Sernik cappuccino

 

sernik cappuccino

 

Sernik cappuccino, a do tego kawka – duet idealny :D

Jeśli macie jakieś wątpliwości, to sami spróbujcie.

Sernik wyszedł delikatniejszy, bo dodałam do niego jogurt naturalny, a kawa rozpuszczalna (użyłam takiej w proszku) nadała ciastu ładny lekko beżowy kolor i kawowy smak.

Aby ciasto upodobnić do cappuccino jego wierzch udekorowałam czapą bitej śmietany, a na nią pokruszyłam dodatkowo ciasteczka amaretti i starłam trochę mlecznej czekolady.

Serniczek wyglądał nieziemsko i sądzę, że będzie się świetnie prezentował przy każdej okazji – świątecznej, urodzinowej, czy też po prostu weekendowej ;)

Jeśli lubicie serniki, kawę, bitą śmietanę, to pokochacie to ciasto – jestem tego pewna.

Wypróbujcie również przepis na kawowy sernik na zimno Jamiego Olivera, albo na sernik czekoladowo-kawowy :)

 

sernik kawowy

 

sernik z kawą

 

ciasto z kawą

 

cappuccino sernik

 

sernik kawowy

 

ciasto z kawą

 

sernik cappuccino

Sernik cappuccino

Wypieki Beaty
4 z 3 ocen

Składniki
  

sernik:

krem:

Instrukcja
 

  • W misie miksera umieść wszystkie składniki sernika i krótko zmiksuj - do połączenia składników.
  • Przelej masę do formy o średnicy 22 cm.
  • Piecz w 150 stopniach przez około 1,5-2 godziny (przy ruszaniu formą środek sernika nie może się ruszać).
  • Po upieczeniu wyłącz piekarnik, drzwiczki lekko uchyl i pozostaw w środku ciasto aż ostygnie.
  • Ostudzony sernik schłódź w lodówce przez przynajmniej 4 godziny (ja zostawiłam go na całą noc).
  • Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta, dodaj cukier puder i krótko zmiksuj.
  • Śmietanę wyłóż na sernik.
  • Posyp wierzch odrobiną kawy rozpuszczalnej, wiórkami czekolady oraz możesz posypać lekko pokruszonymi ciasteczkami amaretti.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

cappuccino cheesecake