Przepis na pyszne świąteczne ciasto karmelowe z wiśniami

karmelowa delicja

Karmelowa Delicja, to bardzo proste i szybkie ciasto idealne na specjalne okazje.

Jego podstawą jest biały biszkopt, na który nałożyłam Konfiturę z Wiśni Stovit oraz krem karmelowy.

Całość jest idealnie wyważona, delikatnie kwaśna i lekko słodka.

Nie przepadam za bardzo słodkimi ciastami, a to smakowało mi bardzo :)

Jeśli wolicie słodkie ciasta, to proponuję na wierzch wylać mleczną czekoladę a nie gorzką – jak ja.

Polecam wam także inne proste i szybkie ciasta z kremem jak np. kostka czekoladowo-pomarańczowa, beza malinowa czy ciasto chałwowe z brzoskwiniami.

biszkopt karmelowy z wiśniami ciasto karmelowe z wiśniami

biszkopt z kremem karmelowym karmelowe ciasto z wiśniami

ciasto karmelowa delicja ciasto z konfiturą wiśniową

Karmelowa delicja – przepis do druku

karmelowa delicja

Karmelowa delicja

Wypieki Beaty
Przepis na foremkę do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 1 godz
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 1 godz 20 minut
Danie Ciasta
Porcje 24
Kalorie 280 kcal

Składniki
  

biszkopt:

polewa czekoladowa:

dodatkowo:

  • słoiczek Konfitury z Wiśni Stovit

Instrukcja
 

biszkopt:

  • Białka ubij z cukrem na gęstą i puszystą masę.
  • Obydwie mąki przesiej razem przez sito.
  • Do ubitych białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.
  • Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj łyżką.
  • Przełóż ciasto do formy o wielkości około 20/30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) przez około 20 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Jeśli lubisz, to nasącz biszkopt osłodzoną herbatą, albo lekko osłodzoną wodą z dodatkiem soku z cytryny.

krem:

  • Serek mascarpone zmiksuj z masą kajmakową z puszki.
  • Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody - tylko tyle, aby ją zakryła i odstaw na chwilę do napęcznienia.
  • Śmietanę kremówkę ubij aż będzie gęsta.
  • Dodaj do śmietany po łyżce masę z kajmakiem i miksuj na dużych obrotach.
  • Żelatynę krótko pogrzej - tak aby się rozpuściła.
  • Dodaj do niej 2-3 czubate łyżeczki masy śmietanowej i dokładnie wymieszaj.
  • Wlej żelatynę do kremu i energicznie zmiksuj.
  • Na biszkopt wyłóż słoiczek Konfitury z Wiśni Stovit i dokładnie rozsmaruj.
  • Wyłóż krem karmelowy i równomiernie rozprowadź.
  • Schowaj ciasto do lodówki.

polewa:

  • W rondelku podgrzej śmietanę kremówkę z łyżką masy kajmakowej - poczekaj aż masa się rozpuści.
  • Do gorącej śmietanki wrzuć połamaną czekoladę i mieszaj do rozpuszczenia.
  • Ostudź lekko czekoladę.
  • Polej nią wierzch ciasta i schłódź w lodówce przez kilka godzin.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 280kcalWeglowodany: 25gBiałko: 4gTłuszcz: 18g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit