Przepis na prosty deser owocowy z bitą śmietaną i karmelem

Owoce pod karmelem z bitą śmietaną – bardzo prosty, ale jakże zaskakujący deser :)

Trafiłam na niego przypadkowo – przeglądając książkę Nigela Slatera „Tender vol. II”. On sam nazywa ten deser jako brulee.

Z klasycznym kremem brulee nie ma to nic wspólnego, ale obydwa te desery łączy skorupka z karmelu, którą trzeba rozbić łyżeczką, aby dostać się do smakowitego wnętrza :)

Mi się ten karmel kojarzy ze spływającą lawą, która swoją temperaturą rozpuszcza kremówkę i łączy się z nią w fantazyjne formy – poezja dla oczu i podniebienia.

Nigel używał do swojego deseru banany, brzoskwinie i maliny.

Ja postawiałam na czerwone i białe porzeczki, agrest  oraz brzoskwinie. Dobór owoców może być bardzo indywidualny, a myślę, że poza sezonem możecie spokojnie użyć owoce z puszki lub mrożone.

Jedna podstawowa uwaga – musicie uważać przy polewaniu płynnym karmelem bitej śmietany!

Po pierwsze aby się nie poparzyć, a po drugie – śmietana wchodzi w reakcję z karmelem i gwałtownie się rozpływa – dlatego lepiej wziąć trochę większą miseczkę, aby zawartość nie uciekła na blat (jak mi usiłowała ;)).

Według mnie deser jest genialny w swojej prostocie – spróbujcie, bo warto :)

Przygotowanie deseru możecie sobie podzielić na etapy.

Najpierw przygotujcie owoce – pokrójcie te większe na kawałki i ułóżcie w pucharkach.

Potem ubijcie śmietanę kremówkę i nałóżcie na owoce.

Jeśli deseru nie będziecie podawać od razu, to schowajcie pucharki do lodówki do momentu, gdy będziecie chcieli go serwować.

A to dlatego, że owoce pod karmelem nie powinny długo stać z polewą karmelową. Bita śmietana wejdzie w reakcję z karmelem i będzie go powoli rozpuszczać.

Stąd karmelem polejcie deser tuż przed podaniem – może to być około pół godziny przed.

Mam nadzieję, że z tymi wskazówkami przygotujcie szybki i pyszny deser owocowy dla całej swojej rodziny :)

Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne desery.

Polecam wam również gorąco moją książkę – Najlepsze wypieki Beaty gdzie znajdziecie mnóstwo pysznych przepisów na słodkie ciasta

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

owoce pod karmelem

owoce z bitą śmietaną i karmelem

deser z bitą śmietaną i owocami

owocowe z bitą śmietaną i karmelem

Owoce pod karmelem przepis

deser owocowy

Owoce pod karmelem

Wypieki Beaty
Przepis na prosty i szybki deser owocowy z bitą śmietaną.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 5 minut
Czas wykonania 15 minut
Czas całkowity 20 minut
Porcje 4

Składniki

  • 100 g cukru - pół szklanki
  • zimna woda do cukru
  • ok 0,5 kg owoców - takich jakie lubicie, mogą być również z puszki
  • 250 ml śmietany kremówki mocno schłodzonej
  • 1 łyżka cukru pudru do kremówki (opcjonalnie)

Instrukcja
 

  • Przygotuj owoce - pokrój na mniejsze kawałki i włóż do większych miseczek lub pucharków.
    ok 0,5 kg owoców
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno (możesz dodać łyżkę cukru pudru - szczególnie jeśli używasz kwaskowate owoce).
    250 ml śmietany kremówki, 1 łyżka cukru pudru
  • Nałóż śmietanę na owoce.
  • Cukier wsyp do rondelka, zalej wodą - tylko tyle, aby zakryła cukier!
    100 g cukru, zimna woda
  • Postaw rondelek na średnim ogniu i podgrzewaj aby cukier się rozpuścił i zrobił się karmel zajmie to około 10 minut - ja zwykle pomagam sobie mieszając silikonową łopatką - uważaj aby się nie oparzyć.
  • Karmel jest gotowy, gdy cały cukier się rozpuści i ma bursztynowy kolor - jeśli zrobi się brązowy, to oznacza, że się spalił i jest gorzki - taki karmel wyrzuć!
  • Ostrożnie wylej gorący karmel na śmietanę z owocami.
  • Podaj od razu.
Słowa kluczowe angielski deser, jak zrobić karmel, owoce z bitą śmietaną, prosty deser, szybki deser
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Deser z czarnej porzeczki

Sprawdź ten przepis
sernik na zimno z galaretką

Lekki mus orzechowy

Sprawdź ten przepis
lekki mus orzechowy

Karmelowa panna cotta

Sprawdź ten przepis
karmelowa panna cotta