Karmelowa delicja przepis

Zaktualizowany: 2023 25 października
karmelowa delicja

Przepis na pyszne świąteczne ciasto karmelowe z wiśniami

wpis sponsorowany

Zapraszam dziś na proste i jednocześnie efektowne ciasto karmelowa delicja. To ciasto to puszysty biszkopt z konfiturą wiśniową i lekkim puszystym kremem karmelowym. To połączenie smaków jest idealne i jestem przekonana, że ciasto zasmakuje każdemu! Spróbuj koniecznie!

biszkopt z kremem karmelowym

Ciasto karmelowa delicja przepis krok po kroku

Jeśli szukasz przepisu na proste, a jednocześnie efektowne ciasto na święta, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

karmelowa delicja

Karmelowa delicja przepis

Wypieki Beaty
Przepis na proste i pyszne ciasto biszkoptowe z kremem karmelowym.
5 z 5 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 1 hour 20 minut
Danie Ciasta
Porcje 24
Kalorie 280 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na foremkę do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
Składniki

składniki na biszkopt do ciasta

składniki na krem karmelowy do ciasta delicja

składniki na polewę czekoladową do ciasta

dodatkowo do ciasta karmelowa delicja

Instrukcja
 

Jak zrobić biszkopt do ciasta

  • Białka ubij z cukrem na gęstą i puszystą masę.
    4 białka, 100 g cukru
  • Obydwie mąki przesiej razem przez sito.
    75 g mąki pszennej, 40 g mąki ziemniaczanej
  • Do ubitych białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.
    4 żółtka
  • Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj łyżką.
  • Przełóż ciasto do formy o wielkości około 20/30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) przez około 20 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Jeśli lubisz, to nasącz biszkopt osłodzoną herbatą, albo lekko osłodzoną wodą z dodatkiem soku z cytryny.

Jak zrobić krem karmelowy do ciasta

  • Serek mascarpone zmiksuj z masą kajmakową z puszki.
    250 g serka mascarpone, 250 g schłodzonej masy kajmakowej
  • Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody – tylko tyle, aby ją zakryła i odstaw na chwilę do napęcznienia.
    2 łyżeczki żelatyny
  • Śmietanę kremówkę ubij aż będzie gęsta.
    500 ml śmietany kremówki
  • Dodaj do śmietany po łyżce masę z kajmakiem i miksuj na dużych obrotach.
  • Żelatynę krótko podgrzej – tak aby się rozpuściła.
  • Dodaj do niej 2-3 czubate łyżeczki masy śmietanowej i dokładnie wymieszaj.
  • Wlej żelatynę do kremu i energicznie zmiksuj.
  • Na biszkopt wyłóż słoiczek Konfitury z Wiśni Stovit i dokładnie rozsmaruj.
    1 słoiczek Konfitury
  • Wyłóż krem karmelowy i równomiernie rozprowadź.
  • Schowaj ciasto do lodówki.

Jak zrobić polewę czekoladową do ciasta

  • W rondelku podgrzej śmietanę kremówkę z łyżką masy kajmakowej – poczekaj aż masa się rozpuści.
    150 ml śmietany kremówki, 1 czubata łyżka masy kajmakowej z puszki
  • Do gorącej śmietanki wrzuć połamaną czekoladę i mieszaj do rozpuszczenia.
    100 g gorzkiej czekolady
  • Ostudź lekko czekoladę.
  • Polej nią wierzch ciasta i schłodź w lodówce przez kilka godzin.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 280kcalWeglowodany: 25gBiałko: 4gTłuszcz: 18g
Słowa kluczowe ciasto z kremem karmelowym
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
karmelowe ciasto z wiśniami

Ciasto z kremem karmelowym i wiśniami – uwagi

Karmelowa Delicja, to bardzo proste i szybkie ciasto idealne na specjalne okazje. Jego podstawą jest biały biszkopt, na który nałożyłam Konfiturę z Wiśni Stovit oraz krem karmelowy. Całość jest idealnie wyważona, delikatnie kwaśna i lekko słodka. Nie przepadam za bardzo słodkimi ciastami, a to smakowało mi bardzo. Jeśli wolicie słodkie ciasta, to proponuję na wierzch wylać mleczną czekoladę a nie gorzką – jak ja.

biszkopt karmelowy z wiśniami

Jak zrobić biszkopt do ciasta – wskazówki i porady

Podstawą tego ciasta jest biały biszkopt. Tu biszkopt z czterech jajek upiekłam w dużej formie dzięki czemu otrzymałam duży i jednocześnie dość niski biszkopt. Taki biszkopt jest idealny właśnie do ciast z kremem. Świetnie się przekłada, jest lekki i puszysty i do tego niskokaloryczny. Jeśli nie wiecie jak zrobić biszkopt to zobaczcie mój krótki filmik z przygotowań. Na nim robię biszkopt z dwóch jajek (na formę o średnicy 22 cm), wy do ciasta karmelowa delicja robicie biszkopt z podwójnej ilości składników.

Składniki na krem karmelowy – i zamienniki

Do przygotowania kremu karmelowego, a w zasadzie to musu karmelowego będziecie potrzebować masę kajmakową. Możecie tu użyć dowolną masę kajmakową – nawet taką lekko smakową jak waniliową. Ja użyłam zwykłą tradycyjną masę kajmakową, którą schłodziłam kilka godzin w lodówce. Taki zimny kajmak trzeba zmiksować z serkiem mascarpone, który również musi być mocno schłodzony. Trzeci ważny składnik tego kremu to śmietana kremówka. Ja tu użyłam płynną śmietanę 30% z kartonika. Aby śmietana kremówka się dobrze ubiła musi być ona porządnie schłodzona – najlepiej przez kilka godzin, albo przez noc. Wtedy ubicie śmietany na bitą śmietanę będzie szybkie i bezproblemowe.

Aby krem był bardziej stabilny dodałam do niego żelatynę. Jeśli nie chcecie dodawać żelatyny do kremu, lub jej nie macie, to możecie zwiększyć stabilność kremu używając śmietanę kremówkę 36 %, która jest gęstsza od śmietany 30% albo dodając do niej śmietan-fix.

Polecam wam także inne proste i szybkie ciasta z kremem jak np. kostka czekoladowo-pomarańczowa, beza malinowa czy ciasto chałwowe z brzoskwiniami.

ciasto karmelowe z wiśniami
ciasto karmelowa delicja ciasto z konfiturą wiśniową

Polecane przepisy na ciasta z kajmakiem

Jeśli lubicie kajmak i karmel, to koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne ciasta z masą kajmakową. Tutaj polecam między innymi takie trzy wyjątkowe przepisy świetne na święta i różne okazje.

Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit

stovit
Opublikowano: 2020 10 stycznia

Podziel się przepisem

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

1 Komentarz
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Polecane przepisy

Przepis na ciasto karmelowa delicja

Zapraszam dziś na wyjątkowe ciasto z kremem karmelowym. Ciasto jest wyjątkowe, bo proste do zrobienia, a wyglądające bardzo efektownie i bardzo smaczne. Proste składniki w połączeniu ze sobą tworzą pyszne ciasto. Lekko kwaskowata konfitura z wiśni wspaniale łączy się ze słodkim kremem karmelowym z masy kajmakowej, serka mascarpone i bitej śmietany. Do tego lekki i puszysty biszkopt oraz polewa czekoladowa z gorzkiej czekolady, śmietany kremówki i masy kajmakowej. Takie ciasto warstwowe z lekkim kremem będzie doskonałym pomysłem na święta Bożego Narodzenia, ale także na różne uroczystości rodzinne. Ciasto przygotowane jest w dużej formie do pieczenia, więc można je pokroić i na dużo porcji. Na pewno ciasta wystarczy zarówno dla rodziny jak i zaproszonych gości. Jeśli więc nie masz za dużo czasu na pieczenie, albo nie jesteś przekonana/ny do swoich umiejętności cukierniczych, to to ciasto przygotujesz bez problemu! Spróbuj koniecznie, przygotuj ciasto i podziel się swoimi wrażeniami w komentarzu pod przepisem.