Przepis na włoskie migdałowe ciasteczka amaretti
Ciasteczka amaretti to chyba najłatwiejsze ciasteczka jakie w życiu upiekłam :)
Na prawdę, nie przesadzam – robi się je bardzo łatwo i bardzo szybko, do tego szybko piecze, a jeszcze szybciej znikają z blachy :D
Spróbujcie sami, a się przekonacie.
Ja wcześniej nie miałam jakoś specjalnego parcia na upieczenie własnych ciasteczek amaretti – kupiłam sobie we Włoszech sporą paczkę tych ciasteczek i jak mnie naszło, to sobie podjadałam, albo dodawałam do ciast – jak np. do sernika cappuccino.
Jednak zostałam poproszona przez jedną dziewczynę na facebooku o przepis na amaretti i tym sposobem w końcu upiekłam te pyszne migdałowe ciasteczka.
Aby mieć pewność, że przepis będzie idealny skorzystałam z przepisu Jamiego Olivera – zmniejszyłam tylko ilość o połowę, a i tak otrzymałam dwie blachy ciasteczek migdałowych :)
Przepis jest jak już mówiłam wcześniej genialnie prosty, a ciasteczka są po prostu przepyszne – nie za słodkie (te kupne są o wiele słodsze i jakby bardziej „perfumowane”), idealnie migdałowe, kruche i jednocześnie lekko ciągnące i lepkie w środku – jak dla mnie ideał :D
Na pewno jeszcze nie raz będę piec te ciasteczka, bo podjadam je sobie po 1-2 do kawki i już znikają.
A dla wielbicieli włoskich ciasteczek polecam jeszcze przepis na kruche migdałowe cantucci, których swoją drogą też już dawno nie piekłam i czuję, że trzeba to naprawić :)
Ciasteczka amaretti przepis do druku
Ciasteczka amaretti
Składniki
- 2 białka ((z jajek rozmiar L))
- 175 g cukru ((zwykłego kryształu))
- 175 g mielonych migdałów
- 15 ml likieru amaretto ((opcjonalnie kilka kropli aromatu migdałowego))
Instrukcja
- Białka zmiksuj aż będą sztywne i puszyste.2 białka
- Cukier zmieszaj w misce razem z mielonymi migdałami.175 g cukru, 175 g mielonych migdałów
- Dodaj do cukru i migdałów zmiksowane białka i delikatnie wymieszaj łyżką.
- Dodaj likier i wymieszaj.15 ml likieru amaretto
- Małą łyżeczką, albo za pomocą worka cukierniczego nakładaj małe porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia - zostaw około 2 cm wolnej przestrzeni wokół każdego ciastka, bo będą się rozlewać w trakcie pieczenia.
- Ciastka piecz od razu (w przeciwieństwie do makaroników) w piekarniku nagrzanym do 170 stopni - przez około 10-15 minut - aż będą rumiane.
- Po upieczeniu pozostaw je na blaszce do ostygnięcia, w tym czasie lekko stwardnieją i nabiorą kruchości.
- Przechowuj ciastka w szczelnym pojemniku.