Sernik japoński – bardzo puszysty :)

japanese cheesecake

 

Wzięłam ostatnio na warsztat sernik japoński.

Powiem tak – według polskich standardów, to tego ciasta nie nazwałabym sernikiem ze względu na małą zawartość sera w serniku ;)

Na foremkę o średnicy 22 cm używamy zaledwie 250 g twarogu, a reszta to w zasadzie piana z białek.

Duża ilość białek powoduje, że ciasto jest bardzo delikatne i puszyste, ale jednocześnie jest bardzo podatne na opadanie (mi niestety sernik sporo opadł :().

Ogólnie – polecam jako ciekawostkę, ale ja raczej drugi raz takiego sernika nie upiekę – wolę wersje z duuużą ilością twarogu :D

Inne serniki znajdziecie w tej zakładce.

sernik japoński

sernik japoński_4

sernik japoński

sernik japoński

japanese cheesecake

Sernik japoński

Wypieki Beaty
5 z 2 ocen

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Masło rozpuść razem z mlekiem, dodaj do twarogu i zmiksuj do połączenia składników - odstaw do wystudzenia.
  • Do masy twarogowej dodaj mąki, sól, żółtka i sok z cytryny (lub aromat) i zmieszaj.
  • Białka zmiksuj na sztywno, dodaj porcjami cukier i miksuj, aż białka będą białe i lśniące, a cukier się rozpuści.
  • Dodaj białka porcjami do masy twarogowej, delikatnie wymieszaj.
  • Przełóż masę do przygotowanej foremki o średnicy 22 cm.
  • Foremkę dokładnie owiń folią aluminiową - najlepiej użyć przynajmniej trzy warstwy folii.
  • Ustaw foremkę na głębokiej blaszce, wlej na blachę wrzącą wodę.
  • Piecz w 150 stopniach przez około 80 minut (środek ciasta nie może być ruchomy).
  • Po upieczeniu wyłącz piekarnik, lekko uchyl drzwiczki i pozostaw sernik w piekarniki aż do wystygnięcia.
  • Schłódź sernik przez kilka godzin (a najlepiej przez noc) w lodówce.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis pochodzi z tej strony.