Przepis na włoskie migdałowe ciasteczka amaretti

włoskie amaretti


Ciasteczka amaretti to chyba najłatwiejsze ciasteczka jakie w życiu upiekłam :)

Na prawdę, nie przesadzam – robi się je bardzo łatwo i bardzo szybko, do tego szybko piecze, a jeszcze szybciej znikają z blachy :D

Spróbujcie sami, a się przekonacie.

Ja wcześniej nie miałam jakoś specjalnego parcia na upieczenie własnych ciasteczek amaretti – kupiłam sobie we Włoszech sporą paczkę tych ciasteczek i jak mnie naszło, to sobie podjadałam, albo dodawałam do ciast – jak np. do sernika cappuccino.

Jednak zostałam poproszona przez jedną dziewczynę na facebooku o przepis na amaretti i tym sposobem w końcu upiekłam te pyszne migdałowe ciasteczka.

Aby mieć pewność, że przepis będzie idealny skorzystałam z przepisu Jamiego Olivera – zmniejszyłam tylko ilość o połowę, a i tak otrzymałam dwie blachy ciasteczek migdałowych :)

Przepis jest jak już mówiłam wcześniej genialnie prosty, a ciasteczka są po prostu przepyszne – nie za słodkie (te kupne są o wiele słodsze i jakby bardziej „perfumowane”), idealnie migdałowe, kruche i jednocześnie lekko ciągnące i lepkie w środku – jak dla mnie ideał :D

Na pewno jeszcze nie raz będę piec te ciasteczka, bo podjadam je sobie po 1-2 do kawki i już znikają.

A dla wielbicieli włoskich ciasteczek polecam jeszcze przepis na kruche migdałowe cantucci, których swoją drogą też już dawno nie piekłam i czuję, że trzeba to naprawić :)

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 1 oceny
Postaw mi kawę

ciasteczka amaretti

włoskie ciasteczka migdałowe

włoskie ciasteczka

amaretti

ciastka amaretti

Ciasteczka amaretti przepis do druku

amaretti

Ciasteczka amaretti

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne włoskie migdałowe ciasteczka amaretti.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 15 minut
Czas całkowity 35 minut
Porcje 2 blachy

Składniki

Instrukcja
 

  • Białka zmiksuj aż będą sztywne i puszyste.
    2 białka
  • Cukier zmieszaj w misce razem z mielonymi migdałami.
    175 g cukru, 175 g mielonych migdałów
  • Dodaj do cukru i migdałów zmiksowane białka i delikatnie wymieszaj łyżką.
  • Dodaj likier i wymieszaj.
    15 ml likieru amaretto
  • Małą łyżeczką, albo za pomocą worka cukierniczego nakładaj małe porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia - zostaw około 2 cm wolnej przestrzeni wokół każdego ciastka, bo będą się rozlewać w trakcie pieczenia.
  • Ciastka piecz od razu (w przeciwieństwie do makaroników) w piekarniku nagrzanym do 170 stopni - przez około 10-15 minut - aż będą rumiane.
  • Po upieczeniu pozostaw je na blaszce do ostygnięcia, w tym czasie lekko stwardnieją i nabiorą kruchości.
  • Przechowuj ciastka w szczelnym pojemniku.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

ciasteczka amaretti