Przepis na włoskie migdałowe ciasteczka amaretti

włoskie amaretti


Ciasteczka amaretti to chyba najłatwiejsze ciasteczka jakie w życiu upiekłam :)

Na prawdę, nie przesadzam – robi się je bardzo łatwo i bardzo szybko, do tego szybko piecze, a jeszcze szybciej znikają z blachy :D

Spróbujcie sami, a się przekonacie.

Ja wcześniej nie miałam jakoś specjalnego parcia na upieczenie własnych ciasteczek amaretti – kupiłam sobie we Włoszech sporą paczkę tych ciasteczek i jak mnie naszło, to sobie podjadałam, albo dodawałam do ciast – jak np. do sernika cappuccino.

Jednak zostałam poproszona przez jedną dziewczynę na facebooku o przepis na amaretti i tym sposobem w końcu upiekłam te pyszne migdałowe ciasteczka.

Aby mieć pewność, że przepis będzie idealny skorzystałam z przepisu Jamiego Olivera – zmniejszyłam tylko ilość o połowę, a i tak otrzymałam dwie blachy ciasteczek migdałowych :)

Przepis jest jak już mówiłam wcześniej genialnie prosty, a ciasteczka są po prostu przepyszne – nie za słodkie (te kupne są o wiele słodsze i jakby bardziej „perfumowane”), idealnie migdałowe, kruche i jednocześnie lekko ciągnące i lepkie w środku – jak dla mnie ideał :D

Na pewno jeszcze nie raz będę piec te ciasteczka, bo podjadam je sobie po 1-2 do kawki i już znikają.

A dla wielbicieli włoskich ciasteczek polecam jeszcze przepis na kruche migdałowe cantucci, których swoją drogą też już dawno nie piekłam i czuję, że trzeba to naprawić :)


ciasteczka amaretti

włoskie ciasteczka migdałowe

włoskie ciasteczka

amaretti

ciastka amaretti

Ciasteczka amaretti przepis do druku

amaretti

Ciasteczka amaretti

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne włoskie migdałowe ciasteczka amaretti.
4.50 z 2 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 15 minut
Czas całkowity 35 minut
Porcje 2 blachy
Składniki
Instrukcja
 
  • Białka zmiksuj aż będą sztywne i puszyste.
    2 białka
  • Cukier zmieszaj w misce razem z mielonymi migdałami.
    175 g cukru, 175 g mielonych migdałów
  • Dodaj do cukru i migdałów zmiksowane białka i delikatnie wymieszaj łyżką.
  • Dodaj likier i wymieszaj.
    15 ml likieru amaretto
  • Małą łyżeczką, albo za pomocą worka cukierniczego nakładaj małe porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia - zostaw około 2 cm wolnej przestrzeni wokół każdego ciastka, bo będą się rozlewać w trakcie pieczenia.
  • Ciastka piecz od razu (w przeciwieństwie do makaroników) w piekarniku nagrzanym do 170 stopni - przez około 10-15 minut - aż będą rumiane.
  • Po upieczeniu pozostaw je na blaszce do ostygnięcia, w tym czasie lekko stwardnieją i nabiorą kruchości.
  • Przechowuj ciastka w szczelnym pojemniku.
Prywatne
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

ciasteczka amaretti