Frittelle di Carnevale – włoskie przysmaki

Zaktualizowany: 2024 28 kwietnia
frittelle_5

Przepis na Frittelle di Carnevale

Frittelle di Carnevale, czyli karnawałowe pączki, to włoska słodka tradycja, która rozkwita podczas karnawału. To puszyste, smażone małe pączki czy też ptysie, które są często wypełnione lekkim kremem, przyprawiane skórką pomarańczową i posypane cukrem pudrem. Jeśli lubisz kuchnię włoską, to koniecznie wypróbuj ten przepis na włoskie pączki!

frittelle_2

Frittelle di Carnevale przepis krok po kroku

Jeśli lubisz małe słodkie ciastka wypełnione lekkim kremem, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

włoskie ptysie

Frittelle di Carnevale, czyli włoskie przysmaki przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne włoskie ptysie nadziewane kremem waniliowym.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 1 hour
2 hours
Czas całkowity 3 hours 40 minut
Porcje 8
Składniki

składniki na ciasto ptysiowe

składniki na krem do ptysiów

  • 2 żółtka ( z jajek rozmiar L)
  • 1 jajko (rozmiar L)
  • 125 g cukru (- trochę ponad pół szklanki)
  • 65 g mąki pszennej (- niepełne pół szklanki)
  • 500 ml mleka
  • aromat (ewentualnie – ja dodałam kilka kropel olejku migdałowego do mleka)
  • 1-2 łyżki amaretto ((albo innego likieru) opcjonalnie)

dodatkowe składniki do fritelle

  • tłuszcz ( do smażenia)
  • cukier puder (do oprószenia)
Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto ptysiowe do fritelle

  • Zagotuj wodę z masłem i solą (do momentu aż całe masło się rozpuści).
    250 ml wody, 50 g masła, 1 szczypta soli
  • Dodaj powoli mąkę i energicznie mieszaj, aż całość się dobrze połączy.
    150 g mąki pszennej
  • Odstaw garnek z ciastem do wystudzenia.
  • Do chłodnego ciasta dodaj pojedynczo jajka i miksuj, aż się dobrze połączą, na koniec dodaj proszek do pieczenia.
    4 jajka, ¾ łyżeczki proszku do pieczenia

Jak zrobić krem do fritelle

  • Mleko zagrzej.
    500 ml mleka
  • Żółtka i jajko ubij z cukrem na puszystą gęstą masę.
    2 żółtka, 1 jajko, 125 g cukru
  • Dodaj mąkę do jajek i wymieszaj.
    65 g mąki pszennej
  • Masę jajeczną zalej gorącym mlekiem i dokładnie wymieszaj.
  • Przelej całość do garnka i gotuj, aż masa zgęstnieje.
  • Gotowy, jeszcze gorący, krem przykryj kawałkiem foli spożywczej, tak aby folia dotykała kremu (zapobiegnie to powstaniu na nim twardej skorupki).
  • Odstaw krem do wystudzenia.
  • Do chłodnego kremu możesz dodać odrobinę ulubionego likieru.

Ptysie fritelle wykończenie:

  • W rondelku do szerokim dnie rozgrzej mocno tłuszcz (możesz wlać do niego kieliszek spirytusu albo wódki – zapobiegnie to nadmiernemu wchłanianiu tłuszczu przez ptysie).
    tłuszcz
  • Małą łyżeczką nakładaj nieduże porcje ciasta (ptysie sporo urosną).
  • Smaż aż będą rumiane (ptysie same się obracają w rondelku :)).
  • Gotowe ptysie odsącz na ręczniku papierowym, a gdy przestygną nadziej za pomocą szprycy cukierniczej kremem.
  • Na koniec posyp cukrem pudrem.
    cukier puder
Notatki
Jeśli nie masz szprycy cukierniczej, to możesz wykorzystać woreczek z założoną tylką. Ostatecznie możesz rozciąć lekko ptysie i nadziać je łyżeczką :)
Prywatne
Słowa kluczowe karnawałowe ptysie, ptysie z kremem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
włoskie pączki

Włoskie ptysie Fritelle – uwagi

Okres karnawału i kończący go Tłusty Czwartek rządzą się swoimi prawami i liczenie kalorii jest wtedy zabronione. Dlatego dziś zachęcam Was do przygotowania rewelacyjnych włoskich ptysiów smażonych w głębokim tłuszczu – frittelle di Carnevale. Oryginalnie do ciasta dodawane są rodzynki, w innych wersjach ptysie nadziewane są kremem. Ja zrobiłam w domu właśnie taką wersję nadziewaną kremem.

ptysie smażone

Jak zrobić karnawałowe ptysie – wskazówki

Ciasto przygotowujemy jak normalnie ciasto ptysiowe, a potem smażymy je bardzo małymi porcjami (ptysie bardzo mocno rosną). Ostudzone ptysie nadziewamy kremem, posypujemy cukrem pudrem i deser gotowy. Jeśli jednak obawiacie się tego całego smażenia i jego wpływu na stan bioder, to możecie ptysie upiec w piekarniku (tutaj znajdziecie sposób pieczenia). Dodam jeszcze jedno – frittelle najbardziej smakowały mi następnego dnia, kiedy ciasto zmiękło pod wpływem kremu – wtedy całość wręcz rozpływała się w ustach. Jak dla mnie nieziemski deser! Spróbujcie koniecznie@

Ps. Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na Tłusty Czwartek.

Przepis znalazłam tutaj, ale podaję z moimi zmianami.

Poniżej jeszcze zdjęcie i filmik z pieczenia :)

ptysie

Polecane przepisy na słodkości na Tłusty Czwartek

Wypróbujcie również inne moje słodkości idealne w okresie karnawału i Tłustego Czwartku. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:

Opublikowano: 2015 26 stycznia

Podziel się przepisem

5 from 1 vote (1 rating without comment)
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

3 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Włoskie ptysie z kremem

Ten przepis na smażone ptysie nadziewane kremem to prawdziwa bomba. Przepis na fritelle di Carnevale to idealny przepis na Tłusty Czwartek. Smażone mini ptysie nadziewane potem kremem budyniowym smakują rewelacyjnie i nikt się im nie oprze. Co prawda takie smażone ptysie mają sporo kalorii, ale w Tłusty Czwartek nikt kalorii nie liczy ;) Do kremu budyniowego możecie dodać dowolne aromaty. Ja przygotowałam krem budyniowy o aromacie migdałowym - dodałam do niego trochę amaretto.

Przepis na włoskie ptysie fritelle

Włoskie ptysie smażone na głębokim tłuszczu smakują rewelacyjnie nadziane kremem migdałowym. Po usmażeniu i nadzianiu wystarczy je posypać już tylko cukrem pudrem. Ale możecie je również zamoczyć w polewie czekoladowej. Wtedy to już będzie stuprocentowa rozpusta! Koniecznie usmażcie swojej rodzinie te włoskie ptysie z kremem budyniowym. Na pewno będą zachwyceni!

Wypróbujcie również inne przepisy na Tłusty Czwartek, polecam wam najlepsze przepisy na pączki, przepisy na faworki, a także na pyszne oponki - zarówno smażone jak i pieczone.