Pomarańczowy sernik na makowym spodzie
Mam dla Was jeszcze przed świętami kolejny pyszny przepis na sernik :)
Koniecznie upieczcie pomarańczowy sernik na makowym spodzie.
Ten makowy spód podpatrzyłam u Kasi, ale zrezygnowałam z jej czekoladowego sernika na rzecz zwykłego – za to z białą czekoladą :)
Dodałam do niego skórkę i sok pomarańczowy, a na wierzch nałożyłam domową konfiturę pomarańczową, którą zrobiłam niedawno – dzięki temu sernik wyszedł przepysznie pomarańczowy.
W strukturze sernik jest gęsty i zwarty – spokojnie można najeść się jednym kawałkiem – ja go na pewno upiekę ponownie :D
Pamiętajcie również o moim przepisie na seromakowca, albo na „odchudzonego” sernika pomarańczowego :)

Pomarańczowy sernik na makowym spodzie
Składniki
makowy spód:
- 400 g masy makowej (użyłam z puszki)
- 2 duże jajka
- 3 łyżki mielonych migdałów
- 1 łyżka bułki tartej
- 40 g rozpuszczonego masła
masa sernikowa:
- 1 kg dobrego twarogu (użyłam Piątnicę w wiaderku)
- sok i skórka z jednej sporej pomarańczy
- 100 g białej czekolady
- 100 ml śmietany kremówki
- 100 g cukru
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- 4 duże jajka
- konfitura pomarańczowa
Instrukcja
spód makowy:
- Jajka zmiksuj aż będą gęste i puszyste.
- Masę makową wymieszaj z bułką tartą, mielonymi migdałami i masłem.
- Dodaj jajka i delikatnie wymieszaj.
- Przełóż masę do tortownicy o wielkości 22-24 cm.
- Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut, a po upieczeniu ostudź.
masa sernikowa:
- W rondelku podgrzej śmietanę kremówkę, dodaj połamaną białą czekoladę i mieszaj aż czekolada się rozpuści - odstaw masę do przestudzenia.
- W dużej misie umieść twaróg, dodaj jajka, cukier, startą skórkę z pomarańczy oraz sok z pomarańczy oraz mąkę.
- Dodaj przestudzoną czekoladę.
- Wszystko razem zmiksuj - tylko do połączenia składników.
- Przelej masę na podpieczony spód.
- Na wierzchu ułóż łyżeczką konfiturę pomarańczową.
- Zmniejsz temperaturę piekarnika do 150 stopni i piecz sernik przez około 1,5 godziny.
- Po upieczeniu wyłącz piekarnik, uchyl delikatnie drzwiczki i poczekaj aż sernik się ostudzi.
- Następnie umieść sernik w lodówce na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
- Przed podaniem udekoruj wg uznania - ja ciasto posypałam pokruszonymi bezikami oraz kandyzowaną skórką pomarańczową.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
Ser z makiem to idealne połączenie <3
Zawsze się spawdza :)