Przepis na kokosowy sernik bez pieczenia
Mam dziś dla was przepis na kokosowy sernik na zimno z frużeliną czereśniową na wierzchu.
Zauważyłam, że serniki na zimno cieszą się dużą popularnością w moim domu, ale również u Was stąd dzisiejszy przepis :)
Do przygotowania tego kokosowego sernika użyłam likier kokosowy.
Taki likier możecie kupić w sklepie, ale jeszcze lepiej – możecie go zrobić w domu!
Ja właśnie użyłam tu taki domowy likier kokosowy i mówię wam – jest przepyszny.
Szczególnie pokochają go kobiety, bo jest mocno kokosowy w smaku i lekki :)
No dobra, a co zamiast likieru?
Jeśli z jakiegoś powodu nie możecie użyć alkoholu to dajcie mleczko kokosowe :)
Sernik na zimno z mleczkiem kokosowym będzie równie pyszny!
Sernik po schłodzeniu możecie udekorować wg waszego smaku i gustu.
U mnie przysłowiową „wisienką na torcie” są tu tym razem pyszne czereśnie, a w zasadzie frużelina czereśniowa (przepis na nią znajdziecie tutaj).
Przepis na tortownicę ok. 22 cm średnicy (możecie też zrobić miniserniczki).
Przy okazji polecam wam inne moje przepisy na serniki – w tym również znajdziecie mnóstwo przepisów na serniki bez pieczenia.
Kokosowy sernik na zimno z czereśniami przepis

Kokosowy sernik na zimno z czereśniami
Wyposażenie
- Tortownica o średnicy 22-23 cm.
Składniki
spód:
- 125 g biszkoptów
- 50 g masła
- 1-2 łyżki wiórek kokosowych
sernik:
- 1 kg sera twarogowego dobrego, tłustego (tradycyjne polecam Piątnicę)
- 250 g cukru
- 6 łyżeczek żelatyny w proszku
- 8 łyżek wody zimnej
- 200 ml śmietany kremówki zimnej
- 200 ml likieru kokosowego lub mleczka kokosowego
dodatkowo:
- frużelina czereśniowa
Instrukcja
wykonanie spodu:
- Biszkopty zmiksuj i zmieszaj z roztopionym masłem i wiórkami kokosowymi.125 g biszkoptów, 50 g masła, 1-2 łyżki wiórek kokosowych
- Masą wyklej dno przygotowanej tortownicy (średnica 22 cm).
- Wstaw foremkę do lodówki, aby spód się schłodził.
wykonanie sernika:
- Do twarogu dodaj cukier i likier kokosowy (albo mleczko kokosowe) i razem zmiksuj.1 kg sera twarogowego, 250 g cukru, 200 ml likieru kokosowego
- Żelatynę rozpuść w zimnej wodzie i odstaw do napęcznienia. Następnie podgrzej krótko (około 10 sekund) w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, tak by żelatyna stała się płynna.6 łyżeczek żelatyny, 8 łyżek wody
- Dodaj do żelatyny łyżkę masy twarogowej i dokładnie wymieszaj. Przelej żelatynę do reszty twarogu - zmiksuj na wysokich obrotach
- Śmietanę kremówkę ubij i dodaj do twarogu ostrożnie mieszając szpatułką.200 ml śmietany kremówki
- Przełóż sernik na spód z ciastek i wstaw do lodówki na przynajmniej godzinę.
- Przed podaniem zanurz nóż w gorącej wodzie, a następnie delikatnie oddziel ciasto od brzegu foremki.
- Wyjmij ciasto na talerz i udekoruj frużeliną czereśniową.frużelina czereśniowa