Prosty domek z piernika
i kamieniczki :)
Wreszcie domek z piernika – pojawił się również u mnie.
Do tej pory uważałam, że to jest za trudne do zrobienia. Szczególnie po nieudanej próbie z zeszłego roku.
Tym razem zrobiłam dużo gęstszy lukier do klejenia i wzięłam się do pracy nad chatką.
Jeśli śledzicie mnie na facebooku, to pewnie widzieliście jaka mnie spotkała z nią przygoda.
Jeśli nie, to powiem już tylko w skrócie, że zrobiłam w końcu ten domek, udekorowałam w bólach i mękach. W między czasie wyszło, że muszę pojechać po córkę do szkoły.
Gdy wróciłam chatki nie było ….
Okazało się, że chatkę i dodatkowe pierniczkowe choinki pożarł mój pies ……………
Nawet zdjęcia nie zdążyłam jej zrobić 😫
Gdy ochłonęłam, wzięłam się za przygotowanie drugiej chatki. Tą już lepiej pilnowałam i nie została zjedzona.
Chociaż moja córka następnego dnia chodziła i się pytała, czy już ją można się do niej dobrać :D
Do przygotowania piernikowych ścianek wykorzystałam mój przepis na pierniczki bożonarodzeniowe – z reszty ciasta upiekłam pierniki na święta :)
Jeżeli macie ochotę przygotować sobie taką chatkę, to możecie sobie ściągnąć i wydrukować szablon domku. Poniżej opiszę sposób jej wykonania, a na samym dole jest też kilka zdjęć z przygotowań.








Chatka z piernika – przepis do druku
Chatka z piernika
- 60 g (troszkę ponad ¼ szklanki) cukru
- 60 g (3 łyżki) miodu
- 80 g masła
- 200 g (1 i ¼ szklanki) mąki
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- białko z jajka rozmiar L
- około 250-300 g (2 szklanki) cukru pudru
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- W garnku rozpuść razem masło, cukier, miód i przyprawę do piernika - dokładnie wymieszaj.
- Gotową masę odstaw do wystudzenia.
- Do masy dodaj przesianą mąkę oraz sodę - zmiksuj do połączenia.
- Schłódź ciasto przez noc w lodówce (można dłużej - nawet miesiąc :D).
- Od ciasta odetnij mniej więcej połowę, lekko zagnieć, aby się ogrzało od dłoni, a następnie cienko rozwałkuj na posypanym mąką blacie.
- Z szablonu domku wytnij ścianki, połóż je na rozwałkowanym cieście i ostrym nożem (albo najlepiej radełkiem do krojenia) wytnij kształty.
- Otwór w ścianie przedniej możesz wyciąć okrągłą foremką, albo małym kieliszkiem.
- Z pozostałego ciasta wytnij małe choineczki, gwiazdki (które można przykleić do dachu), piernikowe ludziki. Wytnij również małe prostokąciki, do których przykleisz choinki, aby stały.
- Wszystkie pierniczki połóż na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - zachowaj odstępy, bo pierniczki delikatnie urosną..
- Piecz w 180 stopniach przez około 12 minut.
- Zaraz po upieczeniu pierniczki będą miękkie, więc ich nie ruszaj. Jeśli któreś się skleiły, to je teraz delikatnie rozdziel.
- Ostygnięte i twarde ścianki domku możesz delikatnie wyrównać (zetrzeć) tarką o małych oczkach - wtedy będą się lepiej kleić.
- Cukier puder przesiej przez sitko, aby nie było w nim grudek.
- Białko lekko zmiksuj - tak aby się tylko spieniło.
- Dodaj około 250 g cukru i zmiksuj.
- Dodaj sok z cytryny.
- Odłóż mniej więcej połowę lukru do woreczka.
- Do reszty dodaj pozostały cukier puder i zmiksuj - lukier ma być gęsty - jeśli trzeba to dodaj trochę więcej cukru.
- Również przełóż go do woreczka, w którym odetnij jeden róg - tylko nie rób za dużej dziury :)
- Na blacie połóż tylną ściankę domku.
- Wyciśnij na krótsze boki trochę gęstego lukru i przyklej ścianki - podeprzyj je kubkami, albo słoiczkami, aby nie upadły.
- Posmaruj górną krawędź ścianek lukrem i ostrożnie przyklej przednią ściankę.
- Pozostaw to na jakiś czas, aby dobrze wyschło (poniżej są zdjęcia mojego domu z fazy klejenia).
- Dopiero wtedy możesz delikatnie przykleić dach (możesz pod jego część spadową podstawić niskie miseczki, aby dach się nie zsuwał.
- Jak dach się dobrze przyklei, to możesz przystąpić do dekorowania.
- Użyj do tego odłożonego wcześniej luźniejszego lukru - w woreczku zrób nie dużą dziurkę.
- Gęstszym lukrem przyklej choinki do podstawek.
- Sople na dachu również zrób gęstszym lukrem.
- Gotowy domek przyklej gęstym lukrem do talerzyka, albo twardego kartonu.
- Przyklej wokół domku choineczki.
- Całość posyp na koniec cukrem pudrem.
Zostaw komentarz