Zamarzył się mi sernik czekoladowo-orzechowy z mnóstwem mielonych orzechów laskowych (widziałam kiedyś taki na Kwestii Smaku). Przystąpiłam, więc energicznie do pracy – zmieliłam orzechy laskowe do spodu ciasta i zaczęłam poszukiwania ciastek nadających się na spód.
Znalazłam Jeżyki i stwierdziłam, że to będzie bombowy spód :)
Niestety mój malakser miał zupełnie inne spojrzenie na ten temat i postanowił się na nich zepsuć (a dodam, że to był mój wygrany Kitchen Aid) :(
Nie zrażając się, przerzuciłam praktycznie nienaruszone ciastka do drugiego malaksera i ….. tego też popsułam ( o matko).
Mam więc tu pewne przemyślenie – nigdy, przenigdy nie mielcie Jeżyków na spód ciasteczkowy ;)
Jeżyki ostatecznie zjadł mąż – przy mojej małej pomocy, a ja rozbiłam wałkiem ciasteczka maślane.
Niestety awaria malakserów miała jeszcze dalsze następstwa – ponieważ nie miałam czym zmielić orzechów do masy
sernikowej :(
Zaczęłam, więc kombinować i ostatecznie wyszedł mi sernik czekoladowo-kawowy.
Jako dzieło przypadku i złośliwości przedmiotów martwych wyszedł rewelacyjnie :)
Z mocno orzechowym spodem i kawowym aromatem sernika oraz grubą warstwą czekolady z kawą.
A sernik orzechowy zrobię na pewno w innym terminie :)
Teraz przedstawiam Wam – jak mówi mój mąż – najdroższy dotychczas upieczony sernik – sernik czekoladowo-kawowy.

Sernik czekoladowo-kawowy
Składniki
spód ciasteczkowy:
- 250 g ciasteczek maślanych
- 100 g zmielonych orzechów laskowych
- 50 g gorzkiej lub deserowej czekolady
- 80 g masła
masa sernikowa:
- 500 g twarogu na serniki
- 250 g mascarpone
- 250 ml śmietany kremówki
- 4 jajka
- 100 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady (ostudzonej)
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej zalane 1/3 szklanki wrzątku i ostudzone
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietany kremówki
- czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Instrukcja
spód:
- Ciasteczka zmiksuj lub mocno rozbij wałkiem (ciasteczka włóż do mocnego woreczka - np. na mrożonki i uderzaj wałkiem, aż zrobią się miałkie).
- Czekoladę rozpuść razem z masłem w mikrofalówce lub kąpieli wodnej, dokładnie wymieszaj.
- Ciasteczka wsyp do dużej miski, dodaj mielone orzechy oraz rozpuszczoną czekoladę.
- Dokładnie wymieszaj.
- Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj lekko masłem i obsyp małą ilością mąki.
- Wysyp ciasteczkową masę i wylep nią dno i boki foremki.
- Wstaw do lodówki i schłódź.
masa serowa:
- W dużej misce umieść obydwa sery, wlej śmietanę kremówkę, ostudzoną czekoladę i ostudzoną kawę, dodaj wanilię i jajka, wsyp cukier i mąkę - wszystko razem krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników.
- Wylej masę sernikową na schłodzony spód.
- Piecz w 150 stopniach przez 1,5 godziny.
- Po upieczeniu, wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw w środku ciasto aż do wystudzenia.
- Sernik schłódź w lodówce przez kilka godzin - a najlepiej przez noc.
polewa:
- Rozpuść czekoladę ze śmietaną i kawą w kąpieli wodnej.
- Posmaruj masą sernik.
- Smacznego :)
Wygląda naprawdę wspaniale :)
A procesu przygotowania pewnie długo nie zapomnisz…
Ciągle odczuwam jego skutki ;)