Pomarańczowy sernik na makowym spodzie

 

pomarańczowy sernik na makowym spodzie

 

Mam dla Was jeszcze przed świętami kolejny pyszny przepis na sernik :)

Koniecznie upieczcie pomarańczowy sernik na makowym spodzie.

Ten makowy spód podpatrzyłam u Kasi, ale zrezygnowałam z jej czekoladowego sernika na rzecz zwykłego – za to z białą czekoladą :)

Dodałam do niego skórkę i sok pomarańczowy, a na wierzch nałożyłam domową konfiturę pomarańczową, którą zrobiłam niedawno – dzięki temu sernik wyszedł przepysznie pomarańczowy.

W strukturze sernik jest gęsty i zwarty – spokojnie można najeść się jednym kawałkiem – ja go na pewno upiekę ponownie :D

Pamiętajcie również o moim przepisie na seromakowca, albo na „odchudzonego” sernika pomarańczowego :)

 

pomarańczowy sernik

 

seromakowiec

 

pomarańczowy sernik z makiem

 

sernik z makiem

 

pomarańczowy sernik

 

seromakowiec pomarańczowy

 

seromakowiec pomarańczowy

 

pomarańczowy sernik na makowym spodzie

Pomarańczowy sernik na makowym spodzie

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

makowy spód:

masa sernikowa:

Instrukcja
 

spód makowy:

  • Jajka zmiksuj aż będą gęste i puszyste.
  • Masę makową wymieszaj z bułką tartą, mielonymi migdałami i masłem.
  • Dodaj jajka i delikatnie wymieszaj.
  • Przełóż masę do tortownicy o wielkości 22-24 cm.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut, a po upieczeniu ostudź.

masa sernikowa:

  • W rondelku podgrzej śmietanę kremówkę, dodaj połamaną białą czekoladę i mieszaj aż czekolada się rozpuści - odstaw masę do przestudzenia.
  • W dużej misie umieść twaróg, dodaj jajka, cukier, startą skórkę z pomarańczy oraz sok z pomarańczy oraz mąkę.
  • Dodaj przestudzoną czekoladę.
  • Wszystko razem zmiksuj - tylko do połączenia składników.
  • Przelej masę na podpieczony spód.
  • Na wierzchu ułóż łyżeczką konfiturę pomarańczową.
  • Zmniejsz temperaturę piekarnika do 150 stopni i piecz sernik przez około 1,5 godziny.
  • Po upieczeniu wyłącz piekarnik, uchyl delikatnie drzwiczki i poczekaj aż sernik się ostudzi.
  • Następnie umieść sernik w lodówce na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
  • Przed podaniem udekoruj wg uznania - ja ciasto posypałam pokruszonymi bezikami oraz kandyzowaną skórką pomarańczową.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

sernik pomarańczowy