Przepis na Frittelle di Carnevale
Okres karnawału i kończący go Tłusty Czwartek rządzą się swoimi prawami i liczenie kalorii jest wtedy zabronione ;)
Dlatego dziś zachęcam Was do przygotowania rewelacyjnych włoskich ptysiów smażonych w głębokim tłuszczu – frittelle di Carnevale.
Oryginalnie do ciasta dodawane są rodzynki, w innych wersjach ptysie nadziewane są kremem.
Ja zrobiłam w domu właśnie taką wersję nadziewaną kremem :)
Ciasto przygotowujemy jak normalnie ciasto ptysiowe, a potem smażymy je bardzo małymi porcjami (ptysie bardzo mocno rosną).
Ostudzone ptysie nadziewamy kremem, posypujemy cukrem pudrem i deser gotowy.
Jeśli jednak obawiacie się tego całego smażenia i jego wpływu na stan bioder, to możecie ptysie upiec w piekarniku (tutaj znajdziecie sposób pieczenia).
Dodam jeszcze jedno – frittelle najbardziej smakowały mi następnego dnia, kiedy ciasto zmiękło pod wpływem kremu – wtedy całość wręcz rozpływała się w ustach :)
Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na Tłusty Czwartek.
Frittelle di Carnevale przepis do druku

Frittelle di Carnevale, czyli włoskie przysmaki
Składniki
ciasto:
- 250 ml wody
- 50 g masła
- szczypta soli
- 1 szklanka mąki pszennej
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka (użyłam L)
krem:
- 2 żółtka z dużych jajek
- 1 całe duże jajko
- 125 g cukru
- 65 g mąki pszennej
- 500 ml mleka
- aromat ewentualnie - ja dodałam kilka kropel olejku migdałowego do mleka
- 1-2 łyżki amaretto (albo innego likieru) opcjonalnie
dodatkowo:
- tłuszcz do smażenia
- cukier puder do oprószenia
Instrukcja
ciasto:
- Zagotuj wodę z masłem i solą (do momentu aż całe masło się rozpuści).250 ml wody, 50 g masła, szczypta soli
- Dodaj powoli mąkę i energicznie mieszaj, aż całość się dobrze połączy.1 szklanka mąki pszennej
- Odstaw garnek z ciastem do wystudzenia.
- Do chłodnego ciasta dodaj pojedynczo jajka i miksuj, aż się dobrze połączą, na koniec dodaj proszek do pieczenia.4 jajka, ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
krem:
- Mleko zagrzej.500 ml mleka
- Żółtka i jajko ubij z cukrem na puszystą gęstą masę.2 żółtka, 1 całe duże jajko, 125 g cukru
- Dodaj mąkę do jajek i wymieszaj.65 g mąki pszennej
- Masę jajeczną zalej gorącym mlekiem i dokładnie wymieszaj.
- Przelej całość do garnka i gotuj, aż masa zgęstnieje.
- Gotowy, jeszcze gorący, krem przykryj kawałkiem foli spożywczej, tak aby folia dotykała kremu (zapobiegnie to powstaniu na nim twardej skorupki).
- Odstaw krem do wystudzenia.
- Do chłodnego kremu możesz dodać odrobinę ulubionego likieru.
wykończenie:
- W rondelku do szerokim dnie rozgrzej mocno tłuszcz (możesz wlać do niego kieliszek spirytusu albo wódki - zapobiegnie to nadmiernemu wchłanianiu tłuszczu przez ptysie).tłuszcz
- Małą łyżeczką nakładaj nieduże porcje ciasta (ptysie sporo urosną).
- Smaż aż będą rumiane (ptysie same się obracają w rondelku :)).
- Gotowe ptysie odsącz na ręczniku papierowym, a gdy przestygną nadziej za pomocą szprycy cukierniczej kremem.
- Na koniec posyp cukrem pudrem.cukier puder
Notatki
Przepis znalazłam tutaj, ale podaję z moimi zmianami.
Poniżej jeszcze zdjęcie i filmik z pieczenia :)