Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 4,50 out of 5)
Loading...

Sernik cappuccino

By |2017-07-17T12:03:38+00:002017 Marzec 24th|Boże Narodzenie, Serniki i ciasta z serem, Wielkanoc|

Sernik cappuccino

 

sernik cappuccino

 

Sernik cappuccino, a do tego kawka – duet idealny 😀

Jeśli macie jakieś wątpliwości, to sami spróbujcie.

Sernik wyszedł delikatniejszy, bo dodałam do niego jogurt naturalny, a kawa rozpuszczalna (użyłam takiej w proszku) nadała ciastu ładny lekko beżowy kolor i kawowy smak.

Aby ciasto upodobnić do cappuccino jego wierzch udekorowałam czapą bitej śmietany, a na nią pokruszyłam dodatkowo ciasteczka amaretti i starłam trochę mlecznej czekolady.

Serniczek wyglądał nieziemsko i sądzę, że będzie się świetnie prezentował przy każdej okazji – świątecznej, urodzinowej, czy też po prostu weekendowej 😉

Jeśli lubicie serniki, kawę, bitą śmietanę, to pokochacie to ciasto – jestem tego pewna.

Wypróbujcie również przepis na kawowy sernik na zimno Jamiego Olivera, albo na sernik czekoladowo-kawowy 🙂

 

sernik kawowy

 

sernik z kawą

 

ciasto z kawą

 

cappuccino sernik

 

sernik kawowy

 

ciasto z kawą

 

Sernik cappuccino
 
Autor:
Składniki
sernik:
  • 750 g dobrego twarogu na serniki (użyłam Piątnicy w wiaderku)
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 3 duże jajka (użyłam rozmiar L)
  • 200 g cukru
  • 4 lekko czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej (w proszku)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
krem:
  • 250 ml zimnej śmietany kremówki
  • 1-2 łyżki cukru pudru (lub do smaku)
  • trochę kawy rozpuszczalnej do oprószenia
  • wiórki startej czekolady
  • pokruszone ciasteczka do posypania
Wykonanie
  1. W misie miksera umieść wszystkie składniki sernika i krótko zmiksuj - do połączenia składników.
  2. Przelej masę do formy o średnicy 22 cm.
  3. Piecz w 150 stopniach przez około 1,5-2 godziny (przy ruszaniu formą środek sernika nie może się ruszać).
  4. Po upieczeniu wyłącz piekarnik, drzwiczki lekko uchyl i pozostaw w środku ciasto aż ostygnie.
  5. Ostudzony sernik schłódź w lodówce przez przynajmniej 4 godziny (ja zostawiłam go na całą noc).
  6. Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta, dodaj cukier puder i krótko zmiksuj.
  7. Śmietanę wyłóż na sernik.
  8. Posyp wierzch odrobiną kawy rozpuszczalnej, wiórkami czekolady oraz możesz posypać lekko pokruszonymi ciasteczkami amaretti.
 

 

cappuccino cheesecake

Reklama

5 komentarzy

  1. […] Ja wcześniej nie miałam jakoś specjalnego parcia na upieczenie własnych ciasteczek amaretti – kupiłam sobie we Włoszech sporą paczkę tych ciasteczek i jak mnie naszło, to sobie podjadałam, albo dodawałam do ciast – jak np. do sernika cappuccino. […]

  2. Jeżeli chodzi o sernik to nawet do kawy jesteśmy w stanie się przekonać xD

    • wypiekibeaty 2017/03/25 at 21:46 - Reply

      Można przygodę z kawą zacząć z takiej strony 😉

  3. gin 2017/03/24 at 17:48 - Reply

    Kusisz dziewczyno, oj kusisz… Sernik i kawa w jednym to to, co Tygryski lubią najbardziej… 🙂

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: