą miseczkę, aby zawartość nie uciekła na blat (jak mi usiłowała ;)).
Według mnie deser jest genialny w swojej prostocie – spróbujcie, bo warto :)
Przygotowanie deseru możecie sobie podzielić na etapy.
Najpierw przygotujcie owoce – pokrójcie te większe na kawałki i ułóżcie w pucharkach.
Potem ubijcie śmietanę kremówkę i nałóżcie na owoce.
Jeśli deseru nie będziecie podawać od razu, to schowajcie pucharki do lodówki do momentu, gdy będziecie chcieli go serwować.
A to dlatego, że owoce pod karmelem nie powinny długo stać z polewą karmelową. Bita śmietana wejdzie w reakcję z karmelem i będzie go powoli rozpuszczać.
Stąd karmelem polejcie deser tuż przed podaniem – może to być około pół godziny przed.
Mam nadzieję, że z tymi wskazówkami przygotujcie szybki i pyszny deser owocowy dla całej swojej rodziny :)
Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne desery.
Polecam wam również gorąco moją książkę – Najlepsze wypieki Beaty gdzie znajdziecie mnóstwo pysznych przepisów na słodkie ciasta.
Owoce pod karmelem przepis

Owoce pod karmelem
Składniki
- 100 g cukru - pół szklanki
- zimna woda do cukru
- ok 0,5 kg owoców - takich jakie lubicie, mogą być również z puszki
- 250 ml śmietany kremówki mocno schłodzonej
- 1 łyżka cukru pudru do kremówki (opcjonalnie)
Instrukcja
- Przygotuj owoce - pokrój na mniejsze kawałki i włóż do większych miseczek lub pucharków.ok 0,5 kg owoców
- Śmietanę kremówkę ubij na sztywno (możesz dodać łyżkę cukru pudru - szczególnie jeśli używasz kwaskowate owoce).250 ml śmietany kremówki, 1 łyżka cukru pudru
- Nałóż śmietanę na owoce.
- Cukier wsyp do rondelka, zalej wodą - tylko tyle, aby zakryła cukier!100 g cukru, zimna woda
- Postaw rondelek na średnim ogniu i podgrzewaj aby cukier się rozpuścił i zrobił się karmel zajmie to około 10 minut - ja zwykle pomagam sobie mieszając silikonową łopatką - uważaj aby się nie oparzyć.
- Karmel jest gotowy, gdy cały cukier się rozpuści i ma bursztynowy kolor - jeśli zrobi się brązowy, to oznacza, że się spalił i jest gorzki - taki karmel wyrzuć!
- Ostrożnie wylej gorący karmel na śmietanę z owocami.
- Podaj od razu.