Przepis na kokosowy sernik bez pieczenia 

Mam dziś dla was przepis na kokosowy sernik na zimno z frużeliną czereśniową na wierzchu. 

Zauważyłam, że serniki na zimno cieszą się dużą popularnością w moim domu, ale również u Was stąd dzisiejszy przepis :)

Do przygotowania tego kokosowego sernika użyłam likier kokosowy.

Taki likier możecie kupić w sklepie, ale jeszcze lepiej – możecie go zrobić w domu!

Ja właśnie użyłam tu taki domowy likier kokosowy i mówię wam – jest przepyszny.

Szczególnie pokochają go kobiety, bo jest mocno kokosowy w smaku i lekki :) 

No dobra, a co zamiast likieru?

Jeśli z jakiegoś powodu nie możecie użyć alkoholu to dajcie mleczko kokosowe :)

Sernik na zimno z mleczkiem kokosowym będzie równie pyszny!

Sernik po schłodzeniu możecie udekorować wg waszego smaku i gustu. 

U mnie przysłowiową „wisienką na torcie”  są tu tym razem pyszne czereśnie, a w zasadzie frużelina czereśniowa (przepis na nią znajdziecie tutaj).

Przepis na tortownicę ok. 22 cm średnicy (możecie też zrobić miniserniczki).

Przy okazji polecam wam inne moje przepisy na serniki – w tym również znajdziecie mnóstwo przepisów na serniki bez pieczenia. 

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

kokosowy sernik na zimno

kokosowy sernik bez pieczenia

sernik kokosowy bez pieczenia

kokosowy sernik na zimno

kokosowy sernik z czereśniami

Kokosowy sernik na zimno z czereśniami przepis

sernik na zimno

Kokosowy sernik na zimno z czereśniami

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny sernik kokosowy bez pieczenia z frużeliną czereśniową.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 50 minut
4 godz
Czas całkowity 4 godz 50 minut
Danie Ciasta
Porcje 15

Wyposażenie

  • Tortownica o średnicy 22-23 cm.

Składniki

spód:

sernik:

dodatkowo:

  • frużelina czereśniowa

Instrukcja
 

wykonanie spodu:

  • Biszkopty zmiksuj i zmieszaj z roztopionym masłem i wiórkami kokosowymi.
    125 g biszkoptów, 50 g masła, 1-2 łyżki wiórek kokosowych
  • Masą wyklej dno przygotowanej tortownicy (średnica 22 cm).
  • Wstaw foremkę do lodówki, aby spód się schłodził.

wykonanie sernika:

  • Do twarogu dodaj cukier i likier kokosowy (albo mleczko kokosowe) i razem zmiksuj.
    1 kg sera twarogowego, 250 g cukru, 200 ml likieru kokosowego
  • Żelatynę rozpuść w zimnej wodzie i odstaw do napęcznienia. Następnie podgrzej krótko (około 10 sekund) w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, tak by żelatyna stała się płynna.
    6 łyżeczek żelatyny, 8 łyżek wody
  • Dodaj do żelatyny łyżkę masy twarogowej i dokładnie wymieszaj. Przelej żelatynę do reszty twarogu - zmiksuj na wysokich obrotach
  • Śmietanę kremówkę ubij i dodaj do twarogu ostrożnie mieszając szpatułką.
    200 ml śmietany kremówki
  • Przełóż sernik na spód z ciastek i wstaw do lodówki na przynajmniej godzinę.
  • Przed podaniem zanurz nóż w gorącej wodzie, a następnie delikatnie oddziel ciasto od brzegu foremki.
  • Wyjmij ciasto na talerz i udekoruj frużeliną czereśniową.
    frużelina czereśniowa
Słowa kluczowe jak zrobić sernik na zimno, kokosowy sernik bez pieczenia, sernik kokosowy, sernik z czereśniami, sernik z mleczkiem kokosowym
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

Sernik na zimno 3 bit

Sprawdź ten przepis
sernik na zimno 3 bit

Malinowy sernik na zimno

Sprawdź ten przepis
malinowy sernik na zimno

Pierniczkowy sernik na zimno

Sprawdź ten przepis
sernik na zimno z jeżynami i bitą śmietaną