Karmelowa delicja

z konfiturą wiśniową

 

karmelowa delicja

 

Karmelowa Delicja, to bardzo proste i szybkie ciasto idealne na specjalne okazje.

Jego podstawą jest biały biszkopt, na który nałożyłam Konfiturę z Wiśni Stovit oraz krem karmelowy.

Całość jest idealnie wyważona, delikatnie kwaśna i lekko słodka.

Nie przepadam za bardzo słodkimi ciastami, a to smakowało mi bardzo 🙂

Jeśli wolicie słodkie ciasta, to proponuję na wierzch wylać mleczną czekoladę a nie gorzką – jak ja.

Polecam wam także inne proste i szybkie ciasta z kremem jak np. kostka czekoladowo-pomarańczowa, beza malinowa czy ciasto chałwowe z brzoskwiniami.

 

biszkopt karmelowy z wiśniami ciasto karmelowe z wiśniami
 

biszkopt z kremem karmelowym karmelowe ciasto z wiśniami
 

ciasto karmelowa delicja ciasto z konfiturą wiśniową
 

Karmelowa delicja – przepis do druku

Karmelowa delicja

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na foremkę do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 24
Składniki
biszkopt:
  • 4 duże jajka - rozmiar L - białka i żółtka oddzielnie
  • 100 g (pół szklanki) cukru
  • 75 g (pół szklanki) mąki pszennej
  • 40 g (3 łyżki) mąki ziemniaczanej
krem karmelowy:
  • 500 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki - użyłam 30%
  • 250 g zimnego serka mascarpone
  • 250 g schłodzonej masy kajmakowej z puszki
  • 2 łyżeczki żelatyny + trochę wody
polewa czekoladowa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 150 ml śmietany kremówki
  • czubata łyżka masy kajmakowej z puszki
dodatkowo:
  • słoiczek Konfitury z Wiśni Stovit
Wykonanie
biszkopt:
  1. Białka ubij z cukrem na gęstą i puszystą masę.
  2. Obydwie mąki przesiej razem przez sito.
  3. Do ubitych białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.
  4. Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj łyżką.
  5. Przełóż ciasto do formy o wielkości około 20/30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) przez około 20 minut - do suchego patyczka.
  7. Po upieczeniu ostudź.
  8. Jeśli lubisz, to nasącz biszkopt osłodzoną herbatą, albo lekko osłodzoną wodą z dodatkiem soku z cytryny.
krem:
  1. Serek mascarpone zmiksuj z masą kajmakową z puszki.
  2. Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody - tylko tyle, aby ją zakryła i odstaw na chwilę do napęcznienia.
  3. Śmietanę kremówkę ubij aż będzie gęsta.
  4. Dodaj do śmietany po łyżce masę z kajmakiem i miksuj na dużych obrotach.
  5. Żelatynę krótko pogrzej - tak aby się rozpuściła.
  6. Dodaj do niej 2-3 czubate łyżeczki masy śmietanowej i dokładnie wymieszaj.
  7. Wlej żelatynę do kremu i energicznie zmiksuj.
  8. Na biszkopt wyłóż słoiczek Konfitury z Wiśni Stovit i dokładnie rozsmaruj.
  9. Wyłóż krem karmelowy i równomiernie rozprowadź.
  10. Schowaj ciasto do lodówki.
polewa:
  1. W rondelku podgrzej śmietanę kremówkę z łyżką masy kajmakowej - poczekaj aż masa się rozpuści.
  2. Do gorącej śmietanki wrzuć połamaną czekoladę i mieszaj do rozpuszczenia.
  3. Ostudź lekko czekoladę.
  4. Polej nią wierzch ciasta i schłódź w lodówce przez kilka godzin.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 280 Tłuszcze: 18 g Węglowodany: 25 g Białka: 4 g

 

 

Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit