Sernik japoński
Przepis na puszysty japoński sernik
Dziś mam dla was przepis na bawełniany sernik japoński, który wychodzi mega puszysty i lekki jak chmurka. Ta delikatność ciasta wynika z użycia sporej ilości jajek przy stosunkowo niedużej ilości twarogu. Dlatego to idealny sernik, gdy macie akurat mało twarogu, a macie ochotę na fajne ciasto, którym zaimponujecie innym :) Zobaczcie więc mój przepis i sprawdźcie jak zrobić sernik japoński.
Spis treści
Bawełniany sernik japoński przepis krok po kroku
Jeśli lubisz bardzo puszyste i delikatne serniki, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Sernik japoński przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o średnicy około 22 cm.
Składniki
składniki na sernik japoński
- 250 g twarogu (na serniki (mielonego z wiaderka – tłustego i dobrej jakości – polecam Piątnicę))
- 140 g cukru (- 3/4 szklanki)
- 6 żółtek (z jajek rozmiar L)
- 6 białek
- 0,5 łyżeczki ziemniaczanej ((do białek))
- 50 g masła
- 100 ml mleka
- 60 g mąki pszennej (- trochę ponad 1/3 szklanki)
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka soku z cytryny ((lub ulubionego aromatu))
- 1/4 łyżeczki soli
Instrukcja
Jak zrobić sernik japoński
- Foremkę dokładnie owiń folią aluminiową – najlepiej użyć przynajmniej trzy warstwy folii.
- Masło rozpuść razem z mlekiem, dodaj do twarogu i zmiksuj do połączenia składników – odstaw do wystudzenia.50 g masła, 100 ml mleka, 250 g twarogu
- Do masy twarogowej dodaj mąki, sól, żółtka i sok z cytryny (lub aromat) i zmieszaj.6 żółtek, 60 g mąki pszennej, 20 g mąki ziemniaczanej, 1 łyżka soku z cytryny, 1/4 łyżeczki soli
- Białka zmiksuj na sztywno, dodaj porcjami cukier i miksuj, aż białka będą białe i lśniące, a cukier się rozpuści, dodaj mąkę ziemniaczaną i krótko połącz.140 g cukru, 6 białek, 0,5 łyżeczki ziemniaczanej
- Dodaj białka porcjami do masy twarogowej, delikatnie wymieszaj.
- Przełóż masę do przygotowanej foremki o średnicy 22 cm.
- Ustaw foremkę na głębokiej blaszce, wlej na blachę wrzącą wodę.
- Piecz w 150 stopniach (góra/dół) przez około 80 minut (środek ciasta nie może być ruchomy).
- Po upieczeniu wyłącz piekarnik, delikatnie uchyl drzwiczki i pozostaw sernik w piekarniki aż do wystygnięcia.
- Schłodź sernik przez kilka godzin (a najlepiej przez noc) w lodówce.
Prywatne
Japoński sernik – uwagi
Wzięłam ostatnio na warsztat sernik japoński.
Powiem tak – według polskich standardów, to tego ciasta nie nazwałabym sernikiem ze względu na małą zawartość sera w serniku ;)
Na foremkę o średnicy 22 cm używamy zaledwie 250 g twarogu, a reszta to w zasadzie piana z białek.
Duża ilość białek powoduje, że ciasto jest bardzo delikatne i puszyste, ale jednocześnie jest bardzo podatne na opadanie (mi niestety sernik sporo opadł :)
Ogólnie – polecam jako ciekawostkę, ale ja raczej drugi raz takiego sernika nie upiekę – wolę wersje z dużą ilością twarogu :D
Jak zrobić puszysty sernik japoński – wskazówki
Jak pisałam wcześniej potrzebujecie tu zaledwie 250 g twarogu. Polecam dobrej jakości twaróg na serniki z wiaderka – ja jak zwykle postawiałam na Piątnicę, ale równie dobry jest twaróg Mój Ulubiony. Luźniejsze twarogi – takie jak President, mogą się tu słabo sprawdzić, go masa twarogowa będzie już za płynna.
Twaróg miksujemy z cukrem, żółtkami, mlekiem, masłem i mąką, a na koniec dodajemy porządnie ubitą pianę z białek.
Sernik pieczemy w kąpieli wodnej, tak aby był jeszcze delikatniejszy.
Jeśli nie wiesz jak upiec sernik z kąpieli wodnej, to zobacz mój filmik, na którym pokazuję jak przygotować foremkę przed pieczeniem w kąpieli wodnej.
Ile piec sernik?
Ja go piekłam w niższej temperaturze (150 stopni) przez 80 minut. Po upieczeniu sernik zostawiłam jeszcze w piekarniku, aby stygł powoli przy uchylonych drzwiczkach.
Na koniec polecam schłodzenie sernika w lodówce przez kilka godzin.
Przed podaniem możecie go udekorować rozpuszczoną czekoladą, posypać cukrem pudrem, albo podać z bitą śmietaną i owocami.
Chcesz zrobić sernik japoński z 1 kg sera na dużą blachę? Nie ma sprawy – wystarczy wszystkie pozostałe produkty pomnożyć przez 4 i upiec sernik japoński w dużej formie do pieczenia :)
Polecam wam również mój przepis na sernik japoński z pomarańczami – to bardzo fajna wersja tego popularnego sernika.
Przepis pochodzi z tej strony.
Polecane przepisy na puszyste serniki
Koniecznie zobacz inne moje przepisy na lekkie i puszyste serniki. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Sernik po japońsku przepis
Zapraszam na bardzo popularny lekki jak chmurka sernik po japońsku zwany również sernikiem bawełnianym. zrobiony na dużej ilości białek. Ten sernik jest odmienny od tradycyjnych serników, które są z reguły dość ciężkie i zrobione przynajmniej z kilograma twarogu. Tutaj twarogu jest w zasadzie niewiele, a do tego dodaje się jeszcze do masy mleko i rozpuszczone masło. Dlatego postawcie tu na dobry jakościowo twaróg - najlepiej tłusty. Zmielcie go trzykrotnie, albo kupcie tłusty twaróg na serniki w wiaderku.
Jak zrobić sernik po japońsku?
Zobaczcie mój przepis krok po kroku na japoński sernik i zobaczcie jakie to proste ciasto. Musicie się jednak skupić na jego upieczeniu, aby nie opadł mocno. Niestety ten sernik ma tendencję do opadania, ponieważ jest bardzo delikatny i ma w sobie dużo piany z białek. Sprawdźcie więc jak zrobić pianę z białek do sernika i jak upiec sernik japoński, aby był puszysty i lekki. Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na serniki.