Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Notatki
Smaller
Normal
Larger
Miękkie pierniki z nadzieniem przepis
Wypieki Beaty
Przepis na nadziewane pierniczki w stylu alpejskim.
5
z
6
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
30
minut
minut
Czas wykonania
15
minut
minut
14
days
d
Czas całkowity
14
days
d
45
minut
minut
Danie
Deser
Kuchnia
Kuchnia polska
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na pierniki nadziewane
170
g
miodu
100
g
cukru
(- pół szklanki)
80
g
masła
330
g
mąki pszennej
(- trochę ponad 2 szklanki)
1
jajko
(rozmiar L)
1
łyżeczka
sody
40
ml
mleka
szczypta
soli
25
g
przyprawy do piernika
((jeśli używacie domową, to dajcie mniej, bo jest bardziej aromatyczna))
około 300
g
powideł śliwkowych
(albo marcepan)
składniki na polewę czekoladową do pierniczków
200
g
czekolady
(gorzkiej lub deserowej )
100-150
ml
śmietany kremówki
Instrukcja
Jak zrobić nadziewana pierniczki alpejskie
Masło, miód i cukier umieść w rondelku, podgrzej do rozpuszczenia składników, a następnie wystudź.
170 g miodu,
100 g cukru,
80 g masła
Sodę wymieszaj z mlekiem.
1 łyżeczka sody,
40 ml mleka
Mąkę zmieszaj z przyprawą do piernika i solą.
330 g mąki pszennej,
25 g przyprawy do piernika,
szczypta soli
Do masy miodowej dodaj roztrzepane jajko, mąkę i sodę z mlekiem, zmiksuj - końcówką hakiem, albo świderkami.
1 jajko
Przełóż ciasto do szklanej miseczki, przykryj ściereczką i wstaw do lodówki albo do innego zimnego miejsca i przechowaj przez przynajmniej 2 tygodnie.
Ciasto wyjmij około tydzień - minimum 4 dni przed świętami.
Ciasto rozwałkuj cienko, okrągłą foremką wytnij koła.
Na co drugim kole, na środku, ułóż trochę nadzienia - marcepanu albo powideł.
około 300 g powideł śliwkowych
Przykryj drugim kołem i dokładnie zlep.
Mniejszą foremką kształtową - np. gwiazdką lub serduszkiem, wykrój ciastko, tak aby nadzienie zostało na środku.
Ułóż ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - zachowaj między nimi odstęp, bo trochę urosną.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (termoobieg) przez około 10-15 minut - aż będą lekko zrumienione.
Po upieczeniu ostudź.
Śmietanę kremówkę podgrzej w rondelku, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści, a masa będzie gładka.
100-150 ml śmietany kremówki,
200 g czekolady
Maczaj pierniczki w rozpuszczonej czekoladzie i odkładaj na papier do pieczenia, aby zastygły.
Notatki
Jeśli masz mało czasu, to ciasto schłodź chociaż przez noc w lodówce i następnego dnia przygotuj ciasteczka.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowa kluczowe
pierniczki w czekoladzie, pierniczki z nadzieniem
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!