Pomarańczowy sernik japoński przepis

Zaktualizowany: 2024 6 maja
sernik japoński z pomarańczami

Przepis na puszysty sernik pomarańczowy w stylu japońskim

Zapraszam na pomarańczowy sernik japoński, czyli najbardziej puszysty sernik na ziemi. Mój japoński sernik z aromatyczną pomarańczą ma wspaniały smak, a do tego wygląda wręcz rewelacyjnie! Koniecznie wypróbujcie ten przepis na sernik japoński i zróbcie go u siebie w domu.

sernik japoński

Pomarańczowy sernik japoński przepis krok po kroku

Jeśli lubicie lekkie i puszyste serniki to spróbujcie ten sernik japoński sufletowy – delikatny i bardzo puszysty, z pomarańczowym aromatem i plastrami pomarańczy.

pomarańczowy sernik japoński

Pomarańczowy sernik japoński przepis krok po kroku

Wypieki Beaty
Przepis na mega puszysty i delikatny sernik japoński z pomarańczami.
4.50 z 2 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 1 hour 30 minut
Czas całkowity 2 hours 10 minut
Danie Ciasta
Kuchnia Kuchnia japońska
Porcje 12
Kalorie 184 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na formę o wielkości około 22 cm średnicy.
Składniki

składniki na pomarańczowy sernik japoński

  • 250 g twarogu (na serniki – dobrego mielonego (użyłam Piątnicy w wiaderku))
  • 220 ml śmietany kremówki ((użyłam 30%))
  • 40 g cukru
  • 6 żółtek (z jajek rozmiar L)
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 80 g mąki pszennej (pół szklanki)
  • 60 g skrobi ziemniaczanej (lub kukurydzianej)
  • skórka (otarta z jednej pomarańczy)
  • 6 białek
  • 100 g cukru ((do białek) – pół szklanki)
  • 0,5 łyżeczki octu (winnego lub soku z cytryny)

dodatkowe składniki do sernika japońskiego

  • masło (do wysmarowania blachy)
  • cukier ( do wysypania blachy)
  • 1-2 pomarańcze ((ta ze ścierania skórki))
Instrukcja
 

Jak zrobić sernik japoński

  • W kąpieli wodnej (miska umieszczona nad garnkiem z gotującą się wodą) rozpuść twaróg, śmietanę kremówkę i cukier – wymieszaj do połączenia składników, a następnie ostudź masę.
    250 g twarogu, 220 ml śmietany kremówki, 40 g cukru
  • Do masy twarogowej dodaj skórkę startą z pomarańczy, wanilię oraz żółtka – zmiksuj.
    1 łyżeczka wanilii, skórka, 6 żółtek
  • Mąkę przesiej przez sito razem ze skrobią a następnie dodaj do masy twarogowej i zmiksuj do połączenia składników.
    80 g mąki pszennej, 60 g skrobi ziemniaczanej
  • Piekarnik nagrzej do 180 stopni (góra/dół), a w tym czasie zmiksuj białka z cukrem na puszystą, gęstą, ale ciągle elastyczną pianę – nie miksuj za długo, pod koniec dodaj ocet lub sok z cytryny.
    6 białek, 100 g cukru, 0,5 łyżeczki octu
  • W trakcie miksowania zagotuj również czajnik wody (sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej).
  • Zmiksowane białka dodaj w dwóch – trzech porcjach do masy twarogowej i delikatnie wymieszaj.
  • Formę do pieczenia o średnicy minimum 22 cm (użyłam formę do pieczenia w kształcie połowy piłki) wysmaruj grubo masłem, a następnie wysyp cukrem kryształem.
    masło, cukier
  • Pomarańczę po starciu skórki pokrój w plastry i wyłóż nimi foremkę – ja wyłożyłam dno i boki, jeśli masz prostą formę, to wyłóż tylko dno.
    1-2 pomarańcze
  • Przelej masę sernikową do foremki.
  • Włóż ciasto do piekarnika i postaw w drugiej większej formie (jeśli używasz formę z odpinanym brzegiem, bo musisz ją dodatkowo zabezpieczyć kilkoma warstwami folii aluminiowej – owiń nią formę od spodu i z boków, tak aby woda nie przedostała się do ciasta).
  • Wlej gorącą wodę do większej formy, obniż temperaturę piekarnika do 150 stopni (góra/dół) i piecz ciasto przez 50 minut.
  • Po tym czasie obniż temperaturę do 140 stopni i piecz przez kolejne 30-40 minut – ciasto ma być ładnie rumiane, a po lekkim naciśnięciu na środek ciasto ma sprężynować – możesz też sprawdzić patyczkiem, czy ciasto w środku nie jest jeszcze mokre.
  • Jeśli ciasto jest już upieczone, to wyłącz piekarnik, uchyl lekko drzwiczki i pozostaw sernik w środku na kolejne 20 minut.
  • Po tym czasie delikatnie przełóż ciasto na kratkę górną częścią do dołu.
  • Pozostaw do wystudzenia.
  • Nie musisz ciasta schładzać w lodówce przed podaniem.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 184kcalWeglowodany: 21.6gBiałko: 7.4gTłuszcz: 7.9gBłonnik: 0.7g
Słowa kluczowe japoński sernik puszysty, pomarańczowy sernik
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
pomarańczowy sernik

Sernik japoński puszysty – uwagi

Robiłam już wcześniej sernik japoński i stwierdziłam wtedy, że ciasto ok, ale już więcej go nie upiekę, bo że tak powiem „du… nie urywa” :)

Teraz mój mąż podesłał mi filmik z ciastem pieczonym na odwrót z plastrami pomarańczy i powiedział, że widziałby to z sernikiem japońskim.

Ja się trochę migałam, bo tak średnio mi ten sernik japoński podchodził, ale w końcu dałam za wygraną.

Przekopałam internet w poszukiwaniu idealnego przepisu na sernik japoński i w końcu trafiłam na blog Rice and Flour z wieloma cennymi wskazówkami dotyczącymi przygotowania i pieczenia sernika japońskiego.

Przygotowałam ciasto, potem warowałam pod piekarnikiem, a wyjechało z niego to cudo.

I muszę tu odszczekać na kolanach – uwielbiam sernik japoński – gdy jest przygotowany dobrze smakuje rewelacyjnie.

Jest delikatny, muślinowy, aromatyczny, a dodatek pomarańczy pasuje idealnie :D

Spróbujcie koniecznie – KONIECZNIE.

sernik japoński z pomarańczami

Jak upiec sernik japoński?

Japoński sernik pieczemy w kąpieli wodnej – pozwala ona na zachowanie przez sernik jego legendarnej puszystości.

Foremkę w której będzie pieczony sernik należy, więc odpowiednio przygotować. Owinąć kilkoma warstwami folii aluminiowej, tak aby woda nie dostała się do sernika.

Tak przygotowaną foremkę wstawiamy do drugiej większej (i szczelnej) formy i wlewamy do niej gorącą wodę. Obydwie foremki chowamy do piekarnika i pieczemy sernik japoński.

Ja swój pomarańczowy sernik japoński przygotowałam w wersji odwróconej ipPiekłam go w półokrągłej foremce.

Zaraz po upieczeniu i lekkim ostudzeniu w piekarniku trzeba go wyjąć na kratkę i po ostygnięciu można już go jeść – ciasto nie wymaga schładzania w lodówce jak tradycyjny sernik.

Zobaczcie również inne moje przepisy na serniki. Polecam wam między innymi sernik z trzech składników :)

sernik pomarańczowy
sernik japoński
pomarańczowy sernik japoński

Polecane przepisy na serniki

Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne serniki. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:

Opublikowano: 2017 9 czerwca

Podziel się przepisem

4.50 from 2 votes (2 ratings without comment)
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

8 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Przepis sernik japoński puszysty

Przepis na mocno puszysty i lekki sernik japoński z pomarańczami to świetny przepis na pyszny sernik. Sernik po japońsku jest bardzo popularny i często pokazywany w social mediach, ale nie wszyscy wiedzą, że nie jest on trudny do zrobienia. Trzeba się jedynie trzymać przepisu i dobrze przygotować składniki. Kupcie tu dobry, tłusty twaróg na serniki - najlepiej już zmielony. Do sernika japońskiego nie używa się go za dużo, dlatego musi być dobrej jakości!

Japoński sernik przepis

Ja zrobiłam sernik japoński z pomarańczami i skórką pomarańczową. Dzięki temu nabrał dodatkowego smaku i aromatu, a zapieczone plasterki pomarańczy smakowały wyśmienicie! Zobaczcie mój dokładny przepis na pomarańczowy sernik japoński i sprawdźcie jak zrobić puszysty sernik z pomarańczami. Ten sernik jest idealny jeśli właśnie macie końcówkę  twarogu i nie wiecie co z nim zrobić.  Zróbcie pomarańczowy sernik japoński :) Na blogu znajdziecie również przepis na zwykły japoński sernik - zobaczcie który przepis bardziej wam odpowiada.