Zauważyłam, że serniki na zimno cieszą się dużą popularnością w moim domu, ale również u Was, więc dziś jeszcze jedna propozycja na sernik na zimno – tym razem kokosowy.
„Wisienką na torcie” są tu tym razem pyszne czereśnie, a w zasadzie frużelina czereśniowa (przepis na nią znajdziecie tutaj).
Ja swój sernik zrobiłam z gęstym likierem kokosowym domowej roboty (tutaj jest przepis), ale jeśli wolicie nie używać likieru ze względu na dzieci, to zastąpcie go mleczkiem kokosowym :)
Przepis na tortownicę ok. 22 cm średnicy (możecie też zrobić miniserniczki).

Kokosowy sernik na zimno z czereśniami
Składniki
spód:
- 125 g biszkoptów
- 50 g masła
- ewentualnie 1-2 łyżki wiórek kokosowych
sernik:
- 1 kg sera twarogowego (tradycyjne polecam Piątnicę, albo ser z Lidla)
- 250 g cukru
- 6 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku
- 8 łyżek zimnej wody
- 200 ml śmietany kremówki
- 200 ml likieru kokosowego lub mleczka kokosowego
dodatkowo:
- frużelina czereśniowa
Instrukcja
wykonanie spodu:
- Biszkopty zmiksuj i zmieszaj z roztopionym masłem. Możesz też dodać trochę wiórek kokosowych.
- Masą wyklej dno przygotowanej tortownicy (średnica 22 cm).
- Wstaw foremkę do lodówki, aby spód się schłodził.
wykonanie sernika:
- Do sera dodaj cukier i likier kokosowy (albo mleczko kokosowe) i razem zmiksuj. Żelatynę rozpuść w zimnej wodzie i odstaw do napęcznienia. Następnie podgrzej krótko (około 10 sekund) w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, tak by żelatyna stała się płynna.
- Dodaj żelatynę masy twarogowej. Śmietanę kremówkę ubij i dodaj do twarogu ostrożnie mieszając szpatułką.
- Przełóż sernik na spód z ciastek i wstaw do lodówki na przynajmniej godzinę. Przed podaniem zanurz nóż w gorącej wodzie, a następnie delikatnie oddziel ciasto od brzegu foremki.
- Wyjmij ciasto na talerz i udekoruj frużeliną czereśniową.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
Bosko wygląda:)
Uwielbiam serniki na zimno szczególnie w taką pogodę jak teraz, kokosowego jeszcze nie jadłam :)