Przepis na pomarańczowy puszysty sernik w stylu japońskim

sernik japoński


Robiłam już wcześniej sernik japoński i stwierdziłam wtedy, że ciasto ok, ale już więcej go nie upiekę, bo że tak powiem „du… nie urywa” :)

Teraz mój mąż podesłał mi filmik z ciastem pieczonym na odwrót z plastrami pomarańczy i powiedział, że widziałby to z sernikiem japońskim.

Ja się trochę migałam, bo tak średnio mi ten sernik japoński podchodził, ale w końcu dałam za wygraną.

Przekopałam internet w poszukiwaniu idealnego przepisu na sernik japoński i w końcu trafiłam na blog Rice and Flour z wieloma cennymi wskazówkami dotyczącymi przygotowania i pieczenia sernika japońskiego.

Przygotowałam ciasto, potem warowałam pod piekarnikiem, a wyjechało z niego to cudo.

I muszę tu odszczekać na kolanach – uwielbiam sernik japoński – gdy jest przygotowany dobrze smakuje rewelacyjnie.

Jest delikatny, muślinowy, aromatyczny, a dodatek pomarańczy pasuje idealnie :D

Spróbujcie koniecznie – KONIECZNIE.

Swój pomarańczowy sernik japoński przygotowałam w wersji odwróconej. Piekłam go w półokrągłej foremce. Zaraz po upieczeniu i lekkim ostudzeniu w piekarniku trzeba go wyjąć na kratkę i po ostygnięciu można już go jeść – ciasto nie wymaga schładzania w lodówce jak tradycyjny sernik.

Zobaczcie również inne moje przepisy na serniki. Polecam wam między innymi sernik z trzech składników :)

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

sernik japoński z pomarańczami

pomarańczowy sernik

sernik japoński z pomarańczami

sernik pomarańczowy

sernik japoński

Pomarańczowy sernik japoński przepis

pomarańczowy sernik japoński

Pomarańczowy sernik japoński

Wypieki Beaty
Przepis na mega puszysty i delikatny sernik japoński z pomarańczami.
4.5 z 2 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 1 godz 30 minut
Czas całkowity 2 godz 10 minut
Danie Ciasta
Kuchnia Kuchnia japońska
Porcje 12
Kalorie 184 kcal

Wyposażenie

  • Przepis na formę o wielkości około 22 cm średnicy.

Składniki

  • 250 g twarogu na serniki - dobrego mielonego (użyłam Piątnicy w wiaderku)
  • 220 ml śmietany kremówki (użyłam 30%)
  • 40 g cukru
  • 6 żółtek z jajek rozmiar L
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 80 g mąki pszennej pół szklanki
  • 60 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 6 białek
  • 100 g cukru (do białek) - pół szklanki
  • 0,5 łyżeczki octu winnego lub soku z cytryny

dodatkowo:

  • masło do wysmarowania blachy
  • cukier do wysypania blachy
  • 1-2 pomarańcze (ta ze ścierania skórki)

Instrukcja
 

  • W kąpieli wodnej (miska umieszczona nad garnkiem z gotującą się wodą) rozpuść twaróg, śmietanę kremówkę i cukier - wymieszaj do połączenia składników, a następnie ostudź masę.
    250 g twarogu, 220 ml śmietany kremówki, 40 g cukru
  • Do masy twarogowej dodaj skórkę startą z pomarańczy, wanilię oraz żółtka - zmiksuj.
    1 łyżeczka wanilii, skórka, 6 żółtek
  • Mąkę przesiej przez sito razem ze skrobią a następnie dodaj do masy twarogowej i zmiksuj do połączenia składników.
    80 g mąki pszennej, 60 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • Piekarnik nagrzej do 180 stopni (góra/dół), a w tym czasie zmiksuj białka z cukrem na puszystą, gęstą, ale ciągle elastyczną pianę - nie miksuj za długo, pod koniec dodaj ocet lub sok z cytryny.
    6 białek, 100 g cukru, 0,5 łyżeczki octu
  • W trakcie miksowania zagotuj również czajnik wody (sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej).
  • Zmiksowane białka dodaj w dwóch - trzech porcjach do masy twarogowej i delikatnie wymieszaj.
  • Formę do pieczenia o średnicy minimum 22 cm (użyłam formę do pieczenia w kształcie połowy piłki) wysmaruj grubo masłem, a następnie wysyp cukrem kryształem.
    masło, cukier
  • Pomarańczę po starciu skórki pokrój w plastry i wyłóż nimi foremkę - ja wyłożyłam dno i boki, jeśli masz prostą formę, to wyłóż tylko dno.
    1-2 pomarańcze
  • Przelej masę sernikową do foremki.
  • Włóż ciasto do piekarnika i postaw w drugiej większej formie (jeśli używasz formę z odpinanym brzegiem, bo musisz ją dodatkowo zabezpieczyć kilkoma warstwami folii aluminiowej - owiń nią formę od spodu i z boków, tak aby woda nie przedostała się do ciasta).
  • Wlej gorącą wodę do większej formy, obniż temperaturę piekarnika do 150 stopni (góra/dół) i piecz ciasto przez 50 minut.
  • Po tym czasie obniż temperaturę do 140 stopni i piecz przez kolejne 30-40 minut - ciasto ma być ładnie rumiane, a po lekkim naciśnięciu na środek ciasto ma sprężynować - możesz też sprawdzić patyczkiem, czy ciasto w środku nie jest jeszcze mokre.
  • Jeśli ciasto jest już upieczone, to wyłącz piekarnik, uchyl lekko drzwiczki i pozostaw sernik w środku na kolejne 20 minut.
  • Po tym czasie delikatnie przełóż ciasto na kratkę górną częścią do dołu.
  • Pozostaw do wystudzenia.
  • Nie musisz ciasta schładzać w lodówce przed podaniem.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 184kcalWeglowodany: 21.6gBiałko: 7.4gTłuszcz: 7.9gBłonnik: 0.7g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

pomarańczowy sernik japoński