Przepis na ciastka czekoladowe z solą


czekoladowe ciasteczka  z solą


Ciasteczka czekoladowe z solą, to kolejny przepis słodko-słony na blogu (będzie chyba moim drugim ulubionym – zaraz po solonym karmelu).

Jeśli nie macie do końca przekonania do tej soli, to możecie zrezygnować z posypywania ciasteczek przed ich pieczeniem – ale nie rezygnujcie z soli dodawanej do ciasta – nie ma jej tak dużo, a fajnie podkręca smak czekolady :D

Pod zdjęciami znajdziecie filmik z przygotowywania tych czekoladowych ciasteczek z solą– sami zobaczycie jakie są one proste i ekspresowe – ja je przygotowałam w niespełna 8 minut – oczywiście miałam wszystkie produkty przygotowane wcześniej.

Dużym plusem jest, że ciasteczka są robione bez foremek – toczymy tylko kulki w rękach – więc koniecznie zaproście do pracy dzieci – będą miały niezłą frajdę.

Ciasteczka czekoladowe z solą pieczemy od razu, ale możecie też przygotować ciasto wcześniej i przechować je w lodówce.

Z tej porcji otrzymałam 14 sporych ciastek.

Wypróbujcie również przepis na przepyszne ciasteczka z czekoladą i orzechami – moje dzieci zjadają je w 3 sekundy :D

szybkie ciastka czekoladowe bez wycinania

bardzo proste i szybkie ciastka czekoladowe

szybkie ciasteczka czekoladowe bez wycinania

bardzo proste i szybkie ciasteczka z czekoladą

proste ciasteczka z czekoladą

Zapraszam również do obejrzenia krótkiego filmiku z przygotowań :)

Przepis na ciastka czekoladowe z solą – przepis do druku

czekoladowe ciasteczka z solą

Ciasteczka czekoladowe z solą

Wypieki Beaty
Proste ciasteczka czekoladowe z solą.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 12 minut
Czas całkowity 32 minut
Porcje 14
Kalorie 233 kcal

Składniki
  

  • 115 g masła miękkiego
  • 170 g cukru brązowego
  • 1 jajko rozmiar L
  • 250 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 150 g czekolady posiekanej (użyłam chipsy czekoladowe)
  • sól do posypania ciasteczek

Instrukcja
 

  • Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i solą.
  • Masło zmiksuj z cukrem, dodaj jajko i zmiksuj.
  • Wsyp mąkę do masła i zmiksuj - utworzy się grudkowate ciasto.
  • Dodaj czekoladę i zagnieć ciasto w dłoniach.
  • Urywaj kawałki ciasta i tocz nieduże kulki - układaj je w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
  • Wierzch ciasteczek posyp odrobiną soli.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 10-12 minut.
  • Po upieczeniu krótko ostudź - ciasteczka będą jeszcze miękkie, gdy lekko ostygną możesz je zdjąć z blachy.

Film

Składniki Odżywcze

Serving: 1gKalorie: 233kcalWeglowodany: 32gBiałko: 2.9gTłuszcz: 10.5gBłonnik: 0.6g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

ciasteczka czekoladowe z solą

Inspiracja – podaję przepis z moimi zmianami.