japanese cheesecake

Przepis na puszysty japoński sernik

Dziś mam dla was przepis na sernik japoński, który wychodzi mega puszysty i lekki jak chmurka. Ta delikatność ciasta wynika z użycia sporej ilości jajek przy stosunkowo niedużej ilości twarogu. Dlatego to idealny sernik, gdy macie akurat mało twarogu, a macie ochotę na fajne ciasto, którym zaimponujecie innym :) Zobaczcie więc mój przepis i sprawdźcie jak zrobić sernik japoński.

sernik japoński_4

Sernik japoński przepis krok po kroku

Jeśli lubisz bardzo puszyste i delikatne serniki, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

japanese cheesecake

Sernik japoński przepis

Wypieki Beaty
Przepis na słynny mocno puszysty sernik japoński.
5 z 4 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 1 hour 20 minut
Czas całkowity 1 hour 40 minut
Danie Ciasta
Kuchnia Kuchnia japońska
Porcje 12
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o średnicy około 22 cm.
Składniki

składniki na sernik japoński

Instrukcja
 

Jak zrobić sernik japoński

  • Foremkę dokładnie owiń folią aluminiową – najlepiej użyć przynajmniej trzy warstwy folii.
  • Masło rozpuść razem z mlekiem, dodaj do twarogu i zmiksuj do połączenia składników – odstaw do wystudzenia.
    50 g masła, 100 ml mleka, 250 g twarogu
  • Do masy twarogowej dodaj mąki, sól, żółtka i sok z cytryny (lub aromat) i zmieszaj.
    6 żółtek, 60 g mąki pszennej, 20 g mąki ziemniaczanej, 1 łyżka soku z cytryny, 1/4 łyżeczki soli
  • Białka zmiksuj na sztywno, dodaj porcjami cukier i miksuj, aż białka będą białe i lśniące, a cukier się rozpuści, dodaj mąkę ziemniaczaną i krótko połącz.
    140 g cukru, 6 białek, 0,5 łyżeczki ziemniaczanej
  • Dodaj białka porcjami do masy twarogowej, delikatnie wymieszaj.
  • Przełóż masę do przygotowanej foremki o średnicy 22 cm.
  • Ustaw foremkę na głębokiej blaszce, wlej na blachę wrzącą wodę.
  • Piecz w 150 stopniach (góra/dół) przez około 80 minut (środek ciasta nie może być ruchomy).
  • Po upieczeniu wyłącz piekarnik, delikatnie uchyl drzwiczki i pozostaw sernik w piekarniki aż do wystygnięcia.
  • Schłodź sernik przez kilka godzin (a najlepiej przez noc) w lodówce.
Prywatne
Słowa kluczowe puszysty sernik
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
sernik japoński

Japoński sernik – uwagi

Wzięłam ostatnio na warsztat sernik japoński.

Powiem tak – według polskich standardów, to tego ciasta nie nazwałabym sernikiem ze względu na małą zawartość sera w serniku ;)

Na foremkę o średnicy 22 cm używamy zaledwie 250 g twarogu, a reszta to w zasadzie piana z białek.

Duża ilość białek powoduje, że ciasto jest bardzo delikatne i puszyste, ale jednocześnie jest bardzo podatne na opadanie (mi niestety sernik sporo opadł :)

Ogólnie – polecam jako ciekawostkę, ale ja raczej drugi raz takiego sernika nie upiekę – wolę wersje z dużą ilością twarogu :D

sernik japoński

Jak zrobić puszysty sernik japoński – wskazówki

Jak pisałam wcześniej potrzebujecie tu zaledwie 250 g twarogu. Polecam dobrej jakości twaróg na serniki z wiaderka – ja jak zwykle postawiałam na Piątnicę, ale równie dobry jest twaróg Mój Ulubiony. Luźniejsze twarogi – takie jak President, mogą się tu słabo sprawdzić, go masa twarogowa będzie już za płynna.

Twaróg miksujemy z cukrem, żółtkami, mlekiem, masłem i mąką, a na koniec dodajemy porządnie ubitą pianę z białek. 

Sernik pieczemy w kąpieli wodnej, tak aby był jeszcze delikatniejszy. 

Jeśli nie wiesz jak upiec sernik z kąpieli wodnej, to zobacz mój filmik, na którym pokazuję jak przygotować foremkę przed pieczeniem w kąpieli wodnej. 

sernik japoński

Ile piec sernik?

Ja go piekłam w niższej temperaturze (150 stopni)  przez 80 minut. Po upieczeniu sernik zostawiłam jeszcze w piekarniku, aby stygł powoli przy uchylonych drzwiczkach.

Na koniec polecam schłodzenie sernika w lodówce przez kilka godzin. 

Przed podaniem możecie go udekorować rozpuszczoną czekoladą, posypać cukrem pudrem, albo podać z bitą śmietaną i owocami. 

Polecam wam również mój przepis na sernik japoński z pomarańczami – to bardzo fajna wersja tego popularnego sernika.

Przepis pochodzi z tej strony.

Polecane przepisy na puszyste serniki

Koniecznie zobacz inne moje przepisy na lekkie i puszyste serniki. Tutaj polecam takie trzy przepisy: